i&i conferentie 2022
Digitale Geletterdheid en nu verder
Thema van dit jaar is: Digitale Geletterdheid en nu verder.
Hieronder een aantal voorbeelden van de inhoud van onze workshops:
Aan de slag met Cognitive Computing
Michiel Smits en Jasper Dukers
Het kan een uitdaging zijn om leerlingen praktisch met cognitive computing aan de slag te laten gaan. Onze focus is niet op het programmeren, maar meer op de achterliggende concepten van cognitive computing. De toegevoegde waarde van het zelf ontwikkelde materiaal komt vooral in uiting in de unplugged activiteiten en interactieve visuals. Het materiaal is in principe ontwikkeld voor 5 en 6 vwo, echter laten sommige delen zich prima gebruiken in havo 5. De onderwerpen die behandeld worden zijn: pathfinding, Q-learning en neurale netwerken.
Tijdens de sessie laten we het materiaal zien en doen we een aantal unplugged-activities.
Michiel Smits is natuurkunde en informaticadocent op het PCC (Alkmaar). Jasper Dukers is vakdidacticus Informatica op de UvA en informaticadocent op Scholen aan Zee (Den Helder).
Hedy: Gemakkelijk leren programmeren op school!
Felienne Hermans
Steeds meer scholen willen met hun leerlingen aan het programmeren, en als onderdeel van Digitale Geletterdheid wordt dit waarschijnlijk zelfs verplicht. Maar, hoe pak je dat aan? Welke tools kan je gebruiken om leerlingen én docenten enthousiast en vaardig te krijgen? Felienne Hermans ontwikkelde hiervoor de programmeertaal Hedy die ze in deze sessie toe zal lichten. Hedy is geschikt iedere programmeer-beginner, vanaf de brugklas, is gratis te gebruiken en geheel vertaald in het Nederlands.
micro:bit XXXL, Wat kun je nu allemaal met deze kleine microcontroller?
Pauline Maas
De micro:bit is de meest populaire en betaalbare microcomputer ooit. De BBC lanceerde hem in 2015 en nu in 2022 zijn er meer dan 6 miljoen micro:bits verspreid over meer dan 60 landen.
Pauline Maas (micro:bit champion voor de micro:bit Foundation) komt vertellen wat je allemaal kunt maken en koppelen aan de micro:bit. Voor haar is de micro:bit één van de beste voorbeelden om aan de slag te gaan met Computational Thinking (de computer inzetten om een probleem op te lossen) want je kunt er echt iets betekenis vol mee maken. (Papert)
Dingen die in de workshop voorbij komen:
- Verschillende micro:bit motorboards (je kunt zelfs Lego motoren aansluiten)
- Verschillend programmeeromgevingen: microPython, tinkercad, microblocks, Scratch
- microbit streaming website
- microbit classroom tool
- Ontwerp canvas voor de micro:bit
- Do Your Bit Challenge, wereldwijde wedstrijd van de
micro:bit foundation
- micro:bit extensions
- makecode & GitHub koppeling
datum: 10 november 2022
ontvangst: vanaf 9:00 uur
begin programma: 9:45 uur afsluiting: 17:30 uur
lokatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Universiteit Utrecht