Afbeelding
Permacultuur-Seizoenstips

Waarde lezer,

Zijn de zwaluwen er nog?
Kan je lachen en leren zonder spanningen? Veel mensen gaan glimlachend over straat in de zon na een lekkere regenbui.

Veel plezier met deze Seizoenstips. Maranke heeft veel geschreven en er is ook van alles te luisteren en te doen. Over spanning en ontspanning gaat Lucas' gelegenheidsblog.


Heb het goed!




 

Agenda

Permacultuur jaaropleiding (PDC+)

Wil je je lekker onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Onze jaaropleiding leert je zorgen voor de Aarde & onderdeel van de oplossing zijn. De hoofddocent is Maranke Spoor. Met excursies. In September beginnen deze uitgebreide Permaculture Design Courses (PDC+) weer: een groep op donderdagen en een groep op zaterdagen, in Amersfoort, het geografische middelpunt van Nederland.

Via onderstaande link kun je meer informatie lezen en bij ons opvragen.

Er blijken in beide groepen nog plaatsen vrij!
 
Klik hier voor onze cursussen...
Poster jaaropleiding 2023-2024 [afbeelding]
Permacultuur jaaropleiding (PDC+)
in onze webschool


Onze jaaropleiding bieden we zowel klassikaal aan als in onze interactieve webschool als correspondentie-onderwijs. Welke variant voor jou zou passen, hangt van een aantal zaken af. Hierover hebben we een en ander uiteengezet op onze website. Wij hebben bewust gekozen voor een zeer rustige online variant, waarvoor je nooit op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats hoeft te zijn, ook zonder teleconferencing dus. Je kunt geheel zelf je tijd indelen. En op elk moment instromen. Voor de één een oplossing, voor de ander juist niet passend -- en dat is ook logisch, want als we iets geleerd hebben tijdens onze permacultuurreis dan is het wel dat diversiteit bestaat! Het ene is niet beter of slechter dan het andere, het is anders en dat mag er zijn, leren we van de natuur.
Webschool icoon [afbeelding]

Blogs!

Vers van de pers, maar ook op basis van het kaartje van schrijver Jonas Kocx dat je hieronder ziet, schreef Lucas de gelegenheidsblog 'Spanning en ontspanning met zwaluwen, vechtkunst, dichtkunst, lachen en zon'.

En ook Maranke schreef voor deze Seizoenstips een blog, getiteld 'Aanvullend en Alternatief geld werkt (Stand van zaken Florijn)'. Het zogenoemde Rentemonster zullen we moeten helpen om nieuw werk te vinden. Maar daartoe groeien dan tegelijk de kansen.
Contante florijnen [afbeelding]
Dichtpost van J.K. [afbeelding]

Luister- en kijktip

Groene verhalen heeft 27 televisie-afleveringen gemaakt met reportages, oproepen en kunst. De laatste had weer spetterende liederen, gedichten en prenten. In aflevering 27, beschikbaar in video en als podcast, hoor je bijvoorbeeld een plattelandslied van de vereniging Meten=weten tegen landbouwgif, en het lied 'Toverfluit' van Alowieke. Deze aflevering is een overgang naar de concentratie van Dick Verheul op de ambacht van liederen.

Een vroegere aflevering gaat over 't Eibernest en de schitterende boerin Marjan Verhees. Ik (Lucas) vond deze erg mooi om te horen. Marjan is zestig jaar geworden... Zij overleed vorig jaar, lees ik nu. Zoek maar 'ns op 'Eibernest' in de zoekmachine van www.groeneverhalen.nl
De Wenteling, Augustus [afbeelding]

Doetip: inkuilen


Zomer is de tijd om je voor te bereiden op de winter, en daarom wil ik wat knollies enzo gaan inkuilen. Inkuilen kan net als tuinen op alle schalen. In een emmer met zand op een niet te warme zolder/kelder/schuur, tot aan zo'n grote op een boerenbedrijf waar ook veevoer in bewaard wordt. Of iets er tussen in: zo kun je bijvoorbeeld, in een tuin, een gat graven van circa een meter diep, daar dan op die diepte enkele stoeptegels leggen waarop je een (voer)ton zet die je voor dit doel hebt voorbereid. De ton voorzie je van flink veel grote afwateringsgaten in de bodem (ik kwam ook voorbeelden tegen waarin de bodem er gewoon helemaal af wordt geslepen, maar zelf heb ik dat niet gedaan).

