Nieuwsbrief nr. 4                      april 2022

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

In deze nieuwsbrief informeren we u weer over de activiteiten van de drie secties van het DCT.

Eten en drinken staan in dit nummer centraal. Onder meer door de uitstekend verzorgde lunch van de vrijwilligers van het Inloophuis voor de vrijwilligers op de Franciscushof in het kader van NLdoet.

Maar ook de goed bezochte pannenkoekdag samen met "De Dolfijn" van het RIBW en de mogelijke terugkeer van de culturele vrijdagavondmaaltijd. Hans Peerboom schrijft op zijn bekende wijze over drie eetbare producten van de Franciscushof. Maar zaait daarover ook twijfel.... Laat u inspireren.

 

 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

Verder schreef Aad van Dijk over de activiteiten van NLdoet op de Franciscushof, Inez Koot in Het Kontakt over de week van de psychiatrie en Han van Peer over de hoedjesparade en de Alzheimer Trefpunt Inloop.

 

Terug naar inhoudsopgave

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 25. Uw bijdrage kunt u vóór 10 juni sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

 

Koken en eten in het Inloophuis

Helaas is het ‘Eet je mee – Diner’ van de donderdagavonden alweer gestopt, omdat de koks het te druk kregen met hun andere bezigheden. Daarom overwegen we om weer te starten met de ‘culturele maaltijden’ op vrijdagavond: gasten of anderen vragen om gerechten uit hun geboorteland te koken en daar ook wat over te vertellen. Maar misschien houdt u van koken en vindt u het fijn om dat te doen voor zo’n 15  

            Han van Peer

dankbare gasten die ervan zullen genieten.

Laat het ons weten of kom eens kijken hoe dat in het Inloophuis gaat.

 

Terug naar inhoudsopgave

Tiel Chapeau

Onze ‘creatieve vrijdagmiddag’ die eens in de 14 dagen door het Creatief Platform Tiel begeleid wordt, staat in april in het teken van de hoedjesparade ‘Tiel Chapeau!’. Op 8 en 22 april worden fantasierijke hoeden gemaakt en na een tentoonstelling is er op 3 juli de optocht door het centrum.

 

Terug naar inhoudsopgave

Pannenkoekdag

We hebben weer een gezellige bingomiddag gehad en een bijzondere ‘Pannenkoekdag’. Eigenlijk is dat een landelijk initiatief waarbij schoolkinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Maar we voelen ons nog jong. Dus samen met onze huisgenoten van RIBW de Dolfijn zijn we gaan bakken en werd er gesmuld bij hen en bij ons!

 

Terug naar inhoudsopgave

Lunch voor NLdoet

Gesmuld werd er ook van de lunch met soep en broodjes die we verzorgen op de Franciscushof met NL-Doet. Daar werd in een heerlijk zonnetje hard gewerkt om de tuin weer verder aan kant te krijgen. Fijn dat er dan zo veel mensen de handen uit de mouwen steken. Die lunch was wél verdiend.

Terug naar inhoudsopgave

Alzheimer Trefpunt Inloop

Er komt een nieuwe groep in het Inloophuis: het Alzheimer Trefpunt. Naast de bijeenkomsten in het Toon Hermanshuis werd gezocht naar een informelere gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Daarvoor staat nu eens in de maand op woensdagmiddag de deur van het Inloophuis open. 

 

Om onderscheid te maken met de andere bijeenkomsten wordt dit het “Alzheimer Trefpunt Inloop” genoemd. We hopen dat ook deze bezoekers zich in het Inloophuis gauw een beetje thuis gaan voelen.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

            Inez Koot

Elke stem telt

De Tielse Maatjes waren actief in de week van de psychiatrie. Daarover stond vorige week een artikel in het huis-aan-huisblad "Het Kontakt".

 

Klik hier en u kunt het volledige artikel inzien.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

 

Vreemde groenten

Naast de gewone groenten groeit op de Franciscushof raar spul. 

Kent u de Kardoen, een distel waarvan men de bloemknoppen kan eten? In Frankrijk heet zij artisjok. De eerste eter was zeker bijzonder hongerig. Deze Hollandse artisjok is het zielige neefje van de Franse, al is de bloem even mooi. De bladstelen zijn ook eetbaar, als je de venijnige stekels zonder bloeden hebt verwijderd. Prima geschikt voor volhardende koks.

Kardoen

Hans Peerboom

Dan is er Japrak. Slechts een enkeling neemt er uit medelijden wat van mee. Op de Balkan wikkelt men deze koolbladeren om een twijfelachtige inhoud heen, en schuift het in de oven. Ook aanwezig: Topinamboer. Nog een Franse afdwaling. Bij ons “aardpeer” geheten. Een zeer gezonde delicatesse! Toebereiding en kruidenmix zoals bij de schoenzool. Onze vijfenzeventigjarige hinkelt nog elk voorjaar dankzij deze aardperen.

 

Men gaat niet dood aan deze groenten. En soms (héél soms) geeft Aad van Dijk aan weifelende kopers geld erbij toe!

Terug naar inhoudsopgave

Aad van Dijk

NLdoet

Ook dit jaar hebben we weer meegedaan aan NLdoet. Het is een feest om met 10 vrijwilligers 10 gasten te ontvangen en dan samen een flinke klus te realiseren. Het was prachtig weer: zonnig, geen wind en een heerlijke temperatuur om in te werken. Wie er wat meer van wil zien, gaat naar www.detielenaar.nl. Daar staan ook van de Franciscushof mooie foto’s van Jan Bouwhuis. 

Hanseplas

Er zijn houtsnippers verspreid over de paden; er is compost gezeefd en verspreid over de bedden. Er is gewerkt aan de boomspiegels, een cirkel om de stam van een boom of struik heen, die we onkruidvrij willen houden, zodat de voeding die we aanbrengen echt bij de boom terecht komt. Dan was er nog een stilwerkende schilder die ons toiletgebouw onder handen nam. In de lunchpauze, met heerlijke soepen afkomstig uit het Inloophuis, was er een verrassing voor Hans Peerboom. Een echt bord met opschrift: Peerboompad.

Voor het vogelbosje waar Hans zich voor uitgesloofd heeft (en voor al het andere werk waar hij zich voor inzet!).

 

De Franciscushof is bijna iedere ochtend open van half tien tot twaalf. De woensdag is niet helemaal zeker. Maar wel zeker is dat iedereen welkom is. Ook al is het alleen maar om te kijken en koffie te drinken.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.