Nieuwsbrief nr. 12             september 2023

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

Nu de zomervakantie van de meesten van ons erop zit, is het weer tijd voor de nieuwsbrief.

Han van Peer deelt met ons het verschrikkelijke voorval bij een vergelijkbare organisatie in Leiden. Daarnaast vertelt hij over de start van het seizoen met de jaarlijkse BBQ en de nieuwe activiteiten die in het Inloophuis op de rol staan.

Bij de Tielse Maatjes geeft Esther Valkenet u informatie over de intervisiemomenten voor de vrijwilligers en schrijft ze over de 'maatloze' bijeenkomst. Ook mooi om te weten dat aanvragers en maatjes soms echte vrienden van elkaar worden.

Aad van Dijk laat ons weer weten (in woord en beeld) hoe mooi het is op de Franciscushof. Hij neemt u mee in de wereld van de aardappelen en tomaten.

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

En Aad meldt het verdrietige nieuws van het overlijden van één van de vrijwilligers van de Franciscushof op jonge leeftijd.

 

Tot slot neemt Hans Peerboom ons -op zijn onnavolgbare wijze- mee in de snoei van een appelboom.

Meer nieuws over Stichting DCT:

klik hier

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 45. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 1 november sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Brand 

Bij terugkomst van mijn vakantie schrok ik van wat er in die drie weken gebeurd was. Veel zorgen over mensen met wie het slecht ging, gasten en vrijwilligers, met henzelf of met hun naasten. En daarnaast bleek bij het wereldnieuws (waar wij ons op vakantie even verre van houden) de wereld nog steeds – figuurlijk én letterlijk– in brand te staan. Aan dat laatste kunnen wij individueel weinig veranderen maar voor 'onze' mensen wil je er dan weer zo gauw mogelijk zijn.

Ook het nieuws over de aanslag op vrijwillige medewerkers van het Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden, waarbij een van hen omkwam, sloeg behoorlijk in.

Een Leidse predikant die betrokken is bij het centrum schreef erover:

"Dat De Bakkerij, in het hart van de stad, en in hart van het werk van

Han van Peer - coördinator

barmhartigheid geraakt is, slaat een diepe wond. Een wond die niet zomaar hersteld is. In mijn vakantie zag ik een boom doorgroeid met prikkeldraad. Zo voelt het. En zo willen we, tegendraads en liefdevol, verder. Niet vanuit de vele vragen die rondspoken in ons hoofd, zoekend naar redenen of schuld of door onszelf af te sluiten. Met ruimte in ons hart en ruimte voor het verhaal dat aanleiding gaf tot het incident."

 

Wij hebben ons aangesloten bij het initiatief van het landelijk platform van inloophuizen 'DAK' om te zorgen dat er komend jaar elke week een boeket bloemen bezorgd gaat worden in Leiden met een ondersteunende brief van een collega-Inloophuis

BBQ

Het nieuwe seizoen openden we op 26 augustus met onze traditionele Barbecue. Een gezelschap van zo’n 50 mensen – gasten, vrijwilligers, tuinmedewerkers, bestuursleden en andere betrokkenen – schoven aan. Omdat het Inloophuis dit jaar haar 35e jubileum heeft, besloot mijn familie om tijdens de BBQ geen 

beroep op vrijwilligers te doen, zodat zij gewoon konden mee-eten en genieten. Wel werden er door hen weer allerlei salades gemaakt en toen er opgeruimd en afgewassen moest worden stroomde de keuken al gauw vol met hulpen. Prachtig om te merken dat dat dan spontaan gebeurt. Het was weer een prachtige middag!

Activiteiten

Meteen beginnen we ook weer met nieuwe activiteiten. Op woensdag 30 augustus startte in het Inloophuis een “Samen-Tekenen” project van Frans Ebing. Samen aan één tekening werken is uitdagend, je inspireert elkaar en het resultaat kan verrassend zijn. We zijn benieuwd! En op zondag 3 september is er weer een Karaoke/Playbackmiddag. Dit keer maken we het wat spannender dan de vorige, die meer een ‘try-out’ was. Er zijn zelfs prijsjes te winnen voor de mooiste of leukste acts. Zet je beste beentje voor!