En de zijkanten voorzie je ook van een heleboel luchtgaten maar die maak je wat kleiner om te voorkomen dat muizen er met de buit van doorgaan. In de ton stop je dan zand en/of bladaarde/compost en daarin zet je dan je in te kuilen dingen. Al dan niet voorzien van een uien-netje o.i.d. om makkelijker een wat grotere hoeveelheid ineens uit de ton te kunnen halen. Je zorgt ervoor dat je ton (o.i.d.) diep genoeg zit om boven op de deksel (die goed afsluit) nog ruim 20 cm blad o.i.d. te kunnen leggen als isolatie tegen de vorst. Het is uiteraard weer afhankelijk van het totaal van de omstandigheden van het geval of dit gepast is, goed werkt e.d. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin waar je aardperen bijvoorbeeld prima gewoon in de grond kunnen blijven zitten totdat je ze nodig hebt en vind je het geen punt om bij vorst even te moeten wachten, dan is het inkuilen natuurlijk weer zoiets wat je juist niet hoeft te doen : )
Akebia vrucht [afbeelding]

Even voorstellen, Linda in de Transitiebieb!

Linda (een oud-cursist) werkt sinds kort samen met Maranke aan onze transitiebibliotheek en jullie hebben plannen om meer samen te gaan werken.

Wat heeft je gegrepen in permacultuur?
De logica ervan en de liefde voor het leven erin. Ik vond in permacultuur een taal voor waar ik als psychologie-docent en onderzoeker in essentie mee bezig was.

Wat is jouw achtergrond qua studie/werk?
Psychologie is ook mijn opleidingsachtergrond, de biologische en de onderzoekskant ervan. Na de opleiding ben ik als docent, tutor van eerstejaars, onderwijsontwerper en -ontwikkelaar en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht gebleven en heb daar later ook een proefschrift geschreven over het voorspellen van studentsucces (wat toen nog studiesucces heette). Nu ben ik onderwijspsycholoog en doe ik bij de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar samenwerken aan en in onderwijs.

Kun je al een tipje van de sluier oplichten wat betreft de samenwerkingsplannen voor de toekomst?
We zijn een reeks interviews aan het voorbereiden waarmee we kennis en inspirerende permacultuur-verhalen willen delen. Welke vorm dat gaat krijgen, moeten we nog uitproberen, maar er ligt alvast een conceptpraatplaat klaar als startpunt voor de interviews. En we hopen een vertaling te mogen maken van een Engelstalig boek van Edward Benton-Banai waarin hij de teachings van de Ojibway Anishinabe (een indianenstam) verhaalt. Daarin komen o.a. mythes voorbij die ook in het werk van Bill Mollison te vinden zijn.  Het zou zo mooi zijn als dit in het Nederlands, in Nederlands onderwijs, gebruikt zou kunnen worden. Dit zijn de plannen waar we het van de zomer concreet over gehad hebben, er komen er vast nog meer.

www.PermacultuurOnderwijs.nl/Transitiebieb
 

Oproepen

Lucas schrijft: Ik sta deze maand een paar keer in de kraam van De Vitale Aarde van tuinder Arend. Verderop in de maand staat een andere collega daar, die net als Arend en ikzelf wil voorkomen dat er voedsel wordt weggegooid, en die daar helemaal voor gaat in praktijk en organisatie.

Ik ga op genoemde data oogst verwerken in ferments, als je het leuk vindt om mee te doen, wees welkom.

Do. 7 sept. houdt Arend een lezing over EM, je mag mij mailen als je wilt meedoen dan vraag ik of er nog plek is (lucas apenstaartje permacultuuronderwijs.nl) en zie ook de website van De Vitale Aarde via de link in deze blog: over de tuin, de boodschappen die je op het erf kan doen, en de workshops heb ik hier meer geschreven op oefenboerderij.nl
\
Tijden: za. 9 sept. 10-15, do. 14 sept. 10-14 uur, za. 16 sept. 10-15 uur
~ Dit is de kraam, niet de tuin; als je interesse hebt in een tuinwandeling kan je mailen naar lucas@oefenboerderij.nl Ook als je interesse hebt in wat mijn andere collega op de donderdag en zaterdag daarna nog meer voor spannends doet rond skippen en voedselkunst.

Ik ben een van de mensen die je in en rond onze webschool tegen kunt komen, en ik werk geregeld op tuinderijen, momenteel in buurttuin-voedselbos de Boschveld Tuin en tuinderij De Vitale Aarde.

Afbeelding

Hoe gaat het nu met de Gouden Zon? & Kijktip Kantelpunt

Op zorgboerderij de Gouden Zon te Borger verzorgde ik (Maranke Spoor) eerder dit jaar en vorig jaar een reeks lesdagen over permacultuur voor het personeel en de bewoners, lekker divers door elkaar gemixt in een groep. Dat is wederzijds goed bevallen. Ik heb zoals een permaculturist betaamt flink geobserveerd en wat bleek, er was naast permacultuurtraining in verband met de permacultuurgrondslag van het geheel, en het voedselbos aldaar, een enorme behoefte aan een nieuwe directeur, de oude garde wilde heel graag met pensioen maar de permacultuurplek niet overlaten aan een standaard zorgmanager die hun levenswerk soort van teniet zou doen. Even leek de geschikte persoon gevonden maar die vond al vlot weer ander werk, en de oude garde kwam terug. Na een aantal van dit soort gebeurtenissen werd ik uitgenodigd om de permacultuurkant van het project als trainer te versterken. Ik vroeg, zal ik eens in mijn netwerk rondvragen of er iemand in zit die jullie taak wil overnemen?

