De wolf is hier uitgezet
Er is een hardnekkige bewering dat wolven hierheen zijn gebracht door een Pools busje waarin jonge wolven zaten en deze zijn losgelaten.
In Europa zijn wolven nooit opnieuw in een gebied uitgezet. De uitbreiding van de wolf in Duitsland, België en Nederland, evenals in andere Europese regio's, in de afgelopen veertig jaar is alleen en uitsluitend het resultaat van de natuurlijke dynamiek van de soort.
Geruchten over het vrijlaten van wolven door mensen deden de ronde, omdat sommige individuen ver weg van de dichtstbijzijnde roedels kwamen opdagen. Veel mensen konden zich niet voorstellen dat wolven in hun eentje zulke grote afstanden kunnen overbruggen. Het probleem is dat wij mensen de neiging hebben om het bewegingsvermogen van deze soort te onderschatten. Veel mensen denken dat wolven, alleen omdat ze niet kunnen autorijden of een trein kunnen nemen, veroordeeld zijn om hun leven binnen een paar vierkante kilometer door te brengen.
Sommige diersoorten, waaronder de wolf, kunnen grote afstanden afleggen: op hun eigen territorium kunnen ze in één dag tientallen kilometers afleggen; wanneer ze zich verspreiden, kunnen ze binnen een paar maanden honderden kilometers afleggen.
Verspreiding over lange afstand is een karakteristiek gedrag van de soort en is een dynamisch, geleidelijk proces waarbij jonge wolven hun geboorteplek en territorium verlaten. Ze zoeken naar een nieuw, geschikt territorium en naar een wolf van het andere geslacht om zich voort te planten en een nieuwe roedel te vormen.
Verspreide wolven leggen vaak grote afstanden af, soms door vlaktes of heuvellandschappen die veel meer bewoond zijn door mensen en bedekt met nederzettingen, waar de gevaren voor een wolf veel groter zijn (verkeersongevallen, enz.), dan in de bergen. Het sterftecijfer van deze dieren is dan ook aanzienlijk hoger.
Het is wachten tot hij een kind grijpt!
In Europa wordt de wolf niet beschouwd als een gevaarlijke soort voor de mens.
Een van de meest voorkomende clichés in recente vestigingsgebieden van wolven is: "We kunnen onze kinderen niet langer alleen laten fietsen of het bos bezoeken, want ze zullen worden aangevallen en verslonden door wolven".
Als eerste: de wolf identificeert mensen niet als prooi. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit wilde hoefdieren (herten, reeën, wilde zwijnen, damherten) en hij is over het algemeen op zijn hoede voor mensen, die hij beschouwt als een potentiële bedreiging die wanneer mogelijk moet worden vermeden.
In gebieden waar de wolf inmiddels al enkele jaren aanwezig wijdverbreid is, zijn er geen ongelukken met mensen gedocumenteerd. In feite gaat de wolf normaal gesproken weg om de ontmoeting met mensen te vermijden.
Zoals alle wilde dieren kan de wolf een onvoorspelbare houding aannemen, zelfs agressief, als hij een bedreiging waarneemt. Omdat het een wild dier is, is respectvol gedrag een must. Als je dieren tegenkomt die aan het eten zijn, een nest tegenkomt of een wolf die bang is, gewond is of in de problemen zit en niet kan ontsnappen, is het het beste om afstand te houden en ga weg.
Ter vergelijking in ons land worden elk jaar flink aantal mensen door een hond gebeten. Gemiddeld is ruim dertig procent van deze bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen zijn vaker het slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen.