Nieuwsbrief 2 - Juli 2021

Nieuwsbrief 2

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil- Terneuzen

Beste inwoner van Sluiskil en wijk Oude Vaart in Terneuzen,

 

Voor u ligt de tweede online nieuwsbrief Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil Terneuzen. In deze nieuwsbrief informeren we u over drie onderwerpen binnen het onderzoek: de informatiebijeenkomst, het belevingsonderzoek door de GGD en de eerste resultaten van de luchtkwaliteitsmeting.

Informatiebijeenkomst


Wij willen u graag uitnodigen voor een informatiebijeenkomst voor inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen.  Deze vindt plaats op woensdagavond 29 september. Als de coronasituatie dit toelaat, wordt dit een bijeenkomst op locatie. Deze locatie maken we nog bekend. Inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart ontvangen hiervoor begin september een uitnodiging in de brievenbus.

 

Aanmelden

Wilt u de informatiebijeenkomst bijwonen? Meldt u zich aan vóór maandag 20 september, via het aanmeldformulier op de website van RUD Zeeland. Eén aanmelding per adres. Vermeld daarbij met hoeveel personen u wilt komen. Heeft u een inhoudelijke vraag die u de onderzoekers wilt voorleggen op de informatieavond? Stuur dan een e-mail naar post@rud-zeeland.nl. Vermeld in het onderwerp het nummer 00264964.

GGD Zeeland zoekt deelnemers voor belevingsonderzoek


GGD Zeeland doet op verschillende manieren onderzoek naar hoe inwoners de kwaliteit van hun leefomgeving ervaren. Dit gebeurt via de vierjaarlijkse landelijke Gezondheidsmonitor (een digitale vragenlijst per gemeente). Maar ook met de Leefplekmeter. Dit is een groepsgesprek, op straat, in Sluiskil en in de wijk Oude Vaart in Terneuzen. De GGD Zeeland zoekt voor het onderzoeksproject deelnemers aan de Leefplekmeter.   

 

Gezondheidsmonitor en Leefplekmeter

In het najaar van 2020 heeft de GGD de landelijke Gezondheidsmonitor uitgevoerd. Wellicht heeft u ook deelgenomen aan deze enquête. De uitkomsten van de Gezondheidsmonitor 2020 verwachten we in het najaar van 2021.

De Leefplekmeter is een praktische aanvulling op deze uitkomsten. Deze onderzoeksmethode brengt de beleving van een gebied breder in kaart. Medewerkers van de GGD gaan met inwoners in gesprek aan de hand van veertien thema’s.  

 

Doet u mee? 

U kunt meedoen aan dit GGD-onderzoek. Er komen circa acht gespreksgroepen, er is ruimte voor acht tot tien mensen per gesprek. De bijeenkomsten vinden, als de coronamaatregelen het toestaan, eind september of begin oktober plaats in Sluiskil en in de wijk Oude Vaart in Terneuzen. Wilt u meedoen? Aanmelden kan via de website van de GGD: ggdzeeland.nl/leefplekmeter. Op deze website vindt meer informatie over dit onderzoek.

Luchtkwaliteitsmeting


Sinds december 2020 voert de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) luchtkwaliteitsmetingen uit in Sluiskil. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Zeeland. Het meetstation staat aan de Stroodorpestraat en meet de concentraties fijnstof (PM10 en PM2.5), totaal stof (TSP) en stikstofoxiden (NO2, NO en NOx). 

De meetresultaten voor fijnstof en stikstofoxiden zijn online openbaar via www.luchtmeetnet.nl Voor totaal stof is dat niet het geval. Dit heeft te maken met de meet- en analysemethode. Om totaal stof (grof stof en fijnstof) te meten, wordt lucht via een filter geleid. Dan wordt het filter gewogen, om de hoeveelheid stof in de lucht te kunnen vaststellen. 

 

Resultaten eerste kwartaal 2021

DCMR heeft een rapportage uitgebracht met de meetresultaten van het eerste kwartaal. De resultaten hiervan zijn:  

· Er is geen overschrijding van de Europese grenswaarden voor de buitenluchtkwaliteit geconstateerd. 

· De gemeten hoeveelheid totaal stof komt grotendeels overeen met de gemeten hoeveelheid PM10 (fijnstof). Hieruit blijkt dat er in deze periode weinig grof stof in de lucht aanwezig was. 

 

Pollutierozen

Het rapport bevat ‘pollutierozen’. Dit is een grafische weergave die per stof laat zien bij welke windrichting  (verhoogde) concentraties zijn gemeten. Deze pollutierozen lijken duidelijke brongebieden aan te wijzen, maar bevatten nu nog weinig data per windrichting. Uit deze resultaten zijn nog geen conclusies te trekken. Nader onderzoek is noodzakelijk. DCMR wijst er op dat vanuit het zuidoosten vaker hogere concentraties fijnstof (PM2,5) voorkomen. 

 

Meer weten?

De rapportage over het eerste kwartaal van 2021 kunt u inzien via de website van de RUD Zeeland (PDF-document).

Meer informatie?

 

Heeft u vragen of opmerkingen over het onderzoek of de bijeenkomst? Of heeft u een inhoudelijke vraag die u de onderzoekers wilt voorleggen op de informatieavond? Stuur dan een e-mail naar post@rud-zeeland.nl. Vermeld in het onderwerp het nummer 00264964. Is het voor u niet mogelijk om een e-mail te sturen, of om u aan te melden via de website? Bel dan naar 0115 – 745 100. 

Over het project

 

Naast de uitgestrekte polders heeft de Kanaalzone veel industriële activiteiten en een drukbevaren kanaal. Deze activiteiten hebben invloed op de woonomgeving en zorgen soms voor hinder. Dat leidt tot meldingen bij de milieumeldpunten over stof, geur en geluid. Wij (zeven partijen) onderzoeken hoe u als inwoner de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen beleeft en welke zaken hierbij een rol spelen. Samen met inwoners en bedrijven zoeken we eventuele oplossingen om hinder als het kan en nodig is te beperken.

 

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de projectpartners van het onderzoeksproject

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil - Terneuzen:

DCMR, gemeente Terneuzen, GGD Zeeland, North Sea Port, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland.

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven dat u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het project Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

De nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie.

 

Titelfoto: Sky Pictures Luchtfotografie.

 

Meer informatie vindt u op www.RUDzeeland.nl.