Nieuwsbrief nr. 6               september 2022

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

De zomervakantie is nu echt voorbij. De secties van het Diaconaal Centrum Tiel zijn weer gestart met al hun werk. In deze nieuwsbrief kunt u lezen over wat er de afgelopen maanden gebeurde en soms ook wat er niet gebeurde.

De succesvolle BBQ van het Inloophuis en de aanloop naar de week 'Eén tegen eenzaamheid' waaraan zowel het Inloophuis als de Tielse Maatjes deelnemen. De Tielse Maatjes organiseren ook een 'walk&talk-wandeling'.

Op de Franciscushof gebeurde veel: er groeien zwarte tomaten, twee schoolklassen kwamen kijken hoe de aardbeien groeien, de druivenoogst

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

is hersteld van de valse meeldauw, de eerste aardappelen zijn geoogst, Koos runt de afdeling verkoop en de beelden van de Hanseplas spreken voor zich.

Geniet ervan.

 

Terug naar inhoudsopgave

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 46. Uw bijdrage kunt u vóór 7 november sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Han van Peer

Zomer 

In het Inloophuis zijn we de hitte van deze zomer gelukkig goed doorgekomen. We hebben veel profijt gehad van de airco die met de verbouwing geplaatst is. Gasten kwamen soms 'schuilen voor de warmte'. Naast al het andere was het mooi dat we ook dat konden bieden.

 

BBQ 

Na twee jaar geen BBQ vanwege de Corona maatregelen kon het weer! Op 27 augustus toverden we de parkeerplaatsen aan de Schaepmanstraat om in een gezellig terras waar een kleine 50 mensen aanschoven. Gasten, vrijwilligers, en enkele oud-vrijwilligers, bestuursleden en mensen van de tuin.

De barbecues geleend, een hele mooie particuliere donatie voor de inkoop, waar de AH nog eens extra korting op gaf, stoelen en tafels geleend van onze buren van het RIBW en 6 prachtige salades en 3 rondes vlees klaar om van te genieten.

Als klap op de vuurpijl had een van onze vrijwilligsters tijdens een buurtfeestje enkele dagen eerder spontaan een zangduo weten te schaken.

 

Dus hadden we livemuziek van “Tonny & Jack” en ze mogen (en willen) best vaker komen: we hebben genoten van hun mooie uitvoeringen van Engelstalige songs. Ze moesten iets eerder weg en een van onze gasten kon het niet laten, had ook zijn gitaar meegenomen en speelde na hen nog enkele liedjes. Al met al een heel gezellig en geslaagd feest. Aan de voorbereidingen en de uitvoering hadden in totaal zo’n 14 mensen bijgedragen en dat is bijna driekwart van ons vrijwilligersaantal. Prachtig dat we ook voor dit soort grotere activiteiten op ze kunnen rekenen!

Terug naar inhoudsopgave

Kom erbij!

Op uitnodiging van de gemeente heeft het Inloophuis zich aangesloten bij de stuurgroep 'Een tegen Eenzaamheid'. Dit is een landelijke campagne om wat te doen tegen de eenzaamheid die veel mensen ervaren. Uit onderzoek blijkt dat in Tiel de helft (!) van de inwoners zich wel eens eenzaam voelt en dat meer dan 12 % daar ernstig onder gebukt gaat. 

Van 29 september t/m 6 oktober is er een actieweek waarin door allerlei organisaties activiteiten worden georganiseerd om hier iets aan te doen onder het motto: 'Kom erbij!'
Als Inloophuis zijn wij natuurlijk al elke dag open, is er vaak wat te doen en wordt iedereen gastvrij ontvangen, zeker als bezoekers nieuw zijn. In deze actieweek willen we daar nog eens extra bekendheid aan geven en één of twee speciale activiteiten houden om mensen over de drempel te helpen.

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

            Inez Koot

Eén tegen eenzaamheid

Tielse maatjes doen mee met de week tegen eenzaamheid.

In de week tegen eenzaamheid - van 29 september t/m 6 oktober - zijn de Tielse maatjes actief.

Op donderdagmiddag 29 september gaan ze in winkelcentrum Westlede in gesprek met winkelend publiek over eenzaamheid.

Onder het genot van een kop koffie dat de JUMBO zal sponsoren. De bedoeling is om het over eenzaamheid te hebben en met name voor mensen met een psychische beperking. Uiteindelijk hopen we zo ook aan meer vrijwilligers te komen. Lijkt het je leuk om mee te doen?

Stuur een mail naar tielsemaatjes@gmail.com.

                

Terug naar inhoudsopgave

Walk en Talk wandeling

Daarnaast wordt door vrijwilligster Esther een walk en talk wandeling georganiseerd op zondag 2 oktober. We starten om 13.00 uur bij winkelcentrum Westlede.

Gewoon een lekker stukje wandelen met jong en oud over de Tielse paadjes en struinen door de wetlands, terwijl we ondertussen lekker met elkaar kunnen kletsen en ervaringen uitwisselen.

Uiteraard zal het onderwerp eenzaamheid ook voorbij komen. 

 

Een onderwerp dat voor velen toch spannend is, want er rust nog steeds een taboe op. Voor de gelegenheid zal ik Kletskaartjes maken: simpele vragen waarmee je het gesprek kunt aangaan voor als je het even niet meer weet. Vind je het spannend om alleen te komen, neem dan vooral iemand mee. Er zal voor wat drinken en lekkers gezorgd worden. Opgave kan via een mailtje naar Info@buiten-praatjes.nl

                

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Tomaten zwart geworden

Elk seizoen proberen we op het veld lekkere tomaten te kweken. Tomaten zijn erg gevoelig voor een besmettelijke schimmel met een naam die alleen onze ecoloog Gerard zonder mondverstuiking kan uitspreken. Die schimmel treedt op bij regenweer en vervolgens kunnen alle tomaten weggegooid worden.

