Afbeelding
Permacultuur-Seizoenstips

Hoe moest deze aflevering heten, Winter, of Goose Moon... Bijna-voorjaar !

In deze bijna voorjaar seizoenstips is aandacht voor :
  • De cursusplanning voor het nieuwe cursusjaar
  • Reünie voor alle oud cursisten!
  • Vacature bij Permacultuurboerderij de Gouden Zon (zorg)
  • Boekentip over boek van oud cursist
  • Betalen met contante florijnen nu mogelijk
  • Blogpost over dogmas
  • Marankes Doetip over wildplukken in deze tijd van het jaar
  • Bij ons te bestellen boeken

Vele vriendelijke groene groeten! 

Agenda

Permacultuuropleiding cursusjaar 2023-2024



De PDC-plus Permacultuuropleiding begint in September weer in Amersfoort

Gedurende 15 Donderdagen óf 15 Zaterdagen, mooi verspreid over het jaar, word je ondergedompeld in permacultuur in de breedte. Volgens goed gebruik wordt er tijdens elke lesdag een thema behandeld en zijn er naast de themalessen terugkerende zaken zoals plantenlessen en gezellige potlucklunches; daarnaast zijn er excursies.

Dus wil jij onderdeel van de oplossing zijn door meer te leren over regeneratief voedsel telen en permaculturele blikken op inrichten van menselijke samenlevingen? Grijp dan je kans. Groepen zijn bewust bescheiden van formaat (rond de twaalf).

Oud-cursisten geven regelmatig aan, de opleiding als prettig & waardevol te hebben ervaren vanwege de combinatie van praktische & theoretische kennis, en het ontmoeten van gelijkgestemden. Wil je meer informatie over deze opleiding? Stuur dan even een mailtje naar info@permacultuuronderwijs.nl, dan sturen we je er meer informatie over.

De jaaropleiding permacultuur wordt gegeven door Maranke Spoor met een of enkele gastdocenten.
De afgelopen jaren was daaronder steeds Chantal van Genderen.
Als je belangstelling hebt, kun je een e-mail sturen naar info@permacultuuronderwijs.nl . En op deze pagina staat alvast wat uitgelegd over deze cursus.
Afbeelding
Introductiedagen

Met het voorjaar in het vooruitzicht zitten er weer introductiedagen in de pijplijn !  De eerste is op Zaterdag 11 Maart. Klik op de poster voor meer informatie.




Reünie 20 mei

Als oud cursist of cursist van al onze permacultuuropleidingen, ben je Zaterdag 20 Mei welkom om gezellig samen te komen voor een reünie! Na jaren van verzoeken hiertoe komen we hier eindelijk eens aan toe!

Het is op een fijne plek die sommigen van jullie al kennen, de Glinstertuin, deze is gevestigd op een centrale plek in het land.  Oud cursist Jos Timmermans verzorgd hier met zijn familie en collega's  alweer jaren een kwekerij/beleeftuin.

Via de volgende link lees je hoe en wat --- en wie weet zien we elkaar dan! Vele vriendelijke groene groeten, Maranke


Reünie infopagina za 20 mei 2023

 
Jaaropleiding in webschool

Dan is er daarnaast doorlopend de mogelijkheid van afstandsonderwijs via onze webschool, een correspondentiecursus die voor sommigen een ware uitkomst is, en als zeer prettig en rustig wordt ervaren, terwijl het voor anderen hun ding niet is. Onze permacultuur webschool wordt gerund door Lucas Brouns & Maranke Spoor. Zij organiseren de boel, beantwoorden er je vragen en kijken het huiswerk na. Lees er meer over via www.permacultuuronderwijs.nl/webschool
Afbeelding

Zorg-vacature op toffe plek in Drenthe

Leef- en werkgemeenschap De Gouden Zon zoekt een enthousiaste groepsleid(st)er voor woonhuis Orbis Vitae. Het gaat om een dienstverband tussen de 24 en 32 uur per week per 1 april 2023. Aan de rand van Borger (Drenthe).

Je kan reageren vóór 6 Februari; hier lees je meer: www.zorgpleinnoord.nl

De Gouden Zon gebruikt Permacultuur al jarenlang als ontwerpwetenschap.

Maranke en Lucas zijn op De Gouden Zon geweest. Een mooie, respectvolle plek.

Wij vonden het ook leuk om te zien dat Borger lid is van Cittaslow Nederland.

