Afbeelding

Winden, ruchot

Afbeelding

Wanneer er eenmaal (warme) oostenwind opsteekt in Israel dan kan dat dagenlang aanhouden. We wonen op 400 meter boven zeeniveau op een berg in het oude Samaria/Shomron en die berg vangt dan iets teveel wind/ruach op naar onze mening. Het kan ook zijn dat ik gewoon niet zo van wind hou natuurlijk… De tuin ligt doorgaans na die winderige dagen deels overhoop, óf het één en ander is van de muur gewaaid. Ruach, wind, betekent ook adem of geest en is een vrouwelijk woord. Het meervoud is derhalve  met de vrouwelijke uitgang oth: ruchoth (רוּחוֹת ) en niet met een mannelijke uitgang iem: ruchiem (רוּחִים ).

De eerste keer dat we ruach in de Bijbel tegenkomen is in Bereshiet/Genesis waar de Geest Gods over de wateren zweefde. Er staat merachephet  -מְרַחֶפֶת-van het werkwoord  -רָחַף-rachaph. Letterlijk betekent dat heen en weer /op en neer bewegen/fladderen. Enigszins vergelijkbaar met een vlinder die van bloem naar bloem bevruchtend op en neer fladdert, zo bevruchtte a.h.w. de Sprekende Stem door Zijn Adem/Wind/Ruach Zijn aarde. De plek die wij mogen bewerken en behoren te onderhouden.  

Praktisch gezien is de ruach natuurlijk heel ‘bevruchtend’ want de zaadjes van de uitgebloeide, verdroogde bloemen komen als het waait overal terecht en zorgen voor een mooi bloemenbed vanaf februari. De schadelijke kant is dat er tijdens die dagenlang aanhoudende droge, warme winderige dagen steeds opnieuw enorme branden ontstaan in Israel. Met name rond Joodse steden… en waar veel bos is. Ook deze week zijn er wederom vele hectaren bos verwoest en moesten Israëliërs o.a. in Ma’aleh, in het noorden, uit hun huizen vluchten. Nog maar een paar maanden geleden verwoestten branden ook al enorme stukken bos en ook toen zijn vele huizen in de vlammenzee opgegaan. Uit onderzoek bleek dat nalatigheid en brandstichting de oorzaak was. Gelukkig ging de wind begin deze week liggen en… eindelijk we hebben een paar dagen regen in het vooruitzicht!!

We komen niet naar NL

Het is erg verdrietig om te melden dat we hebben besloten om niet naar Nederland te reizen tijdens de Chanukahvakantie. De afspraak om elkaar evt. te ontmoeten op shabat 4 december in Katwijk moeten we helaas afzeggen. De reden is dat we niet het risico willen lopen dat Israel vliegtuigen vanuit Nederland gaat weigeren vanwege de hoge C19  besmettingscijfers in Nederland. We kunnen het ons niet veroorloven, met name voor de kinderen, dat we vast komen te zitten in Nederland. Ruth zit in haar laatste examenjaar en kan absoluut geen school missen.

We kunnen ook, gezien de situatie in NL, niet het risico lopen dat één van ons misschien  positief getest wordt en dan ook niet kan (terug)vliegen. Bovendien weten we ook niet of er na de huidige gedeeltelijke lockdown in NL opeens meer beperkingen zullen komen voordat we terug zouden vliegen naar Israel. Het is een groot verdriet voor vooral onze kinderen. Ook helaas geen bezoek aan de familie en onze moeder van 95. Het verlies van een ticket moeten we maar als verlies nemen. Het is bij elkaar genomen erg sneu, want we zagen er allemaal naar uit, maar we hopen dat we op een ander moment weer eens kunnen komen en u ontmoeten!

Maar ondertussen kunt u wel met ons virtueel op reis naar Israel natuurlijk!! Negen december de reis naar Jeruzalem en op 23 december naar de Negev (zie agenda)!!

