Uitvoeringsprogramma 2025
Dit jaar zijn we aan de slag met acties uit het Uitvoeringsprogramma Omgevingskwaliteit Kanaalzone 2025. De belangrijkste punten lichten we hier toe.
Extra toezicht op ‘stofbedrijven’
In 2025 maakt de RUD Zeeland (RUD) extra capaciteit vrij voor toezicht op bedrijven die mogelijk stofoverlast veroorzaken in de omgeving van Sluiskil. Ook gaan de omgevingsdiensten RUD en DCMR Milieudienst Rijnmond meer gebiedscontroles doen. Bij een gebiedscontrole controleren zij meerdere bedrijven in een bepaald gebied. De controleurs kijken of de bedrijven zich aan milieuregels houden. Denk aan regels over afval, geluid, luchtvervuiling, stofoverlast of gevaarlijke stoffen.
Omgevingswet
De Omgevingswet geldt sinds 1 januari 2024. Deze wet regelt alles over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. De Omgevingswet laat het inrichtingenbegrip los en hanteert in plaats daarvan de term milieubelastende activiteit (mba). Een bedrijf kan meerdere mba’s hebben waar toezicht op wordt gehouden, bijvoorbeeld:
- het maken van producten in een fabriek waarbij veel rook of afval vrijkomt;
- het opslaan of gebruik van gevaarlijke stoffen, zoals olie of verf;
- het lozen van afvalwater in een rivier of sloot;
- het verbranden van afval;
- het bouwen of slopen van grote gebouwen.
Provincie Zeeland en de omgevingsdiensten onderzoeken de gevolgen van de invoering van de Omgevingswet voor bedrijven die een vergunning voor mba's nodig hebben. Hiervoor heeft de Provincie een plan van aanpak gemaakt. Dit plan beschrijft welke mba's de bedrijven uitvoeren. Hierdoor kunnen we de vergunningverlening sneller, efficiënter en beter regelen.
Extra luchtmetingen
In 2025 blijven we de luchtkwaliteit meten op het meetstation Sluiskil. We voegen hieraan roetmetingen en extra metaalanalyses toe. Het doel is om beter te begrijpen hoeveel luchtvervuiling er is en waar deze vandaan komt. We gaan inwoners betrekken door sensormetingen en extra analyses op basis van hun waarnemingen.
GGD Zeeland is bezig een rapportage op te stellen voor alle Zeeuwse gemeenten over de bronnen van en de blootstelling aan stikstofdioxide en fijnstof. Op basis van deze gegevens brengt de GGD de mogelijke gezondheidseffecten in kaart. De rapportage wordt in het vierde kwartaal van 2025 opgeleverd.
Dialoog
In 2025 blijven we als projectgroep in gesprek met omwonenden en de industrie. We organiseren minstens één keer per jaar een bijeenkomst met inwoners en bedrijven, of vaker als dat nodig is. We zijn bijvoorbeeld in gesprek gegaan met inwoners van Sas van Gent over geluidsoverlast. Samen kijken we naar manieren om de omgevingskwaliteit te verbeteren. We bespreken extra maatregelen en onderzoeken wat het voorzorgsprincipe voor bedrijven betekent (zie kopje Voortgangsrapportage 2024: Dialoog met bedrijven).
Plan van aanpak bij overlastsituatie
Ook als een bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving, kan er overlast ontstaan voor de omgeving. In geval van overlast kunnen de omgevingsdiensten bedrijven vragen om een plan van aanpak te maken. Hierin beschrijven bedrijven welke extra maatregelen zij nemen om de overlast in de omgeving te beperken. Dit is een continu proces.