NIEUWSBRIEF  2024 nr. 3

EXPOSITIE 2024 vanaf 30 maart
14 april: Pinfeather
Afbeelding

Beste lezer,​

In deze derde nieuwsbrief van 2024 de aankondiging van het optreden van Pinfeather op 14 april. En natuurlijk: vanaf dit weekend is onze EXPOSITIE 2024 te zien, met maar liefst 17 kunstenaars!

EXPOSITIE 2024

Op de EXPOSITIE 2024 in Galerie Lytse Skientme is werk te zien van 17 kunstenaars. Onder het stukje met de aankondiging van het optreden van Pinfeather worden de kunstenaars in alfabetische volgorde één voor één voorgesteld.

De expositie is te zien tot half september. Tussendoor zal er wel eens van werk gewisseld worden, bijvoorbeeld als een kunstenaar graag nieuw werk wil laten zien.Galerie Lytse Skientme is in ieder geval elke zaterdag open. Verder is de galerie zeker gemiddeld drie à vier dagen per week open. Dat is dan te zien aan de vlag die uithangt en de sokkel die buiten staat. Een afspraak maken kan ook altijd!

Voorjaarsconcert 14 april : Pinfeather

Op zondagmiddag 14 april kun je in Galerie Lytse Skientme luisteren naar de ‘dream folk’ van Pinfeather. Dat trio bestaat uit drie singer-songwriters, onder wie twee ‘oude bekenden’, namelijk Marije de Vries en Jeremy Johnson die beiden vorig jaar als soloartiest in Galerie Lytse Skientme optraden. Nu komen ze nog eens terug, maar dan als Pinfeather waarvan ook Masha Schenkel deel uitmaakt.Pinfeather is ontstaan in het noorden van Nederland, in de stad Groningen, waar ze elkaar in de levendige muziekscene ontmoetten: de Nederlandse Marije de Vries, de in Nederland geboren en in Canada wonende Masha Schenkel en de Britse Jeremy Johnson.

Hoewel ze alle drie solo hun sporen verdiend hebben als singer-songwriter, werkten de drie Pinfeather-leden al een aantal jaren samen voordat ze in 2020 samenkwamen om te kijken of ze samen liedjes konden schrijven. Dit co-schrijfproject zou uitgroeien tot Pinfeather en leiden tot hun eerste speciale release in 2022.

Het 'project Pinfeather', verdeeld over Canada, Nederland en Groot-Brittannië, is een modern sprookje van intercontinentale samenwerking. Het trio heeft een herkenbare eigen harmonieuze, droomachtige kwaliteit. De muziek van Pinfeather is een rustgevend en welkom onderdeel van de Europese alternatieve, hedendaagse folkscene.

Het optreden van Pinfeather in Galerie Lytse Skientme (Hoofdstraat 26 in Koudum) begint om 15.00 uur en kost € 15,00 inclusief pauzedrankje. Er zijn slechts dertig plaatsen beschikbaar! Reserveren kan via galerielytseskientme@gmail.com.

Zeer onlangs brachten ze een nieuw nummer uit, waarop goed te horen is wat er bedoeld wordt met de omschrijving 'dream-folk'. 

Onze exposanten in 2024

Onze kunstenaars in alfabetische volgorde. In volgende nieuwsbrieven zullen we meer aandacht besteden aan het werk van sommige kunstenaars.

Rotterdammer Peter Bühler knutselt van drijfhout en schroot verrassende objecten. Aanvankelijk vissen, maar nu ook ander werk, bijvoorbeeld vissersdorpjes.Hélène van Dongen is geboren in Haarlem en had daar ook haar atelier. Steeds vaker kwam ze in Frankrijk, waar ze nu alweer enkele jaren woont en werkt. Ze specialiseerde zich in raku-keramiek en maakt uitgesproken en herkenbaar werk in strakke vormen. 

Brigitte Duin, mede-eigenaar van galerie Lytse Skientme schildert vooral abstracte landschappen. Ze schildert expressief, bij voorkeur in olieverf. Ze wordt geïnspireerd door de natuur en reizen.

Jentsje Fekkes, geboren in It Heidenskip en woonachtig in Koudum haalt zijn inspiratie uit het uitgestrekte land van wolken, wind en water. Lange tijd heeft hij een realistische benadering van dat landschap gehad. Geleidelijk ging hij steeds abstracter schilderen.
 