Opluchting, maar het zou je maar gebeuren

Afbeelding

Natali en Mordi Oaknin, twee buschauffeurs uit Modi’ien (onze kinderen zitten daar op school), dachten een ontspannende vakantie te hebben in Turkije. Een Turkse vriend begeleidde hen en zij bezochten ook het restaurant van de Camlica Tower, de hoogste toren van Europa. Vandaaruit kon men ook het huis van Erdogan zien liggen. Zij maakten een foto en stuurden deze via hun familieapp door naar hun kinderen thuis. Een serveerster van het restaurant zag dat gebeuren en gaf hen aan bij de politie.

Negen dagen lang werden zij vastgehouden en de minister van binnenlandse zaken Suleyman Soylu beschuldigde het echtpaar dinsdag nog van militaire en politieke spionage en het werken voor de Mossad. Zij zouden ook de camera’s van het complex op de foto hebben staan. Eergisteren leek de situatie nog dramatischer te worden omdat men hen nog 21 dagen langer wilde vasthouden en er een rechtszaak zou volgen. Woensdagavond zagen we nog de heftig emotionele en huilende kinderen van het echtpaar in een telefonisch gesprek met hun ouders in de gevangenis in Turkije. Wat schetst onze verbazing: gisteren, donderdagochtend zijn Natali en Mordi al teruggevlogen naar Israel. Groot nieuws natuurlijk en urenlang alleen maar dat onderwerp op TV ?. Achter de schermen is blijkbaar op hoog politiek niveau hard gewerkt door de premier, minister van buitenlandse zaken en president Herzog. Wat zeker is: de schrik zit erin en Israëliërs bedenken zich voortaan wel meer dan eens voordat zij naar Turkije vliegen. De kans dat je vast komt te zitten voor het maken van een ‘verdacht’ fotootje is groot. Bovendien is de relatie tussen Israel en Turkije sinds enige jaren behoorlijk bekoeld. Iran en Turkije zijn in die tussentijd enorm naar elkaar toegegroeid…

Hamas-houmous

Afbeelding

De Palestijnse Autoriteit (PA), onder leiding van Machmoed Abbas (Abu Mazen), heeft steeds meer concurrentie van Hamas (uitspaak chamas, dit betekent in het Hebreeuws: geweld). Hamas heeft in 2006 de PA verdreven uit Gaza en dringt nu ook meer en meer op in Judea en Samaria. Gisteren viel een (Hamas) jongen van slechts 16 jaar twee Israelische soldaten aan (een vrouw en een man). Op een camera zie dat hij hen voorbij loopt, zich omdraait en hen in de nek begint te steken. De soldaten zijn licht tot middelmatig gewond en de aanvaller kwam bij het gevecht om het leven.

Bij een begrafenis in Jenin, van de voormalige hoge PA minister Wasfi Kabaha, verschenen deze week tientallen gewapende, gesluierde Hamasleden. Ook liepen vele leden van de Palestijnse Islamitische Jihad en de Al Quds brigade mee. Hun bedoelingen zijn duidelijk: Israel vernietigen! Zij dreigen te beginnen met Samaria en Judea. Haniyeh, de Hamas-topman uit Gaza, kon zich verblijden in de groeiende populariteit van Hamas in wat zij ‘de Westbank’ noemen. Laat hun maar liever humoes (chumoes) maken dan chamas (geweld) te verspreiden. Zij maken de lekkerste humoes ter wereld!

