Met de komst van wolven naar Nederland zou je denken dat wij als mens (en hondenbezitter) misschien beter moeten opletten bij het uitlaten van onze viervoeters in onze natuurgebieden. Maar als we ons gewoon aan de geldende regels houden valt het allemaal wel mee.
Er zijn voorbeelden uit Scandinavië, waarbij de honden werden aangevallen en gewond raakten. Maar dit was tijdens de vossen- en elandenjacht en de betreffende honden liepen los voor het (op)jagen van wild. Overigens liepen de wolven direct weg bij de honden toen hun eigenaren in de buurt kwamen.
Wolven blijven meestal uit de buurt van de mensen. Een hond daarentegen wordt beschouwd als een indringer of als een mogelijke partner. Als de wolf en de hond elkaar ontmoeten, kan het gebeuren dat de wolf de hond aanvalt of probeert weg te jagen. Hondenbezitters moeten weten hoe ze gevaar voor zichzelf en hun honden kunnen vermijden.
Voor zover bekend zijn wolven alleen gevaarlijk voor mensen als ze rabiës hebben of, door extreme honger hun angst voor mensen verliezen. Deze oorzaken zijn in Nederland (nog) niet van toepassing.
Met wolven is het motto hetzelfde als bij elk ander wild dier: raak het niet aan, kijken kan! U mag nooit een wolf of een welp aanraken of voeden.
Iedereen die plotseling een wolf tegenkomt, moet stoppen en wachten tot de wolf weggaat. Als hij dit niet doet, kan je eventueel in je handen klappen of schreeuwen om hem te verdrijven.
Honden moeten aangelijnd blijven in gebieden met wild en dus ook in gebieden waar de wolf aanwezig kan zijn. Leer ze om naast hun baas te blijven. Als er toch een aanval zou volgen naar de hond toe, spring er dan niet tussen, maar probeer met schreeuwen of eventueel met het gooien van stokken of takken de wolf weg te jagen.
Aanvallen op (jacht)honden
In Scandinavië is onderzoek gedaan naar de aanvallen van wolven op jachthonden.
Het onderzoek naar 152 meldingen uit Zweden en Noorwegen tussen 1995 en 2005, keek naar hoe er met de aanvallen werd omgegaan. Het bleek niet uit te maken of de aangevallen hond een reu of een teef was. 86% van de aangevallen honden was tijdens de aanval actief aan het jagen en van de aangevallen dieren overleefde 71% de aanval niet.
Gevaar in Nederland
Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Wolven vormen normaal gesproken geen gevaar voor mensen en zoeken mensen niet op. Aanvallen kunnen natuurlijk in uitzonderlijke gevallen wel voorkomen. Uit de nodige onderzoeken, die over een langere periode hebben plaatsgevonden in een reeks landen in Europa en Azië, blijkt dat de aanvallen van wolven op mensen door een aantal oorzaken ontstaan:
- Er kan rabiës als oorzaak zijn, en aangezien we dat onder controle hebben is dat hier geen probleem.
- Extreem weinig voedsel. De kans dat er hier voedseltekorten ontstaan waardoor een wolf een mens gaat aanvallen is te verwaarlozen.
- Als een wolf zich bedreigd voelt dan zal hij zich verdedigen en dus aanvallen. Dit kan dus ook gebeuren als een wolf een schaap aanvalt en de herder hem dat wil beletten.
- Voeren van wolven kan na verloop van tijd zo vertrouwd voelen dat hij opdringerig wordt, met alle gevolgen van dien. Geen goed idee dus.
- Als het een kruising tussen een wolf en een hond betreft. Deze dieren vertonen vaak niet het normale gedrag dat bij wolven hoort.
Eigen gedrag meest bepalend
Wanneer wij ons als bezoekers van de natuur(gebieden), met of zonder onze viervoeters, aan de geldende regels houden en rekening houden met de wolf komt het vast en zeker goed.
Mocht u onverhoopt een wolf tegen het lijf lopen, geniet van het moment en verstoor het dier verder niet.