Nieuwsbrief nr. 3                      februari2022

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

In deze nieuwsbrief informeren we u weer over de activiteiten van de drie secties van het DCT.

Het Inloophuis blikt terug op de kerstpakketten en de geslaagde creatieve vrijdagmiddagen. Ook een verslag over wat het Inloophuis voor de bezoekers betekent.

We zoeken enkele vrijwilligers voor specifieke taken. Misschien is er iets voor u bij.

 

De Tielse Maatjes geeft een weergave van een gesprek en de Franciscushof ontwaakt zo langzamerhand uit de winterslaap. