Afbeelding

Vanuit Shomron nummer 385, 28 maart 2024

Shalom beste lezers,                               (dag 174 van de oorlog)

Vandaag schrijf ik, Karen, het Vanuit Shomron Nieuws omdat Yair in Nederland is. Zaterdag spreekt hij in Katwijk over Parashat Tsav, zie agenda. 

Deze dag begon met een terroristische aanval op een schoolbus en twee personenauto’s in de Jordaanvallei. Er zijn drie gewonden: twee volwassenen waarvan één ernstig. Een jongen van 13 jaar raakte lichtgewond. Als de schoolbus geen kogelvrij glas had gehad dan was het veel ernstiger afgelopen, de ramen zijn beschadigd door de kogels, de bus schudde ervan, zeiden de inzittenden later. Een tweede terrorist probeerde overigens door de checkpoint te breken, maar werd gearresteerd.

In het noorden blijft de situatie ernstig; gisteren werd een vijfentwintigjarige man gedood door een raketinslag; een barrage aan raketten werd op Kirjat Shmone afgestuurd vanuit Libanon. En in Gaza blijft het een strijd rondom en onder het Shifaziekenhuis. Een opgepakte terrorist vertelde dat terroristen zich voordoen als verplegers en ook als patienten.

Daniel Perez, één van de gegijzelden, blijkt vermoord te zijn, zijn lichaam wordt vastgehouden door hamas. Een dood lichaam brengt immers ook geld op...

De journalisten, die op 7 oktober vanuit Gaza meekwamen met de terroristen en foto’s maakten van de slachtingen, verkrachtingen en ontvoering van Israëls burgers, hebben hun foto’s mee laten dingen voor persbureau AP’s foto van het jaar en Ali Mahmud heeft gewonnen met zijn foto van de vermoorde Israëlische Shani Louk, die in een pick-up werd meegenomen naar Gaza. Heeft Ali Mahmud in plaats van gretig foto’s te maken de Israëlische regering gewaarschuwd voor de slachting die op handen was? Nee! Heeft hij zich er geschokt van afgezonderd? Nee! Heeft hij de foto’s voor zichzelf gehouden omdat dit toch veel te erg was? Nee! En nu verdient hij met zo’n foto de eerste prijs in plaats van de gevangenis. Maar daar ligt een dood meisje op die pick-up! Dat meisje heeft ouders en andere familie die om haar rouwen! Waar is toch het fatsoen gebleven, waar het wereldwijde protest tegen zoiets grotesks???

Eén van de gegijzelde vrouwen, die inmiddels na 51 dagen is bevrijd uit Gaza, heeft verklaard dat ze daar allerlei seksuele handelingen heeft moeten verrichten terwijl ze onder schot werd gehouden. Ze kreeg zout water te drinken. Degenen die nog steeds gegijzeld zijn, zijn dit inmiddels al bijna een half jaar…

Het heen en weer gepraat met de ultra orthodoxen over dienstplicht is nog steeds in volle gang… Wordt vervolgd.

Hamas probeerde een deal erdoor te drukken op hun voorwaarden met een exorbitante zevenhonderd a achthonderd Arabische gevangenen tegen ca. veertig gegijzelden. Een aantal gevangenen heeft levenslang gekregen dus we kunnen wel bedenken wat voor volk dat is, dat dan losgelaten zou worden tegen dat magere aantal onschuldige Israëlische burgers. Wat een onrecht! Tot op heden is deze ‘deal’ niet doorgegaan. Maar dat komt door hamasleider Jachja Sinwar, die notabene inmiddels nóg hogere eisen stelt en hij staat sterk doordat hij de VN achter zich heeft; die zeggen dat Israel nu echt moet stoppen met verder aanvallen. Amerika heeft zich bij de VN-stemming hierover onthouden van haar vetorecht, wat regelrecht verraad is aan haar bondgenoot Israel, die voor haar bestaan vecht...