Beschamend

Afbeelding

Chaim Walder is een zeer bekende ultra orthodoxe schrijver en kindertherapeut. Hij schrijft over de problemen die kinderen ervaren in de ultra orthodoxe samenleving. Miljoenen boeken heeft hij verkocht. Nu wordt hij verdacht van het systematisch misbruiken van twee meisjes die destijds twaalf en vijftien jaar waren alsmede een vrouw van in de twintig.                       Hij ontmoette en misbruikte de meisjes steeds in zijn boekwinkel in Bnei Brak (vlakbij Tel Aviv). Wat er tussen hen gebeurde moest een geheim blijven en mocht het uitkomen, dan was het haar woord tegen het hare…. Bij een eerder onderzoek werd niet genoeg bewijs gevonden en werd de zaak geseponeerd maar er hangt nu een donkere wolk boven hem. Uiteraard ontkent hij, maar de meisjes die inmiddels volwassen vrouwen zijn houden voet bij stuk. Enkele boekketens hebben zijn boeken al uit de schappen gehaald. Dit soort situaties komt wereldwijd voor in alle kringen en gezindten en het is diep en diep triest! Bezint eer ge begint en weet wat je een ander aandoet vanuit je egoïstische driften.

Schorpioenen

Afbeelding

Onze buren, de Egyptenaren, hebben het afgelopen weekend vooral in het zuiden enorme stortbuien over zich heen gekregen (zij wel ☹). Door de hagelbuien verscholen, naar blijkt, duizenden gevaarlijke schorpioenen zich in huizen en gebouwen. Met als gevolg: drie doden en bijna vijfhonderd gewonden die naar het ziekenhuis moesten. Hopelijk komen die beestjes niet de grens over… maar we weten dat er hier in Na’aleh ook gele exemplaren wonen of althans woonden. Een paar jaar terug hebben we een gele gesignaleerd. Nu er aan de overkant ook woningen staan is de kans groot dat zij verder de bergen in zijn getrokken. De zwarte schorpioen is zo goed als ongevaarlijk maar voor de gele moet men oppassen want die kan dodelijk zijn. Het is goed dat we ook katten hebben en de loslopende kip, Jan, weet er gelukkig ook raad mee! 

Schorpioen in Tenach is een akrav -עַקרַב-  en wordt ook vertaald met een gesel met haken zoals in 1Kon. 12: 11 en 14 en 2 Kron 10:11 en 14.  Als zijnde schorpioen in Deut 8:15,  en Ezechiel 2:6.

Schietpartij bij ziekenhuis

Afbeelding

Het Sorokaziekenhuis ligt in Be’er Sheva, de hoofdstad van de Negev. Helaas moeten we zeggen dat, ondanks dat in Be’er Sheba de gerenommeerde Ben Gurion universiteit ligt en dat er vele researchlaboratoria zijn, de stad en de omgeving wat veiligheid betreft toch een beetje achtergebleven gebied is. De politie en de IDF treden daar minder strikt op dan elders in het land. Er is in verhouding met andere delen van het land veel criminaliteit en helaas moeten we zeggen dat criminelen vooral uit de Arabische dorpen en uit de grote bedouinenstad Rahat naar Be’er Sheva trekken om daar te roven en erger. Onlangs werd een Bedoeïenenjongen van 15 aangehouden in Hura (vlakbij Be’er Sheba) met een Glockpistool en twee magazijnen met kogels.

Onderling is er ook dikwijls strijd. Zo leven er in Rahat vele Bedouienclans in aparte wijken die elkaar beconcurreren. Zondagavond kwam het zover dat twee clans een ruzie over een stuk grond uitvochten op het terrein van het Soroka ziekenhuis, precies bij de ingang. Over en weer werden stenen gegooid, sloeg men op elkaar in en men schoot ook op elkaar! Meerdere mensen raakten door schoten gewond en in paniek vluchtten mensen naar de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis. Het leek wel even het wilde westen. Er werden 19 mensen gearresteerd en meerdere zullen volgen, neemt men aan. Zoiets is nog niet eerder in Israel voorgekomen, men spreekt van het passeren van een rode lijn, en hopelijk is het een signaal naar de regering om meer orde op zaken te zetten in het zuiden.  