Meer nieuws over het Inloophuis:

klik hier

 

SAMEN STA JE STERKER

Intervisiemiddag vrijwilligers

Zo’n 2 keer per jaar wordt er een middag georganiseerd waar de vrijwilligers van de Tielse Maatjes elkaar kunnen ontmoeten. Erg gezellige en leerzame middagen zijn het meestal. Er worden dan vooral veel ervaringen uitgewisseld. Zo leert men van elkaar. Ook wordt er vaak een stukje theorie behandeld of een oefening gedaan.

           Esther Valkenet - coördinator

Allemaal om nog beter om te gaan met de uitdagingen die er soms als maatje zijn. Op 13 oktober is de eerstvolgende middag. Dan gaan we het onder andere hebben over verwachtingen en wat dat doet met gedrag. In de volgende nieuwsbrief leest u er meer over.

Maatloze bijeenkomst

Voor de aanvragers van de Tielse Maatjes is er op 2 september een middag waarop zij elkaar en mij kunnen ontmoeten in het Inloophuis. Gezellig tosti en soep mee-eten. Deze keer zonder de vrijwilligers: aanvragers zonder hun “maatje” dus. Vandaar ook de term “maatloze”. Er wordt ook voor de aanvragers geprobeerd om twee keer per jaar een middag te organiseren. In het verleden waren deze dagen vaak alleen voor hen die nog niet gekoppeld waren. Nu zijn alle aanvragers welkom. Wel zo gezellig!

Vrienden

“Wij zijn twee vrienden, jij en ik.” Een supervrolijk liedje waar ik aan moet denken als ik koppels spreek die, bij de kennismakingen met mij, antwoorden met “we zijn vrienden” of “we zijn vriendinnen”. Super om te merken wat men voor elkaar kan betekenen. Verderop in het zelfde liedje komt ook nog: “wij zijn twee vrienden met een gouden hart”. Ook dit kan wat mij betreft zomaar slaan op de koppels van de Tielse Maatjes: vrijwilligers en aanvragers 

 

met een gouden hart. Mooi hoe men er voor elkaar is, als vriend en als maatje.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Druk, druk, druk

Volop drukte in de Franciscushof. Oogsttijd vraagt veel aandacht. We zijn in de bonen! Er is veel te plukken: prachtige gele boterboontjes, stevige snijbonen en sperziebonen. En we willen ze ook nog kwijt raken aan de maaltijden van het Inloophuis en wat over hebben in de verkoop op de tuin zelf. Dat liep steeds heel goed, zodat we niet in de kerk kwamen om te verkopen. Maar in de bonentijd lukt dat niet. 

Aad van Dijk - coördinator

Dus moeten we de boer op met bonen, pompoenen en tomaten. Tegelijk hebben we dan ook nog een potje zelfgemaakte jam erbij te koop.

Aardappeloogst

Daarnaast moeten we ook aandacht geven aan de verzorging van de planten. Bij de aardappelen zie je dat ons dat niet echt lukt. Tot twee weken geleden hadden we het prima onder controle. Maar ineens schiet het onkruid zo snel de lucht in, dat we bijna  de aardappelstruiken niet meer zien. Nu is dat niet zo erg, want de rooitijd is nabij en dus doet het onkruid niet veel kwaad meer. 

Het is eerder een teken hoe gezond de aarde is.

De aardappeloogst heeft me trouwens iets nieuws geleerd. In de eerste periode is het heel droog geweest en daarna overvloedig regen. In de droge periode heeft de plant ‘gevoeld’: het wordt moeilijk om mijn piepertjes groot te krijgen bij zo weinig water. Ik moet er niet te veel ontwikkelen, want dan krijg ik ze niet groot. Daarna heeft het veel geregend en dus heeft de plant veel groeikracht af te zetten en de aardappelen worden dan groter. We hebben dus minder aardappelen, maar ze zijn wel groter. We zien het wel. En de natuur heeft haar eigen mooie kenmerken.

