Nieuwsbrief 6 - juni 2023

Nieuwsbrief 6

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil- Terneuzen

Beste inwoner van Sluiskil en de wijken Oude Vaart en Driewegen in Terneuzen, 

Voor u ligt nieuwsbrief nummer 6 van het onderzoeksproject Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

Op 23 november 2022 presenteerden wij u in de CO3 Campus de eindresultaten van dit project en de aanbevelingen die uit het onderzoek volgden.Zo’n 50 mensen woonden deze bijeenkomst bij. Ook van de bedrijven in de Kanaalzone waren veel vertegenwoordigers en er was ruimte voor het stellen van vragen en discussie. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de voortgang van uitkomsten en aanbevelingen. De samenvatting van het eindrapport vindt u hier. 

Coördinatie op uitvoering en informeren

Er ligt een degelijk rapport en met de conclusies en aanbevelingen kunnen gemeente, Provincie, RUD Zeeland, bedrijven en u als inwoner aan de slag. Zowel Provincie als gemeente stellen een medewerker aan als coördinator. De betrokken omgevingsdiensten en de andere partners (GGD Zeeland, North Sea Port en Rijkswaterstaat) stellen een contactpersoon aan. Deze medewerkers zorgen samen voor uitvoering van de vervolgacties. Met deze nieuwsbrief blijven we u halfjaarlijks informeren over de voortgang van de uitvoering.

 

Omgevingsdialoog
Gedeputeerde Van der Velde gaf in het persbericht van november over het eindrapport aan: “We starten in 2023 met een omgevingsdialoog over actuele milieuthema’s en eventuele nieuwe ontwikkelingen.” Het opstarten van dit overleg en andere vervolgacties is in afwachting van de aanwijzing van coördinatoren bij de betrokken partijen.

Terneuzen ondertekent het Schone Lucht Akkoord

De luchtkwaliteit in de gemeente Terneuzen voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Maar, net als in het grootste deel van Nederland, niet aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (de WHO). Daarom heeft Terneuzen eind januari het Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend. De aanbevelingen uit dit onderzoeksproject waren de directe aanleiding hiervoor.

 

Wethouder Laszlo van de Voorde: “Als gemeente zijn we het eerste aanspreekpunt voor de burger over luchtkwaliteit. We hebben ambities, maar we hebben zelf maar voor een klein deel grip op de vergunningverlening, toezicht en handhaving. Daarom zoeken we aansluiting bij partijen die we nodig hebben om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

In het SLA werken de gemeente samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, alle provincies en meer dan 100 gemeenten. De ondertekening van het Akkoord past bij de ambitie uit het bestuursakkoord van de gemeente Terneuzen, die koploper wil worden bij de transitie naar een duurzame toekomst. 

 

In januari 2020 ondertekende gedeputeerde Dick van der Velde al het Schone Lucht Akkoord (SLA). Terneuzen is de eerste gemeente in Zeeland die nu zelf het SLA ondertekent. Ze gaat de komende periode een uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord opstellen. Vervolgens gaat ze, op basis van haar taken en bevoegdheden, aan de slag met de uitvoering van vaste en aanvullende (lokale) maatregelen.

Wethouder Laszlo van de Voorde: “Dit gaat verder dan de Kanaalzone en eigenlijk ook over onze gemeentegrenzen heen. Het SLA streeft de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie na. Deze gaan verder dan de Europese milieunormen. Met het SLA en het eindrapport gaan we zichtbaar actief aan de slag voor een gezondere leefomgeving. Dit doen we in overleg met partijen in onze gemeente en daarbuiten. Met als doel gezondheidswinst voor onze inwoners.”

Walstroom operationeel

Rijkswaterstaat heeft afgelopen jaar walstroom in Sluiskil aangelegd. De elektriciteitsvoorziening voor (binnenvaart)schepen, onderdeel van het onderzoeksproject verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone, is inmiddels in gebruik genomen. Direct betrokken inwoners die in Sluiskil langs het kanaal wonen, hebben hierover een brief van Rijkswaterstaat ontvangen. Zij hebben in de toekomst hopelijk minder last van geluid, stank en de uitstoot van stikstof en fijnstof door dieselgeneratoren van (binnenvaart)schepen. Hiermee levert Rijkswaterstaat een bijdrage aan een schoner milieu in de Kanaalzone.

 

Op de ligplaatsen in Sluiskil waar walstroom beschikbaar is, mogen schippers geen generator meer gebruiken. Hier geldt een verplichting om na afmeren gebruik te maken van de walstroom. Vanaf 1 juni kan hier, na een gewenningsperiode, op worden gehandhaafd.

 

Rijkswaterstaat onderzoekt nu nog of het mogelijk is om op deze locatie een afloopvoorziening voor schepen te maken. Daarmee zou het voor schippers van een bepaald type schip makkelijker worden om van boord te gaan en het schip aan te sluiten op de walstroom.

Melding Openbare Ruimte (MOR)

Bij aankomst heeft een schipper enige tijd nodig hebben om af te meren en aan te sluiten op walstroom. Ervaart u daarbuiten (geluid- of geur)hinder? Dan kunt u een MOR-melding (Melding Openbare Ruimte) doen. 

Voor algemene vragen over walstroom kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, via https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/contact of tel. 0800-8002. 

Hinder melden

Het blijft belangrijk dat u hinder door bedrijven of bedrijfsactiviteiten blijft melden. Ervaart u overlast, of heeft u een vraag? De milieudiensten RUD Zeeland en DCMR Milieudienst Rijnmond nemen uw melding in behandeling.

Voor een spoedeisende melding over een bedrijf kunt u bellen met de milieuklachtenlijn: 0118 – 41 23 23. Hier kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht. Zij handelen uw melding zo snel mogelijk af. 

 

Heeft uw melding of klacht geen spoed? Maak dan gebruik van het formulier melding overlast. Of stuur een e-mail naar milieumeldpunt@rud-zeeland.nl. Omschrijf duidelijk uw klacht, de locatie, de datum en het tijdstip. Vermeld ook uw eigen naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. De milieudiensten behandelen uw melding binnen vijf werkdagen. 

 

Kijk voor meer informatie hierover bij ‘Milieuklacht melden’.

Jaarrapport luchtkwaliteit 

Het jaarrapport 2022 monitoring luchtkwaliteit van het meetpunt Sluiskil publiceren we naar verwachting in juni op de website van de RUD.

Over het project

Naast de uitgestrekte polders heeft de Kanaalzone veel industriële activiteiten en een drukbevaren kanaal. Deze activiteiten hebben invloed op de woonomgeving en zorgen soms voor hinder bij omwonenden. Dat leidt tot meldingen bij de milieumeldpunten over stof, geur en geluid. In 2019 was er sprake van een stijging in het aantal meldingen met name uit Sluiskil en de wijk Oude Vaart. Daarom is in opdracht van Provincie Zeeland en gemeente Terneuzen een onderzoek ‘Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen’ uitgevoerd.

 

Het onderzoek is uitgevoerd door RUD Zeeland, DCMR Milieudienst Rijnmond, GGD Zeeland, Rijkswaterstaat, North Sea Port, gemeente Terneuzen en de Provincie Zeeland. Deze partijen onderzochten hoe inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen beleven en welke zaken hierbij een rol spelen. Op basis van dit onderzoek zijn aanbevelingen geformuleerd om hinder te beperken waar dit mogelijk en nodig is. 

Meer informatie?

Alle informatie over het onderzoek vindt u op de website van RUD Zeeland. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar post@rud-zeeland.nl. Vermeld in het onderwerp het nummer 00264964. Is het voor u niet mogelijk om een e-mail te sturen? Bel dan naar 0115 745 100. 

 

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de projectpartners van het onderzoeksproject

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil - Terneuzen:

DCMR, gemeente Terneuzen, GGD Zeeland, North Sea Port, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland.

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven dat u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het project Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

De nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie.

 

Titelfoto: Sky Pictures Luchtfotografie.

 

Meer informatie vindt u op www.RUD-zeeland.nl.