Lucas' Boekentip

Dit is een boekentip en tegelijk een bespreking van een geesteskind van een oud-cursist in onze jaaropleiding Permacultuur, Jan Wognum.

Toen ik in het verleden bij de Amsterdamse Thuiszorg werkte, dronk ik eens thee met iemand van hoge leeftijd, en die was wat verbaasd dat ze mensen zo vaak het woord 'bang' hoorde gebruiken, tegenwoordig: 'Ik ben bang dat het wat later wordt' bijvoorbeeld, terwijl in allerlei van zulke situaties het volgens haar gepaster was om te zeggen: 'Ik ben bezorgd dat ...'. Dat woord 'bang' zou je voor situaties moeten laten gelden waarin dat echt een gepast woord is, leerde mevrouw Noordhoek mij aldus.

'Niet bang zijn' is ook een belangrijke les die ik filter uit Jan Wognum en Jeanette van Warmerdams boek Natuurlijk! organiseren: De transitie naar het regeneratieve tijdperk. Voor zo'n transitie is ruimte voor diversiteit nodig, schrijven ze, aandacht voor wat er aan de randen gebeurt, laten ontstaan van microklimaten, leren van de natuur, leren van gelijkwaardige samenwerkmodellen van opensource-developers. Het boek geeft bedrijven gereedschap om te observeren en te luisteren, en dat gereedschap kan dus zorgen dat je veranderingen zonder angst kunt instappen.

Oordeelloos luisteren is een van de gereedschappen die aandacht krijgen, alsook het niet bezorgd zijn om fouten te maken, omdat niets in één keer perfect is. Je krijgt stappenplannen om een organisatie af te tasten op betrokkenheid en zelfbeschikking van de mensen die er werken, en om experimenten te sturen. De auteurs leggen ook uit waarom in de tuin werken zo leerzaam is en hoe dat je scherp houdt.

Natuurlijk! organiseren: De transitie naar het regeneratieve tijdperk
Jan Wognum & Jeanette van Warmerdam
Uitgeverij Haystack, 2020
221 pagina's
Boek / eboek
janwognum.nl
Afbeelding

Ze zijn er! De papieren Florijnen!

Betalen met contante Florijnen nu mogelijk bij ons ! Het was altijd al de bedoeling dat de aanvullende munt florijn ook in contante vorm beschikbaar zou komen. Het duurde even voordat ze er ook daadwerkelijk waren maar ze zijn er nu de contante florijnen ! 
Via www.betalenmetflorijn.nl kon je bij ons al betalen in digitale florijnen, een aantal van onze cursisten studeert al na het hebben betaald van hun cursusgeld in florijnen. Sinds enkele dagen is het nu ook mogelijk om bij ons te betalen met contante florijnen, als je bijvoorbeeld een boek van ons wilt kopen en graag wilt betalen met de contante florijn dat is dat nu mogelijk!



De florijn is een aanvullende lokale muntsoort die niet weglekt naar daar waar er al geen gebrek aan geld is.  Sterker nog je draagt bij aan het veerkrachtiger maken van de lokale gemeenschap, ze is rentevrij en bedoeld als ruilmiddel.  www.betalenmetflorijn.nl
 

Blogs !

Dit keer een blog van Lucas over ruimte laten voor observaties in het tijdperk van de snelle uitspraken. Lucas rekent af met de dogma in zich:
Afbeelding

Marankes Doetip : Hoe je wildplukkerij uit te breiden?

Afbeelding

Het zal je wellicht verrassen maar in deze tijd van het jaar valt er best een hoop te wildplukken.

Zo heb ik dit jaar alweer verschillende gewildplukte salades gegeten, en om stuifmeel binnen te krijgen hazelaarkatjes! Maar wat doe je daar dan mee? En welke saladeplanten eet je dan nu? En hoe onthoud je in vredesnaam wat er allemaal kan in dit seizoen, zijn veelgestelde vragen op dit vlak.

Deze Doetip beantwoordt ze alledrie!

Ik heb een verjaardagskalender hangen, zo eentje met een pagina voor elke maand en op een gegeven bedacht ik: ik zou daar naast de verjaardagen van familie en vrienden ook best de namen van mijn plantenvrienden op kunnen zetten die in die maand te vinden zijn.

