Hebreeuws Studiehuis Reshiet is sinds 2013 gevestigd in Israel. ‘Vanuit Shomron’ is een onafhankelijke nieuwsbrief, wordt gratis aangeboden en verschijnt vrijwel wekelijks. Het schrijven van de nieuwsbrieven begon tijdens de Gazaoorlog van 2014. Destijds bleek dat de NL-media zeer éénzijdige informatie verschaften over die zomeroorlog. Nog steeds is er naar onze mening sprake van éénzijdige berichtgeving als het over Israel gaat. Wij beseffen wel degelijk dat ook wij een ietwat ‘gekleurde en beperkte bril’ op hebben omdat wij o.a. naast het werk als Hebreeuwse leraren niet alle gelegenheid hebben om uitgebreid op alle onderwerpen in te gaan. Iedere week is er enig ‘geestelijk manna’ te proeven door de toelichting op de wekelijkse Torahlezingen en aanvullingen vanuit het NT. Voel u vrij deze brieven door te sturen.
Hartelijke groet, Yair en Karen Strijker, Na’leh Israel
|
|
Dinsdagavond was het weer Rosh Chodesh, nieuwe maand. We hebben de gewoonte om dit met elkaar met een gezellige maaltijd te vieren, een beetje zoals op shabat. We proberen op die manier ook beter bij te houden wat de Bijbelse maanden zijn en wat de Hebreeuwse dagtelling is. Deze maand is dat gemakkelijk: 4 feb is 3 Adar, scheelt dus maar één nummertje.
Chodesh חודש , maand, komt van het werkwoord chadash, חדש vernieuwen, herstellen. Met de komst van de ‘vernieuwde’ maan tellen we immers de nieuwe Bijbelse maand. De Parasha van de week heet troema, heffing. U leest erover onderaan deze nieuwsbrief.
|
|
Amnesty en de Joodse Staat
|
|
Deze week bestempelde Amnesty International geheel Israel als een apartheidsstaat. De term apartheid houdt in dat een bevolkingsgroep binnen een land dusdanig wordt gediscrimineerd dat bewust een scheiding plaatsvindt tussen verschillende rassen. Apartheid is derhalve een maatschappelijk én juridisch systeem van rassenscheiding. Het houdt verder in dat op sociaal, politiek en economisch gebied rechten op basis van ras worden toegekend aan de verschillende bevolkingsgroepen in een staat. Ook zijn er in een apartheidsstaat specifieke wetten uitgevaardigd die bepaalde rassen dan belemmeren in hun ontwikkeling. Het is een absoluut niet goed te keuren vorm van samenleving en Israel zou zulk een staat zijn!?
Je vraagt je af of de opstellers van dat rapport wel eens in Israel zijn geweest of zich hebben verdiept in de volkssamenstelling of dat zij klakkeloos informatie overnemen van de anti-Israëlbeweging? De veroordeling van Amnesty lijkt verdacht veel op het opnieuw leven inblazen van een resolutie van de VN uit 1974, waarbij Zionisme werd gelijkgesteld aan racisme. Pas in 1991 is die resolutie teruggedraaid.
Iedere democratische staat heeft wel enigszins problemen met structurele vormen van intern racisme in hun land, maar worden deze landen dan ook maar meteen apartheidsstaten genoemd? Heeft Israel altijd schone handen? Zeker niet, het is een land waar ook ernstige fouten gemaakt worden en in het leger zijn ook van tijd tot tijd soldaten die zich niet altijd correct gedragen naar b.v. de Arabische bevolking. Maar in Israel worden zij niet verheerlijkt maar ze komen voor de rechter en in het gevang! Zulke boosdoeners lopen na hun veroordeling niet maar weer meteen vrij rond.
Maar andersom: wat te denken van de Palestijnse Autoriteit in de betwiste gebieden zoals Samaria? Zij willen een eigen nationale staat waar helemaal geen Joden mogen wonen en waar een kerk nooit hoger zal uitrijzen boven een moskee... Is dat niet een apartheidsstaat in wording, waar bijna de hele wereld achterstaat?
Beste Amnesty, in het kleine Israel van negen miljoen wonen twee miljoen Arabieren onder doorgaans uitstekende omstandigheden. Dat het niet altijd botert tussen de twee zeer uiteenlopende religies met daaraan gekoppeld de culturele achtergronden, weerhoudt Joden en Arabieren in Israel niet om sinds 1948 naast elkaar te leven en nog meer dan dat: samen te werken op de werkvloer. Arabieren kom je in bijna alle beroepen tegen. Om het persoonlijk te maken: veelal is een specialist arts of een tandarts, die we bezoeken, een Arabier. Weet Amnesty dat democratisch Israel anti-Israel gestemde partijen in de Knesset toelaat en, nog sterker, dat er een invloedrijke Arabische partij (Ra’am) deel uit maakt van de huidige regering? Is dat een kenmerk van een apartheidsstaat??
In de Palestijnse gebieden is de situatie tussen Joden en Arabieren anders. De overgrote meerderheid van de Arabieren is over het algemeen zeer anti-Israel gestemd en om ons heen zijn overal rode borden bij ingangen van hun dorpen waarop staat dat Joden niet welkom zijn. Ondertussen werken zij wel massaal in de Joodse dorpen en mogen zij de groene grens over om in Israel te werken. Zelfs vanuit het door Hamas bestuurde Gaza komen Arabieren in Israel werken en hun ernstig zieken worden verzorgd in Israelische ziekenhuizen. Uiteraard zijn de controles streng voordat zij binnen kunnen komen. Is dat discriminatie? Nee, dit gaat om de veiligheid van de Joodse burgers in Israel en ook in bijvoorbeeld ons dorp Na’aleh. Hoe komt dat? Omdat Arabieren in het verleden te vaak geheel onverwacht Israëliërs vermoordden nadat zij Israel of een Joods dorp binnen waren. Natuurlijk zijn de strenge voorzorgsmaatregelen niet prettig en we hopen ook dat, net zoals de muur in Berlijn verdween, ook in Israel ooit alle barrières mogen verdwijnen.
Echter, in onze tijd zijn er nog steeds vele aanslagen op Israelische burgers en soldaten met als doel het Israel zo moeilijk mogelijk te maken door geweld en terrorisme, zodat Israel zich zou terugtrekken uit Samaria en Judea. De volgende stap is dan alle Joden uit het huidige Israel in de zee te drijven, zoals nog steeds in het handvest van de PLO staat. Hamas en de wat ogenschijnlijk softere Fatachpartij willen per definitie geen Joodse Staat.
Amnesty ontkent dat de veroordeling van Israel als apartheidsstaat iets met antisemitisme te maken heeft. Het is echter een nieuwe vorm van antisemitisme onder de noemer van humanitarisme. Want het tegendeel is waar: zij ontkennen overduidelijk Israels recht op zelfverdediging. Zij beoordelen Israel op valse en eenzijdige gronden. Israel is volstrekt geen apartheidsstaat, maar wel een aparte staat?; de enige Joodse natie ter wereld met een aparte taak, opgedragen door de Schepper Zelf. Hij heeft het volk geheiligd, apart gezet* van de rest van de wereld, bestemd om een licht te zijn voor de volkeren. Daartoe zou Amnesty Israel en heel de wereld Israel moeten oproepen: Israel, kom uit je schuilhoeken, wees een priester en wees een leraar van Gods Woord. Dat hen de ogen geopend mogen worden voor de Grote Bevrijder van Israels God, Messias Jehoshua.
Apartheid is niet gewenst, maar Israel, u en ik mogen wel apart zijn, geheiligd in onze roeping!
