Update oorlog Israel tegen hamas en hezbollah

Dinsdag 2 juli, Shalom beste lezers,

Eergisteren moest een El Al vliegtuig een noodlanding maken op het Turkse vliegveld Antalya. Er was een passagier die zeer dringend medische hulp nodig had. Echter, Turkije verbood het vliegtuig, dat om had moeten vliegen hiervoor, te laten bijtanken. Dus moest het opstijgen en naar Rhodos vliegen om daar bij te tanken. In 2021 hebben Israëlische hulpdiensten Turkije geholpen na de aardbeving aldaar, maar dat is de Turkse regering 'vergeten...' 

Vanuit Oost Khan Younis in Gaza hebben terroristen voor het eerst in drie maanden weer een barrage van twintig raketten afgevuurd op Israël. Vandaar dat er besloten is om de burgers aldaar te evacueren naar het noorden omdat Israël ook daar weer verder moet schoonmaken. 

Liora Argamani, de moeder van Noa, die onlangs is gered uit Gaza, is gisteravond overleden. We zijn dankbaar dat zij haar dochter nog een paar weken aan haar ziekbed mocht hebben. Het is voor Noa allemaal wel heel overweldigend: eerst de ziekte van haar moeder, dan ruim acht maanden in gijzeling, niet wetende of haar moeder überhaupt nog leefde en nu heeft ze haar verloren en haar vriend zit nog vast in Gaza. Hoeveel kan een mens aan om te verwerken? Ook voor haar vader is het heel wat. Hij bezocht overigens onlangs de moeder van Arnon, de commandant die sneuvelde tijdens de reddingsactie van Noa. Wat kan het toch allemaal gecompliceerd zijn...

Ik las vanmorgen in Psalm 27:14 over moed grijpen, amats אמץ, waarin ik het woord ém אם, moeder, zie staan en daarachter de Tsadé ץ. Tsadé betekent vishaak en staat voor dat je een ander kunt opvissen uit de ellende. Ik werd er zo in gedachten bij bepaald dat vooral de moeders voor kracht voor hun eigen én andermans kinderen bidden zodat ze moed houden en niet verslappen. Aangezien de soldaten veelal uitgeput zijn, is dit een bovennatuurlijke moed. Laten we die jonge soldaten en de gegijzelden met onze gebeden opvissen uit hun ellende.

'Maar dien den HEERE verwachten, zullen de kracht vernieuwen; zij zullen opvaren met vleugelen, gelijk de arenden; zij zullen lopen, en niet moede worden; zij zullen wandelen, en niet mat worden.' Jesaja 40:31. Laten we met elkaar bidden dat het volk Israël de Heere verwacht! 

De kleine ingreep die voor morgen gepland stond is door de arts verschoven naar volgende week woensdag. Dan wordt bij mij een moedervlek weggehaald. 

Sam is vandaag met zijn team in de gebieden rond Gaza. Met Ruth gaat het goed, ze heeft wat weinig slaap gehad, maar haalt dat wel weer in. 

Tot zover voor vandaag, hartelijke groeten uit een warm Israël,

Karen Strijker.


 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.