Afbeelding

Hebreeuws Studiehuis Reshiet is sinds 2013 gevestigd in Israel. ‘Vanuit Shomron’ is een onafhankelijke nieuwsbrief, wordt gratis aangeboden en verschijnt vrijwel wekelijks. Het schrijven van de nieuwsbrieven begon tijdens de Gazaoorlog van 2014. Destijds bleek dat de NL-media zeer éénzijdige informatie verschaften over die zomeroorlog. Nog steeds is er naar onze mening sprake van éénzijdige berichtgeving als het over Israel gaat. Wij beseffen wel degelijk dat ook wij een ietwat ‘gekleurde en beperkte bril’ op hebben omdat wij o.a. naast het werk als Hebreeuwse leraren niet alle gelegenheid hebben om uitgebreid op alle onderwerpen in te gaan. Iedere week is er enig ‘geestelijk manna’ te proeven door de toelichting op de wekelijkse Torahlezingen en aanvullingen vanuit het NT. Voel u vrij deze brieven door te sturen.

Hartelijke groet, Yair en Karen Strijker, Na’ale Israel

 

Shalom

Afbeelding
Jawel hoor, was eerst alleen Shmuel ziek van het coronavirus, nu hebben we het allemaal! Hoewel... Shmuel zelf is alweer opgeknapt. Maar Ruth en wijzelf hebben het stokje overgenomen en hoewel Ruth er niet heel ziek van is, voelen wij het wel terdege. We zijn er behoorlijk ziek van, maar vandaag gaat het gelukkig weer een beetje beter dan gisteren. Het is de reden waarom deze nieuwsbrief een beetje korter is dan gewoonlijk en waarom we geen radioprogramma Frontline Israel verzorgen vanmiddag. Onze stemmen zijn echt te schor... 

Vanaf maart vervallen er nog meer coronabeperkingen. Het is nog even afwachten wat het uiteindelijk gaat worden want onze ervaring is dat regels in Israel van de ene op de andere dag in werking kunnen worden gezet of worden veranderd. Quarantaineregels worden versoepeld en de QR code vervalt dan overal. Er zijn nog wel beperkingen voor niet gevaccineerde toeristen, zij komen Israel voorlopig niet in. Ongevaccineerde Israëliërs daarentegen krijgen het gemakkelijker en hoeven zich voorafgaand aan hun terugvlucht naar Israel niet te laten testen. Wel bij binnenkomst op Ben Gurion, zoals overigens iedere passagier.

 

Samenwerking

Afbeelding
Voor het eerst is er een Israelische premier op bezoek geweest in Bahrein. Kroonprins Salman bin Hamad Al-Khalifa nodigde hem hiertoe uit. De landen willen vooral gaan samenwerken op technologisch gebied. Stapje voor stapje komt er meer opening voor Israel in de Arabische landen. Een paar weken geleden was de minister van Defensie Gantz ook in Bahrein om nauwer samen te werken op het gebied van defensie. Voor het eerst is er nu ook een IDF (Israel Defense Force) Israelier gestationeerd in een Arabische staat!
 

Onrust

Afbeelding
Nog steeds is het regelmatig onrustig is de Shimon haTsadiekwijk, ook wel de Sheikh Jarrahbuurt genoemd. Voor Joden  wordt wonen daar bijna onmogelijk gemaakt. Vorige week werd een huis in brand gestoken, gelukkig waren de bewoners niet thuis. Hun auto is al meer dan tien keer licht of zwaar beschadigd geraakt. Knessetlid Itamar Ben Gvir heeft naar aanleiding van de laatste gebeurtenissen besloten zijn kantoor te openen in de tuin van de Joodse familie, die zo gepest wordt. Vorig jaar mei leidden onlusten in de wijk tot de elfdaagse oorlog van 2021, waarbij Israel meer dan 4000 raketten uit Gaza moest proberen af te weren.
 

Beverig

Afbeelding
Deze week waren er weer twee lichte aardbevingen (3.2. en 3.7 op schaal van Richter) te voelen in het noorden van Israel. Het epicentrum lag in Jordanie. We schreven vorige maand ook al over bevingen in de regio. Dat het een woelig en onstuimig oorlogsgebied is wisten we wel, maar er wordt steeds meer in beweging gezet... 
 

