Nieuwsbrief nr. 7              november 2022

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2022. We hopen dat u het waardevol vindt kennis te nemen van alle activiteiten die door de drie secties worden uitgevoerd. In de volgende nieuwsbrief zullen we u enkele vragen stellen om te vragen wat u van onze nieuwsbrief vindt, zodat we deze telkens weer iets beter kunnen maken.

 

Voorzitter Frans van Oostveen blikt terug op het afgelopen jaar en werpt een blikt op de toekomst. Ook van zijn hand een artikel over de kerken in Tiel en de relatie met het Inloophuis.  Han van Peer schrijft over bestaande en nieuwe activiteiten in het Inloophuis en over de vrijwilligersdag. Inez Koot blikt terug op de week tegen de eenzaamheid en hoe maatjes elkaar kunnen vinden.

Han van Bockel - hoofdredacteur

Aad van Dijk laat nog even zien hoe op de Franciscushof de vlag er bij hangt en hoe de Groene Kerk gestalte krijgt. Daarnaast komen Franciscusdag, druiven en flespompoenen langs. Hans Peerboom sluit af met zijn column.

En tussendoor treft u een oproep aan om het bestuur van onze Stichting te versterken met de komst van een nieuwe penningmeester (m/v). 

 

Terug naar inhoudsopgave

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 3. Uw bijdrage kunt u vóór 9 januari sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

Terugblik en vooruit kijken

De Franciscushof heeft het fantastisch gedaan dankzij de inspanningen van de mensen die de tuin technisch en praktisch verzorgen. Het Inloophuis heeft de draad na de golven coronasluitingen weer goed opgepakt. Dat is te danken aan de sfeer en de gezelligheid die alle medewerkers, vrijwillig en betaald, creëren voor de bezoekers die als vanouds hun huiskamer hebben gevonden in het Inloophuis. Het project Tielse Maatjes heeft de grootste omvang bereikt die met de huidige begeleiding verantwoord is. We kunnen dan ook terugkijken op een succesvol jaar.

 

De nieuwe huisvesting aan de Schaepmanstraat is ‘thuis’ geworden, ook al blijft het af en toe zoeken naar oplossingen voor ongemakken, zoals de lekkages. Dankzij volharding, verstandige adviezen en mensen die de handen uit de mouwen hebben gestoken, is het gelukt de vloer weer

netjes te krijgen. Maar het dak blijkt nog niet helemaal waterdicht te zijn.

 

De wereld verandert en het Inloophuis moet mee-veranderen. Dat geldt ook voor tuin en Maatjes. Als andere organisaties hun aanbod verminderen zijn er mensen die hun vertrouwde plek verliezen en op zoek moeten naar alternatieven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inloopfunctie van het RIBW (Regionaal Instituut Begeleid Wonen) en voor TOV dat helemaal is gestopt met zijn inloop en maaltijden in de voormalige Catharinaschool. Het Inloophuis staat open voor iedereen, dat is een groot goed, maar andere bezoekers betekent ook een andere vraag aan de vrijwilligers en aan Han en Truus. We hebben met de gemeente overlegd over hoe we dat zo verantwoord mogelijk voor oude en nieuwe bezoekers kunnen opvangen. In de komende tijd gaan we dat realiseren. In de praktijk betekent het vooral dat we proberen de uren begeleiding uit te breiden en de vrijwilligers in de gelegenheid te stellen zich bij te scholen. We hebben in Ixta Noa een organisatie gevonden die ons daarbij kan helpen en de gemeente is bereid daar extra geld voor ter beschikking te stellen.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Han van Peer

Lekker bezig

Terugkijkend op de afgelopen maand zie ik dat er weer van alles gebeurd is en dat we verschillende activiteiten op de rol hebben gezet. Dat geeft een goed gevoel: verder bouwen aan dat (inloop)huis waar velen zich thuis voelen.

Er was de hele maand een stagiaire van de kaderopleiding Zorg en Welzijn van het Lingecollege in huis. Caithlyn had het duidelijk naar haar zin en deed prima en heel gezellig mee. Ze kreeg dan ook veel complimenten van zowel gasten als vrijwilligers. Het kwam mooi uit dat ze ook kon helpen bij de bingomiddag: de kers op de taart!

