i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 190

AGENDA

11 april 2023

 

Regiobijeenkomst Noord-Oost
Nederland

Informatica Actief

informatie

 

Zwolle

 

13 april 2023

i&i voorjaarsconferentie

i&i

aanmelden

Utrecht

18 april 2023

 

Regiobijeenkomst Zuid-Nederland

 

Informatica Actief

aanmelden

 

Sittard

 

19 april 2023 Informatica Inspiratiedag Instruct informatie Utrecht

16 mei 2023

 

Regiobijeenkomst Oost Nederland

 

Informatica Actief & PUC

aanmelden

 

Nijmegen

 

7 juni 2023

Night of the Nerds

Futurebites

informatie

Eindhoven
19 jun 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
19-21 juli SnapCon Snap informatie Barcelona
7-22 okt 2023 Codeweek i&i informatie divers

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

Van Kooten en de Bie heten dan wel tijdloos te zijn, helemaal waren ze dat niet. Hier een aantal filmpjes uit  lang vervlogen tijden. Wellicht leuk om te laten zien in de klas. 

Wim de Bie (1939-2023) startte zijn omroep-carrière rond 1963, om vervolgens nationale bekendheid te vergaren als de helft van het vermaarde duo Van Kooten en De Bie, een hecht tweetal dat feilloos de tijdgeest aanvoelde.
De Arrogneut (1986) blaast de loftrompet over het aanstaande computertijdperk:
'Wat een fantastische tijd waarin wij toch leven. De duizelingwekkende ontwikkelingen binnen het computergebeuren zetten onze goede oude samenleving volkomen op zijn kop. En wie daar nu niet mee aan tikt en op inspeelt, mist straks lelijk de boot. Zorg er dus voor dat jij ook Arrogneut wordt. Je kunt maar beter klaar zijn voor die te gekke 21ste eeuw.'

Arrogneut: https://www.youtube.com/watch?v=1BRdXm4CIh8

Computer, ik vind dat ik er bij moet horen: https://www.youtube.com/watch?v=0DY1EPYSjBg

Wat doe je met een huiscomputer? https://www.youtube.com/watch?v=BzDxIg55Kwc

Boekendatabase van de Bie: https://www.youtube.com/watch?v=NWsGj6FGfAE

Youtube Koot en de Bie kanaalhttps://www.youtube.com/user/VanKootenenDeBieTV

BETT 2023

Tot 2019 was de Londense Bett, de grootste onderwijsbeurs ter wereld, een van de meest spraakmakende plekken voor informatietechnologie in het onderwijs. Na een paar jaar over te hebben geslagen kan er nu weer het een en ander gemeld worden van wat er elders in de wereld op gebied van informatietechnologie gebeurt.
Het viel op dat het aantal bezoekers minder was dan voor de Covid pandemie. Ook leek het alsof er heel wat minder Nederlands werd gesproken dan voorheen. Vrijdagmiddag, de laatste van de drie dagen, waren de hallen op de standhouders na uitgestorven. Een standhouder gaf aan dat het leek of de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) ook in de ExCel hallen had toegeslagen. 

Afgezien van een lang verslag over wat er op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) gebeurt (komt in een vervolg nieuwsbrief te staan) komen hier een aantal standhouders aan bod. De sfeer op de Bett was overigens als van ouds, maar dat valt nou net weer niet in woorden onder te brengen. 

Drie dagen Bett vanuit de organisatie aangegeven

code fo live
Volgens de standhouder van CodeforLife kan iedereen leren coderen. Ook nog gratis, leuk en makkelijk volgens hem. Of je nu een ouder, leraar of student bent, games ondersteunen en begeleiden, waardoor leren coderen erg leuk wordt. 
Begin met Rapid Router, ontworpen voor beginners, met Rapid Router kunnen de vaardigheden worden uitgebouwd om vervolgens door te gaan met Kurono, waar Python bij komt kijken.
Het programma is gebaseerd op het Britse computercurriculum en gebouwd op 'Blockly', een eenvoudig te gebruiken visuele programmeertaal. Leraren zijn in staat de vorderingen van individuele leerlingen te volgen en te beheren en vast te stellen waar meer ondersteuning nodig is.

https://www.codeforlife.education/

bezoek website Codeforlife

AI ontbrak niet op de Bett, al moest je wel zoeken.
Veelal werd AI gebruikt als kwaliteitskeurmerk, want zit er AI in dan is het goed. 
Bijzonder was in elk geval www.speechace.com. Volgens het bedrijf kun je met AI je Engels bijna op native niveau beheersen.
Of het echt zo goed is? Probeer het eens in de browserversie van het programma.

www.speechace.com

bezoek website speechace

Evolytes

Kies een eigen prehistorische avatar en spelen maar. Zo stelt men ons dit voor. Een spel volgens AI en leerlingen leren rekenen, maths! Kortom Evolytes is een rekenles met AI. Het komt uit Finland en kan in veel talen worden gespeeld, behalve Nederlands dan.   Grappig genoeg kan men zich een Pokémon achtige avatar aanmeten. Hoewel veel digitaal gebeurd gebruikt hier additioneel een boek. Van AI is weinig terug te vinden, maar komt het als ik beter zoek.

www.evolytes.com

bezoek website Evolytes

VOORJAARSCONFERENTIE

Met kerndoelen digitale geletterdheid op komst rijst ook de vraag wat dat voor leraren betekent. Welke bagage hebben zij nodig om onderwijs in digitale geletterdheid te geven? Op de voorjaarsconferentie digitale geletterdheid van vakvereniging i&i zal dat een belangrijk onderwerp van gesprek zijn. De conferentie vindt plaats op 13 april in Utrecht. i&i nodigt alle onderwijsprofessionals van harte uit; er zijn nog plaatsen. 

Vakvereniging i&i is van oorsprong een vakvereniging voor informaticadocenten in het voortgezet onderwijs maar richt zich sinds 3 jaar ook op leraren die zich met digitale geletterdheid bezig houden, ook in het primair onderwijs. Of je nu leraar Aardrijkskunde bent, of groepsleerkracht bij de kleuters, elke leraar heeft zich tot digitale technologie te verhouden. i&i heeft de ambitie voor huidige en toekomstige leraren een vereniging te zijn waar zij met elkaar kennis kunnen uitwisselen en mogelijkheden vinden om zichzelf te ontwikkelen. De conferentie is een ideale gelegenheid daarvoor. 

Aad van der Drift, bestuurslid van i&i: “Scholen zullen op basis van de kerndoelen aan invoering moeten werken. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden. i&i vindt dat ook leraren daarover moeten meepraten. Vakverenigingen zijn bij uitstek gericht op verbeteren van het eigen vak en de professionalisering. Zo wil vakvereniging i&i zorgen voor een professionele ontwikkeling, een samenhangend netwerk en de daarbij behorende uitwisseling. Omdat vakverenigingen regelmatig overleggen, zijn zij ook in staat verbinding te leggen met andere vakken.”

 

Praktische gegevens:

datum: 13 april, 09:00 - 17:30 uur
locatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Universiteit Utrecht
Aanmelden via deze link
Ik wil lid worden van i&i

 

Wat kunt u tijdens de conferentie verwachten?

  • De Keynote is in handen van Inge Molenaar, directeur van het Nationaal Onderwijslab AI. Zij gaat in op de ontwikkelingen van AI en de invloed van AI op het onderwijs en digitale geletterdheid.
  • Na deze keynote is er een forumdiscussie over alles wat AI de komende tijd teweeg zal brengen.
  • In de diverse parallelle sessies kunnen bezoekers de laatste stand van zaken vernemen over diverse aspecten van digitale geletterdheid. En: hoe integreer je digitale geletterdheid in het curriculum, bijvoorbeeld bij wiskunde of in combinatie met burgerschap? 
  • Er wordt uitleg gegeven over leerlijnen digitale geletterdheid
  • SLO vertelt over het visiespel digitale geletterdheid
  • Studenten AI en onderwijskunde demonstreren hun zelfgemaakt realtime dashboard om de programmeer-vorderingen van leerlingen in beeld te brengen. 

Waarom zou u op deze conferentie aanwezig willen zijn?

  • Ontmoet vakcollega’s uit PO, VO en SO
  • Volg de laatste ontwikkelingen van digitale geletterdheid in de vakken
  • Maak kennis met de mogelijkheden en zorgen omtrent AI (artificiële intelligentie)
  • Denk mee over doorlopende leerlijnen
  • Doe mee aan hands-on sessies computational thinking
  • Ga zelf aan de slag en maak kennis met Hedy, Micro Bit en BJOC
  • De april-conferentie kunnen we aantrekkelijk aanbieden dankzij een bijdrage van het ministerie. 

Iedere deelnemer mag iemand uitnodigen die niet hoeft te betalen, liefst een collega uit het po.  

Kosten deelname € 100,-- als je lid bent van i&i (niet leden betalen € 135,--).

Aanmelden

Programma 

Het programma begint met de Keynote van Ingrid Molenaar (Nationaal Onderwijs Lab AI) , over de kansen die AI biedt voor het onderwijs.

Daarna is er een forumdiscussie over de kansen en de bedreigingen van AI in het onderwijs, met leerlingen, docenten, andere experts en beleidsmakers.

Ga naar de website via onderstaande knop voor laatste stand van zaken.

Website en programma

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden