Nieuwsbrief nr 2

Werkgroep Wolf Nederland

Maart 2022

Beste ,

Hierbij weer een gloednieuwe nieuwsbrief met informatie over de (Werkgroep) Wolf. 

We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie.
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? Wij zijn te bereiken op: nieuwsbrief@werkgroepwolf.nl

In deze nieuwsbrief onder andere:

  • Uitgelicht nieuws
  • Nieuwsoverzicht
  • Lespakket Wolfexperience
  • Kleurwedstrijd
  • Hoe gevaarlijk is de wolf voor mij (en mijn hond)?
  • Door de lens van onze lezers
  • Eén van onze vrijwilligers: Kimberly van Deelen
  • Steun ons werk

 

  • Enkele feitjes over de Wolf
  • Data BIJ12 / Wolven in Nederland bekijken.
  • Waarom wordt de wolf gemonitord
  • Gemeenteraadsverkiezingen en standpunten over de wolf.
  • Uw mening over onze nieuwsbrief
  • Agenda

Uitgelicht nieuws: Opnieuw dode wolf langs snelweg

In de nacht van 15 op 16 februari is in Limburg op de A2 bij Weert een dode wolf gevonden. Het gaat om een mannelijke wolf. Verder onderzoek zal meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak, identiteit en conditie van het dier.
 
De wolf is op 17 februari overgebracht naar Utrecht, waar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van Universiteit Utrecht sectie verricht en veterinair onderzoek doet. Wageningen Environmental Research (WEnR) verricht de dierecologische sectie. Hierbij wordt onder meer de leeftijd, maaginhoud en conditie in kaart gebracht. Uit DNA-onderzoek zal medio maart blijken om welke wolf het precies gaat. Dit alles is onderdeel van de afspraken in het Interprovinciaal Wolvenplan. Daarin staat hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld.
Bron: Provincie Limburg

Nieuwsoverzicht:

  • Tweede wolf binnen de hekken van park Hoge Veluwe
    Er zouden twee wolven leven achter de afrastering van Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat blijkt uit gegevens van pootafdrukken die zijn geanalyseerd. lees meer op onze site
  • Aangereden wolf op A67 blijkt afkomstig uit België
    De wolf die op 17 januari 2022 werd aangereden op de A67 ter hoogte van Ekenrooi bij Eindhoven, blijkt afkomstig uit België. lees meer 

Lespakket "wolfexperience" voor bovenbouw basisschool

Met gepaste trots kunnen we melden dat Werkgroep Wolf Nederland een kant-en-klaar lespakket gereed aanbied voor de bovenbouw van de basisscholen. Initiatiefneemster van dit geweldige pakket is Linda Stinissen, als specialist hoogbegaafdheid verbonden aan de bovenschoolse plusgroep SKOVV. Linda wandelde met de werkgroep mee met "in het spoor van de Wolf" en was zo enthousiast over de wandeling dat ze de wandeling bij haar bovenschoolse plusgroep introduceerde en er een heel lespakket voor schreef dat perfect aansloot op de wandeling en de Werkgroep Wolf Nederland.

In de klas werd enorm enthousiast gereageerd door de leerlingen op de aangeboden lesstof.

In het project komen meerdere lesdoelen aan de orde, alles in het thema “de wolf in Nederland”. 
Zo leren de leerlingen zich verdiepen in de stellingen over de wolf. Zowel voor- als tegenargumenten worden belicht en de standpunten worden uitgediept in een les discussiëren. 
Ook worden de leerlingen uitgedaagd met begrijpend lezen. Zo moeten ze zich flink inlezen in een uitgebreid krantenartikel en daar de nodige vragen beantwoorden. Hierbij komen de kerndoelen en vaardigheden op het gebied van begrijpend lezen aan bod. 

 Ook wordt de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van de leerlingen aangesproken bij de opdracht om een oplossing te bedenken en te verbeelden bij het thema “leven met de wolf”

Kers op de taart is natuurlijk de wandeling die de leerlingen kunnen maken met de vrijwilligers van de Werkgroep Wolf door het leefgebied van de wolf waarbij ze in de natuur het thema kunnen beleven en het nog meer tot de verbeelding spreekt.