Terug naar inhoudsopgave

We hopen ook dat er dit seizoen – na de coronastilte – weer leerlingen van de VMBO en de MAVO afdeling van het Lingecollege komen voor hun Maatschappelijke Stage (MAS). Sinds 2016 is deze stage niet meer verplicht, maar gelukkig is de school er toch mee doorgegaan voor de 3e en 4e klassers. Het is voor leerlingen zo goed dat ze kennis kunnen maken met wat er allemaal in het maatschappelijke veld gedaan wordt door vrijwilligers. In oktober mocht ik, samen met iemand van Vrijthof, Sportfriends Tiel en met wethouder Verbeek zo’n 200 leerlingen vertellen over de stage. Een hele belevenis om weer eens een school binnen te lopen. Voor mij extra leuk, omdat zowel mijn vrouw als dochter voor de klas staan en ik zo een beetje de sfeer kon meekrijgen, waarin zij op hun scholen werken. Eerlijk gezegd, geef mij het Inloophuis maar…

Nieuwe activiteiten

We hebben met een klein groepje ‘gebrainstormd’ over nieuwe activiteiten die we zouden kunnen opzetten. Niet dat we een ‘activiteitencentrum’ willen worden, maar we willen wel een aanbod hebben, waarmee we onze gasten een plezier kunnen doen. Er kwamen veel muziekideeën opborrelen, zowel luisteren als zelf spelen of zingen. Maar ook dansen, spelletjes, een schaakclub, ontspanning, een ‘tut-club’ (manicuren, maskers, massage etc.) en een uitje voor gasten kwamen voorbij. We gaan kijken wat mogelijk is en een keuze maken waar we onze bezoekers (en onszelf) blij mee kunnen maken.

In ieder geval blijven de bingomiddagen waar nu steeds zo rond de 15 mensen aan meedoen. Ook gaan we de WK-voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal weer volgen. En deze keer zal er, dankzij de speeltijden en een bereidwillige kok, na afloop de gelegenheid zijn om samen nog een hapje eten.

Terug naar inhoudsopgave

Schilderworkshop

Onze vrijwilligers kwamen er dit jaar met het jaarlijkse uitje een beetje bekaaid vanaf, omdat een programmaonderdeel niet door kon gaan. We wilden dat graag nog goedmaken. Op 26 november zal Jan Detrie een schilderworkshop komen geven. Jan is kunstschilder en coach en ook verbonden aan het Creatief Platform Tiel. We gaan een schilderij maken waarin we onze ideeën over het Inloophuis verbeelden en de 

verschillende panelen worden samengevoegd tot één groot palet. Het ‘maagdelijke’ doek ligt inmiddels klaar met een achtergrond die al geweldig mooi tot de verbeelding spreekt.

 

Na deze creatieve activiteit is het op 7 december ‘Nationale Vrijwilligersdag’ en ook die willen we niet voorbij laten gaan. Samen met de vrijwilligers van de Tielse Maatjes zorgen we voor een gezellig middagje met een hapje en een drankje om elkaar te ontmoeten en weer eens bij te praten. En natuurlijk om iedereen die zich inzet voor ons mooie werk een pluim te geven en heel hartelijk te bedanken.

Terug naar inhoudsopgave

In ons bestuur komt een mooie functie vrij: Penningmeester

Lijkt het je leuk om samen met vier andere enthousiaste vrijwilligers deel te nemen aan het bestuur van een maatschappelijke organisatie die een unieke plaats in Tiel vervult? Ben je nauwkeurig, betrouwbaar en wil je op beleidsmatig niveau vormgeven aan de toekomst van Inloophuis Tiel, Franciscushof en Tielse Maatjes? Dan zijn we op zoek naar jou.

Het Stichtingsbestuur bestaat uit 5 leden.

Wat houdt  het penningmeesterschap in?

· Verantwoordelijkheid voor het financiële beleid en beheer.

· Opstellen van een jaarlijkse begroting, beoordelen van de financiële situatie en opmaken van een financieel jaarverslag.

· Beheren van de bankrekeningen en betalen van  rekeningen, declaraties, enz.

Er is een uitgebreid taakoverzicht beschikbaar.

Tijdsbesteding: ca. 4-5 uur per week

Deze tijdsbesteding bestaat deels uit het bijwonen van bestuursvergaderingen (1x per maand).

Een bestuurstermijn is 4 jaren, waarna eenmaal herbenoeming mogelijk is.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met

Frans van Oostveen (voorzitter | 06-21592676) of 

Jur van den Akker (interimpenningmeester | 06-31301064).

 

Als jij jezelf niet de geschikte persoon vindt, maar je weet in je omgeving iemand die dit wel zou kunnen, laat het hem of haar of ons weten.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

            Inez Koot

Schaken

Een nieuwe aanvrager zocht overduidelijk een maatje om mee te schaken. Hij wilde dat niet bij hem thuis doen, omdat hij er juist uit wilde. Hij was al een regelmatige bezoeker van  dagactiviteitencentrum Dolfijn aan de Dr. Schaepmanstraat, waar ook het Inloophuis is gevestigd.