Verpauperde woonwijk moet wijken voor hoogbouw

Afbeelding

De grond in Givat Amal, een wijk aan de noordkant van Tel Aviv, is enorm waardevol, maar er staan nu nog allerlei ietwat verouderde en smoezelige huisjes die binnenkort tegen de grond gaan. De voorzieningen daar zijn erg sober. Na 1948 werden in Givat Amal vooral Joden uit Arabische landen opgevangen en velen bleven daar wonen, ook al zou het oorspronkelijk van tijdelijke aard zijn. Tranen met tuiten moesten de laatste 45 families huilen toen zij op laste van de rechtbank na 11 jaar touwtrekken nu dan toch echt uit hun huizen werden gezet.

Zij huurden de woningen en hadden dus geen eigendomsrecht. Op den duur zullen er zeven enorme woon-werktorens verrijzen. Langzaamaan slurpen grote steden authentieke wijkjes op. De één ziet liever high techgebouwen en de ander ziet liever een authentieke knusse wijk in een grote stad…. Gelukkig heeft Tel Aviv nog heel veel Bauhausgebouwen die dateren uit het begin van de vorige eeuw. Zeer de moeite van het bewonderen waard.


Een gebouw in de typische Bauhaus stijl

Temariem, dadels

Afbeelding

Een tamar is een dadelboom. Momenteel is het schitterend om in Israel al die palmbomen vol vruchten te zien. Bovenstaande tamarpalm staat vlakbij de Jaffopoort in Jeruzalem. Een tamar is een bron van allerlei gezonde voedingsstoffen en is het snoepje van vroeger. Ze geven de mens een soort energiebooster. 

Ze bevatten veel ijzer en kunnen ons helpen bloedarmoede tegen te gaan. Men beweert ook dat ze cholesterol verlagend werken en een gunstige werking hebben op ons hart. Enfin…er worden vele goede eigenschappen aan toe geschreven. Hoe dan ook: de tamar is één van de zeven vruchten van het land Israel en is daarom al de moeite waard om regelmatig te eten. ‘Eén dadel per dag, dat is wat je mag’. Jajjaa. Ik weet het, ben niet zo goed in rijmen.

 

Corona

Afbeelding

Daalde het aantal besmettingen aanvankelijk en lagen de cijfers rond de 350 besmettingen per dag, sinds deze week is er een stijging zichtbaar en worden er tegen de 600 besmettingen gemeld. De R staat nu op 0.95 en rond de 110 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen. In totaal zijn er iets minder dan 9000 coronadoden geteld sinds eind 2019. Binnenkort start men met het vaccineren van vijf- tot elfjarigen.

Ondanks dat men eerder had gecommuniceerd dat ongevaccineerden niet op het schoolplein mochten komen, hebben we toch a.s. zondag het rapport-kwartaalgesprek van onze kinderen op school. Hoe veranderlijk kan het beleid zijn. Vervelend is het voor reizigers, die momenteel niet goed weten waar zij aan toe zijn, of ze nu wel of niet Israel binnen mogen. Israel krijgt op dit punt enorm veel kritiek omdat de ene instantie blijkbaar niet weet wat de andere heeft afgesproken met als gevolg gestrande passagiers en plots gecancelde vluchten.

Parasha Wajishlach (en Hij zond)

Afbeelding
We lezen Genesis 32:3 tot 36:43. Uit de Haftara lezen we Obadja 1:1-21 en uit Hebreeën lezen we hoofdstuk 11:11-20.

In deze Parasha komt het woord Israël voor het eerst voor. Ja’aqobh vecht met een onbekende man en deze zegent hem nadat de strijd onbeslist blijft. Hij noemt de plaats Pniël פְּנִי אֶל  Gods aangezicht, ‘Want,’ zegt hij: ‘Ik heb oog in oog met God gestaan en ben in leven gebleven.’ En dat gebeurt allemaal in de nacht voordat hij oog in oog komt te staan met zijn broer Esav.