Vanmorgen op de bidstond vertelde iemand dat ze nu toch echt haar baan per 1 mei kwijt is. Haar werkgever is heel sympathiek en heeft het nog zo lang mogelijk gerekt om haar aan te houden, maar het is werk in het toerisme en, ook al hebben ze geprobeerd om bemoedigingsreizen te plannen, er is simpelweg niet genoeg werk meer. Zij heeft echter een man die de toeristenopleiding doet en toch daarbij nog zoveel mogelijk erbij werkt, maar dat is dus niet full time en ze hebben ook vijf opgroeiende kinderen, het valt allemaal niet mee... Wijzelf maken hetzelfde mee met een gastenhuis dat leeg staat. En zo zijn er zoveel Israeli's die erg veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen omdat de economie hier een enorm klap heeft gekregen. Wijzelf zijn dankbaar dat we ook onderwijs geven en daaruit wat inkomen hebben en er zijn zoveel lieve mensen die spontaan giften  geven zodat wij niet financieel over de kop gaan, wij zijn echt gezegend en heel dankbaar. Hoe anderen dat op moeten lossen... wij kijken ook om ons heen naar wie een tiendengift kan gebruiken.

We waren vorige week op ziekenbezoek; een Nederlandse vrijwilliger kreeg een stroke tijdens zijn verblijf in Israel en werd opgenomen in een ziekenhuis in Jeruzalem. Zijn vrouw week niet van zijn zijde. Terwijl we daar op bezoek waren kwam een orthodox echtpaar binnen die geen van ons kende. Iemand had dit echtpaar verteld van de zieke en ze waren gekomen om hulp aan te bieden. Ze hadden een groot Purimpakket met allerlei lekkere dingen en een splinternieuwe dure Samsung tablet als extra cadeau zodat de zieke zich niet zou hoeven vervelen, hij kan dan lekker films kijken. Ze boden ook hulp aan met het regelen van verzekering en repatriëring. De vrouw van het echtpaar werkt toevallig in het ziekenhuis en bood aan om te vertalen als dat nodig zou zijn in gesprekken met arts en verpleegkundigen. Wij allemaal stonden compleet versteld van zoveel vriendelijkheid! Dit deden ze particulier, ze waren niet van een hulporganisatie of zoiets. Verder bleef de telefoon van de vrijwilligers maar rinkelen: Israëli's die bemoedigden en hulp aanboden, ook mensen die het vrijwilligersechtpaar totaal onbekend zijn. Wijzelf hebben die ervaring ook: sta je bijvoorbeeld aan de kant van de weg met je motorkap open dan kun je ervan verzekerd zijn dat er iemand stopt om je te helpen. Dit is de ervaring die wij hebben met Israëli's. En dit prachtvolk wordt in Nederland 'ka*@erjoden' genoemd door lui die geen vezel verstand noch fatsoen in hun lijf hebben...

We horen meer en meer verhalen van vrienden uit Nederland die het op hun werk steeds moeilijker krijgen omdat ze samenwerken met mensen die de leugens van de meeste media geloven en soms neemt dat een vervelende wending, zoals bij onze vriendin uit Utrecht die al te horen heeft gekregen dat ze 'op moet passen,' een regelrechte bedreiging. Er zijn veel moslims (ze werkt o.a. met vluchtelingen) en zij is met één andere collega christen. Deze collega had aangegeven op het werk dat ze de discussies over Gaza echt heel moeilijk vindt en nu komt er een vergadering over, vanmiddag om vier uur. Wilt u meebidden voor deze vergadering, dat God het ten goede keert, dat ze de goede woorden krijgen om te spreken?

U heeft ongetwijfeld vernomen dat een Joodse vrouw in Amstelveen aan haar eigen voordeur is bedreigd door drie vrouwen, ‘activistes’ voor de Palestijnse zaak. Zij noemden haar een kindermoordenaar omdat haar dochter in Israël dienstplicht heeft. Eén van de drie filmde het hele voorval ook nog, het kwam intimiderend en bedreigend over. Zulk soort geweld moet echt stoppen!
 
Onze Sam is op zee deze week met korte tussenpozen van steeds een dag aan wal. Ruth heeft Purim gevierd met haar eenheid, wat een fijn intermezzo was in alle ernst van de oorlog. En nu is ze weer tot de orde van de dag en krijgt een nieuwe verantwoordelijkheid tijdens haar opleiding. We zullen nog te horen krijgen wat precies.

En ik ben alleen hier thuis. Ben druk met het voorbereiden van de Parashoth, met lesgeven via Zoom en nog steeds met de laatste hand te leggen aan de Alephcursus Powerpointpresentatie in het Engels, wat een heel werk is omdat alles precies conform het cursusboek moet worden vertaald, anders is het verwarrend voor de deelnemers. Maar ik vind het erg leuk om te doen! Ik hoop dat we binnenkort een cursus in het Engels kunnen verzorgen, in mijn geval met een onvervalst Rotterdams accent. 

Voor wie heeft gedoneerd voor de boomplanting bij Jericho: het is een groot succes geworden! Er zijn honderd olijfbomen; vijftig mangobomen en ook vijftig sinaasappelbomen geplant en het werd een hele happening. Erg bedankt aan alle donateurs, namens alle betrokkenen! Mijn zwager Uzi Manor stuurde een mooie impressie, stuur mij even een appje als u ook heeft gedoneerd en de impressie wilt zien, dan stuur ik 'm aan u op: 00972 54 2965 225.

Vanmorgen kwam de vraag van de beveiliging van ons dorp of er nog geld te besteden is voor een beveiligingsdrone. Het blijkt dat een vijandelijke drone was gesignaleerd en dan blijkt dat je beveiliging toch nog beter op orde moet zijn. Zo'n ding kost 40.000 shekel, ruim 10.000 euro. Mocht u nog iets te besteden hebben aan Israël en u zocht een goede reden, dan zou dit er één kunnen zijn. In dit speciale geval zouden we bijdragen willen vragen via onze stichting Ammeech Ammi, rekeningnummer NL 86 INGB 000 4358 913 o.v.v. Drone Na'ale. Wat lukt dat lukt, wat niet lukt, dat lukt niet, het zal er vast wel komen.

Ik wens u allemaal een shabat shalom, bedankt voor alle gebed en meeleven!

Karen Strijker.

 

Onze Sedervertelling is er weer!

Afbeelding
Speciaal voor Pesach is er weer onze Sedervertelling, een must! Aan de hand van dit fraaie boekje kunt u de Pesachmaaltijd houden; alle gebuiken staan erin en natuurlijk de geschiedenis van de Pesachviering. Hij is te koop in onze webwinkel van www.studiehuisreshiet.nl en kost maar 9,95. Zeer warm aanbevolen!
 

Agenda en de gratis webinars:

Op Shabatochtend 30 maart spreekt Yair te Katwijk. Succat Yeshua. E.A Borgerstraat 58 Katwijk. Aanvang samenkomst 10.30.

Op
donderdagavond 18 april 2024 geven wij ons webinar over Pesach, aan de hand van een prachtige Powerpointpresentatie. Geef u hier op. We starten om 19:30 Nederlandse tijd.

Op
donderdagavond 2 mei 2024 geven wij een webinar over Parashat Acharé Mot, dit doen wij aan de hand van een mooie Powerpointpresentatie, we starten om 19:30 Nederlandse tijd. Geef u hier op voor dit mooie webinar.

Alle avonden starten om 19:30 Nederlandse tijd, u bent van harte welkom! We sturen de link een dag tevoren toe als u zich heeft opgegeven.

Op maandag 25 maart is er bijzondere boomplanting in Einot Kedem, vlakbij Jericho. Kent u Israeliers of bijvoorbeeld Belgen, Duisters of Nederlanders e.a. die aanwezig willen zijn, laat het hen weten.
U bent welkom vanaf 11 uur. U kunt het beste met eigen vervoer komen!
Het wordt een feestelijk samenzijn met versnaperingen. Wilt u meer informatie, mail ons dan.