Toen heb ik aan een andere aanvrager, die zowel graag damt als schaakt, gevraagd of hij kennis wilde maken en een keer komen schaken in de ‘Dolfijn’.

Dat wilde hij wel en toen was de koppeling snel gemaakt. Ze schaken er wekelijks en wie weet steken ze anderen wel aan om ook te gaan schaken of dammen.

Nog meer goed nieuws: toen we 29 september bij de JUMBO in winkelcentrum Westlede stonden in het kader van de week tegen eenzaamheid, heeft zich een nieuwe vrijwilligster aangemeld. Ze is aan een aanvrager gekoppeld en zo is er weer iemand een beetje minder eenzaam.

Met dank aan de Jumbo die ons gesponsord heeft met koffie en koekjes, bekers, suiker en melk.

Het Inloophuis en de Tielse kerken

Nu de Dr. Schaepmanstraat opnieuw is ingericht en er nieuwe (kleinere) bomen staan, viel het me op hoe mooi in één stadsgezicht het Inloophuis en twee moederkerken te vangen zijn.

Precies in het midden de Sint Maartenskerk, bij het ontstaan van het Inloophuis meer dan dertig jaar geleden de hoofdkerk van de Hervormde gemeente Tiel. Vanuit de diaconie van de Hervormde gemeente en als initiatief van Seija van den Berg is in 1988 het Inloophuis gestart.

Links de H. Dominicus, die al snel aansloot om het werk van het Inloophuis te ondersteunen en die als onderdeel van de H. Suitbertusparochie de grond voor de Franciscushof ter beschikking stelt

 

Rechts de voormalige Gereformeerde Kerk die als onderdeel van de Protestante Gemeente Tiel na de sluiting het onderkomen werd van het Inloophuis. De enige kerk die ik met geen mogelijkheid op één foto krijg met de andere is de Magnificatkerk van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt die een van de medeoprichters was van het Diaconaal Centrum Tiel en van waaruit Rolf Jansema de secretaris is van onze Raad van Toezicht. 

Frans van Oostveen.

 

Terug naar inhoudsopgave

 

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Aad van Dijk

Onze vlag

De boeren hebben het lastig. Dat is voor elke Nederlander helder. Onze lieve aarde, waar we zo graag aarden, heeft het lastig. Is in gevaar. Niet iedereen erkent dat, maar dat we voorzichtiger mogen omgaan met de aarde en met het klimaat, dat staat voor de mensen van de Franciscushof buiten kijf. Willen we kunnen aarden, dan moeten we leren aardiger te zijn voor de aarde dan we de laatste jaren waren. Voorzichtiger, zuiniger met het goede dat de aarde ons geeft. 

Deze week kwam er een klas kinderen langs de Franciscushof; groep 5 à 6, schat ik in.

Koos zat met onze producten aan het hek en de Nederlandse driekleur wapperde  heerlijk in de wind. Een van de jongens riep: ”he, die vlag hangt verkeerd”. Hij hing gewoon zoals het hoort. De jongen ziet zoveel vlaggen ondersteboven, hij weet al niet eens meer hoe de Nederlandse vlag hoort te wapperen. Maar later dacht ik: misschien is zo’n kind al zo met de problemen van de boeren bezig dat hij ons oproept om met onze vlag mee te protesteren. Het moge ieder duidelijk  zijn: bij ons staat de toekomst van de aarde bovenaan, al beseffen we best dat de boeren door alle onzekerheid reden hebben hun stem te laten horen.

 

Terug naar inhoud

Groene Kerk

In oktober was er in de Sint Maartenskerk de oecumenische viering in het kader van de Groene Kerk. 

Naast alle goede  woorden waren er ook stands om de boodschap daadwerkelijk te ondersteunen. De wereldwinkel was er met producten, Thedinghsweert met biologische groenten en uiteraard ook onze Franciscushof. De foto toont wat we aan te bieden hadden. Dat was eigenlijk niet zo’n grote diversiteit, omdat er in de maand oktober al veel minder producten zijn dan bijvoorbeeld in juli of augustus. Maar bij het opruimen bleek toch dat Koos alles heeft kunnen verkopen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Franciscusdag

Zie hoe goed en aangenaam het is, zegt de psalmist (psalm133) als broeders samen te wonen. En op de Franciscushof maken we daar dan van: Zie hoe goed en aangenaam het is als broeders en zusters samen te werken.