Hans, man van de korte metten, had een oplossing waar in Nederland niemand op was gekomen: we planten resistente soorten! In december had hij op het internet een pakketje van negen Oostblok soorten besteld, waarvan gezegd werd dat ze schimmelresistentie bezitten. Met echte Russische namen zoals Black Krim, Blue Beauty.

De eerste tomaten zijn rijp, en we testen ze nu op smaak. Wat blijkt? Deze soorten worden later rood, maar ze beginnen zwart!

Hans Peerboom

Als u ze opensnijdt, dan zijn ze gewoon rood of ook wel geel. Sommige soorten zijn klein en lekker, andere zijn waterbommen. In Oost-Europa is het ook niet alles, maar dat wisten we eigenlijk al. En de schimmelresistentie? Dat moet blijken als er regen komt. Die komt toch dit jaar, denkt u ook niet?

Bent u een durfal m/v? Kom dan eens kijken naar die zwarte tomaten op de Franciscushof – niet óp maar rechts naast de Katholieke Begraafplaats. We zijn elke ochtend geopend (behalve op zondag).

 

Terug naar inhoudsopgave

Aad van Dijk

Vakantie

We merken het op de tuin ook. Zelf moest ik door de redactie op mijn plicht gewezen worden: waar blijft je kopij over de Franciscushof? Even dacht ik: wegens vakantie afwezig, dat is een goede oplossing. Maar tegelijk bedacht ik dat ik de afgelopen week van twee onverwachte kanten 

positieve reacties op de verhaaltjes over de tuin had gekregen en dat zulke reacties toch weer een stimulans zijn om door te gaan.

Dus toch weer een stukje over hoe mensen aarden in de hof.

 

Waarom zouden ze dan nog op vakantie gaan? Toch doet bijna iedereen dat. We merken het in de bezetting op de tuin. Een van onze hardste werkers had zijn vakantie zelfs gepland in Ziekenhuis Rivierenland. Na twee weken was hij vooral blij weer thuis te zijn en kon alleen maar constateren dat hij veel had ingeleverd. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. En wij wensen hem ook alle nieuwe kracht en energie toe (ook ten bate van onszelf!).

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Bezoek

We hebben bezoek gehad van kleine mensjes. De juf van groep 1 en 2 van een nabijgelegen school vroeg of ze een keer langs mochten komen, want ze had verteld over aardbeien en de kinderen vroegen of die aan bomen groeiden. Reden genoeg om te vragen: mogen we met de kinderen langs komen om te zien hoe aardbeien echt groeien? En ze hebben het gezien; en ook de bessen en de druivenstruiken waar al trosjes aan te zien waren. En de kolen en aardappelen en kersen en appels; ze keken hun ogen uit en waren het meest verrast over één van de vlinderstruiken die vol zat met de allerliefste lieveheersbeestjes. 

.

Het bezoek was zo goed bevallen dat de leerkracht erover vertelde aan een collega en de volgende week kwam een nieuwe delegatie, nu groep 3 en 4, aangewandeld. Zij troffen het minder goed, omdat de aardbeien bijna op waren; ze konden er net nog voor ieder een vinden. Maar bij hen waren de bessen en frambozen weer volop aanwezig. En zij waren ook hevig geïnteresseerd in de bijen en vlinders die volop in de bloemen en struiken op de tuin rondfladderden, wat ons de gelegenheid gaf om een lesje over het nut van vlinders en bijen te geven en hoe belangrijk het is dat we zorgvuldig met hen omgaan.

Terug naar inhoudsopgave

De Hanseplas; enkele centraal in de tuin gelegen kuipen die als vijver zijn ingericht.

Verkoop 

Het bezoek van de kinderen kwam voort uit het bericht in de zondagsbrief dat er volop aardbeien te koop waren. Een van de lezers en kopers was de juf van de betreffende school. We werken voor het Inloophuis, maar verdienen graag een centje bij om de exploitatie van de tuin budgetneutraal te kunnen voeren. En op dinsdag hebben we een extra verkoper kunnen aantrekken: de in de kerk welbekende Koos die sinds zijn pensionering graag een ochtend op de tuin is.

Hij doet daar de koffie en de afwas, maar als er wat te verkopen is, dan laat hij alles staan en zit op zijn post. Dan is hij in zijn element.

 

Druiven

Vorig jaar moest ik tot mijn spijt melden dat we valse meeldauw in de druiven hadden gekregen en dat er niets maar dan ook niets van de druiven overbleef. Als zoon van een druivenkweker ging me dat echt aan het hart. Gelukkig is dit weer een ander jaar, want mijn angst dat het misschien wel in de druivenstammen vastzat, is niet uitgekomen. Dus op de verkooptafel bij Koos treft u straks ook prachtige blauwe druiven, geen grote korrel, maar wel heerlijk zoet. Dus wie nog wat extra druiven wil hebben, ofwel om wijn te maken of druivensap, laat het me weten, dan rekenen we een mooi prijsje voor een extra grote hoeveelheid.

 

 

Tot slot

Kom gerust eens kijken, loop rond, ook als je niets wilt kopen. Er is veel moois te zien en te genieten. Kijk naar de foto’s van de Hanseplas! We zijn bijna elke ochtend open en als de poort toch op slot is, dan is het door vakanties niet gelukt om er te zijn. Het blijft vrijwilligerswerk, zeker voor pensionado’s die we op de tuin in ruime mate hebben. 

Terug naar inhoudsopgave

De eerste aardappelen

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.