Ja’aqobh is weer onderweg naar Kanaän en Esav is met vierhonderd man sterk onderweg om hem te ontmoeten. Ja’aqobh is bang. Hij bidt tot God dat Esav niet vrouw en zonen zal slaan, welke laatsten zijn zaad zijn. Het is in die tijd alom bekend dat de kracht van de man in zijn zaad ligt; in zijn vermogen om zich voort te planten, zonen te krijgen. Zaad is in het Hebreeuws zera זֵרָע.  Uit dit woord kunnen we een ander woord nemen; het woord voor kracht: oz עֹז. 

In vers 21 zegt Ja’aqobh tot zijn knechten, die hij vooruitstuurt met vee, dat ze moeten zeggen tegen Esav: ׳Zie, uw knecht Ja’aqobh is achter ons. ׳ Maar hoezo knecht? Had niet hun vader Jitschaq juist Esav de knecht van Ja’aqobh genoemd in de zegen die deze meekreeg: ‘Esav zal onder het juk van Ja’aqobh zijn,’ had hij gezegd. Ja’aqobh moet echter nog wel in die bevoorrechte positie gaan staan.

Dit geldt ook voor de Staat Israël, dat heden ten dage ook onder het juk van Edom vandaan moet komen. Moserah מוֹסְרָה  juk, heeft verband met musar מוּסַר  tucht en daar gaat het precies om. Door het voorbeeldvolkje uit het zaad van Abraham, Jitschaq en Ja’aqobh wil God de wereld onder Zijn tucht brengen. Daarom heeft men in de wereld zo’n hekel aan Israël, men wil zich verzetten tegen deze tucht van God! In Psalm 2:3 staat er dan ook geschreven over de vorsten der aarde, die zeggen: ‘Laat ons hun banden verscheuren en hun touwen van ons afwerpen!’Hoe dan ook: Ja’aqobh is bijzonder nerveus voor de ontmoeting met zijn broer, echter, deze sluit hem huilend in de armen. Daarna gaan ze weer uit elkaar omdat het land te klein is voor hun vee. Esav trekt weer terug naar het gebergte Seïr. Ja’aqobhs dochter Dina wordt verkracht door de Chiwiet Sichem. Haar broers nemen op een wel heel bloedige manier wraak door alles wat mannelijk is van de Chiwieten te doden. Ja’aqobh zal later hun woede vervloeken (Genesis 49:7).                                                        God zendt Ja’aqobh naar Bethel בֶּית אֶל  om een altaar te bouwen. Zijn hele huishouding gaat mee om zich daar te vestigen en ieder moet zijn afgodjes inleveren, deze worden weggedaan, begraven onder de eik bij Sichem (het huidige Nablus). God bekrachtigt hier opnieuw Zijn beloften aan Ja’aqobh.                                                                                                                    Drie doden heeft het volk te betreuren: Deborah, de voedster van Riwkah, sterft op hoge leeftijd. Zij wordt begraven onder een eik in het dal beneden Bethel. Ze moet heel geliefd zijn geweest want de eik wordt vanaf nu de ‘Eik van het Verdriet’ genoemd: allon bachuth אַלוֹן בַּכוּת.  Rachel sterft onderweg naar Bethlehem na de bevalling van Benjamin en wordt langs de weg begraven. Jitschaq sterft daarna ook, op 180-jarige leeftijd. Ja’aqobh en Esav begraven hem samen. Hierna volgt een opsomming van de zonen van Esav. 

Obadja profeteert dat de redders, letterlijk de messiassen, moshi‘im מוֹשִׁעִים  de berg Tsion zullen bevrijden. Deze messiassen waren eerst ballingen die terugkeren naar het land Israel; het gaat hier over het volk Israel dat terugkeert uit de ballingschap.

