Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief mei 2020

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Onderzoek naar wiskundeonderwijs op afstand
  • Forum, handreiking en RV-toets
  • Meiveiling WwF met pareltjes
  • Oorkonde voor excellente leerlingen
  • Virtuele EGMO2020 groot succes
  • Nieuwe website Wiskundedidactiek.nl
  • Maak je klaar voor Wiskunde in Teams
  • Goud voor Nederland bij Olympiade
  • Uitslag internationale Wiskunde Alympiade
  • Van de vakbondstafel
  • Tot slot: Puzzelplezier

Van de bestuurstafel

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand tegen je zegt: ’Wat zijn het toch gekke tijden’. Ook ik zeg dat, van harte gemeend, vanaf deze plek tegen je. Het zijn hele rare tijden, waarin dingen anders gaan dan normaal, waarin sommige dingen extra veel tijd en energie kosten en waarin andere dingen niet doorgaan of juist veel sneller gaan. 
Ik merk dat er zelfs een soort routine komt in het digitaal lesgeven, al kan ik niet wachten tot ik weer gewoon een klas vol leerlingen heb. Gelukkig kunnen we vanaf 2 juni beginnen met het gewone onderwijs weer op te starten. 
Scholen zullen op verschillende manieren praktisch vorm gaan geven aan het onderwijs vanaf 2 juni. We zijn benieuwd naar de manier waarop de scholen dit gaan doen en dan natuurlijk in het bijzonder naar het wiskundeonderwijs binnen alle niveaus. Welke verschillen zijn merkbaar t.o.v de periode voor corona? Krijgt de ervaring met online lesgeven een structurele plaats in de nieuwe werkelijkheid? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied. Voor handvatten kun je in elk geval de protocollen die voor het voortgezet onderwijs zijn opgesteld, raadplegen. 

Maar nog lang niet alles kan weer op de gewone manier georganiseerd worden. In de vereniging wordt hard nagedacht over de jaarvergadering: in welke vorm kunnen we deze plaats laten vinden. Elke vakvereniging staat voor deze uitdaging. Binnen FvOv verband maken we gebruik van elkaars expertise en ervaring op dit gebied. Natuurlijk houden we je hierover op de hoogte. Uiteraard geldt dit ook voor de studiedag. We zijn aan het nadenken over hoe we collega's in november weer kunnen inspireren met mooie lesvoorbeelden en inspirerende lezingen.

De werkgroep Geschiedenis heeft besloten om het jaarlijkse symposium dit jaar online te organiseren, zij gaan ons verrassen met mooie dingen!

Groet,
Kees Garst
Secretaris

Onderzoek naar wiskundeonderwijs op afstand




Beste collega, 

Sinds de sluiting van de middelbare scholen hebben wiskundedocenten in het VO massaal en in hoog tempo vormen van afstandsonderwijs ontwikkeld. De Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en het Freudenthal Instituut willen graag, in samenwerking met twee partners in Duitsland, in kaart brengen hoe het wiskundeonderwijs op afstand eruit ziet en hoe de ervaringen daarmee zijn. Ervaringen van jou zelf, maar ook van je leerlingen.

Daarom willen we je vragen een online vragenlijst over dit onderwerp in te vullen. Het invullen van deze vragenlijst duurt naar schatting 15 minuten en we zijn je heel dankbaar voor je input. Van onze kant sturen wij je graag na afloop het rapport met onze bevindingen. 
Behalve de ervaringen van leraren, willen we ook graag de beleving van je leerlingen kennen. Daarover meer informatie in de vragenlijst zelf.

Klik hier voor de vragenlijst.

We zijn zeer benieuwd naar je ervaringen in deze turbulente tijden!
Bij voorbaat dank voor de medewerking en vriendelijke groet,

Heleen van der Ree, NVvW
Michiel Doorman, Freudenthal Instituut en NVvW
Paul Drijvers, Freudenthal Instituut

Forum, handreiking en RV-toets




Vanaf het moment dat de scholen dicht gingen en onze collega's allemaal heel plotseling over moesten stappen op online onderwijs probeert de NVvW haar leden te helpen.
We hebben daarvoor een aantal zaken op een rijtje gezet 

Forum
Op ons nieuwe openbare forum vind je een overzicht van gratis lesmateriaal en kun je ervaringen en tips delen. 