*In het Hebreeuws is het woord voor heiligen: apart zetten.
|
|
|
|
Whoopie
|
|
Vooral in een week waarin de bevrijding van Auschwitz herdacht wordt komt het extra pijnlijk over wanneer men een verkeerde voorstelling van zaken maakt van de gebeurtenissen van de Shoa. De Amerikaanse actrice Whoopie Goldberg (Caryn Johnson) verklaarde dat de Shoa niet over rassendiscriminatie ging, maar dat het een onderlinge strijd betrof van blanken die tegen blanken vechten. In Israel en bij Joden overal ter wereld, rijzen bij mensen dan de haren ter berge; het was toch overduidelijk dat hitler de Joden als een inferieur ras beschouwde en daardoor werden zij ontmenselijkt. Joden moesten een ster dragen als ‘ras kenmerk’ en de nazi’s gebruikten racistische propaganda om hun daden te rechtvaardigen.
Whoopie werd na haar opmerking geweerd bij ‘ABC The View,’ een tv praatprogramma. Kort daarna heeft zij wel excuus aangeboden voor de pijn die zij bij velen veroorzaakte met haar woorden.
|
|
|
|
Gazaanse mazzelaar
|
|
Een voormalige Hamascommandant, die beschuldigd wordt van spioneren voor Israel, is op wonderlijke wijze ontsnapt uit een streng bewaakte gevangenis in de Gazastrook. Over de toedracht is nog veel onduidelijkheid en ook over wie hem heeft geholpen uit te breken.
Hij zou Israel hebben voorzien van locaties waar zich de terreurtunnels zouden bevinden.
Hamas bestempelt Abu Odeh als een zeer gevaarlijke spion en er is een hoge prijs uitgeloofd voor wie informatie kan verstrekken waar hij is. Doorgaans komen verdachten van spionage er niet goed vanaf in Gaza. De meesten worden jarenlang gemarteld en uiteindelijk geëxecuteerd en in een aantal gevallen achter een rijdende auto aangesleept, voor iedereen duidelijk zichtbaar.
|
|
|
|
Koeweit
|
|
Opmerkelijk dat er in de Koeweitse krant, ‘Arab Daily’ een artikel verscheen waarin Ahmed al-Jarallah opriep tot het onderhouden van betrekkingen met Israel. Ahmed vroeg zich af waarom de Palestijnen iedere keer de Golfstaten beledigen en op de hand van Iran zijn. Hij beschuldigt de Palestijnen van wanorde en schreef: ‘laten zij opbouwen en herstellen wat zij door hun eigen acties verwoest hebben.’ Hij riep op dat de Golfstaten hun donaties aan de Palestijnen per onmiddellijk moesten stoppen. We mogen nog niet te vroeg juichen want volgens de Koeweitse wetgeving is alle contact tussen Koeweitse burgers en Israëliërs nog altijd volstrekt verboden!
|
|
|
|
De Palestijnse Autoriteit hield zich niet aan de afspraak met de EU om in hun schoolboeken haatzaaiende teksten over Israel te verwijderen. Integendeel: in de nieuwe schoolboeken staan juist meer artikelen over de oproep tot geweld tegen Israel en vooral ook zeer antisemitische artikelen, ondersteund met plaatjes. Joden zouden bedriegers zijn en hulpjes van de satan. In de aardrijkskundeboeken zien we Israel niet terug… alles is ‘Palestina’ gedoopt…
|
|
Vier februari 1997
|
|
Het is vijfentwintig geleden dat twee IDF helikopters in de buurt van Haifa tegen elkaar opbotsten. Alle 73 inzittenden, de meesten waren zeer jonge soldaten, kwamen daarbij om het leven.