Omdat de leerlingen zo enorm enthousiast waren over het project, wilde Linda het in een toegankelijke vorm aanbieden aan andere scholen. In samenwerking met de Werkgroep Wolf is dit lespakket nu tot stand gekomen.
Wilt u ook gebruik maken van dit lespakket? Kijk op onze website om het lespakket te bestellen: https://werkgroepwolf.nl/lespakket-wolf-bovenbouw/

Kleurwedstrijd

De inzendingstermijn voor de kleurwedstrijd is inmiddels verstreken. We hebben een aantal mooie ingekleurde exemplaren mogen ontvangen. De jury is druk bezig om, uit alle inzendingen, de winnaars te bepalen. 

Vanaf 7 maart zullen de winnaars worden benadert door de Werkgroep Wolf Nederland en zullen de winnaar bekent worden gemaakt op onze website en via de social media.

Hoe gevaarlijk is de wolf voor mij (en mijn hond)?

Met de komst van wolven naar Nederland zou je denken dat wij als mens (en hondenbezitter) misschien beter moeten opletten bij het uitlaten van onze viervoeters in onze natuurgebieden. Maar als we ons gewoon aan de geldende regels houden valt het allemaal wel mee. 

 

Er zijn voorbeelden uit Scandinavië, waarbij de honden werden aangevallen en gewond raakten. Maar dit was tijdens de vossen- en elandenjacht en de betreffende honden liepen los voor het (op)jagen van wild. Overigens liepen de wolven direct weg bij de honden toen hun eigenaren in de buurt kwamen.

 

Wolven blijven meestal uit de buurt van de mensen. Een hond daarentegen wordt beschouwd als een indringer of als een mogelijke partner. Als de wolf en de hond elkaar ontmoeten, kan het gebeuren dat de wolf de hond aanvalt of probeert weg te jagen. Hondenbezitters moeten weten hoe ze gevaar voor zichzelf en hun honden kunnen vermijden.

Voor zover bekend zijn wolven alleen gevaarlijk voor mensen als ze rabiës hebben of, door extreme honger hun angst voor mensen verliezen. Deze oorzaken zijn in Nederland (nog) niet van toepassing.

 

Met wolven is het motto hetzelfde als bij elk ander wild dier: raak het niet aan, kijken kan! U mag nooit een wolf of een welp aanraken of voeden.

Iedereen die plotseling een wolf tegenkomt, moet stoppen en wachten tot de wolf weggaat. Als hij dit niet doet, kan je eventueel in je handen klappen of schreeuwen om hem te verdrijven.


Honden moeten aangelijnd blijven in gebieden met wild en dus ook in gebieden waar de wolf aanwezig kan zijn. Leer ze om naast hun baas te blijven. Als  er toch een aanval zou volgen naar de hond toe, spring er dan niet tussen, maar probeer met schreeuwen of eventueel met het gooien van stokken of takken de wolf weg te jagen.  

Aanvallen op (jacht)honden

In Scandinavië is onderzoek gedaan naar de aanvallen van wolven op jachthonden. 
Het onderzoek naar 152 meldingen uit Zweden en Noorwegen tussen 1995 en 2005, keek naar hoe er met de aanvallen werd omgegaan. Het bleek niet uit te maken of de aangevallen hond een reu of een teef was. 86% van de aangevallen honden was tijdens de aanval actief aan het jagen en van de aangevallen dieren overleefde 71% de aanval niet.

Gevaar in Nederland

Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Wolven vormen normaal gesproken geen gevaar voor mensen en zoeken mensen niet op. Aanvallen kunnen natuurlijk in uitzonderlijke gevallen wel voorkomen. Uit de nodige onderzoeken, die over een langere periode hebben plaatsgevonden in een reeks landen in Europa en Azië, blijkt dat de aanvallen van wolven op mensen door een aantal oorzaken ontstaan:

  • Er kan rabiës als oorzaak zijn, en aangezien we dat onder controle hebben is dat hier geen probleem.
  • Extreem weinig voedsel. De kans dat er hier voedseltekorten ontstaan waardoor een wolf een mens gaat aanvallen is te verwaarlozen.
  • Als een wolf zich bedreigd voelt dan zal hij zich verdedigen en dus aanvallen. Dit kan dus ook gebeuren als een  wolf een schaap aanvalt en de herder hem dat wil beletten.
  • Voeren van wolven kan na verloop van tijd zo vertrouwd voelen dat hij opdringerig wordt, met alle gevolgen van dien. Geen goed idee dus.
  • Als het een kruising tussen een wolf en een hond betreft. Deze dieren vertonen vaak niet het normale gedrag dat bij wolven hoort.

Eigen gedrag meest bepalend
Wanneer wij ons als bezoekers van de natuur(gebieden), met of zonder onze viervoeters, aan de geldende regels houden en rekening houden met de wolf komt het vast en zeker goed.
Mocht u onverhoopt een wolf tegen het lijf lopen, geniet van het moment en verstoor het dier verder niet.

Door de lens van...

Veel van onze lezers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

 Wildcam opname ingezonden

Nieuw in onze webshop

In onze webshop kunt u een overzichtelijke sporenkaart downloaden van afbeeldingen, kenmerken, afdrukken en uitwerpselen van het meeste wild dat voorkomt in Nederland.

 

De kaart is in een handig A5 formaat dubbelzijdig te printen en daarna eventueel te lamineren. 

 

Mocht u onderweg op sporen stuiten kunt u met de kaart mogelijk achterhalen om welk dier het gaat.

 

U kunt de sporenkaart downloaden in onze shop

Naar onze shop

Eén van onze vrijwilligers: Kimberly van Deelen

Een vereniging kan niet functioneren zonder vrijwilligers. Tientallen mensen die, in hun soms schaarse vrije tijd, zich belangeloos inzetten voor een vereniging. Wat beweegt hen? Wie zijn ze en wat doen ze zoal voor de vereniging? We stellen er graag een aantal aan je voor.

 

In deze Nieuwsbrief stellen we Kimberly van Deelen voor.

 

Ik ben Kimberly van Deelen (1993) .
Ik woon in hartje Apeldoorn dicht tegen de bossen van de Veluwe aan. Ik ben hier ook zeven dagen te vinden met mijn twee viervoeters die altijd mee wandelen.  Na mijn werk in de thuiszorg .

De liefde voor de natuur zit er bij mij al vanaf klein meisje in . Mijn opa en oma woonde in het bos waar ik veel was. Ik struinde al snel door de bossen van het Kroondomein heen, ik ken het daar met mijn ogen dicht. Ik ben gek van wild maar mijn grootste wens was ooit een een wilde wolf te zien. Dit was een paar jaar geleden in Nederland nog niet mogelijk. Tot ik 3 jaar geleden mijn eerste wolvendrol vond.
Ik had geen idee van welk dier dit was en ben dit dus gaan uitzoeken. Het bleek al snel van een wolf te zijn! Was mijn wens nu werkelijkheid geworden? Jazeker wel 4 maanden erna stond ik oog en oog met de eerste wolf op de Veluwe. Het duurde wel 20 seconde. Op dat moment wist ik het zeker: ze zijn weer terug! Na die ontmoeting heb ik ze nog vijf keer ontmoet en elk jaar zag ik er meer. 

Ik besloot begin 2021 een camera te kopen want zeggen dat je een wolf hebt gezien en echt waar maken is een groot verschil. 14 september 2021 maakte ik mijn eerste wolven foto, niet de scherpste maar je ziet dat het een wolf is. Die heeft een speciaal plekje in mijn woonkamer gekregen. Door de wolven ben ik ook bij Werkgroep Wolf Nederland gekomen. Ik wil ze niet alleen waarnemen maar ook wat voor deze prachtige dieren betekenen. Ik wil ze een nieuwe kans geven hier op onze mooie Veluwe.
Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Kimberly? Ook vrijwilliger worden? Kijk op onze website en meldt je aan!

