i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 171

AGENDA

10 nov 2022 Conferentie i&i nadere info volgt inschrijven Utrecht
14 nov 2022 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
21 nov 2022 Lezing Neil Selwyn i&i/Kennisnet informatie online
9-23 nov 2022 Beverwedstrijd  U talent inschrijven  website
23 jan 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
23 jan 2023  Docentennetwerk U-Talent  U talent informatie
 Utrecht
6 feb 2023 ICT-praktijkdag in Leuven ICT-dag België informatie België
13-17 feb 2023 Tweede online ICT-week ICT-dag België informatie online
 9 mrt 2023  Docentennetwerk U-Talent   informatie Utrecht
27 mrt 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
19 jun 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

i&i conferentie  2022
Digitale Geletterdheid en nu verder

 

Thema van dit jaar is: Digitale Geletterdheid en nu verder.
Hieronder een aantal voorbeelden van de inhoud van onze workshops:

Aan de slag met Cognitive Computing
Michiel Smits en Jasper Dukers

Het kan een uitdaging zijn om leerlingen praktisch met cognitive computing aan de slag te laten gaan. Onze focus is niet op het programmeren, maar meer op de achterliggende concepten van cognitive computing. De toegevoegde waarde van het zelf ontwikkelde materiaal komt vooral in uiting in de unplugged activiteiten en interactieve visuals. Het materiaal is in principe ontwikkeld voor 5 en 6 vwo, echter laten sommige delen zich prima gebruiken in havo 5. De onderwerpen die behandeld worden zijn: pathfinding, Q-learning en neurale netwerken.

Tijdens de sessie laten we het materiaal zien en doen we een aantal unplugged-activities.

Michiel Smits is natuurkunde en informaticadocent op het PCC (Alkmaar). Jasper Dukers is vakdidacticus Informatica op de UvA en informaticadocent op Scholen aan Zee (Den Helder).

Hedy: Gemakkelijk leren programmeren op school!

Felienne Hermans

Steeds meer scholen willen met hun leerlingen aan het programmeren, en als onderdeel van Digitale Geletterdheid wordt dit waarschijnlijk zelfs verplicht. Maar, hoe pak je dat aan? Welke tools kan je gebruiken om leerlingen én docenten enthousiast en vaardig te krijgen? Felienne Hermans ontwikkelde hiervoor de programmeertaal Hedy die ze in deze sessie toe zal lichten. Hedy is geschikt iedere programmeer-beginner, vanaf de brugklas, is gratis te gebruiken en geheel vertaald in het Nederlands.


micro:bit XXXL, Wat kun je nu allemaal met deze kleine microcontroller?
Pauline Maas

De micro:bit is de meest populaire en betaalbare microcomputer ooit. De BBC lanceerde hem in 2015 en nu in 2022 zijn er meer dan 6 miljoen micro:bits verspreid over meer dan 60 landen.

Pauline Maas (micro:bit champion voor de micro:bit Foundation) komt vertellen wat je allemaal kunt maken en koppelen aan de micro:bit. Voor haar is de micro:bit één van de beste voorbeelden om aan de slag te gaan met Computational Thinking (de computer inzetten om een probleem op te lossen) want je kunt er echt iets betekenis vol mee maken. (Papert)

Dingen die in de workshop voorbij komen:
- Verschillende micro:bit motorboards (je kunt zelfs Lego motoren aansluiten)

ieni programma

- Verschillend programmeeromgevingen: microPython, tinkercad, microblocks, Scratch
- microbit streaming website
- microbit classroom tool
- Ontwerp canvas voor de micro:bit
- Do Your Bit Challenge, wereldwijde wedstrijd van de
  micro:bit foundation
- micro:bit extensions
- makecode & GitHub koppeling

 

datum: 10 november 2022
ontvangst: vanaf 9:00 uur
begin programma: 9:45 uur afsluiting: 17:30 uur
lokatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Universiteit Utrecht

meer informatie en aanmelden

Vrijdag 7 oktober stond in het teken van “CodeWeek School Label”. CodeWeek is vanuit de de Europese Commissie geïnitieerd om het belang van digitale geletterdheid, coding en computational thinking op de kaart te zetten. CodeWeek werd in 2012 opgezet door Z.K.H. Prins Constantijn en de toenmalige eurocommissaris Neelie Smit-Kroes. Afgelopen vrijdag vierden wij in ‘s-Hertogenbosch het eerste lustrum van de CodeWeek. De scholen Koninklijke Visio, Lyceum Kralingen en het ds. Pierson College kregen het CodeWeek Schoollabel toegekend.

Remco Pijpers (Strategisch adviseur Digitale Geletterdheid bij Kennisnet, Zoetermeer) en Eugenia Casariego Artola (Liaison CodeWeek namens de Europese Commissie, Brussel) benadrukten dat vooral de leraar voor de klas het verschil maakt. Samen met hen deelt onze school dat Digitale Geletterdheid voor jongeren van grote maatschappelijke waarde is. Vakvereniging i&i en CodeWeek zetten zich in voor meer leraren Informatica en Digitale geletterdheid voor de klas.

informatie en aanmelden

Seminar programmeren in Python voor leerlingen
Dit seminar is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw HAVO/VWO die graag leren te programmeren in Python. Er is geen voorkennis van informatica vereist voor deze seminar. Dit seminar bestaat uit 5 modules verspreid over 6 dagen. De modules sluiten op elkaar aan en zijn enkel als geheel af te nemen.

Na het afronden van deze seminar heb je de basisprincipes van programmeren in de taal Python onder de knie. Python is een van de meest populaire talen om in te programmeren. Je zult leren hoe je Python kunt gebruiken om simpele programmaatjes te schrijven. Aan het einde van deze seminar krijg je een certificaat en bereik je het niveau om mee te doen aan de eerste ronde van de Informatica-Olympiade(verwijst naar een andere website).

Datum en tijd
dinsdag 1 november, 14:00-17:00
dinsdag 8 november, 14:00-17:00
dinsdag 22 november, 14:00-17:00
dinsdag 29 november, 14:00-17:00
dinsdag 13 december, 14:00-17:00
dinsdag 20 december, 14:00-17:00

Locatie: Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135 te Nijmegen.

informatie en inschrijven

BEVERWIJDSTRIJD
De Beverwedstrijd test hoe goed een leerling is bent in informatica, puzzelen en logisch nadenken. 
De organisatie heeft vragen opgedeeld in drie niveaus: Makkelijk, Uitdagend en Moeilijk. 

Deelnemers mogen vragen beantwoorden in de volgorde die ze fijn vindt. Zolang de tijd niet voorbij is zijn antwoorden nog te veranderen. Ook als de tijd om is blijven de eerder opgeslagen antwoorden gewoon bewaard!

inschrijven

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden