Afbeelding
NVvW nieuwsbrief juni 2018

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Studiedag 3 november 2018
  • Werkgroep havo-vwo op zoek naar nieuwe leden!
  • Curriculum.nu
  • Team voor Internationale Wiskunde Olympiade
  • Digitale Euclides
  • Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds
  • InterTU-Studiedag
  • Rapport ICT bij het CE wiskunde havo/vwo
  • Vakantiecursus: Wiskunde in je broekzak
  • Van de vakbondstafel
  • Voor in de agenda

Van de bestuurstafel

Examentijd
Het correctiewerk rond de examens van het eerste tijdvak is achter de rug. Nu is het wachten op de uitslag. Rond deze tijd bereiken ons over allerlei aspecten rond examens signalen via het forum, bij regionale examenbesprekingen of via social media. Als bestuur mengen we ons niet in discussies onder leden over de inhoud van de examens. We stellen ons via de genoemde kanalen uiteraard op de hoogte van wat er leeft onder de leden en gebruiken die informatie in ons jaarlijkse najaarsoverleg met CvTE. Op zekere afstand van de hectiek van de examentijd werkt de NVvW op die manier samen met CvTE aan het zo mogelijk verbeteren van tal van zaken die het examen betreffen.

Curriculum.nu
De ontwikkelgroep Rekenen & Wiskunde heeft zich onlangs in haar tweede ontwikkelsessie gebogen over ‘grote opdrachten’ van het leergebied. Deze opdrachten beschrijven de essentie van wat leerlingen vanuit het perspectief van het leergebied nodig hebben om de wereld te kunnen begrijpen (kennis) en om in die wereld adequaat te kunnen handelen (vaardigheden). De periode om feedback op te halen is gestart. Hier is te lezen hoe de NVvW deze feedbacksessie heeft ingericht.
Naast dit traject kan ieder lid uiteraard ook individueel reageren op de consultatievragen die de ontwikkelgroep heeft opgesteld.

Studiedag
De voorbereidingen voor de studiedag van 3 november a.s. zijn in volle gang. Verderop in deze nieuwsbrief staat een beschrijving van het thema. We willen ook dit jaar weer een programma bieden met vele workshops, geïnspireerd op dit thema en met toepassingen voor de dagelijkse lespraktijk.
Laat de organisatoren weten of u een bijdrage wilt leveren aan deze studiedag. 

Kees Garst (secretaris)

Studiedag 3 november 2018



Op zaterdag 3 november zal de jaarlijkste studiedag van de NVvW plaatsvinden. Zoals altijd in het Ichthus College te Veenendaal. 
Het thema van de studiedag is dit jaar
Natuur(lijk(e)) wiskunde

 “Het boek van de natuur is geschreven in de taal van de wiskunde”. Aldus sprak Galilei. Zonnebloemen en konijnen worden door wiskundigen al snel in verband gebracht met Fibonacci. Laat wat vossen los en je kunt experimenteren met een prooiroofdier model. Tenzij het prooidier, zoals sommige cicaden, zich alleen tijdens vreemde priemcycli laten zien. De natuur zit vol wiskundige structuren en patronen. Wiskunde helpt om die te doorzien, te verklaren en te benutten. Hoeveel partners moet je laten gaan om je aan de beste keus te verbinden? 

De haakjes in het thema van deze studiedag staan daar niet voor niets. Wat is een natuurlijke manier om wiskunde te leren? Is de geschiedenis van de wiskunde een leidraad voor het leerproces van leerlingen, is het de wiskundige structuur zelf, of moeten we zoeken naar leerwegen die voor de leerling betekenisvol zijn? Wellicht is het antwoord afhankelijk van leeftijd, niveau en belangstelling van de leerling. Als u ervaring heeft met een didactische benadering waarmee uw leerlingen op een natuurlijke manier een wiskundig begrip of vaardigheid leren, dan hopen we dat u zich aanmeldt voor een werkgroep.

Tijdens de studiedag staan natuur en wiskunde, de natuurlijke weg naar wiskunde en het hoe en waarom van ‘natuurlijk wiskunde’ centraal. Laat u nu alvast inspireren voor het verzorgen van een werkgroep.
Geef je bijdrage door via hoofdbureau@nvvw.nl
 

Werkgroep havo-vwo op zoek naar nieuwe leden!