Kijk op onze website en wordt vrijwilliger

Steun ons werk

Onze vereniging ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften, donaties, legaten en sponsors. 

Al onze leden/vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden geheel onbetaald. Ondanks dit gegeven maken we als vereniging toch kosten. Denk aan promotie- en voorlichtingsmateriaal en b.v. onze website.
Ook hebben we te maken met (reis)kosten voor b.v. (gast)sprekers en of bezoeken aan veehouders voor het geven van voorlichting. 
Mocht u ons werk een warm hart toe dragen dan kunt u via onderstaande buttons een donatie doen. De buttons openen een gecontroleerde en veilige betalingsomgeving van de Rabobank waarbij u een middels uw eigen bank een betaling kunt doen. Meer lezen over onze vereniging? Zie onze website 
Wij danken u voor uw eventuele donaties.

 

Enkele feitjes over de Wolf

Wist je dat de wolf:

  • zijn soortgenoten kan ruiken over een afstand van 300 meter.
  • een prooidier wel tot 2 kilometer afstand kan ruiken – zelfs met tegenwind!
  • met gemak een afstand van 60 kilometer kan afleggen.
  • tot wel 13 kilometer kan zwemmen.
  • wel 4,5 m ver kan springen
  • vier tenen aan hun achterpoten en vijf tenen aan hun voorpoten heeft.
    De vijfde teen zit iets hoger op de voorpoot en is klein en nutteloos.
  • tot wel 10 kilo vlees kan eten en daarna wel 2 weken zonder voedsel kan.
  • uitstekend in het donker kan zien.
  • een zichthoek van 250° heeft (de mens heeft een zichthoek van 180°)
  • een zeer scherp gehoor heeft, waarbij hij andere wolven op 9 kilometer ver kan horen
  • Het gebit van een wolf bestaat uit een totaal van 42 tanden, waarvan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen, en 10 scheurkiezen en gewone kiezen.

Data BIJ12 / Wolven in Nederland bekijken

BIJ12 ondersteunt provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving. Zij houden onder meer alle mogelijke wolvenschademeldingen aan landbouwhuisdieren in Nederland bij. Behalve dat deze data in te zien is op de website van BIJ12 , kun je ook de Excel-sheet downloaden. Daarmee kun je heel gemakkelijk leuke analyses maken. Wie een beetje handig is met Excel kan de gegevens filteren etc. om een goed beeld te krijgen van de meldingen. Daaruit blijk bijvoorbeeld dat uit de ruim 450 geregistreerde meldingen van aanvallen, ruim de helft van de vastgestelde aanvallen is gedaan door een Wolf. Veelal rondtrekkende exemplaren waarvan niet altijd een DNA-bewijs kan worden geleverd. Van die meldingen waar dit wel kan staat hier keurig de GWxxxxF/M code bij. 
Per melding staat de datum, plaats, prooi etc. in de tabel.

 

Middels wat selecteren, sorteren, knippen en plakken kun je zo een leuk overzicht creëren van de regio en route die een wolf heeft afgelegd. Onderstaand overzicht is gemaakt met Mymaps van Google. Hier kun je zelf een kaart voorzien van punten en lijnen. Het kost wat werk, maar het resultaat is best leuk. Overigens zijn de locaties bij benadering omdat het gaat om plaatsen waar de aanval heeft plaatsgevonden en niet het exacte adres. 
Op de kaart is slechts een aantal wolven opgenomen.

 

Voor wie ook eens de data wil bekijken kan deze downloaden bij BIJ12 via deze links:

Schademeldingen: https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/diersoorten/wolf/schademeldingen/

Waarnemingen: https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/wolf/waarnemingen

 

De kaart is volledig interactief. Wanneer u op een pinpoint drukt krijgt u informatie over de waarneming. 

