Nieuwsbrief Campus Terneuzen

In deze nieuwsbrief informeren wij u over het tot stand komen van een nieuwe middelbare school en de ontwikkeling en inrichting van het gebied eromheen als Campus Terneuzen. De locatie Vliegende Vaart in de wijk Oude Vaart in Terneuzen is gekozen als ontwikkellocatie voor de nieuwe onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs.

Terugblik raadsinformatiebijeenkomst

Op donderdag 13 april 2023 hebben wij de gemeenteraad bijgepraat over de laatste stand van zaken van het project Campus Terneuzen. We vinden het belangrijk om regelmatig iedereen op de hoogte te houden over het traject. Hierbij een overzicht van de besproken onderwerpen.

Brede onderwijscampus

Onze ambitie is breder dan alleen een school bouwen voor het voortgezet onderwijs. We willen een brede onderwijscampus realiseren. Hierbij willen we passend en toekomstbestendig onderwijs voor de regio behouden en verder ontwikkelen. We zien de campus als een plek waar leerlingen vanaf het voortgezet onderwijs terecht kunnen. Een plek waar leerlingen een rijke schooldag kunnen krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst en cultuur.

Aantrekkelijke regio

Aanbieden van goed onderwijs is belangrijk voor de regio. Het is aantrekkelijk voor bedrijven, want het levert op de lange termijn voldoende gekwalificeerd personeel op. Ook is het aangenaam om te wonen in een gebied waar voldoende opleidingsmogelijkheden zijn.

 

Samenwerking

De gemeente Terneuzen is geen eigenaar van Campus Terneuzen. De gemeente ziet zichzelf als aanjager en facilitator. We gaan op zoek naar brede samenwerking met meerdere partijen om een levendige campus te creëren. Denk aan het middelbaar en hoger beroepsonderwijs, speciaal onderwijs, universiteiten in Zeeland en Vlaanderen en andere overheden. Maar we denken ook aan het bedrijfsleven en verenigingen en organisaties op het gebied van sport, kunst en cultuur. En we kijken naar verschillende (bestaande) samenwerkingsverbanden, zoals met het Centrum voor Top Techniek.

 

Bouw middelbare school

Een belangrijk onderdeel van Campus Terneuzen is de bouw van de nieuwe middelbare school. Zoals we in de vorige nieuwsbrief al aangaven, overleggen we hierover met stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen en het Lodewijk College. We bespreken diverse uitgangspunten, zoals het aantal leerlingen en verantwoordelijkheden. Ook hebben we als gemeente een adviesbureau ingeschakeld. Zij zorgen voor extra ondersteuning bij de eerste stappen in dit omvangrijke project.

Bekijk hier de presentatie
 

Aan het woord: Anika Boeije, 

projectleider Campus Terneuzen

“Vanuit mijn functie als projectleider onderwijshuisvesting ben ik al enige tijd betrokken bij verschillende huisvestingsprojecten voor scholen in de gemeente. Het is hartstikke leuk om een steentje bij te kunnen dragen aan de bouw en verbouw van scholen. Het werk is uitdagend en afwisselend. 

 

Ontplooien en ontwikkelen

Er komt veel kijken bij de (ver)bouw van een school en ieder project is uniek. Ook de afstemming met betrokken partijen, zoals het schoolbestuur, leerkrachten, leerlingen, ouders en omwonenden maakt het werk leuk. Gezamenlijk werken we toe naar prachtige locaties waar leerlingen zichzelf kunnen ontplooien en ontwikkelen. 

Broedplaats voor initiatieven

Nu ben ik projectleider voor Campus Terneuzen. Een prachtig mooi project om voor te werken. Het plan voor deze campus staat nog niet vast. We denken wel al volop na over alle uitgangspunten. De campus moet een plek worden waar ontwikkeling, ontmoeting en creatie centraal staan. Het is leuk om onze ambities uit te dragen en anderen enthousiast te maken. Gezamenlijk willen we Terneuzen laten fungeren als broedplaats voor nieuwe initiatieven. Hoe mooi is het als we met Campus Terneuzen het onderwijs in de regio verder kunnen versterken?

 

Groen en duurzaam

We willen een groene, duurzame campus realiseren. De campus moet ook goed bereikbaar zijn. Voor zowel leerlingen, docenten en medewerkers die op de fiets, met de auto en met het openbaar vervoer komen. Aan de andere kant willen we het gebied autoluw maken, dus met een centrale parkeerplaats. Het gebied moet daarnaast toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook omwonenden kunnen er bijvoorbeeld wandelen of de hond uitlaten. Verder willen we de verbinding behouden met het bestaande sportpark. We kunnen elkaar versterken en de voorzieningen die daar al zijn, kunnen we in overleg gebruiken.

 

Stap voor stap

De komende jaren moeten we nog veel stappen zetten. Officiële procedures moeten we doorlopen. We gaan in gesprek met verschillende samenwerkingspartners en vragen ze om aan te haken. We moeten de bouw voorbereiden en uitvoeren. En ga zo maar door. Ik kijk uit naar de realisatie van Campus Terneuzen en de kansen en mogelijkheden die dit brengt voor onze regio.”

 

Zo willen jullie meedenken over Campus Terneuzen

Omwonenden, bedrijven, docenten, leerlingen, verenigingen en andere betrokken partijen kunnen in het hele traject op verschillende momenten meedenken en hun stem laten horen. We zijn in april gestart met een enquête op het online participatieplatform doemee.terneuzen.nl. In totaal hebben 194 personen het onderzoek ingevuld. Hierbij de resultaten.

Van de 194 deelnemers aan de enquête was het merendeel inwoner van de gemeente Terneuzen. Een klein deel gaf aan ondernemer of docent te zijn. Bijna 50% was daarnaast ouder van een (toekomstige) leerling op het Lodewijk College.

 

Waarover

De meerderheid wil graag meedenken over het schoolgebouw, de inrichting van het gebied en de openbare ruimte. Daarnaast geven de deelnemers aan op de hoogte te willen blijven van het gehele project. Ook willen ze meedenken over de toegankelijkheid van het gebied, de toestroom van leerlingen en de buitenschoolse activiteiten.

 

Hoe

Het meedenken via het online participatieplatform is blijkbaar goed bevallen. In totaal geeft 80% aan dat ze op die manier willen blijven meedenken over het project Campus Terneuzen. Een klankbordgroep heeft de voorkeur van 37%. Interesse in een participatiebijeenkomst heeft 23%. Een klein deel geeft aan op de hoogte te willen blijven via de bewonersbijeenkomst Terneuzen-west. Een goede tip die we kregen, is om via dorps- en wijkraden te blijven communiceren over het project. Niet alleen vanuit Terneuzen, maar ook vanuit de omliggende kernen komen leerlingen naar de nieuwe school. Dit nemen we mee via onze wijkcoördinatoren.

 

Aandachtspunten

Een aantal deelnemers hebben in het onderzoek aangegeven het niet eens te zijn met de locatie. Ze zijn onder andere bezorgd over de mogelijke overlast. Bedankt voor het delen van deze zorgen. In het vervolgtraject is er ruimte om deze verder te bespreken.

 

Vervolg

We bedanken iedereen die de enquête heeft ingevuld. We nemen de resultaten mee in het vervolg van het project. Zo komen we zeker op een later moment terug met vragen via het online participatieplatform. Ook organiseren we eind 2023 een informatie- en participatiebijeenkomst. Hier kunnen we met elkaar in gesprek gaan over het project.

 

Presentatie bij Campus Zeeland

We vinden het belangrijk om onze ambitie voor Campus Terneuzen breed te delen. We willen de visie graag met partners aanscherpen en verfijnen. Daarom kijken we samen naar de meerwaarde en synergie die binnen onze campus kan ontstaan. Een van de gesprekken die we in de afgelopen periode voerden, was met de stuurgroep van Campus Zeeland. 

Wethouder Sonja Suij (onderwijs) en projectleider Anika Boeije zaten op 3 april aan tafel met de stuurgroep van Campus Zeeland. Qua naam lijkt het project op onze campus, maar het is iets heel anders.

 

Samenwerkingsverband

Campus Zeeland is geen locatie, maar een samenwerkingsverband van bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en overheden in Zeeland. De stuurgroep is verantwoordelijk voor de strategie van Campus Zeeland. En voor de (bestuurlijke) samenhang tussen de pijlers Bèta Campus, Kennis & Innovatienetwerken en Onderwijs & Onderzoek.

 

Verbinden

Campus Zeeland speelt een belangrijke rol in het aanjagen en het beter verbinden van de vele ontwikkelingen in Zeeland. Daarom vonden we het belangrijk om deze partij op de hoogte te brengen van onze plannen. Ook kunnen we voor de toekomst kijken op welke manier we elkaar kunnen versterken.

 

Alle informatie over het project is te vinden op de projectpagina www.terneuzen.nl/campusterneuzen.

Met vragen kunt u contact opnemen met het projectteam door een e-mail te sturen naar campusterneuzen@terneuzen.nl of te bellen naar tel. 14 0115.

 

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?  Uitschrijven