De werkgroep havo-vwo is op zoek naar nieuwe enthousiaste  leden. De werkgroep geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van de NVvW over onderwerpen met betrekking tot het wiskunde onderwijs op havo en vwo.
Momenteel bestaat de werkgroep uit 10 leden. We vergaderen 4 keer per jaar in Utrecht. De data worden in overleg vastgesteld. De laatste jaren zijn die meestal op dinsdag van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Onderwerpen waar we het nu over hebben:
•    Nieuwe examenprogramma’s,
      bijvoorbeeld statistiek met grote datasets
•    Curriculum.nu
•    Rekentoets/rekenonderwijs
•    Gebruik van (grafische) rekenmachine
•    Didactiek.

Voor meer informatie over onze leden en activiteiten kijk je op onze pagina op de website van de NVvW 

Vind je het leuk om over bovenstaande en andere onderwerpen na te denken, te praten en elkaar te inspireren met nieuwe ideeën en activiteiten? Meld je dan aan voor de werkgroep!
Wil je meer weten over deze werkgroep, dan kun je ook bellen of mailen met de voorzitter, Rob van Oord. 
(robvanoord@tiscali.nl of  0651996245)
 

Curriculum.nu



Het tweede tussenproduct van het ontwikkelteam Rekenen en Wiskunde in Curriculum.nu is gepubliceerd op de website van curriculum.nu

Het bestuur van de NVvW buigt zich over dit document, waarna op 14 juni een conceptreactie van het bestuur op de website wordt gepubliceerd.
Alle leden van de NVvW hebben dan de gelegenheid om een reactie te geven op zowel het stuk van het ontwikkelteam als op de reactie van de NVvW. 

Op maandag 18 juni vindt er in Utrecht een informatiebijeenkomst plaats, waarbij iemand van Curriculum.nu aanwezig zal zijn. Hier kun je vragen stellen over het stuk van het ontwikkelteam, maar ook over de conceptreactie van het bestuur. Meldt je aan voor deze bijeenkomst. 

Team voor Internationale Wiskunde Olympiade


Het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Roemenië is afgelopen weekend geselecteerd. Om zich te plaatsen moesten de zes veelbelovende middelbare scholieren in een zware selectie ruim 10.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus:
Nils van de Berg (18 jaar, Oosterhout (NB), 6 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout NB)
Szabi Buzogany (18 jaar, Amersfoort, 5 vwo, Corderius College Amersfoort)
Thomas Chen (16 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Haganum Den Haag)
Jovan Gerbscheid (15 jaar, Amsterdam, 4 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
Jippe Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
Matthijs van der Poel (17 jaar, IJsselstein, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijd hoge ogen te kunnen gooien. Voor twee teamleden leidde dit vorig jaar ook al tot succes bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Rio de Janeiro: Matthijs van der Poel behaalde hier een zilveren medaille terwijl Nils van de Berg een eervolle vermelding ontving. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Olympiade

Digitale Euclides



Na de oproep in de vorige nieuwsbrief is gebleken dat nog lang niet alle lezers van Euclides de digitale Euclides ontdekt hebben. Je hebt voor het lezen van de digitale Euclides een ander wachtwoord dan voor het inloggen op de website van de NVvW. 
Alle leden hebben een persoonlijk wachtwoord per mail ontvangen. Mocht je dit niet meer hebben, neem dan contact op met de ledenadministratie (ledenadministratie@nvvw.nl).
Op onze website staat uitleg over het inloggen op de app. Belangrijk is dat je op inloggen klikt (en dus niet op aanmelden).
 

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds



De meiveiling heeft € 2400,- opgebracht! Dat is een prachtig bedrag, waar weer mooie projecten van gefinancierd kunnen worden. Hierbij dan ook onze hartelijke dank aan alle deelnemers!

Verder heeft het Wereldwiskunde Fonds dit jaar van de NVvW-leden het mooie bedrag van ruim € 5200,- ontvangen bij de betaling van de contributie. Ook dit bedrag komt volledig ten goede aan projecten rondom wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden. 
Voorbeelden van projecten staan op de website van het Wereldwiskunde Fonds. 
Namens alle mensen die door het WwF beter onderwijs krijgen, bedanken we onze leden voor de bijdrage.