Waarom wordt de wolf gemonitord

Sinds de wolf zijn herintrede in Nederland heeft gedaan worden zijn stappen nauwlettend bijgehouden. Wat is hier het nut van? Is dat de Nederlandse drift om alles te willen regelen en betuttelen? Wat is überhaupt het doel van dit in kaart brengen en bovenal wat heb je er aan?

 

Door het monitoren van de wolven in Nederland krijgen we een zeer goed beeld van waar- en hoeveel wolven zich momenteel in Nederland bevinden. Naast de "gevestigde" wolven geeft het ook inzicht in de rondtrekkende / zwervende wolven.
Het monitoren gebeurt door meldingen die het publiek doet, onderzoek naar gevonden uitwerpselen maar ook door het analyseren van schade (aanvallen op schapen etc.). In veel gevallen wordt er aan de hand van de uitwerpselen en/of schademeldingen een DNA-monster afgenomen. Deze DNA-profielen worden vergeleken met de bestaande profielen in een databank om zo achter de mogelijke identiteit van de wolf te komen. 
Wanneer het profiel nog niet in de databank aanwezig is, gaat het dus om een nieuwe wolf. Dit kan een wolf zijn die uit het buitenland hier naartoe is gekomen, maar het kan ook gaan om een welp van een gevestigd wolvenpaar.

De meest toegepaste vormen van monitoring in Nederland op dit moment zijn:

  • Waarnemingen
    De waarnemingen en monitoring van uitwerpselen, sporen en schade wordt in Nederland gecoördineerd door  BIJ12 volgens het wolvenmonitoringsplan.
    Dit gebeurt zowel actief als passief. Bij passieve monitoring wordt gebruik gemaakt van meldingen door het publiek. Jij en ik die toevallig een pootafdruk of keutel tegen komen en deze melden via het meldformulier van WIN (Wolven in Nederland) of via waarnemingen.nl van de Stichting Observation International.
    Daarnaast wordt ook actieve monitoring toegepast waarbij men bewust op zoek gaat naar diverse sporen. Sneeuw in de winter leent zich hier uitermate voor omdat de diverse sporen dan uitermate goed zichtbaar zijn.
  • DNA-monitoring
    Zodra een DNA-profiel mogelijk en/of gewenst is wordt de WUR (Wageningen University & Research) ingeschakeld. Bij bijvoorbeeld gevonden keutels worden deze in het lab getest om vast te stellen of het daadwerkelijk om een wolf gaat en eventueel welke wolf. Ze werken hier nauw samen in het CEwolf-consortium met het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg. CEwolf staat voor Centraal Europese wolvenpopulatie (de wolvenpopulaties van West-Polen, Duitsland, Denemarken en de Benelux). Door deze samenwerking is het in de meeste gevallen mogelijk om te achterhalen waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen en welke afstand zij hebben afgelegd.
    Bij schades (aanvallen van vee, etc.) wordt, bij het vermoeden dat dit door een wolf is gebeurd, ook DNA afgenomen van de (bijt)schade door Faunaconsulenten. Dit onderzoek is meestal binnen een maand afgerond.
    Ook deze bevindingen worden ingevoerd bij BIJ12. Naast alle bevestigde schades die door een wolf veroorzaakt zijn, wordt er eenmaal per kwartaal op basis van een genetisch profiel ook een eventuele individuele herkenning (welke wolf) gemaakt.
  • Wildcamera's
    Door het gebruik van wildcamera's of cameravallen kan (op beeld) worden vastgesteld of er wolven in het gebied actief zijn en hoeveel. Uiteraard kan vaak een goed beeld verkregen worden over de gezondheid van de dieren (kreupel, schurft, drachtig, conditie). 

Wat is het nut van het monitoren?
De uitkomsten van de monitoring kunnen bepalend zijn bij het toekennen van eventuele uitkering van schadevergoedingen voor schade door de wolf, het toewijzen van het leefgebied van de wolf en geven een geweldig inzicht in hoe de wolf zich ontwikkeld in, onder andere, de Nederlandse natuur.
Daarnaast kan de informatie worden gebruikt bij het nemen van maatregelen bij de bescherming van vee. Zodra er namelijk wolven in de omgeving zijn waargenomen neemt de noodzaak van het beschermen natuurlijk toe.