Handreiking
De NVvW heeft ervaringen verzameld en gebruikt om een handreiking te schrijven voor wiskunde onderwijs op afstand. 
De handreiking gaat in op lesgeven en op (formatief) toetsen. 

RV-toets
Iedere wiskundesectie moet voor alle niveau's een resultaatverbeteringstoets maken. Natuurlijk is het fijn om hier met andere secties te kunnen delen en gebruik te kunnen maken van elkaars expertise. Daarom heeft onze beheerder in Wisbase een map toegevoegd voor het delen van opgaven voor de RV-toets. 

Wisbase is een beschermde omgeving, alleen toegankelijk voor docenten. Toelatingscontrole gebeurt handmatig, het kan dus een dagje duren voor je toegang hebt, nadat je dit hebt aangevraagd. Toets materiaal is alleen beschikbaar wanneer je bent ingelogd. Wisbase is voor alle wiskundeleraren, ook als je geen lid van de NVvW bent. 

Meiveiling WwF met pareltjes


 
Op 1 mei is de jaarlijkse meiveiling van het Wereldwiskunde Fonds gestart. Dit keer met echte pareltjes, wat denk je bijvoorbeeld van de Handlei­ding tot de beschou­wende en werkda­dige meet­kunst van Jacob de Gelder uit 1806? 
Dit is maar 1 boek uit de ruim 700 die op de meiveiling te koop zullen zijn. Ga dus snel kijken. 

Jos Remein
Veiligmeester 

Oorkonde voor excellente leerlingen


Voor leerlingen die een 10 op hun eindlijst voor wiskunde hebben, heeft Platform Wiskunde Nederland weer een oorkonde. Dit jaar is het organisatorisch helaas niet mogelijk om de oorkondes te printen en op papier naar de scholen te sturen. Na aanvragen van de oorkonde wordt deze digitaal naar de scholen gestuurd, die dan zelf het printen kunnen verzorgen. 
Aanvragen van de oorkonde kan tussen 4 mei en 10 juni, via de website van PWN
 

Virtuele EGMO2020 groot succes



De virtuele EMGO was, dankzij de inspanningen van de organisatie en het goede humeur van de deelnemers een groot succes. Er waren allerlei online activiteiten georganiseerd, zodat er voor de 204 deelnemers uit 53 landen toch een echte EGMO-sfeer ontstond. Uiteraard werd er ook hard gewerkt aan de moeilijke wiskundeopgaven, deze zijn hier te vinden. 

In deze compilatiefilm kun je zien wat er allemaal mogelijk is bij een virtueel event!
Veel kijkplezier. 
 

Nieuwe website Wiskundedidactiek.nl




De Samenwerkingsgroep Lerarenopleidingen Wiskunde tweedegraads (SLW) hebben de website wiskundedidactiek.nl ingericht. Op deze site is allerlei informatie te vinden over allerlei vakdidactische thema’s binnen het wiskundeonderwijs.
 
Onder de kop ‘literatuur’ zijn twee nieuwe artikelen te vinden van SLW in de serie ‘Wat bedoelen ze toch met … ‘. Deze serie verscheen ooit in de Nieuwe Wiskrant en wordt door SLW nieuw leven ingeblazen. De nieuwe artikelen gaan over statistical literacy en over proces-object. De stukken zijn bedoeld voor 2e graads docenten en ook interessant voor studenten en 1e graads docenten.

De site is nog in ontwikkeling. Suggesties zijn van harte welkom!
 