Jos Remijn, veilingmeester WwF, wereldwiskundeboeken@nvvw.nl

InterTU-Studiedag



Wat doet men op de techni­sche univer­sitei­ten met wiskun­de en statis­tiek? Die vraag wordt beant­woord wanneer u op vrijdag 29 juni 2018 deel­neemt aan alweer de negenen­twintig­ste InterTU-Studie­dag.
Het mooie programma van deze dag is hier te lezen. 
Deze dag wordt voor georga­niseerd door de Univer­siteit Wagenin­gen (WUR) in samen­werking met de Techni­sche Univer­sitei­ten van Delft (TUD), Eindho­ven (TUE) en de Univer­siteit Twente (UT).
Aan het bijwo­nen van deze studie­dag zijn geen kosten verbon­den.  Volg deze link om u voor de studie­dag op te geven.

Rapport ICT bij het CE wiskunde havo/vwo



Het CvTE is tot de conclusie gekomen dat het gebruik van de grafische rekenmachine op het centraal examen op de langere termijn geen haalbare kaart meer is. Er moet dus naar een alternatief gezocht worden.
Om dit nader te onderzoeken heeft het CvTE het initiatief genomen een werkgroep 'ICT bij het CE wiskunde havo/vwo' in te stellen, die de toekomst van ICT bij deze centrale examens wiskunde heeft onderzocht.

De opdracht aan de werkgroep is hier te lezen.

Het eindrapport van de werkgroep is hier te lezen. 

 

Vakantiecursus: Wiskunde in je broekzak


Welke wiskunde zit er in je broekzak? Daar vind je wellicht je portemonnee met pasjes, en je mobiele telefoon: daar zit best wel de nodige wiskunde in. 
Maar heb je die echt "in je broekzak"?

Het thema van de PWN Vakantiecursus 2018 is Cryptografie: de wiskunde van het beveiligen van gegevens door middel van versleuteling en authenticatie. 
De vakantiecursus zal dit jaar, meer dan de laatste jaren, een echt cursus-karakter hebben, allereerst door een toegespitster thema. Maar ook door de opzet: in een aantal lessen door dezelfde docent zal de basistheorie behandeld worden, waarna enkele wat meer specifieke onderwerpen diepgaander behandeld gaan worden door andere sprekers.
Tijdens de lessen zal er ruimte zijn voor het zelf oefenen met de stof.
De vakantiecursus wordt gehouden op 24 en 25 augustus in Eindhoven (TU/e) en op 31 augustus en 1 september in Amsterdam (CWI).

Kijk voor meer informatie op de website van Platform Wiskunde Nederland. Hier kun je je ook aanmelden. 

Van de vakbondstafel

 


Tijdelijke contracten.

Het nieuwe schooljaar komt eraan en dat is voor veel mensen weer het moment voor een baan op een andere school. Bij het aanvaarden van een nieuwe baan is het verstandig op alert te zijn op de voorwaarden.

In het onderwijs krijg je meestal een dienstverband voor een jaar. Daarom is het belangrijk om te weten of het een baan met uitzicht op een vast betrekking betreft of dat de baan flexibel is? Ook is het belangrijk te weten wie je werkgever wordt. Als de werkgever een uitzendbureau of payrollorganisatie is, maakt dat nogal verschil voor je arbeidsvoorwaarden, je rechtspositie, doorbetaling bij ziekte en je pensioen. Een contract bij een eigen werkgever volgens de cao vo is altijd gunstiger. Dit geldt ook voor een tijdelijke aanstelling met uitzicht op een vast contract. In dit laatste geval moet de werkgever twee maanden voor de einddatum schriftelijk laten weten of je contract verlengd wordt. Gebeurt dit niet of te laat dan wordt het dienstverband automatisch verlengd voor dezelfde duur en met dezelfde voorwaarden. Bij alleen een tijdelijke aanstelling eindigt het contract automatisch op de afgesproken datum.
Let op: tussen bijzonder en openbaar onderwijs zijn verschillen. De Wet Werk en Zekerheid geldt namelijk niet voor openbaar onderwijs, voor het openbaar onderwijs gelden de regels zoals deze in het ambtenarenrecht zijn opgenomen. In geval van twijfel, is het verstandig om onze juridische dienst te raadplegen.
Bedenk verder dat er over arbeidsvoorwaarden echt te onderhandelen is. Bij een tekortvak als wiskunde is het helemaal niet vreemd als je om (een) hogere trede(s) in je salarisschaal vraagt. Zelfs een hogere salarisschaal is onderhandelbaar.
 
Voor in de agenda
- 17 september Optimaal voorbereid naar het Eindexamen
- 11 oktober: Onderwijs
meets Onderzoek 
- 13 oktober: symposium van de werkgroep Geschiedenis
- 3 november: jaarvergadering/studiedag

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.
Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.