 

Zelf sporen van de wolf vastleggen en doorgeven.
Het belangrijkste bij het vaststellen van eventuele sporen van de wolf is "ondersteunend bewijs". Hiervoor dienen minimaal locatie, tijdstip en foto's te worden opgeslagen. Tegenwoordig gaat bijna iedereen op pad met een mobiele telefoon op zak. Daarmee kunt u de meeste zaken al vastleggen. In onze webshop kunt u een handige meetlint-sleutelhanger aanschaffen. Door deze naast het spoor / de keutel te leggen en e.e.a. samen op de foto te zetten kan de afmeting worden bepaald.
Wie precies wil weten aan welke voorwaarden een goede waarneming dient te voldoen kan dit nalezen in het wolvenmonitoringsplan

Gemeenteraadsverkiezingen en standpunten 

Woensdag 16 maart mogen we onze stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022. 

 

Ongeacht welke partij uw voorkeur krijgt leek het ons zinnig om eens te kijken hoe de verschillende partijen in het vraagstuk "Wolf" staan. 

  • VVD, D66, PVV, SP, PVDA, ChristenUnie, VOLT, JA21, SGP, DENK, 50+
    Geen uitgesproken wolvenstandpunt kunnen vinden
  • BBB
    "Tegen een wensnatuur en tegen de miljoenen kostende wolf"
  • Forum voor Democratie
    "De wolf, inmiddels teruggekeerd in ons land, past slecht bij het hedendaagse cultuurlandschap van Nederland en richt flinke schade aan bij veehoudende boeren. Dat is onwenselijk. De bescherming van vee verdient de voorkeur boven het gedogen van de wolf."
  • Partij voor de dieren
    "De Partij voor de Dieren streeft naar het behouden van de beschermde status van de wolf. Er moet streng gehandhaafd gaan worden om illegale bejaging te voorkomen. Daarnaast is goede voorlichting aan het publiek en dan met name aan wandelaars en hondenbezitters belangrijk. Ook maatregelen om schapen en geiten te beschermen zijn van belang. De wolf eet vooral reeën en zwijnen."
  • BIJ1
    "Er wordt harder opgetreden tegen stroperij. Dieren in het wild mogen niet worden gedood. Alleen in extreme gevallen, zoals bijvoorbeeld ernstige verwondingen of direct gevaar voor het voortbestaan van andere soorten, wordt een uitzondering gemaakt."
  • GroenLinks
    Wij zien de terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur niet als een gevaar, maar als een verrijking voor de Nederlandse natuur.
  • Lokale partijen
    De standpunten van de lokale partijen zijn vaak afhankelijk van de actualiteit van de Wolf in de betreffende gemeente.
    Voor deze standpunten kun u het beste, via uw gemeente-website, de partijprogramma's raadplegen.

Uw mening over onze nieuwsbrief

Op onze eerste nieuwsbrief hebben we een aantal reacties gekregen. Uiteraard proberen we deze opmerkingen te verwerken in de volgende nieuwsbrief. Uw mening waarderen we enorm. Laat ons dus weten wat u vindt van de nieuwsbrief.


Zeer slecht



Slecht


Voldoende


Goed


Zeer goed

Agenda

Komende periode staan de volgende evenementen op de agenda:

  • Wandeling: In het spoor van de wolf 
    Datum: 30 april 2022.
    Door: Werkgroep Wolf Nederland
    Adres: Woodz – Bovenallee 1, 6881 AJ Velp
    Aanmelden
  • Wandeling: In het spoor van de wolf 
    Datum: 28 mei 2022.
    Door: Werkgroep Wolf Nederland
    Adres: Woodz – Bovenallee 1, 6881 AJ Velp
    Aanmelden

Voor meer activiteiten zie onze agenda: 

Onze agenda

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder
uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de kvk onder: 83976310.

Copyright © 2022 | Werkgroep Wolf Nederland