Nieuwsbrief Campus Terneuzen

In deze nieuwsbrief informeren wij u over het tot stand komen van een nieuwe middelbare school en de ontwikkeling en inrichting van het gebied eromheen. De locatie Vliegende Vaart in de wijk Oude Vaart in Terneuzen is gekozen als ontwikkellocatie voor de nieuwe onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs.

Voorbereidingen in volle gang

De Stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen (VOZV), het Lodewijk College en de gemeente Terneuzen hebben inmiddels een officiële start gemaakt. We overleggen regelmatig met elkaar om te komen tot Campus Terneuzen.

De betrokken organisaties zijn ook intern druk bezig met de voorbereidingen om het project goed te kunnen uitvoeren. Denk aan het opzetten van een projectteam en het maken van een planning.

 

Aantal leerlingen
We overleggen samen met alle partijen over de grootte van de school. Voor hoeveel leerlingen gaan we de school bouwen? We willen daarbij niet te klein, maar zeker ook niet te groot bouwen. We maken hiervoor gebruik van leerlingenprognoses. Op basis van het aantal leerlingen kunnen we vervolgens kijken naar de omvang van de school. Het aantal leerlingen heeft ook effect op de omvang van de fietsenstalling, het parkeerterrein en bijvoorbeeld het aantal gymzalen.

 

Taken verdelen

We bespreken uiteraard ook over wie tijdens dit grote project, welke verantwoordelijkheden draagt. De gemeente, het schoolbestuur en de school hebben elk hun eigen taken, maar die taken zijn nauw met elkaar verbonden. Samen staan we aan de lat voor het realiseren van een mooi eindresultaat.

 

Kwaliteit

Samen maken we ook afspraken over de kwaliteitsambitie voor de school. Je kunt hierbij denken aan duurzaamheids- en kwaliteitsaspecten, zoals de luchtkwaliteit en de temperatuur. Genoeg te bespreken en nog genoeg keuzes te maken de komende tijd.

 

Jan Roose, rector Lodewijk College

“Nieuwbouw is voor het Lodewijk College dé manier om één school te kunnen vormen. Werken op twee locaties, voortkomend uit onze scholenfusie, is daarvoor niet ideaal.

 

Dat de school op een nieuwe plek komt, is een extra voordeel. Er is dan geen directe band meer met een van de oude scholen. Leerlingen, ouders en medewerkers zijn in de nieuwbouw allemaal samen onderdeel van het nieuwe Lodewijk College. We kijken daarom uit naar de nieuwe school op de nieuwe plek.


Vernieuwend onderwijs vraagt om een bijpassend gebouw. De profilering van de school kan daar optimaal tot zijn recht komen. De speerpunten techniek & technologie en internationalisering & talen, met daarbij ook wereldburgerschap, zullen beter herkenbaar zijn. Moderne faciliteiten in een fijne omgeving voor al onze leerlingen en medewerkers; het maakt het leren en lesgeven aantrekkelijker. 

Er zijn natuurlijk nog zaken die verdere uitwerking vragen op weg naar de nieuwbouw. Denk bijvoorbeeld aan het Centrum voor TopTechniek en het Zorghuis van de Toekomst. We hebben vertrouwen dat dit in een goede samenwerking met de gemeente en andere betrokken partijen tot stand komt.

 

De campusgedachte sluit aan bij het streven naar een grotere mate van inclusief onderwijs. Op de nieuwe campus zijn meer mogelijkheden voor samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs. Het doel ‘alle kinderen naar één school’ komt dan een stuk dichterbij. Op de nieuwe plek zien we ook veel kansen om een boost te geven aan de ‘rijke schooldag’. Sport en cultuur maken daarvan onderdeel uit. Een nieuwe campus op de gekozen locatie brengt uitgelezen mogelijkheden om daarmee aan de slag te gaan. We kijken ernaar uit!”

 

Gebouw en omgeving

De gemeenteraad heeft op 15 december het onderzoeksgebied van de Vliegende Vaart aangewezen als ontwikkellocatie voor de nieuwe middelbare school. Het onderzoeksgebied is hieronder op de kaart aangegeven.


De exacte locatie voor de school is nog niet bekend. Ook hebben we nog geen gebouwen of gronden aangekocht. We zijn bezig met het verder uitwerken van de plannen. We willen inzetten op het ontwikkelen van een brede onderwijscampus, waar leerlingen een rijke schooldag kunnen krijgen. Oftewel een schooldag die bestaat uit kwalitatief aantrekkelijk en divers onderwijs, beweging, gezondheid en vitaliteit.

Onderzoeksgebied Vliegende Vaart

Toegangswegen
Met het verder uitwerken van de plannen, kijken we ook goed naar de toegangswegen die scholieren gaan gebruiken om bij de nieuwe school te komen. Een veilige verkeersontsluiting is een belangrijke randvoorwaarde. We houden rekening met fietsers, autoverkeer en een busverbinding. Naar verwachting gaat de ontsluiting plaatsvinden via de zuidzijde van het sportpark. Dus aan de kant van de Rooseveltlaan. Op dit moment is hierover nog niks definitief besloten. We bespreken de verkeerssituatie op een later moment met omwonenden. Meedenken over de verkeerssituatie, maar ook over andere onderdelen van het project komt nog.

 

Hoe denkt u mee?

Tijdens de gehele voorbereiding en bouw van de school en inrichting van het omliggende gebied komen verschillende momenten waarbij de omgeving kan meedenken. Een eerste stap staat nu op het nieuwe online participatieplatform doemee.terneuzen.nl. Daarop vragen we betrokkenen hoe en over wat ze in de toekomst graag mee willen denken bij het project Campus Terneuzen. Dus laat uw mening horen op doemee.terneuzen.nl.

 

Verantwoordelijk voor het schoolgebouw

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Daarom zijn wij betrokken bij de nieuwbouw voor het Lodewijk College. Het betekent niet automatisch dat wij, als gemeente, de school laten bouwen. Hierover maken we afspraken met het Lodewijk College.

 

Alle afspraken over het bouwen van scholen zijn vastgelegd in de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Terneuzen 2022.

Huisvestingsplan
De gemeente heeft bijvoorbeeld een integraal huisvestingsplan. Hierin staan de plannen voor de schoolgebouwen in de gemeente en de bijbehorende investering voor de komende vier jaar.

 

Wat is een campus?
Campus komt uit het Latijn. Het betekent letterlijk ‘open ruimte’ of ‘veld’. Vaak koppelen we het begrip campus aan het Amerikaanse concept waarbij alle gebouwen die bij een universiteit horen op één terrein zijn gebouwd.

 

Ook in het Verenigd Koninkrijk werden na de Tweede Wereldoorlog universiteiten op aangewezen locaties gebouwd. Bij die locaties werden ook voorzieningen als sportcentra, woningen en bibliotheken gerealiseerd.

De campus van de Universiteit Twente was de eerste campusuniversiteit van Nederland. De gedachte was dat op de campus alle voorzieningen aanwezig waren voor studie- en sociale activiteiten tijdens de hele studieduur. Dit komt ten goede aan de studie en geestelijke vorming van de student.

 

Vaak zien we een campus als een fysieke plek. Er is sprake van een samenwerking tussen verschillende partijen vanuit onderwijs, overheid en vaak ook ondernemers.

 

Alle informatie over het project is te vinden op de projectpagina www.terneuzen.nl/campusterneuzen.

Met vragen kunt u contact opnemen met het projectteam door een e-mail te sturen naar campusterneuzen@terneuzen.nl of te bellen naar tel. 14 0115.

 

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?  Uitschrijven