Wonderwoman

Afbeelding
Gal Gadot is een beroemde Israelische actrice. Maar iedere film waarin zij speelt, ook al is het maar een mineurrolletje, wordt in de ban gezet door landen als Libanon of Koeweit. Het kan niet zijn, oordelen zij, dat een actrice die dienst heeft gedaan in het Israelische leger bij ons op het scherm komt als heldin.

Strijkermuizenissen

Afbeelding
Goed nieuws, een dag nadat Shmuel weer uit quarantaine mocht, heeft ook hij zijn rijbewijs gehaald, apetrots is hij. Hij slaagde in één keer en wij zijn ook heel erg trots op hem. Hij staat weleens een klein beetje in de schaduw van zijn grote knappe zus, maar nu niet!

En komt dat even goed uit want onze auto Kareltje rijdt weer als de beste met zijn nieuwe tweedehands motor, die een stuk jonger is. Tjonge, soms wilde je dat je dat voor jezelf kon toepassen, zeker als je corona hebt! Hup, even een nieuwe motor erin en we lopen weer!

Maar goed, wij zijn erg benieuwd hoeveel gekibbel het gaat geven: wie mag Kareltje nu eerst rijden? Wordt vervolgd...

Nu wij een QR-code gaan krijgen, kunnen we hopelijk weer even naar Nederland komen in de komende tijd, ook al zit Ruth middenin haar examens en vertrekt ze deze zomer naar het leger. In ieder geval komt Yair eind maart naar Nederland om zijn moeder (95) te bezoeken en de banden met familie weer aan te halen. We zijn al sinds de zomer van 2018 niet meer als gezin in Nederland geweest.

 

Parasha Ki Tisa

Afbeelding
Parasha van de week Ki Tisa, wanneer gij opneemt. We lezen Exodus 30:11- 34:35. Uit de Haftara lezen we 1 Koningen 18:1-39 en we lezen 2 Corinthiërs 3:1-18.

Opnieuw deze week een lezing waarin heel veel tegelijk wordt behandeld. Het begint met dat alle mensen vanaf twintig jaar en ouder een hefoffer van een halve sikkel moeten brengen, oftewel 5,7 gram keseph -כֶּסֶף, zilver, geld. Dit om verzoening te doen. Een mooi woordverband is er met het Hebreeuwse werkwoord voor bedekken: káphar -כָּפַר. Denk maar aan de Grote Verzoendag, Jom Kipur (Kipur, verzoening, stamt van dit werkwoord káphar).

Opvallend is dat de instelling van de Shabat door God geboden wordt tussen Zijn geboden omtrent de bouw van de tabernakel. Volgens de beroemde rabbijn Abraham Moshe Heschel is de Shabat een paleis, waarvan God de deuren opent op de zevende dag. Dit is door Hem bedoeld als Zijn ontmoetingsdag met de mens. Wat een prachtige vergelijking: Gods bouwplannen zijn in deze Parasha van bredere strekking dan op het eerste gezicht lijkt.

Helaas valt het volk, met Aharon voorop, in zonde wanneer Moshe op de berg de Tien Woorden ontvangt. Aharon maakt een gouden kalf om te aanbidden. God is woedend en wil het hele volk uit Zijn Boek schrappen, wat Moshe nog maar net weet te voorkomen. Zo mooi hoe de mens soms God kan bepraten! Moshe is overigens net zo boos en smijt de Stenen Tafelen stuk aan de voet van de berg. Opnieuw moet hij naar boven voor nieuwe Stenen Tafelen, nu door God Zelf beschreven.  

