Nieuwsbrief Tuinen van Zandweerd
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke sleuteloverdracht tiny houses Rentree

Op woensdag 5 april ontvingen de nieuwe bewoners van 8 tiny houses de sleutel van hun nieuwe woning en gemeenschapsgebouw. De bewoners stonden zelf aan de wieg van deze ontwikkeling.
Afbeelding
Het begon met een droom van twee mensen

Tiny Houses in de sociale huur met een gemeenschapsgebouw. Op een prachtige locatie in Deventer. Met die droom werd woningcorporatie Rentree in 2020 benaderd. Rentree was direct enthousiast en dacht graag mee op dit initiatief. De droom werd werkelijkheid en er staan nu 8 Tiny Houses en een gemeenschapsgebouw in de Tuinen van Zandweerd die naadloos opgaan in het groen: een aanwinst voor een gevarieerd woningaanbod in Deventer. 
Bijzondere samenwerking

De bewoners waren actief bij de bouw betrokken. Het komt niet vaak voor dat Rentree écht samen met een groep bewoners aan de ontwerptafel zitten. Natuurlijk waren er kaders waar de huisjes aan moesten voldoen. Maar er was vooral veel vrijheid om samen te ontdekken wat het beste bij de groep en bij de omgeving paste. Een bijzondere samenwerking waarin we als volwaardige partners met elkaar optrokken.”

Duurzaamheid met stip op één

Net als de andere nieuwbouw in de Tuinen van Zandweerd, zijn de Tiny Houses zeer energiezuinig en gasloos. Ook zijn er duurzame bouwmaterialen gebruikt.
Afbeelding
Raadsleden op bezoek

Op 12 april bezochten raadsleden van verschillende partijen de projectlocatie. In de Tuinen van Zandweerd is bewust gekozen voor een eigen benadering; Ontwikkelen van een woonbuurt waarbij veel vrijheid wordt gegeven, waar nauw wordt samengewerkt met de gemeente en waar toekomstige bewoners meedenken over hun toekomstige woonomgeving. 

Participatie levert meerwaarde op

Tijdens de bijeenkomst is de gekozen aanpak toegelicht. Sociale cohesie is de meerwaarde die deze manier van ontwikkelen oplevert. Natuurlijk zijn de raadsleden met eigen ogen op de projectlocatie gaan kijken. Tijdens de rondleiding vertelden de bewoners enthousiast over hun ervaringen en hun samenwerking met de gemeente voor het realiseren van hun droomwoning. 
Flexwonen

De locatie waar de oude ijsbaan zich bevond, is vooralsnog in beeld is voor flexwoningen. Bewoners pleiten voor een duurzame ontwikkeling en een uitstraling die past bij de kernwaarden van de Tuinen van Zandweerd. Zij denken hierin graag mee, mocht de gemeente besluiten flexwoningen te realiseren op deze plek.

Appartementen langs de IJssel

Voor de ontwikkeling van appartementen langs de IJssel heeft de gemeente vorig jaar een uitvraag uitgeschreven.
Afbeelding
Uit inschrijvers is een ontwikkelaar geselecteerd. De voorlopige gunning is verleend. Het tekenen van de koopovereenkomst is nog in afwachting van de uitkomst over flexwonen.
Er zijn in Deventer een aantal locaties aangemerkt voor flexwonen. Het terrein van de oude ijsbaan, naast de locatie van de appartementen is er daar een van. Ten tijde van de selectieprocedure voor een ontwikkelaar was hiervan nog geen sprake.
Afbeelding
Deventer biedt ruimte aan innovatieve woonconcepten 

Op 12 april is feestelijk gevierd dat CPO Sjalot eigenaar is geworden van een kavel voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO draait om een gezamenlijke aanpak: je koopt samen met anderen een stuk grond en bouwt daar huizen op. 
Afbeelding
Actief Proces

CPO Sjalot realiseert 10 grondgebonden woningen die een erf omarmen. De leden van CPO Sjalot hebben het ontwerp met hun adviseurs helemaal zelf vormgegeven. De afstemming over het bouwplan en de inpassing in de buurt is in samenspraak gegaan met een begeleidingsteam van de gemeente. 
Plannen bijstellen

De groep startte eind juni 2021 met de uitwerking van hun bouwplannen. In de loop van het ontwerpproces, zorgden de instabiele economie en stijging van de bouwkosten ervoor dat er leden af moesten haken en nieuwe leden geworven werden. Ondanks de crisis is de groep erin geslaagd een betaalbaar bouwplan uit te werken met respect voor duurzaamheid en natuurinclusiviteit. De bouw start binnenkort en naar verwachting worden de woningen begin 2024 opgeleverd.
Leven en laten leven

Het grote voordeel is van CPO is dat de toekomstige bewoners elkaar goed leren kennen én dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun toekomstige woonomgeving. Zo kunnen ze zich de plek ‘eigen’ maken. De bewoners willen graag een grote gemeenschappelijke tuin waar ze samen zorg voor dragen. Ook komt er een multifunctioneel gemeenschappelijk gebouw met ruimtes zoals berging, schuur, logeerstudio en werkruimte. Dat past goed bij het sociale karakter van de buurt en hun visie om in vrijheid te leven in een woonomgeving waar plek is voor ontmoeting. Waar het motto ‘leven en laten leven’ de boventoon voert. 
Afbeelding
Afbeelding