Nieuwsbrief nr. 16             mei 2024

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

We nemen u weer mee door de wereld van Inloophuis, Tielse Maatjes en Franciscushof.

Er is weer een heleboel gebeurd en er is weer veel om naar uit te kijken. Zeker op de Franciscushof waar de lente zich in volle omvang ontplooit. Een uitgebreid artikel uit 'Alle Goeds' verhaalt over het verleden en heden van ons Stadslandgoed. En columnist Hans Peerboom beschrijft het voorjaar in de moestuin.

Esther Valkenet vertelt over de week van de psychiatrie en Han van Peer neemt ons mee naar de activtieiten rond Pasen -waaronder de paasbrunch- en de Vrijheidslunch op 5 mei. 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

Ook de activiteiten op de woensdag en de samenwerking met Ixta Noa komen aan bod. En de pluim voor de kokers van het Inloophuis is meer dan terecht.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 27. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 24 juni sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Van Pasen tot Pinksteren

Heeft u ook naar ‘The Passion’ gekeken? Het was weer een heel spektakel! Naar mijn idee iets té veel, om niet te zeggen ‘over the top’, maar de passie spatte er wel vanaf. Eén zinnetje van de verteller is mij bij gebleven: “Veroordeel nooit iemand als je niet in zijn schoenen hebt gestaan”. 

Han van Peer - coördinator

Het is zo makkelijk om over anderen te zeggen wat ze verkeerd doen of wel of niet zouden mogen of moeten. Verplaats je eerst eens in zijn of haar situatie en vorm van daaruit een beeld van de omstandigheden en motieven die een rol spelen. Eigenlijk proberen wij in het Inloophuis ook zo te werken vanuit de ‘presentiebenadering’ van Andries Baart. Ook niet altijd makkelijk, maar wel onderdeel van mijn passie voor ons werk.

 

Terug naar inhoudsopgave

Wilt u de website van het Inloophuis bezoeken? Klik hier.

U kunt ook rechtsreeks naar de facebookpagina. Klik hier.

Paasbrunch

Op tweede paasdag hielden we weer onze traditionele Paasbrunch in het Inloophuis. Altijd en nu ook weer een feestelijk en zeer gewaardeerd gebeuren waarvoor de lekkerste schotels, met passie gemaakt, op tafel kwamen. Nieuw was dat we het paasverhaal vertelden en dat leverde mooie gesprekken op.

 

 

 

 

Naast deze maaltijd zorgden onze (kook)vrijwilligers ook voor een lunch voor de deelnemers aan NL-Doet op de Franciscushof en voor een kopje soep op 19 en 21 maart bij de kraampjes van de werkgroep Ruimte voor Anders Zijn. Die vroeg in de winkelcentra van Passewaay en Rauwenhof aandacht voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wat een geweldige kokers hebben we toch in huis, want ondertussen gaan de ‘gewone’ maaltijden op maandag en woensdag natuurlijk ook gewoon door!

Actieve middag

Wat activiteiten betreft vond een van onze gasten de woensdagmiddagen nogal stilletjes in het Inloophuis. Frans nam het initiatief om er een ‘actieve middag’ van te maken en legde allerlei spelletjes en knutselspullen op tafel. Wie zin heeft, doet mee. En het slaat aan: de woensdagmiddagen zijn ineens een gezellige levendige boel. Hoe simpel kan het zijn.

Een hele eer vond ik het toen Aart van Drie mij uitnodigde om bij een kerkdienst in Vrijthof (symbolisch) de jaaropbrengst van de maandelijkse collectes voor het Inloophuis in ontvangst te komen nemen. 

 

 

Het was een heel mooi bedrag en ik vond het fijn om iets te mogen vertellen over wat het Inloophuis is en wat wij doen. Fijn ook om te merken dat veel mensen daar het Inloophuis kennen - en niet alleen van buiten maar soms ook van binnen - en er veel waardering voor hebben.

Samenwerking en begeleiding

De vorige keer schreef ik over de begeleiding die wij van Ixta Noa krijgen om beter om te leren gaan met lastige situaties in het Inloophuis. Want natuurlijk is het niet altijd koek en ei, als je voor iedereen open wilt zijn. De laatste keer bespraken we in drie kleine groepjes een concreet voorval en wisselden daarna uit tot welke oplossing elk groepje was gekomen. Dat bleek nog aardig verschillend te zijn.

Uiteraard zijn er grenzen aan het gedrag omdat we een veilige en

 

vertrouwde sfeer in het Inloophuis willen bewaken. Maar hoe je reageert, hangt ook af van wie je zelf bent en waar je eigen grenzen en kwaliteiten liggen. Goed om ons daarvan bewust te zijn en fijn om daar met elkaar open over te kunnen praten.

Vrijheidslunch

In het huurdersoverleg dat we eens in de 2 maanden met onze huisgenoten hebben kwam het plan op om samen mee te gaan doen met het initiatief van de Oranjevereniging Tiel om op Bevrijdingsdag 5 mei een “vrijheidslunch” te organiseren. 

 

De achterliggende gedachte is dat een gezamenlijke maaltijd mensen verbindt, juist in een tijd dat de wereld minder vredig is dan we allemaal zouden willen. Mooi om dit samen op te pakken. Niet alleen vanwege de boodschap maar ook om dit samen te doen, als gebruikers van het Sociaal Plein Centrum. En zo spreiden we ook het pinkstervuur een beetje rond!

 

SAMEN STA JE STERKER

In de soep?

Loopt er bij u wel eens iets in de soep?

In het kader van de week van de psychiatrie is er van 19 t/m 22 maart op diverse plekken in Tiel soep uitgedeeld. We gingen het gesprek aan met mensen over psychische klachten en verward gedrag en hoe daar mee om te gaan. 

           Esther Valkenet - coördinator

Een kopje soep uitdelen met als gespreksstarter ‘loopt er bij u wel eens iets in de soep?’ maakt het toegankelijk en leuk om te kletsen over een onderwerp waar helaas nog een taboe op rust. Bijzondere gesprekken leverde dat weer op! Op dinsdag was de coördinator er zelf bij en op vrijdag hielp een van onze vrijwilligers een handje mee. 

Wilt u de facebookpagina van de Tielse Maatjes bezoeken? Klik hier.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Op weg naar 10 jaar Franciscushof

Deze aflevering mag ik het me gemakkelijk maken. Recent verscheen er een artikel van Ans Pieper over onze Franciscushof in het Franciscaans Maandblad dat getiteld is ‘Alle Goeds.’

Een mooi stukje promotie op weg naar de feestelijkheid van ons 10-jarig bestaan. 

Ik citeer daaruit:

Het is een zonnige dag in het voorjaar. Middenin Tiel ligt een grote tuin, het is Stadslandgoed De Franciscushof. Al zo’n tien jaar worden hier groenten en fruit biologisch verbouwd door een groep vrijwilligers. De opbrengst gaat naar het Inloophuis waar er maaltijden van worden gekookt. Tijd voor een gesprek op de tuin met coördinator Aad van Dijk en Liesbet Mulders. Er zijn nog vier werkers, ze zitten net aan de koffie. 

Aad: “Vroeger waren hier al volkstuinen, maar er werden toen nog volop pesticiden gespoten. Daar waren nog restanten van. Daarna is het opslagplaats van de gemeente geweest. De grond moest dus eerst geschoond worden en er is nog een laag grond opgekomen. De gemeente heeft ook voor fruitbomen gezorgd. Dus een deel van de tuin is boomgaard. Tiel is tenslotte fruitstad. Van de Rotary kregen we een tuinhuisje. Dat is later uitgebreid door de technische dienst met een afdak zodat er met een grotere groep koffiegedronken kan worden. De kruidencirkel is meteen al aangelegd. In het begin hebben we heel veel onkruid gehad. Veel kweek. 

Aad van Dijk - coördinator

De tuin is met hulp van de Hogeschool Warmonderhof opgezet en wordt door vrijwilligers verzorgd. Het is niet zo dat iedereen een eigen stukje heeft, maar we werken er samen aan.

We zijn ook lid van Velt. (Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren) We werken met een teeltplan wisselteelt. Het gaat om zes velden.: Aardappelen, peulgewassen, koolgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen.

Jaarlijks schuiven de verschillende gewassen door. Zo komt hetzelfde gewas pas na enkele jaren terug op hetzelfde moestuinbed. 

Aanvankelijk waren we hier drie dagen per week. Tijdens corona mochten we niet met meer dan drie, vier mensen tegelijk zijn. Toen zijn we elke dag gaan werken en dat is eigenlijk zo gebleven. Dus het is nu zo dat we elke dag wel met zo'n zes à tien mensen werken. We hebben ook een vrijwilliger van de Wageningen Universiteit; daar hebben we echt een geweldige hulp aan. Die kan ons adviseren. Niemand van ons is echt tuinder.” “Maar we hebben goede werkers” zegt Liesbet. “Er zijn van allerlei mensen. Echt een doorsnee van de bevolking. Je hoeft geen tuinder te zijn, je moet het leuk vinden om in de grond te werken.”