Tot op de dag van vandaag is er door het leger niet bekend gemaakt hoe het ergste IDF ongeluk ooit, Sheár Yashuv genoemd, heeft kunnen plaatsvinden en wat er dan precies fout ging. Dit alles is na 25 jaar nog steeds erg pijnlijk voor de nabestaanden. Men vermoedt dat er veel munitie in de helikopters verstopt zat waardoor de ontploffingen enorm waren. Vlakbij Sderoth hebben ouders voor hun omgekomen zoon een windorgel laten plaatsen op een heuvel, uitkijkend over Gaza en de zee, ter nagedachtenis van hun geliefde zoon.
|
|
|
|
Israëliërs beginnen onderhand erg boos te worden op de huidige regering, die vóór de verkiezingen beloofde om het dure leven in Israel te verzachten door te zorgen dat de prijzen van o.a. het basisvoedsel omlaag zouden gaan. Maar het tegenovergestelde gebeurt: alles is juist duurder geworden en sinds woensdag is de belasting hoger en zijn de prijzen van elektra en benzine ook flink gestegen. Herkenbaar: beloften van politici die na de verkiezingen niet worden nagekomen. Zij hoeven over hun mooie woorden geen belasting te betalen….
|
|
Strijker-Muizenissen, klein rubriekje over enige persoonlijke gebeurtenissen.C19 Dagelijks zijn er zo rond de 60-70.000 C19 besmettingen in Israel. Donderdagochtend had ik, Yair, een afspraak met de mondhygiëniste, maar de afspraak werd twee uur van te voren afgebeld omdat zij C19 positief was getest. Eigenlijk mag ik van geluk spreken dat zij niet op donderdag die test deed, zodat ik ook in quarantaine had gemoeten na mijn bezoek aan haar want een half jaar geleden was ik bij de tandarts en kreeg later te horen dat ik twee weken in quarantaine moest omdat die tandarts C19 bleek te hebben.
Ruth behaalde, zoals we eerder schreven, vorige week haar rijbewijs en kon bijna niet wachten om zonder rijinstructeur te rijden. (Hoewel… de eerste drie maanden moet er wel iemand meerijden en reken maar dat Karen en ik kritisch kunnen zijn als het om veiligheid gaat. We hadden zojuist alles geregeld met de verzekering. Afgelopen donderdagavond zou Ruth voor het eerst in ‘Kareltje’, onze 12 jarige Nissan Tiida, met al 278.000 km op zijn teller, achter het stuur mogen plaatsnemen. Die ochtend hadden we nog het wilde plan opgevat om met deze auto naar Jeruzalem rijden om de sneeuw te bewonderen, maar dat lukte door omstandigheden niet. Achteraf maar goed ook want toen we in de middag Sam van school haalden en naar huis terugreden, kreeg Kareltje bij het bestijgen van de heuvel vlakbij Na’aleh, ons dorp, een heel akelige ‘hoestbui’ en kwam er rook uit de motorkap. Ik trok em nog net met een slakkengangetje de heuvel op en kon toen, motor inmiddels uit, naar beneden roetsen. Het was een verre van aangename situatie. De auto stopte precies voor de ingang van het dorp, maar we hadden extra mankracht nodig om hem de parkeerplaats op te duwen. Ondertussen was het inmiddels donker en regende het pijpenstelen. Enfin, het bleek dus dat de radiator het had begeven en de motor total loss. ‘Einde oefening, kareltje,’ dachten we. Vooral heel sneu voor Ruth. Maar goed, geduld is een schone zaak; we hebben de dag daarop met de Na’aleese Messiaanse gebedsgroep, die we te gast hadden voor o.a. ontbijt, ook voor wijsheid gebeden hoe en wat verder met de auto. Zondag vertelde de garagehouder over een motor van een andere oudere, goed onderhouden Nissan Tiida en nu komt er een ‘motortransplantatie.’ Je bent nooit blij met garagerekeningen, maar we zijn toch opgelucht want dit is ook de goedkoopste optie. Vooral zijn we dankbaar dat we veilig thuiskwamen en dat Ruth deze ellende niet hoefde mee te maken op haar eerste ritje. Adonai was Erbij, dat weten we zeker, halleluyah. We liepen zelfs droog naar huis tussen de buien door.
|
|
Parasha Troema תְרוּמָה (hefoffer).
