Nieuwsbrief nummer 62, november 2017
|
|
|
|
Bijeenkomsten
- saMBO-ICT gebruikersdag
27 november in Ede - Kennisdeling Office 365
1 december in Eindhoven - Netwerk ibp in het mbo
14 december in Utrecht - mbo ambassadeursdag
18 januari 2018 in Apeldoorn - 37ste saMBO-ICT conferentie
8 + 9 februari 2018 in Rotterdam
Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen.
Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via publicaties/nieuwsbrieven.
|
|
Inleiding
De SURF Onderwijsdagen zijn weer achter de rug. De deelname vanuit het mbo was deze keer weer groter dan eerdere jaren. Ook in de workshops was dat te zien. Mooi is om de reacties te horen, waarbij ook het hoger onderwijs veel interesse laat zien van wat er gebeurt in het mbo. Onze “doe-mentaliteit” roept af en toe bewondering op. Een onderwerp dat ook daar aan de orde kwam was het datagestuurd onderwijs. Of we het nu learning analytics of data-analyse noemen, het gaat erom dat we met data het onderwijs kunnen ondersteunen. Op een werkconferentie op 2 november bleek dat de mbo instellingen gereed zijn om concrete stappen te ondernemen: “Niet langer praten, maar helpen met concrete tools en producten”. Gedacht kan worden aan een checklist om het ethische vraagstuk aan te pakken of een lijst met beschikbare tooling. Ook het uitwisselen van ervaringen wordt gevraagd. Een uitdaging die moet leiden tot concrete acties van saMBO-ICT en Kennisnet. Van heel andere orde lijkt de gebruikersdag met SBB. Toch kwam daar ook helder aan de orde dat instellingen behoefte hebben aan data en informatie over de stages. Veelvuldig kwam de vraag naar voren hoe handig gebruik te maken van de cijfers die in de monitor van stagegegevens worden gepubliceerd. Men wil binnen de instelling de gegevens combineren met andere informatie zodat teams meer inzicht krijgen. Een mooie, maar ook complexe vraag. Genoeg werk aan de winkel voor alle partijen! Jan Bartling
|
|
37ste saMBO-ICT conferentie
Kijk nog eens naar het prachtige filmpje waarmee de 37e saMBO-ICT conferentie is aangekondigd bij Zadkine. De uitvraag voor de workshops is inmiddels uitgegaan naar de 1e en 2e contactpersonen van saMBO-ICT. Kennis delen met betrekking tot Office 365 (gebruik en implementatie), onderwijslogistiek (incl. het keuzedelen proces) en informatiebeveiliging en privacy blijven hoog scoren in de evaluatie. Deze onderwerpen zullen dan ook zeker terugkomen in het programma. Het thema van deze bijeenkomst is: Samen veilig delen. De programmacommissie is daarbij echter wel afhankelijk van de inbreng door instellingen. Workshop kunnen aangemeld worden via info@sambo-ict.nl. Naast de workshops staan er ook weer enkele keynotes gepland, daarover meer in volgende nieuwsbrieven. De conferentie zal in hartje Rotterdam plaatsvinden. Donderdagavond kunnen jullie meedoen aan uitdagende onderwijsactiviteiten van Zadkine. Het nemen van een kijkje in de keuken is de laatste paar conferenties wat naar de achtergrond verschoven. Mede vanuit opmerkingen en suggesties daarover vanuit de evaluaties krijgt dit weer een prominente plek in het programma.
|
|
Gebruikersdag 27 november 2017
Aanstaande maandag is de volgende gebruikersdag voor kernregistratiesystemen in Ede. Wat het ochtendprogramma betreft wordt het deel voor de pauze verzorgd door de MBO Raad. Na een toelichting en reactie op het Regeerakkoord, volgt een update van allerlei activiteiten van de MBO Raad met betrekking tot data over en voor het mbo. Na de ochtendpauze is er aandacht voor gegevensuitwisseling met betrekking tot het leveren van Vooropleidingsgegevens vanuit BRON, met betrekking tot Vroegtijdig aanmelden en bij de actualiteiten van DUO komt de gegevensuitwisseling in het kader van Verzuim aan de orde. Uiteraard is er ook het laatste nieuws vanuit saMBO-ICT over onder andere centraal aanmelden, resultaten datagestuurd onderwijs en RIO. Na de lunchpauze komen de gebruikersgroepen EduArte, Magister, Peoplesoft en education online, elk met eigen gebruikers en leveranciers, bij elkaar. Alle informatie over deze en de voorgaande gebruikersdagen bekijken? Kijk dan op onze site onder Gebruikersdagen.