God spreekt woedend tegen Edom, de nakomelingen van Esau, die lachen om de rampspoed voor het volk Israël. God belooft aan Edom om hetzelfde met hem te doen als wat hij aan het Joodse volk heeft gedaan (vs. 15) en hier gaat het om de heidenen. Het volk van God zal Tsion erfelijk bezitten. En wat herkennen we in het gedrag van Edom ook de houding van christelijk Europa in WO 2 in deze woedende tirade in de verzen 11 tot 16. De Jodenvervolging heeft kunnen gebeuren omdat Europa zich stilhield in de tijd van de nazi’s. Vele onderduikers zijn verraden en alsnog aangebracht en vergast (vs. 14). Velen zijn uitgejouwd en toen de oorlog eenmaal voorbij was en aan de Joden die nog over waren, die uit hun schuilplaatsen tevoorschijn kwamen, werd gezegd: ‘Die Joden zijn ook weer uit hun holen gekropen.’

Maar dat was niet het enige: het Nederlandse Rode Kruis heeft niemand opgehaald uit de kampen, ‘jullie kunnen dat eind vanuit Polen naar Nederland best lopen’ en andere Europese landen hebben dit kleine Godsvolk letterlijk laten verzuipen op de gammele bootjes richting Israël, ze werden zelfs vanuit Cyprus doodleuk teruggestuurd door de Engelsen, richting Duitsland, terug de kampen in, na alle verschrikkingen die ze daar al hadden meegemaakt. Degenen die daarvoor verantwoordelijk waren, zullen hier nog rekenschap van moeten afleggen voor Gods troon.

De Hebreeënschrijver spreekt over de wolk van getuigen, die bleven geloven in Gods beloften, ook al zijn ze gestorven zonder dat ze deze beloften geheel in vervulling hebben zien gaan. De schrijver biedt troost: wie werkelijk gelooft dat God Degene is Die we echt kunnen vertrouwen in alle dingen en wie Zijn naam aanroept, die zal verlost worden, net zoals deze geloofsgetuigen. Laten we een voorbeeld nemen aan deze getuigen! Shabat shalom!

 

Activiteiten en meer...

Gratis webinars:

28 nov. het webinar over Chanukah,
9 dec. virtuele tour Jeruzalem,
23 dec. tour Negev en
4 januari het webinar over Psalm 20, uitgelegd vanuit het Hebreeuws.

Al deze webinars worden gegeven via Zoom, beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur.

Er staat voor januari weer een Alephcursus op stapel, wij laten nog weten wat de precieze data zullen zijn. De kosten voor zes lessen zijn 79,50.

Aanmelden voor deze aktiviteiten? Stuur een e-mailtje naar info@studiehuisreshiet.nl of klik hier.

- - - - - - - - - -

Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm! NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk), NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker.

- - - - - - - - - -

Ons magazine TijdStip
Al elf jaar ons magazine over Bijbelse levensstijl, informatie over historische plaatsen en boeiende, verrijkende Bijbels Hebreeuwse woordstudies en/of Psalmen verklaard en uitgediept vanuit de Hebreeuwse grondtekst. € 28.95 voor 5 edities in de brievenbus per jaar, alleen digitaal kan ook, voor € 19,75 per jaar. Neem ook een abonnement en/of geef het cadeau! Wilt u een digitaal proefexemplaar ontvangen? Mail ons dan even naar info@studiehuisreshiet.nl.

- - - - - - - - - -

‘Hebreeuws in Zes Dagen’ is een toegankelijke cursus Bijbels denken vanuit de Bijbeltaal.

In zes lessen, verwijzend naar de zes scheppingsdagen,  leert u de grondbeginselen van Gods Taal en u leert Bijbelwoorden op te zoeken in een concordantie. Gods Taal is verrijkend en toegankelijk voor iedereen. € 29.50   of mail ons info@studiehuisreshiet.nl  Ons cursusboek is te bestellen via onze webwinkel op www.studiehuisreshiet.nl.
















- - - - - - - - - -

Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 16:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.