Dit is een boekentip en tegelijk een bespreking van een geesteskind van een oud-cursist in onze jaaropleiding Permacultuur, Jan Wognum. Toen ik in het verleden bij de Amsterdamse Thuiszorg werkte, dronk ik eens thee met iemand van hoge leeftijd, en die was wat verbaasd dat ze mensen zo vaak het woord 'bang' hoorde gebruiken, tegenwoordig: 'Ik ben bang dat het wat later wordt' bijvoorbeeld, terwijl in allerlei van zulke situaties het volgens haar gepaster was om te zeggen: 'Ik ben bezorgd dat ...'. Dat woord 'bang' zou je voor situaties moeten laten gelden waarin dat echt een gepast woord is, leerde mevrouw Noordhoek mij aldus.
'Niet bang zijn' is ook een belangrijke les die ik filter uit Jan Wognum en Jeanette van Warmerdams boek
Natuurlijk! organiseren: De transitie naar het regeneratieve tijdperk. Voor zo'n transitie is ruimte voor diversiteit nodig, schrijven ze, aandacht voor wat er aan de randen gebeurt, laten ontstaan van microklimaten, leren van de natuur, leren van gelijkwaardige samenwerkmodellen van opensource-developers. Het boek geeft bedrijven gereedschap om te observeren en te luisteren, en dat gereedschap kan dus zorgen dat je veranderingen zonder angst kunt instappen.
Oordeelloos luisteren is een van de gereedschappen die aandacht krijgen, alsook het niet bezorgd zijn om fouten te maken, omdat niets in één keer perfect is. Je krijgt stappenplannen om een organisatie af te tasten op betrokkenheid en zelfbeschikking van de mensen die er werken, en om experimenten te sturen. De auteurs leggen ook uit waarom in de tuin werken zo leerzaam is en hoe dat je scherp houdt.
Natuurlijk! organiseren: De transitie naar het regeneratieve tijdperk Jan Wognum & Jeanette van Warmerdam
Uitgeverij Haystack, 2020
221 pagina's
Boek / eboek
janwognum.nl