Verlies

We hebben ook minder goed nieuws: een van onze trouwe medewerkers afkomstig van Linge-erf is in Frankrijk plotseling overleden. Laurens was nog net geen 40 jaar. Hij was met zijn ouders op vakantie en is door hen dood in bed gevonden. Dat geeft heel wat verdriet, allereerst voor zijn familie en huisgenoten, maar ook bij ons als werkers op de tuin heeft dat veel impact. Zijn moeder vertelde nog dat hij altijd met plezier over de Franciscushof sprak. We leven met zijn ouders en zijn huisgenoten mee.

Tomaten in soorten

De tomaten zijn een heel ander verhaal. We hebben veel verschillende soorten: kleine snoeptomaten, geel en rood, zwarte tomaten die van binnen toch gewoon tomatenkleur hebben en giga-grote vleestomaten. Daarnaast hebben we tomaten waar we de naam niet van kennen, maar die uit Italië komen en die we dus maar pomodori hebben genoemd. We kunnen de Fytoftora er steeds nog uit weg houden en dat is pure winst.

Zomersnoeiwerk

Zoals iedere zichzelf respecterende organisatie heeft de Franciscushof een periodiek, dat op onregelmatige tijdstippen verschijnt in onze App-groep. Het periodiek heet 'De Jobstijding', en zo weet iedereen: Nu wordt het serieus. Redacteur is de ondergetekende en de enige verslaggever en tipgever noemt zich HP, wat ook al verdacht lijkt op de naam van de auteur.

Onlangs meldde HP zich op de Redactie. Hij had een goed idee en dat moest gepubliceerd. Verleden week is er namelijk een Snoeier langs geweest, die een appelboom onder handen heeft genomen. De boom is nu onherkenbaar afgeslankt en warempel, er hangen ook wat appels in! 
Van verscheidene opmerkzame tuinwerkers kwam de vraag: Is dit niet een beetje vroeg en kaal voor een zomersnoei? HP vroeg zich af wat een fruitteelster uit Ophemert, die Mieke goed kent, hiervan zou vinden. 

Hans Peerboom - columnist

Mieke zei: Dan vraag ik haar wel voor de koffie, want ze vindt het hier wel leuk zolang ze niks hoeft te doen.
Snoeier Willem had ook de boomspiegel keurig vrijgemaakt, zoals Wil dat altijd graag gewild had. Jammer dat Wil dat nu niet meer meekrijgt. Zij is namelijk afgevloeid naar de Zindering, de vlindertuin van Tiel.

HP zei geringschattend: En komt die boomspiegel nu lekker vol Aziatische Smeerwortel, Hollandse Haagwinde en Japanse Duizendknoop te staan?

Opeens kreeg hij een briljante ingeving (volgens hemzelf): We zetten deze boomspiegels vol met citroengeranium, dat helpt tegen van alles! Hij zei er niet bij, dat Gerard deze citroengeraniums had voorgesteld want dat helpt ook tegen fruitmot, althans in Ophemert. Kan zijn dat die fruitmotten niet weten waar Ophemert ligt. Als volgend jaar nu blijkt dat citroengeranium op onze tuin niet helpt, dan was dit idee ineens van Gerard en niet van HP... Slinks mannetje is het.
De Redactie vraagt nu of er iemand citroengeranium heeft, of stekken ervan. Zakje zaad mag ook. Schijnt éénjarig te wezen.
De Redactie vraagt tevens aan Gerard of citroenmelisse en tijm ook zou kunnen helpen, want dat is in overvloed aanwezig op onze mooie tuin.

Welkom

Het blijft staan: welkom als je een kijkje wilt nemen. Elke ochtend nu ook woensdag, zijn we open en aan het werk. Rond half elf nodigen we altijd bezoekers uit om een kopje koffie of thee mee te drinken. Weest welkom en als je een handje mee wilt helpen, dat kan altijd!

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het kan

voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen. 

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.