Zo staan er dan bij de maand Januari bijvoorbeeld de ingrediënten van mijn salade op. Muur (Stellaria media), Winterpostelein, Kruidvenkel, Campanulablad en meer. Deze meng ik dan met een lekker zelfgefermenteerd zuurtje. En de hazelaarkatjes staan er ook op. Zij zijn maar eens per jaar te vinden en worden door mij verwerkt tot een echte seizoenslekkernij: hazelnootrotsjes!

Om deze te maken, smelt ik de resten van repen chocolade, deze keer vond ik diverse blokjes van verschillende chocoladerepen onder in mijn chocoladeblik en heb ik deze gebruikt. Ik lust ze trouwens ook rauw, die mannelijke katjes van de hazelnootstruik (Corylus avellana). Maar ik heb gemerkt dat zelfs de grootste beginner in het wildplukveld die de katjes rauw niet te pruimen vindt, ze overgoten met gesmolten chocolade en hazelnoten heerlijk vindt. Sommigen gaan dan mokken en roepen: Ja, maar dat is valsspelen, als je het overgiet met chocolade dan wordt álles lekker! Terwijl een ander wiens glas halfvol is denkt: Hé, dat is wel een idee! Anyhoe, doe er je voordeel mee!

Het fijne van het werken met een verjaardagskalender vind ik ook dat je bij wijze van spreken om te beginnen bij elke maand één plant kunt zetten die je die maand wilt verwerken, bij voorkeur een kruid of plantendeel dat heel veel voorkomt en je leert deze dan heel goed kennen door het bestuderen van diverse kwalitatief goede bronnen erover en het plukken en verwerken, zodat het ook veilig is, en zo langzaamaan slijt de gewoonte in!

Bij ons te bestellen boeken

De beide boeken die door Stichting Permacultuur Onderwijs zijn bewerkt en vertaald kan je via onze stichting bestellen.
Het woord moestuin is wat dubbelzinnig, ook als het gaat over onze eigen opleidingen. Als Maranke zegt dat de permacultuuropleiding geen moestuincursus is, dan is dat een waarheid als een kudde koeien, maar het betekent niet dat je er niet leert over voedselteelt! En ook niet dat permaculturisten tégen moestuinen of eenjarige planten zouden zijn, zoals ik nogal eens hoor. Nee, wij pogen de verhouding tussen eenjarige en vast/meerjarige gewassen te normaliseren over de gehele breedte van de brandstof-, bouwmaterialen- en voedselvoorziening. Als je ecosystemen observeert dan zie je vaak vooral langlevende planten met slechts een bescheiden hoeveelheid eenjarigen terwijl een moestuin doorgaans vooral uit eenjarigen bestaat.
Een voedselbos is een van de logische uitkomsten van het toepassen van de principes van permacultuur, maar zeker niet de enige en er zijn natuurijk diverse varianten van!
In het totaal van iedere set omstandigheden is iets anders gepast en zo kan je de principes van permacultuur een miljoen keer toepassen zonder 1 keer exact hetzelfde resultaat te krijgen.
Net zoals er geen 2 natuurgebieden op aarde zijn die exact hetzelfde zijn.
(Meerjarige gewassen kan je overigens ook in een monocultuur verbouwen met kunstmest en in korte rotatie, zoals met wilgenhakhout gebeurt.)
Dus al met al: let meer op het woord 'ecosysteem' in de ondertitel dan op de twintigste-eeuwse betekenis van het woord moestuin...

Afbeelding met link
Christopher Shein & Julie Thompson: Permacultuur in je moestuin. Oorspronkelijke titel: The vegetable gardener's guide to permaculture - Creating an edible ecosystem.
 

Afbeelding met link
Mark Shepard: Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui. Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture - Real world permaculture for farmers.
 
Afbeelding
Wij zijn aangesloten bij Keuze Vrij Bij Mij: "In deze uitdagende tijd zijn steeds meer van ons op zoek naar verbinding. Keuze Vrij Bij Mij zet zich in voor een samenleving waarin iederéén altijd welkom is. Waar je vrije keuze hebt en houdt over jouw lichaam en gezondheid. En waar we onze deuren altijd voor elkaar open houden."
Deze Permacultuur-Seizoenstips zijn we in 2012 begonnen, op herhaalde verzoeken van cursisten. Onder aan dit bericht kun je je ook altijd afmelden.

Voel je vrij om deze seizoenstips door te sturen als je aan iemand moest denken.

 
Afbeelding