We hebben het feest van Franciscus gevierd, 4 oktober, wereld-dieren-dag, maar voor ons is het dan wereld-aarde-dag. Franciscus heeft zijn naam gegeven aan onze stadsmoestuin en die dag laten we normaal gesproken niet zomaar voorbijgaan. Dit jaar hebben we de mensen van de kookgroep van het Inloophuis uitgenodigd om met ons Franciscus te vieren. Sommige kokers komen regelmatig op de tuin, andere kennen de tuin alleen van wat we hen aanbieden en brengen. Daarom nodigden we hen uit: kom eens kijken hoe het er bij staat. 

Ze hebben rond gelopen en uitleg gekregen. Uiteraard was er ook uitgebreid koffietijd en sommige werkers hebben laten zien dat ze ook bakken kunnen: er was taart in overvloed. We hebben uitgewisseld dat we met elkaar het beste jaar hebben als het gaat over de levering van groenten, aardappelen en fruit, en zelfs soms bakken saus en potten gelei. Het is goed om onszelf complimentjes te geven, want daar groeien we van.

Druiven

Bijna ongemerkt waren we dit jaar al vroeg door de druiven heen. Dat is niet verwonderlijk, want veel zon en hoge temperaturen, dat is waar de druiven van houden.

 

We hebben ervan gegeten, uitgedeeld, verkocht en tot jam en gelei gemaakt. Een prachtige oogst waar we terecht voldoening van mogen hebben. En dat na de teleurstelling van vorig jaar, toen de hele oogst mislukte en we zelfs bang waren dat de valse meeldauw in de planten zelf zou kunnen zitten. Maar een droge zomer is voor de druiven ideaal. Een hele geruststelling.

 

Terug naar inhoudsopgave

Pompoenen

Daar hebben we nog veel van. Flespompoenen en ook grote pompoenen. Ze groeien kennelijk heel goed op onze rijke grond. Heerlijk voor soep en ook uitgehold en met een heerlijke vulling. Op internet zijn allerlei recepten te vinden en met een beetje fantasie maak je er de smakelijkste gerechten van.

Kom en zie

Veel te verkopen hebben we niet in deze tijd; maar het blijft de moeite waard om te zien wat we met elkaar tot stand hebben gebracht. Kom dus gerust langs en kies de koffietijd als u wat langer wilt zitten. Rond half elf bent u zeker van een warm kopje koffie of thee. Overigens goed om te weten dat we op woensdag in de middag werken.

Terug naar inhoudsopgave

Column Hans Peerboom

 

Vrijwilliger op de Franciscushof

We zijn bij een kranige oude baas. De vrijgezellenwoning ruikt onmiskenbaar naar koolrabi. Hij zit bij het raam; binnen handbereik de pruimtabak, de kwispedoor en de antiblafpillen, opwinding kan fataal zijn zegt de dokter. Hij is al jaren op de Franciscushof.

U lijkt me niet de typische vrijwilliger?

Duizend procent gelijk meneer, ik ben erin geluisd. Ik hou liever de handen in de zak en als het mis gaat, is er veel te lachen. Maar ik heb een kennis, Wil, haar kom ik gelukkig niet veel meer tegen. Ik hielp haar met een probleem, en dat was het begin van de ellende. Een techneutenhart kruipt waar het niet gaan kan.

                     Hans Peerboom

Hoe bevalt het, nu u eenmaal vrijwilliger bent?

Goed, maar niet heus... Je werkt je de tandjes, je geeft iedereen goeie raad maar dat jonge spul luistert niet.

Ik wijs de tekortkomingen aan, ze noemen me De Querulant met een Q en een U! Als ik zeg dat ik de Oorlog nog heb meegemaakt, vragen die snotneuzen of het erg was in het Heropvoedingskamp na de bevrijding.

U zei techneutenhart?

Breek me de bek niet open. Twaalf ambachten gehad, dertien ongelukken maar natuurlijk nooit voldoende voor de WAO. Wij werkten nog met handkracht, het liefst die van een ander. Daarna kwam het elektrieke gereedschap. Nu gaat alles met accu's. Flut uit China, meneer, de Action verkoopt schoppen van blik met een lampje voorop!

Dat gaat toch goed?

Neem nou es die elektrische auto's. Geven ze daar soms een brommer bij dat je thuis kan komen?

Was in uw tijd alles beter?

Jazeker, meneer. Geklets en niks doen, dat kunnen de Hoge Heren. Die Corona van tegenwoordig, dat was ooit een goeie sigaar. En nu? Is dat nu vooruitgang? Gerard Reve zei al: “Zoals het nu is, is het al erg genoeg”.

Ik dank u voor uw wijze woorden.

Wegwezen en leg het geld in het mandje bij de deur.

 

Wilt u deze oude baas horen tieren op de Franciscushof naast de Katholieke Begraafplaats? Elke ochtend is hij op de koffie om half elf. Behalve op woensdag.

Terug naar inhoudsopgave

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.