Hi ,

 

In de zomer van 2023 bezocht ik met M. een prachtig gebied in Frankrijk, de Côte d'Azur. Aangezien ik liever niet vlieg vanwege de negatieve impact op het klimaat en omdat we het beide te ver rijden vonden, kozen we voor de trein. De ontspannen reis met de Eurostar Sun past bij mijn morele keuzes.

 

Na aankomst verbleven we enkele dagen in Marseille. Vandaar hebben we langs de kust bekende trekpleisters bezocht. Zo liepen we langs de jachten in Saint-Tropez, zagen vale gieren in de Gorges du Verdon, maakten ik een glamour foto van M. in Cannes, en bezochten we Monaco. In die laatste stad voelde ik me steeds minder op mijn gemak.

 

Hier verblijven de rijkste mensen van de wereld. Mensen die zich niet druk maken over het kimaat, biodiversiteit en armoede, tenminste dat denk ik, als ik de auto’s en jachten zie, en de helicopters af en aan hoor vliegen.

 

De rijkste 10 procent van de EU stoot 28 procent van de EU-uitstoot uit, dat is meer dan de onderste 50 procent van de EU (26 procent) [1]. Is dit eerlijk naar de arme mensen, hier en daar, nu en in de toekomst, die vooral de lasten ervaren van de uitstoot van het rijke westen?

 

Het goede doen, wat betekent dat voor jou? Hoe bepaal je dat? Waarmee vergelijk je jezelf?

 

Dyon Temming vertelde in zijn verhaal dat je karakter, interesses en cultuur je moreel kompas beïnvloed.

 

In het gesprek met Astrid Poot verwees ze naar Hannah Arendt, die schreef, ‘Uit liefde voor de wereld handelen’. Een eenvoudig, duidelijk en mooi moreel uitgangspunt.

 

Franzisca Weder heeft een goede vraag wanneer je in gesprek bent over duurzaamheid, ‘What do you care about?’ Want zei ze, ‘What you care about, then you care for it.’ en ze zei , ‘Don’t call it IDG or SDG.’

 

Goede startpunten voor gesprekken over duurzaamheid, rechtvaardigheid en ethiek.

 

Wat zou er veranderen als we allemaal het goede doen? Of, wanneer we  gedwongen worden om het goede te doen?

 

Zo pleit Ingrid Robeyns voor een limiet op het vermogen van mensen. Ze noemt dit limitarisme. Ze zegt, niemand verdient het om multi- of decamiljonair te zijn. 

 

De grens

 

Niemand wil dat er mensen onder de armoedegrens leven. Ken je de morele ondergrens van de VN? Die is $1.25 per dag. Niet dat mensen hiervan kunnen leven, maar het is de ondergrens in de duurzame doelen van de VN.

 

Als we een ondergrens hebben, is het dan ook goed om een bovengrens te hebben, een rijkdomgrens vanuit de VN?

 

Wat vind jij dat mensen maximaal mogen hebben? Wat is jouw morele bovengrens?

 

Als we doorgaan op de huidige weg dan leven in 2030 575 miljoen [2] mensen in extreme armoede. Bizar vind ik het, terwijl we het probleem nu kunnen oplossen.

 

Jij en ik gaan de armoede niet de wereld uithelpen, maar we kunnen wel iets doen. Zo geef ik ieder jaar de helft van mijn gespaarde winst aan projecten als Wakibi, Land van Ons en Africa Woodgrow

 

Door de afgelopen jaren bewust niet te vliegen verandert er niet veel aan de totale CO2 uitstoot. Waarom doe ik dit dan? Ten eerste, omdat dit voor mij het juiste is om te doen en ik heb hierdoor het gevoel dat ik ten minste iets doe. 


Wat betekent het moreel kompas voor jou? Hoe doe je dit in je bedrijf?

Laat het me weten, ik ben benieuwd.

 

 

Dank je wel voor het lezen.

 

Heb je een vraag voor mij? Stel hem gerust.
Je reageert eenvoudig op deze e-mail door op beantwoorden te klikken.
 

Een fijne dag en graag tot snel,
Erno

 

 

Noten:

[1] https://www.oxfam.org/en/press-releases/eus-richest-10-emit-much-planet-heating-emissions-half-eus-poorest-population 

[2] https://sdgs.un.org/goals/goal1#targets_and_indicators 

PS Impactbesluiten waarmee je nieuwe medewerkers aantrekt, mijn nieuwste boek is nog beschikbaar. Voor jou hier gratis te downloaden https://decideforimpact.com/dwnld-mpctbsltn-wrm-nw-mdwrkrs-ntrkt/

https://www.linkedin.com/in/ernohannink/

De links in deze e-mail zijn geen affiliate links en er wordt niet bijgehouden op welke links je klikt.

Decide for Impact - Erno Hannink

Decide for Impact Seine 10, 7007 MR  Doetinchem

 

→  Erno is de sparring- en accountability partner voor ondernemers  ←

 

Je ontvangt deze e-mail omdat je je via ernohannink.nl / decideforimpact.com hebt opgegeven voor de nieuwsbrief Impactbesluiten. Wil je deze e-mail delen? Leuk, klik ↓

 

Afmelden | Stuur deze e-mail door naar een vriend(in)

 

Copyright © 2024 Decide for Impact   Alle rechten voorbehouden.