Irene van Stiphout
(vz SLW)

Maak je klaar voor Wiskunde in Teams 2020-2021




Het is mei 2020, en wij zijn, ondanks de corona-hectiek, al weer druk bezig met het voorbereiden van de Wiskunde A-lympiade, de Wiskunde B-dag en de OnderbouwWiskundeDag voor het komend schooljaar: dé gelegenheid waarbij leerlingen een hele dag op onderzoekende wijze met wiskunde bezig zijn. De voorronde van de A-lympiade en de wedstrijddag van de B-dag vinden dit jaar plaats op vrijdag 13 november. Voor meer informatie over onze evenementen kunt u kijken naar deze informatievideo.

U gaat komende tijd waarschijnlijk vooruitkijken naar het volgend schooljaar. Dit is ook de kans om na te denken over deelname aan Wiskunde in Teams. Als u mee wilt doen, overweeg dan voor de zomer de volgende zaken: 
  • Deelnemende leerlingen worden voor de hele wedstrijddag uitgeroosterd. Daarvoor is tijdig overleg met collega’s, conrectoren en roostermakers nodig. Veel scholen nemen met een hele jaarlaag (4/5 vwo en/of havo) deel, dus dat vergt organisatie. Sommige beginnende scholen nemen deel met enkele klassen; dat is eenvoudiger te organiseren.
  • Als de wedstrijdresultaten van leerlingen meetellen als PO, geef ze dan een plaats in het PTA.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website. Hier vind je o.a. informatie over hoe je je kan aanmelden, hoe je de dag organiseert op school, en hoe je leerlingen erop voorbereidt. 

Op vrijdag 30 oktober vindt de Netwerkmiddag plaats: een gelegenheid waarbij u zelf bijdraagt aan de opdrachten voor de A-lympiade en Wiskunde B-dag door deze uit te proberen en van commentaar te voorzien; dit alles in overleg met collega’s van andere scholen die ook deelnemen.   

Wij zien je graag terug bij één van de evenementen van Wiskunde in Teams!

Goud voor Nederland bij Olympiade




De achttienjarige Rafaël Houkes heeft dit weekend een gouden medaille behaald bij de Benelux Wiskunde Olympiade. Waar normaalgesproken dertig wiskundetalenten uit Nederland, België en Luxemburg een weekend bij elkaar komen, vond het jaarlijkse evenement dit weekend online plaats. Naast de viereneenhalf uur durende wedstrijd was er voor de deelnemers een schaaktoernooi en een spelletjesavond. De gouden medaille van Rafaël was niet het enige eremetaal voor het Nederlandse team: er werden ook drie zilveren en maar liefst vijf van de zes bronzen medailles in de wacht gesleept.

Kijk hier voor meer informatie. 

 

Uitslag Internationale wiskunde Alympiade




Op 13 en 14 maart werd (net voordat het hele onderwijs op slot ging) in Garderen de 31e internationale finale van de wiskunde Alympiade gehouden – met helaas alleen teams uit Nederland en Duitsland.
De uitslag is inmiddels bekend en deze is als volgt:
gedeeld winnaar:
Städliches Gymnasium Herten en Montaigne Lyceum Den Haag
3e: Städliches Gymnasium Bad Laasphe
4e: Dockinga College Dokkum
5e: Elzendaal College Boxmeer
6e: CSG Dingstede Meppel en Gymnasium Celeanum Zwolle
 
De voorronde van de volgende Alympiade is op vrijdag 13 november 2020. Kijk hier voor meer informatie. 
 
Ruud Stolwijk, voorzitter Alympiadecommissie
 

Van de vakbondstafel




In de vorige nieuwsbrief stond een oproep om je stem te laten horen over de nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. De ledenraadpleging liet aan duidelijkheid niets te wensen over, 93% van de respondenten gaf aan te kunnen instemmen met het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao-vo met een looptijd van 1 januari 2020 tot 1 januari 2021. De ALV van de FvOv heeft dan ook bepaald dat dit akkoord vertaald mag worden in een nieuwe cao.
Lees hier het hele nieuwsbericht. 
Tot slot: Puzzelplezier
Hierbij een nieuwe puzzel: 
wiskunde cryptogram 2.
De oplossingen komen bij de volgende nieuwsbrief.
De oplossingen van de vorige maand vind je hier
Laat ons weten wat je van deze puzzels vindt?

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.
Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.