We lezen Exodus 25 tot 27:19. Uit de Haftara lezen we 1 Koningen 5:12 tot 6:13 en we lezen 2 Corinthiërs 9:1-15.
In deze Parasha gaat het over de bouw van de Tabernakel, de Mishkan מִשְׁכַּן- in de woestijn. Mishkan komt van het werkwoord shakhan, שָׁכַן- inwonen, buurman zijn. Een shakhen -שָׁכֶן - is in modern Hebreeuws een buurman. De God van Israël wil dicht bij Zijn volk wonen, wil onze Buur zijn, maar mooier gezegd: Hij wil in ons midden wonen; in het centrum van de wereld, Jeruzalem, temidden van Zijn uitverkoren volk. Eenmaal in het land Israël krijgt de Mishkan een vaste vorm in Shilo en uiteindelijk wordt de uitzonderlijk mooie Tempel van Shlomo gebouwd in Jeruzalem. Ook daarin wil Hij wonen (1 Koningen 6:13) temidden van de Israëlieten en Hij belooft hen niet in de steek te laten.
De lezing begint met het geven van het hefoffer, zoals de Statenvertaling het uitdrukt. Andere vertalingen noemen het onder meer een bijdrage. Waar het in ieder geval om gaat is dat het een vrijwillige bijdrage moet zijn, dat is belangrijk want God dwingt niemand tot het offeren aan Hem. Vrijwillig gegeven zilver, keseph כֶּסֶף,- goud זָהַב - záhabh en koper נָחשת- - náchoshet gebruikt men om een prachtige tabernakel te bouwen.
Overigens, en dit is even een zijstraat uit de Parasha, in het woord voor koper, nachoshet, zien we ook het woord náchash, slang. Dit doet meteen denken aan de koperen slang welke op een staak, een vaandel, nes נֶס - (een vaandel, nes, heeft een kruisvorm) wordt gestoken en waarnaar men maar hoeft te kijken om te genezen van een slangenbeet (Numeri 21). Dit is opmerkelijk daar God eerder heeft verboden om een afbeelding van een dier te maken. Echter, wie schetst onze verbazing als we zien dat de getalswaarde van náchash (נָחַשׁ, Nun נ = 50; Cheth ח = 8 en Shin שׁ = 300, totaal 358) precies dezelfde is als de getalswaarde van het Hebreeuwse woord voor Messias: Mashiach מַשִׁיח) Mem מ = 40; Shin שׁ = 300; Jod י= 10 en Cheth ח = 8, totaal ook 358). Het gaat hier niet om die slang; waar het écht om gaat is de heenwijzing naar de Messias, Die de schuld van onze zonden op Zich neemt, aan een paal, een kruis genageld.
Even terug naar de Parasha: het Hebreeuwse woord voor hefoffer of bijdrage is het woord trumah תְרוּמָה. De werkwoordstam, waarvan dit woord is afgeleid, is het werkwoord rom רוֹם wat hoog maken, verheffen betekent, vandaar ook hefoffer. Mogelijk komt het Nederlandse werkwoord roemen hier ook vandaan: iemand hoog maken.
Het in deze geschiedenis zo belangrijke woord voor vrijwillig, nêdábháh נְדָבָה, komt van het werkwoord nadabh נָדָב wat betekent: aanzetten tot een vrijwillige gave, wat verband heeft met het woord nádibh נָדיִב- edel, bereidwillig, royaal.