 

Gift geven voor Israel

Christenen voor Israel rekeningnummer NL 87 ABNA 0513 852 905. (Anbi-stichting, dus belastingvrij)

Israel Relief Aid van Pillar of Fire rekeningnummer NL 51 DEUT 0265 2624 61 (Anbi)

Stichting Shoresh IBAN NL 45 INGB 00091 072 19
BIC INGBNL2A


---------------------------------------------------------------------------------

Gift geven voor ons eigen werk? Studiehuis Reshiet rekeningnummer NL03 INGB 000 8725 116. O.v.v. Gift Studiehuis. Todah/bedankt  (Op deze rekening dus niet voor de soldaten/Israel!)

Of via ANBI-Stichting Ammeech Ammi, rekeningnummer NL86 INGB 000 4358 913. O.v.v. voor het werk van Yair en Karen.
 

De Parasha van deze week is Tsav צַו (beveel)

Afbeelding
We lezen Leviticus 6:8-8:36; uit de Haftara lezen we Jeremia 7:21-8:3, 9:23-24 en we lezen Hebreeën 9:11-28.

Tsav komt van het werkwoord tsavah, gebieden, de regels opstellen. Niet toevallig is van dit werkwoord ook de naam Tsion afgeleid. Tsion is de geliefde stad van God, zoals Psalm 87 en 132 haar beschrijven. Het is de stad van waaruit de regels voor de wereldsamenleving uitgaan: ‘Want uit Tsion komt de Onderwijzing (Jesaja 2:3).’

Aharon en zijn zonen worden door God uitgenodigd om verscheidene offers, zoals het hersteloffer; het reinigingsoffer en het graanoffer samen met Hem te eten (Leviticus 6:16, 18, 26; 7:6, 15, 19).  
 
Offeren is voor de priesters maaltijd houden met God in de meest heilige setting die men zich kan bedenken. Het hersteloffer is asham -אָשַׁם- en denk hierbij aan het Engelse woord ashamed, beschaamd. Wie schuldig is ergens aan, die moet zich schamen. Binnenwoorden van dit woord zijn het woord esh -אֶשׁ- vuur en het woord shém -שֵׁם, naam: zo’n offer wordt met vuur verbrand voor Zijn heilige Naam.

In Leviticus 6:9 zegt God tegen Moshe: ‘Gebied Aharon en zijn zonen, zeggende: 'Dit is de wet des brandoffers; het is hetgeen, wat door de branding op het altaar den gansen nacht tot aan den morgen opvaart; alwaar het vuur des altaars zal brandende gehouden worden.’ Dag en nacht is er dus dit brandoffer. En buiten dat is er elke ochtend een ongezuurd spijsoffer waarvan de priesters ook eten; ze ontbijten samen met God.

In 6:12 spreekt God over het vredeoffer, het shelem -שלם. Waarvan ook shalom: vrede, heelheid. Dit offer is het vet van het offerdier. 

Het Mincha -מנחה- wordt vertaald met spijsoffer, echter, dit kan ook een vleesoffer zijn: zowel Kaïn als Abel brachten een mincha: Kaïn graan en Abel een schaap. Mincha is ook te vertalen met geschenk. Het is een cadeau aan God. Hier in Leviticus heeft God het over een graanoffer als mincha’ 6:17: ‘Het zal niet gedesemd gebakken worden; het is hun deel, dat Ik gegeven heb van Mijn vuurofferen; het is een heiligheid der heiligheden, gelijk het zondoffer en gelijk het schuldoffer.’

De offers worden verbrand op het altaar, mizbeach -מִזְבֵּחַ- en dit woord heeft woordverband met midbar -מִדְבַּר-   woestijn. Het altaar werd door God voor het eerst in werking gezet in de woestijn en prachtig is ook het woord midbar dat precies hetzelfde geschreven wordt als het woord medabér -מְדַבֵר- sprekende; God is sprekende in de woestijn en laat Zich naderen met behulp van deze offers.