Sietske Harkema uit Leeuwarden maakt naast realistische pentekeningen ook kleurrijke, ludieke tekeningen in aquarel. Haar nieuwste serie gaat over de avonturen van haar koppige, ondeugende hond Freya.
 

Ina Hogen Esch uit Warns maakt kleurrijke schilderijen en lino's. De inspiratiebronnen van haar werk zijn haar tuin, de natuur in haar omgeving en wat haar innerlijk geluksgevoel haar ingeeft.
 

Jean Kamps exposeert al vanaf het begin van Galerie Lytse Skientme zijn bronzen beelden in de galerie.De kleine beelden (25 – 45 cm hoog) tonen fantasierijke, onbevangen figuren die kracht uitstralen mede door hun eenvoudige stijl en vleugjes humor. De bronzen beelden staan allemaal op een sokkeltje van bewerkt arduin (Belgisch hardsteen).  


Joke Karssen uit Assen maakt naast haar ‘gewone’ glasfusiewerk ook kleine glaswerkjes die ze samenstelt van allerlei gevonden glasmateriaal. Daar creëert deze glaskunstenaar een fraai geconstrueerde voorstelling van, meestal op een spiegelscherf waardoor het kunstwerkje in feite verdubbeld wordt.

Joke Ket
 uit Hurdegaryp verkoopt al jaren 'Wadvensters' via Galerie Lytse Skientme. Dit jaar zijn ook enkele andere wadschilderijen - die de titel hebben 'Uit het vuur der aarde' - met echt waddenslik in Koudum te zien.


Ad Kling uit Workum maakte speciaal voor onze expositie van 2024 een serie kleinere schilderijen, voornamelijk van al of niet gefantaseerde landschappen.

 

Deja Koopmans uit Ureterp maakt schilderijtjes van textiel. De omgeving waar ze leeft en zich bevindt geeft haar inspiratie. Ze borduurt, schildert, vouwt, rangschikt en voegt niet-textiele materialen toe op een formaat niet groter dan 40 bij 45 cm, meestal kleiner.
 

Leo Maarleveld uit Ureterp werkt met passie met klei. Na tientallen jaren ervaring is hij een keramist die nog altijd op zoek is naar zijn uitersten.
 

Allard Okx uit Leeuwarden maakt glas- en lichtkunst. Naast enkele klokken staat er klein glaswerk in Galerie Lytse Skientme: poezen- en kippenfiguurtjes en enkele met waxinelichtjes verlichte huisjes én zonnewijzers.
 


Joanne Popma heeft met Zitpracht in Sneek een ambachteljike meubelstofferderij. Daarnaast maakt ze poefjes van restmaterialen, zoals gebruikte zeilen. Daarbij zijn soms de zeilnummers of andere kentekenen nog te zien.

Jan Sibbel uit Langweer maakt circulaire kunst. Hij is vaak op zoek naar hout dat aan het vergaan is, maar waar hij al een kunstwerk in ziet: een bijzondere vorm, schoonheid. Zodra hij het kunstwerk ziet, oppakt en ermee aan het werk gaat, vertelt het een verhaal.

Saskia Wurpel uit Hoorn maakt zowel objecten als schilderijen. In haar kunstwerken probeert ze zichtbaar te maken wat haar in deze wereld ontroert. Licht, kleur en ‘lichtheid’ zijn daarin voor haar belangrijke aspecten. De objecten maakt zij van verschillende (gevonden) materialen waarmee zij een – veelal ‘licht’ – poëtisch gevoel tot uitdrukking brengt. 

Vera Wurpel uit Amsterdam gaat bij het maken van haar keramiek zoveel mogelijk uit van vrije vormen. Elke object is met de hand opgebouwd. Zij laat zich onder meer inspireren door natuurlijke vormen en kleuren, zoals mooi dooraderde stenen die zijn te vinden op Noord-Franse stranden en die zij soms ook in haar werk gebruikt
.
 
 
 
Galerie Lytse Skientme


Openingstijden

Tot half september
elke zaterdag 13 - 17 uur
en
verder regelmatig (als de vlag uithangt),
na aanbellen of op afspraak.

Hoofdstraat 26, 8723 BH Koudum
galerielytseskientme@gmail.com 
tel: 0514856593
website: www.galerielytseskientme.nl

 
 
 
 
Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer zeven keer per jaar. Afmelden voor de nieuwsbrief kan hieronder of via een e-mail aan info@galerielytseskientme.nl
 
Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.