 

We zijn ook begonnen voor het Inloophuis. Om mensen te activeren en voor de maaltijden. Dat ze op een goede manier maaltijden kunnen bereiden. Twee keer in de week wordt er gekookt. Voor 4 euro kan er gegeten worden. Dat kan goedkoop zijn omdat de groente hier vandaan komt. 

We maken een wandeling door de tuin. Aad wijst de bedden waar asperges worden gekweekt. Behalve voor groenten is er ook veel plaats voor bloemen. Er is een vijver, een kasje en de kruidentuin vanwaar Franciscus uitziet over de tuin. Langs de muur druiven en abrikozen. Er wordt geen wijn gemaakt, wel sap. De druiven worden wel gekocht door particuliere voor wijn. Op Burendag zijn we met een kruiwagen vol bakjes druiven de buren langs gegaan met een groet van de werkers op de Hof. In de boomgaard staan appels, peren en pruimen.

De jongemannen zijn ondertussen compost aan het zeven. Per jaar wordt een hoop compost gevormd. Cindy en Wanda maken de aardbeiplanten vrij, zodat er stro langs gelegd kan worden. Liesbet: “We verkopen ook groenten aan de poort. Daar is ook veel belangstelling voor.”

Aad: “Per week komen er 25 à 30 vrijwilligers op de tuin. Het gaat er vrij informeel aan toe. We hebben een paar keer per jaar vergadering. Er staat een bord in het huisje met mededelingen. In een schrift schrijven we dagelijks wat er gedaan is. En verder communiceren we via appjes. Liesbet voegt nog toe: Omstreeks 3 oktober vieren we vanwege Franciscus een oogstfeest voor de werkers; er is dan gezelligheid met koek en zopie en er wordt altijd iets verteld over Franciscus.

 

Het inloophuis is een opvangplek voor mensen die een steun in de rug willen en kunnen gebruiken. Iedereen is welkom voor gezelligheid, een praatje en een kop koffie, en een maaltijd. Het Inloophuis is elke dag open. Het wordt georganiseerd door het diaconaal centrum Tiel, waarin drie  kerken samenwerken. 

Een gedenkwaardig voorjaar

Is de lente al aangebroken? Het schijnt zo, want tussen de regen-, wind- en hagelbuien scheen ook wel eens de zon. Op de tuin heeft de natuur zich hierdoor niet laten tegenhouden: zo is de vijverkuil met zijn 'rots'wanden nu overdekt met bloeiende muurleeuwenbekjes en astertjes (Ciliaantjes) en de plantengroei loopt zeker een maand voor op de Goede Oude Tijd van tien jaar geleden. Wat zeg ik: Tien jaar geleden bestond deze kuil nog niet want toen is de Franciscushof gestart door initiatiefnemer Aad van Dijk met de hulp van een groot aantal vrijwilligers die door hem waren geronseld in de kerk en uit de buurt. 

Zelf heb ik dat prille begin niet meegemaakt, want ik kom altijd opdagen als het zware werk achter de rug is. Zodoende kon ik een paar jaren later fluitend met de handen op de rug rondwandelen op deze hof en genieten van de schitterende groei en bloei. En dat gaat allemaal vanzelf! Nu worden asperges, wit en groen, geoogst. De compost wordt verspreid op de bedden en de aardappelen gaan de grond in. 

Hans Peerboom - columnist

De kas staat vol zaaigoed, evenals de platte broeiramen.

Heeft Aad ooit in de reclame gewerkt? Hij roept altijd dat alles nóg weer beter en mooier is dan het jaar daarvoor. U moet onderhand echt eens gaan kijken hoe die Franciscushof er nu uitziet, wat er allemaal gebeurt en waarom de vrijwilligers steeds lopen te zingen. 

We zijn er elke ochtend, behalve op zondag. We hebben een vrijwilligers-stop moeten afkondigen, zó enthousiast is men. Vooruit, voor u maken we nog een uitzondering als u er per se bij wilt. Het werk bestaat uit het plukken van viooltjes en het keuren van aardbeien. Soms doen we ook wel wat anders. Had ik al gezegd dat bij ons de zon altijd schijnt?

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het

kan voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen.

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.