Het meest opvallend is dat de priester, die het zondoffer offert, een gedeelte ervan ook zelf opeet. We zouden denken dat de resten met vuur verbrand moeten worden, maar nee…  Het doet natuurlijk denken aan wat Jehoshua tegen Zijn discipelen zegt: ‘Wie Mijn vlees eet en mijn bloed drinkt heeft eeuwig leven (Johannes 6:54a)’ Deze opmerking komt bij de discipelen niet raar aan; iedereen weet dat de priester het zondoffer eet. En we weten dat Jehoshua tot zonde gemaakt is, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem (2 Korintiërs 5:21). 
Maar een zondoffer waarvan het bloed in het Heilige der Heiligen is gebracht, mag niet gegeten worden door de priesters, het zal worden verbrand en de as buiten het leger gebracht (vs 30). Dat is een schijnbare tegenstrijdigheid. Zijn er dan twee verschillende zondoffers? Eén waarvan het bloed alleen over het altaar gesprengd wordt en één waarvan het bloed in het Heilige der Heiligen gebracht wordt? Volgens de grote Torahgeleerde Ramban gaat het erom dat een priester per ongeluk het bloed van het offer zou kunnen brengen in het Heilige der Heiligen inplaats van het over het altaar te sprenkelen, er zijn namelijk andere offers waarvan het bloed wél in het Heilige der Heiligen moeten worden gebracht. In dat geval moet het gehele zondoffer als foutief worden beschouwd en in zijn geheel verbrand moeten worden. Er is dus maar één zondoffer!

In hfdst 8 wordt alles in praktijk gebracht: Moshe fungeert deze dagen als hogepriester die het altaar en wasvat en alle gerei zalft. Ook kleedt hij Aharon en zijn zoons in de priester kleden en zalft en heiligt hen. 

Apart is dat hij bloed moet smeren aan het rechteroor, de rechterduim en de rechter grote teen van de priesters. Dit is een wijding die te maken heeft met horen, gehoorzamen; met vastpakken, waarbij de juiste dingen vastgepakt moeten worden en met voortgaan, dat ze de goede weg lopen. De meeste mensen zijn rechtshandig, vandaar dat alles rechts wordt gezalfd. Gods taal, het Hebreeuws, gaat van rechts naar links, is door God bedacht. Alles wat van rechts komt heeft voorrang. Zo heeft alles een bijzondere betekenis.

In Jeremia treffen we een boze God Die Zijn volk van Zich afwerpt door alle afgoderij die men heeft bedreven. Opvallend is dat Hij hier zegt dat Hij geen offers heeft ingesteld, maar slechts gehoorzaamheid heeft gevraagd van Zijn volk (Jeremia 7:21-22). Met de instelling van de offerdienst heeft Hij slechts dit voor ogen: dat ze zullen horen naar Zijn stem en niet zullen worden afgeleid door allerlei triviale zaken (ledigheid is des duivels oorkussen), maar helaas helpt het uitgebreide programma niet: men wijkt toch nog af..

Wat ontroerend is aan de Hebreeënbrief deze week, is dat de schrijver benadrukt dat er geen Testament is zolang de erflater niet dood is! Zoals de offerdieren stierven en hun bloed vloeide om verzoening, kipur -כִּפּוּר- te doen voor de mens, zo vloeit Jehoshua’s eigen Bloed voor ons, Hij stierf voor ons, voor eens en voor altijd. Het Offerlam is dood. De Koningpriester Leeft! Wanneer wij de Pesachmatse eten dan worden wij hieraan herinnerd: een matse is gestriemd en vol gaatjes, net zoals Zijn striemen ons genezing brengen en Hij doorboord werd om onze zonde, met gaten in Zijn handen en voeten. Zo wordt het eten van zo’n platte matse ineens heel betekenisvol. We zullen dat weer gedenken tijdens het Pesachfeest dat al spoedig komt. Shabat shalom!

 

Kijk ook eens op onze website

 www.studiehuisreshiet.nl

Heel veel studieplezier gewenst!

 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.