In de Haftara durft de vrome Obadjah eigenlijk niet naar koning Achab te gaan om te zeggen dat Elia is gekomen. Al jaren is Achab namelijk op zoek naar Elia, maar God heeft hem verstopt voor diens vrouw Izebel, die alle profeten die ze maar vinden kan, laat ombrengen. Stel dat Eliah niet meer op de afgesproken plek zal wachten op de koning? Obadjah zit erover in de rats. Overigens is in de rats zitten een Hebraïsme; rats komt van het Hebreeuwse woord voor benauwd: tsar -צַר. Hebreeuws gaat van rechts naar links en Nederlands gaat van links naar rechts, vandaar dat tsar kan worden gelezen als rats; de betekenis is hetzelfde.

Maar gelukkig staat Elia wél te wachten; hij roept de koning tot de orde en gaat een unieke ‘wedstrijd’ aan tussen God en de afgoderij waar het volk toch weer voor is gezwicht. Hij hoont de afgodendienaars flink uit en terecht, hun hout wordt immers niet aangestoken door de ba’al. Zijn geloof is enorm: na drie jaar zonder regen, zonder naar huis te kunnen omdat hij gezocht werd om gedood te worden, is zijn vertrouwen op God juist versterkt!

Dat men nog zoveel water over het altaar kan gieten is al een wonder op zich na drie jaar droogte. Op meesterlijke wijze betoont de God van Israël Zijn almacht met het verbranden van het offer met water en al.

Paulus vergelijkt de glans van het Nieuwe Verbond met de glans die van Moshe afstraalde toen hij van de berg af kwam met de Tien Woorden. De glans van Moshe, waardoor hij gesluierd moest worden, was een glans die verflauwde; de glans van het Nieuwe Verbond is blijvend, want de Wet van de Stenen Tafelen was tot veroordeling, maar nu is er eeuwig leven, door het geloof in Jehoshua. Het gaat om de Heilige Geest, Die ons leidt en Paulus zegt hierbij: ‘De letter doodt, maar de Geest maakt levend.’ De Wet staat niet meer op stenen tafelen alleen gegrift maar vooral in ons hart. De sluier over de Wet van Moshe wordt daardoor weggenomen en dat is Goed Nieuws, Shabat shalom!

 

Activiteiten en meer...

Alle webinars zijn gratis! Maar een gift is altijd welkom.

Dinsdag 22 februari van 19.30-20.30,  Het Onze Vader vanuit het Hebreeuws. Ieder krijgt ook de tekst na afloop toegestuurd in het Hebreeuws!

Donderdag 24 februari reis Zuiden, Duits

Maandag 28 februari webinar ‘Herhaling reis zuiden.’

Dinsdag 1 maart les 2 van de Alephcursus via Zoom, deze les is niet gratis, maar maakt onderdeel uit van zes lessen voor 79,50.

Donderdag 10 maart Psalm 8, Duits.

Maandag 14 maart webinar Purim.

Donderdag 24 maart, Tour D’Israel, de virtuele reis (nr.6) naar Noordwest Israel en deels Samaria.

Woensdag 13 april  webinar Pesach.

Al deze webinars worden gegeven via Zoom, beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur (behalve de Alephcursus).


- - - - - 

Aankomende cursussen in Nederland:

Houten – Gimelcursus voorjaar 2022, vijf lessen
Data: op 5 donderdagavonden: 12 en 19 Mei, 9, 23 en 30 Juni.
Locatie: in Houten
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: het cursusgeld bedraagt 75,- euro en het lesboek 18,50 euro.
Deze reader is alleen verkrijgbaar bij de docente of via www.studiehuisreshiet.nl
Info en opgave bij de docente: Ads van Oudheusden: alephhouten@gmail.com of 06-30676974


- - - - - - - - - -

Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm!
NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk),
NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker

- - - - - - - - - -

‘Hebreeuws in Zes Dagen’ is een toegankelijke cursus Bijbels denken vanuit de Bijbeltaal.

In zes lessen, verwijzend naar de zes scheppingsdagen, leert u de grondbeginselen van Gods Taal en u leert Bijbelwoorden op te zoeken in een concordantie. Gods Taal is verrijkend en toegankelijk voor iedereen. Het cursusboek kost € 29.50. Ons cursusboek is te bestellen via onze webwinkel op www.studiehuisreshiet.nl.
















- - - - - - - - - -

Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 15:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.