We maken een sprong vooruit in de geschiedenis naar de bouw van de Tempel in Jeruzalem in de tijd van Shlomo. De stenen worden elders gehouwen want rondom de in aanbouw zijnde Tempel mag geen herrie van de werkzaamheden worden gehoord. Het hout komt helemaal uit Libanon. Honderdtachtigduizend mensen bouwen aan de Tempel. In de Statenvertaling worden deze mensen uitschot genoemd en dat klinkt niet zo mooi. In het Hebreeuws staat er mas מַס. Mas betekent herendienst, dwangarbeid verrichten. Hier spreken we niet van vrijwilligheid en dat is toch eigenlijk opmerkelijk, alhoewel herendienst wel een heel mooi woord is: dienst voor de Here verrichten. Drieëndertighonderd mensen zijn ook nog aangesteld als opzichter over dit gigantische project. Men werkt overigens één maand op, twee maanden af en die vrije tijd is vast en zeker broodnodig. Shlomo is niet een man die het volk opjaagt, zoals de farao in Egypte.
Paulus spreekt over een vrijwillige heffing in 2 Corinthiërs 9: “Eenieder doet gelijk zijn hart hem ingeeft, niet uit droefheid of uit dwang want God heeft de blijmoedige gever lief.” Dit is zo waar! Ieder die gul geeft ervaart ook veel zegen in het leven en ieder die tienden afdraagt maakt wondertjes en wonderen mee. In ieder geval hoeven we ons nooit zorgen te maken want God heeft beloofd dat Hij Zijn graanschuren zal openen voor diegene die Hem hierin gehoorzaamt. Het is opvallend dat Paulus hier in vs. 6 een gelijkenis aanhaalt van zaaien en oogsten, het geven wordt vergeleken met zaaien waardoor Gods zegen daarop wordt vergeleken met de oogst. Wat een mooie invalshoek! Wie geeft wordt gegeven, shabat shalom!
|
|
Activiteiten en meer...
Alle webinars zijn gratis! Maar een gift is altijd welkom.
15 februari van 19.30-21.15 gratis de eerste les Bijbels Denken vanuit de Hebreeuwse Taal.
22 februari van 19.30-20.30, Het Onze Vader vanuit het Hebreeuws. Ieder krijgt ook de tekst na afloop toegestuurd in het Hebreeuws!
24 februari reis Zuiden, Duits
28 februari webinar ‘Herhaling reis zuiden.’
1 maart les 2 van de Alephcursus via Zoom, deze les is niet gratis, maar maakt onderdeel uit van zes lessen voor 79,50.
10 maart Psalm 8, Duits.
14 maart webinar Purim.
24 maart, Tour D’Israel, de virtuele reis (nr.6) naar Noordwest Israel en deels Samaria.
13 april webinar Pesach.
Al deze webinars worden gegeven via Zoom, beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur.
- - - - -
Aankomende cursussen in Nederland:
Houten – Gimelcursus voorjaar 2022, vijf lessen Data: op 5 donderdagavonden: 12 en 19 Mei, 9, 23 en 30 Juni. Locatie: in Houten Tijd: 20.00 – 22.00 uur Kosten: het cursusgeld bedraagt 75,- euro en het lesboek 18,50 euro. Deze reader is alleen verkrijgbaar bij de docente of via www.studiehuisreshiet.nl Info en opgave bij de docente: Ads van Oudheusden: alephhouten@gmail.com of 06-30676974
- - - - - - - - - -
Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm! NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk), NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker
- - - - - - - - - -
‘Hebreeuws in Zes Dagen’ is een toegankelijke cursus Bijbels denken vanuit de Bijbeltaal.
In zes lessen, verwijzend naar de zes scheppingsdagen, leert u de grondbeginselen van Gods Taal en u leert Bijbelwoorden op te zoeken in een concordantie. Gods Taal is verrijkend en toegankelijk voor iedereen. € 29.50 of mail ons info@studiehuisreshiet.nl Ons cursusboek is te bestellen via onze webwinkel op www.studiehuisreshiet.nl.
- - - - - - - - - -
Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 15:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.
|
|
Studiehuis Reshiet, Israel Yair en Karen Strijker Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.
|
|
|
|