Heel erg graag, was het antwoord, aldus geschiedde, en na een tijdje nam een oude maat van mij met een permacultuurhart en een zorgachtergrond de klus aan, hij is daar nu alweer bijna een jaar heel tevreden, en recent figureerde De Gouden Zon in een documentaire waarin een van hun clienten dapper de hoofdrol speelt, het betreft de documentaire Kantelpunt, je kunt deze hier nog terugkijken. https://www.2doc.nl/documentaires/2023/08/kantelpunt.html

Op www.degoudenzon.net kun je meer lezen over wat De Gouden Zon zoal doet en er zijn ook met enige regelmaat vacatures te vinden.
Afbeelding
Of je​ nu een boek bestelt of een cursus bij ons gaat volgen, betalen me de lokale en rentevrije munt florijn is bij ons altijd mogelijk. Zowel digitaal als contant. Sinds kort kunnen de Ura van De Blije B en Florijn op elkaars platform worden gebruikt. www.betalenmetflorijn.nl

Boek bestellen?

De beide boeken die door Stichting Permacultuur Onderwijs zijn bewerkt en vertaald naar onze taal en situatie, zijn beschikbaar in de derde druk (Permacultuur in je moestuin) resp. de tweede druk (Herstellende landbouw). Je kan ze via onze stichting bestellen, waarmee je ons werk mede ondersteunt. Ook beschikbaar via die toffe lokale boekhandel, de uitgeverij, webshop youbedo of desnoods nog ergens anders. Klik op de afbeelding om de boeken in te zien of om er eentje te bestellen.
 

Afbeelding met link
Christopher Shein & Julie Thompson: Permacultuur in je moestuin. Oorspronkelijke titel: The vegetable gardener's guide to permaculture.
 

Afbeelding met link
Mark Shepard: Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui. Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture - Real world permaculture for farmers.
 

Maranke over diens lesdag aan studenten Salutogenese

Naast curussen geven volg ik (Maranke Spoor) ze ook regelmatig. Zo volgde ik recent het jaartraject Salutogenese (gezondheidsleer) bij Birgit Spoorenberg en dit traject heb ik net als alle andere : ) met veel plezier gevolgd!

Dit soort vrije particuliere trainingen brengt me altijd veel!

Niet zelden kostenbesparingen door kennistoename zoals ik ook al ervoer tijdens de allereerste permacultuuropleiding die ik volgde.
En als gedachtes die buiten de main stream van het moment vallen, wel mogen besproken en onderzocht, is er weer ruimte voor wetenschappelijk denken en doen, want laten we wel wezen, stellen dat er maar een nauwe band van meningen acceptabel is en de rest onzin, is dat niet.

Nu volgde ik dus dat jaartraject Salutogenese, en doe ik als docent in een cursistenrol altijd mijn uiterste best om niet zo‘n irritante kwezel te worden die de boel overneemt van de docent die daar na aandachtige voorbereiding haar uiterste best staat te doen, en mij voedt met haar kennis en ervaring! Dus toen er vragen kwamen die mijn vakgebied betroffen hield ik me na enige behulpzaamheid en het op verzoek geven van een miniles tijdens een van de lesdagen, redelijk op de vlakte om de boel niet 'over te nemen'. Maar de interesse was gewekt, en zo kwam het dat ik door Birgit werd uitgenodigd om op de terugkomdag van alle studiejaren aan de slag te gaan als spreker, en dat is een enorm fijne leerzame dag geworden voor ons allemaal, grotendeels heerlijk buiten. Mijn off grid lesmateriaal leent zich daar prima voor. Laat het even weten als je ook zoiets wilt, komend jaar heb ik daar waarschijnlijk wel weer wat ruimte voor.

 
Camping Quadenoord, Juli [afbeelding]
Deze Permacultuur-Seizoenstips zijn we in 2012 begonnen, op herhaalde verzoeken van cursisten.

Je kan je door hier te klikken afmelden en stuur ook gerust een mailtje aan Seizoenstips apenstaartje PermacultuurOnderwijs.nl.

Voel je vrij om deze seizoenstips door te sturen als je aan iemand moest denken.

Aánmelden kan via www.PermacultuurOnderwijs.nl