|
|
Ambassadeursnetwerk mbo
De volgende mbo ambassadeursbijeenkomst wordt gehouden op donderdag 18 januari 2018 bij Aventus in Apeldoorn. Natuurlijk krijgen we weer een kijkje in de keuken, want ook Aventus heeft veel om te laten zien! 's Middags staat in het teken van "Ruimte maken voor innovatie" waarin we zoeken naar vormen van tijd- en plaatsonafhankelijk leren zoals weblectures en games, om tijd te realiseren voor challenges en levende opdrachten.
|
|
Kennisdelingsbijeenkomst Office 365
Thema: Samenwerken en delen binnen Office 365 Datum: 1 december 2017 Tijd: 9.30 – 16.00 uur Locatie: Summa College, Sterrenlaan 10 Eindhoven Het programma is klaar en staat online. Aanmelden is echter niet meer mogelijk aangezien het maximum aantal deelnemers inmiddels is bereikt. Een zeer divers aanbod van presentaties, maar deze keer ook een groot aantal hands-on sessies. Wil je daaraan deelnemen, neem dan wel je eigen laptop mee!
|
|
Benchmark ibp in het mbo
De volgende netwerkbijeenkomst ibp in het mbo is op 14 december in Utrecht. Er staan dan een paar belangrijke zaken op het programma. Allereerst wordt dan de nieuwe Benchmark ibp in het mbo 2017 gelanceerd. Ruim 50 instellingen doen momenteel mee aan de benchmark en daarom zal deze ons een breed inzicht geven in de stand van zaken rond ibp in het mbo. Ook zal op deze netwerkbijeenkomst de Awareness Campagne Award 2017 worden uitgereikt. Er zijn dit jaar diverse campagnes gehouden in de instellingen en het is een goede zaak om al deze mooie ideeën en uitwerkingen met elkaar te delen. De Award speelt daar een goede rol bij, er komen diverse campagnes in beeld voor het hele veld. Aanmelden voor de bijeenkomst van ibp functionarissen in het mbo kan nog via mbo@kennisnet.nl.
|
|
Nieuws van MBOpack
Waarom een update?In 2012 hebben saMBO-ICT en Kennisnet een eerste publicatie gemaakt over relevante wet- en regelgeving rond (de verwerving van) leermiddelen in het mbo. Daarbij bleek al dat de instellingen zelf het nodige te regelen hebben rond leermiddelen. Nu, 5 jaar later, is een actualisatie op zijn plaats; veel regelgeving is aangepast en nieuwe regelgeving dient zich aan. Deze publicatie beoogt breed zicht te geven op de relevante actuele regelgeving, van auteursrecht tot Arbowet, van vaste boekenprijs tot privacy. Daarnaast is het aandachtsgebied verbreed van (alleen) leermiddelen tot alle onderwijsbenodigdheden. Lees het uitgebreide bericht op onze website.
|
|
Netwerk onderwijslogistiek
De volgende bijeenkomst op donderdag 8 februari 2018 heeft als thema: onderwijsontwerp & logistieke opvolging. Tijdens deze bijeenkomst zal Prof. dr. J. (Jan) Riezebos zijn visie geven op onderwijslogistiek. Hij is verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen in de Faculteit Economie en Bedrijfskunde als hoogleraar op het gebied van onderwijs innovatie, operations management en procesoptimalisatie en heeft veel ervaring met simulatieonderzoek naar het herontwerpen van logistieke processen. Met behulp van simulatieonderzoek kunnen de gevolgen van veranderingen in onderwijs vroegtijdig in beeld worden gebracht, met de diverse betrokkenen besproken, en maatregelen voorgesteld die problemen voorkomen. Zo kan bedrijfskundig onderzoek van waarde zijn bij onderwijsinnovatie en onderwijslogistiek. Recent onderzoek van Riezebos laat zien dat maar liefst 75% van de implementaties van onderwijslogistiek zich beperken tot de administratieve en ondersteunende processen in onderwijsorganisaties. Heel belangrijk, maar niet de essentie! Qua onderzoek vanuit de leerstoel richt Jan Riezebos zijn aandacht op innovatie in kernprocessen van onderwijs vanuit een logistieke invalshoek. Wil je als instelling een bijdrage leveren aan de bijeenkomsten of meer informatie ontvangen? Geef het door aan edith.hofstede@sambo-ict.nl, programmamanager onderwijslogistiek. Meer informatie is ook te vinden in de groep Onderwijslogistiek.
|
|
Privacy en verwerkersovereenkomsten
In mei 2018 treedt de AVG in werking en moeten instellingen aan de nieuwe eisen gaan voldoen. Allerlei activiteiten zijn gericht op het ondersteunen en ontlasten van de instellingen. Zo wordt gewerkt aan de totstandkoming van een convenant met bijbehorende verwerkersovereenkomst. Maar ook heeft SURF een nieuwe versie van een verwerkersovereenkomst die geldig is voor de producten die worden afgenomen via SURFmarket. Vanuit de scholen merken we dat er veel vragen leven over wat er moet gebeuren. Maar ook vragen instellingen en leveranciers zich af, wat we in de tussentijd doen. Het document, dat hier is te vinden, levert de antwoorden op de bovenstaande vragen. Dat moet scholen en instellingen helpen om dit onderwerp op te pakken.
|
|
RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen)
Na de Informatiebijeenkomsten over RIO in september zijn we begonnen met de organisatie van de RIO Modelleerdagen. Er zijn al 3 van deze bijeenkomsten gehouden en deze blijken zeer nuttig. RIO is een project dat veel raakvlakken heeft en daarom veel vragen en aandachtspunten oplevert, waaraan gewerkt dient te worden. Sommige aspecten raken niet alleen het RIO-register of BRON, maar vooral ook de kernregistratiesystemen van de instellingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de vraag over het doorvoeren van organisatiewijzigingen. Daarom wordt daar op de MBO Ketendagen in de werkgroep RIO aandacht aan besteed, maar in de gebruikersgroepen zal het ook vast aan de orde komen. Er volgen de komende maanden nog RIO Modelleerdagen in Leeuwarden, Woerden, Tilburg, Ede en Hoogeveen. Bijna alle instellingen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Volgende week zullen de laatste uitnodigingen worden verstuurd. Aan het ontwerp en de realisatie van het RIO-register en BRON wordt ondertussen ook hard doorgewerkt. Zo is DUO druk bezig met de activiteiten op weg naar de livegang van de eerste versie van het RIO-register. In de werkgroep RIO op de MBO Ketendag wordt in overleg met de instellingen en leveranciers gewerkt aan de specificaties van de M2M (machine-machine) koppeling tussen de kernregistratiesystemen en het RIO-register en aan de specificaties voor de implementatie van RIO-gegevens in de BRON-uitwisseling. Naast de specificaties is ook de planning een punt van overleg, want er zijn niet alleen afhankelijkheden/raakvlakken met projecten binnen het mbo, maar ook met de projecten Doorontwikkelen BRON voor het VO en het VAVO.
|
|
Centraal aanmelden
Iets meer dan 40 instellingen hebben aangegeven mee te willen doen met het traject centraal aanmelden. Dat traject moet leiden tot een programma van eisen en een voorstel voor governance en aanbesteding in januari 2018. Er is een bestuurlijke stuurgroep gevormd, die in deze periode enkele keren bijeenkomt. In november wordt met een beperkte groep een concept opgesteld voor een programma van eisen. In januari wordt een dag georganiseerd waar alle instellingen worden uitgenodigd om te reageren op het programma van eisen. Een definitieve, gedragen versie moet eind januari worden opgeleverd. Tussentijds wordt nog afgestemd met Studielink en DUO. Het gehele traject wordt begeleid door Eric Jongepier.
|
|
Vroegtijdige aanmelding
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten zich gaan aanmelden bij een mbo instelling voor 1 april. Het is de bedoeling dat leerlingen daarbij goed begeleid worden en dat scholen en gemeenten de status van aanmeldingen en inschrijvingen krijgen. Om dit te regelen voor de sector mbo, wordt een knooppunt ingericht waar instellingen geautomatiseerd deze statussen kunnen aanleveren. Berenschot heeft een programma van eisen opgesteld voor het mbo-deel. Deze beschrijvingen van use cases en het definiëren van de gegevensstroom met het vo en de gemeenten, zijn besproken met een aantal instellingen en met leveranciers. Eind november zal het programma van eisen in definitieve vorm worden opgeleverd en gepubliceerd worden. Vervolgstap is het organiseren van de aanbesteding en het beantwoorden van governance-vraagstukken rondom deze voorziening.
|
|
Leermiddelen, onderzoek door KPMG
Veel van de instellingen hebben aan het begin van dit cursusjaar te maken gehad met verstoringen bij digitale leermiddelen. In oktober hebben we daarover een eerste inventarisatie gedaan. De resultaten van de uitvraag lieten een beeld zien van een toename van de problemen ten opzichte van eerdere cursusjaren. Dat mag een volgende keer niet weer het geval zijn, hebben de partijen in de keten geconstateerd. Daarom is het van belang om na te gaan wat er fout is gegaan en wat er moet gebeuren, zodat de volgende start van het schooljaar vlekkeloos verloopt. Het platform Edu-K, waarin distributeurs, uitgevers en de onderwijssectoren samenwerken, heeft daarom opdracht gegeven tot een gedegen onderzoek naar oorzaken en mogelijke maatregelen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door KPMG. Onderdeel van dat onderzoek is het bevragen van de instellingen. De instellingen hebben daarvoor een enquête-link ontvangen om hun ervaringen de kunnen beschrijven. Naast deze enquête wordt een aantal instellingen gevraagd om mee te doen aan een diepte-interview, zodat ook de situatie op instellingen goed in kaart wordt gebracht.
|
|
Datagestuurd onderwijs
Op 2 november hebben we een werkconferentie gehouden rondom het bovenstaande thema. Tijdens de conferentie is aandacht besteed aan onderwerpen zoals tooling, maar ook is gesproken over ethiek en datagebruik. Tijdens de werkconferentie bleek dat er nog grote verschillen zijn tussen instellingen. Waar de ene instelling al gericht bezig is met projecten en deze een plek geeft in hun doelstellingen voor de komende jaren, daar zitten andere instellingen nog in een oriëntatiefase. Ook werd duidelijk dat het domein van onderzoek verschilt. Sommigen zijn gericht op het benutten van data die in de secundaire processen worden vastgelegd. Anderen hopen vooral datasturing in te zetten in het primaire proces (learning analytics). Aan het eind van de werkconferentie werd duidelijk waar de aanwezige instellingen vooral behoefte aan hebben. De wensen liggen met name in de ondersteuning van concrete acties. Men wil zich graag ondersteund zien met informatie over tooling, documentatie, goede voorbeelden, enz. Kennisnet en saMBO-ICT gaan dat in 2018 oppakken met een centrale informatieplek, met een ‘aan de slag’-sessie en een werkconferentie.
|
|
Strategie
Het middelbaar beroepsonderwijs is in beweging. De arbeidsmarkt vraagt om goed opgeleide mensen die om kunnen gaan met de technologie van morgen. Beroepen komen en gaan in hoog tempo. Ook bieden technologische mogelijkheden kansen voor het onderwijs, zodat het meer flexibel kan worden aangeboden. Werknemers zullen zich blijvend moeten ontwikkelen en scholen om bij te blijven in hun beroepspraktijk. Ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de agenda rondom ict en informatievoorziening. Steeds breder wordt de behoefte verwoord om een strategische agenda te ontwikkelen met bijbehorende actiepunten. Wat willen we als sector mbo en hoe gaan we dat bereiken? In de komende maanden wordt samen met de instellingen, zowel bestuurlijk als vanuit de it functie, gewerkt aan een dergelijke visie en actieplan. Dat moet in april 2018 leiden tot een gezamenlijke en gedragen agenda voor het mbo. Dit traject wordt uitgevoerd samen met Kennisnet en SURF en zal belangrijke input zijn voor de activiteiten in de meerjarenplannen die starten in 2018.
|
|
Terugblik op de SURF Onderwijsdagen
Op 7 en 8 november waren de SURF Onderwijsdagen 2017 in Rotterdam. In 2 dagen werden bijna 850 unieke bezoekers geïnspireerd tijdens 15 plenaire sessies en 50 parallelsessies verdeeld over 7 thema’s. Ook het mbo was goed vertegenwoordigd met presentaties en deelnemers. Een bijzonder moment vond tijdens de preconferentie plaats over het gebruik van open leermaterialen. Tijdens het interview van Anka Mulder (TUDelft) door Etienne Verheijck (UvA) over hoe je succesvol open leermaterialen kunt delen kwam een docente van ROC Midden Nederland met een bijdrage waaruit bleek dat een groep docenten zonder beleid van bovenaf en zonder verdere ondersteuning zelf alvast zijn begonnen met het uitwisselen van open leermaterialen. Een prachtig initiatief dat steeds breder in het mbo wordt gedragen. De reactie van Anka Mulder was passend: jullie hadden hier op het podium moeten staan! Presentaties en de video’s terugzien? Klik hier!
|
|
Studiereis Bett Show 2018
SURF organiseert een studiereis naar de Bett Show in Londen, van 23 tot en met 26 januari 2018. Dit is een beurs en conferentie over de nieuwste trends en technologieën in ICT en onderwijs én de toepassing ervan. Leveranciers presenteren hun producten en diensten, en er zijn inhoudelijke praktische en strategische sessies. SURF biedt een arrangement dat bestaat uit de vliegreis, de hotelovernachtingen en een social event. Je bezoekt op eigen gelegenheid de Bett Show, en daarnaast nemen we de tijd om samen na te denken over hoe alles wat we zien en horen tijdens de Bett Show zich verhoudt tot de situatie in Nederland. De inschrijving is al geopend en onder de inschrijvers zijn ook deelnemers vanuit het mbo. Meer weten? Klik hier!
|
|
Vragen van en aan collega's
De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen! Naar de Vraagbaak. Laatst gestelde vragen:Discussies op LinkedInBehalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden. Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclamemedium. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
|
|
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1200 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina. De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 14 januari 2018.
|
|
Over saMBO-ICT
saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennis-deling en gezamenlijke projecten.
|
|
|
|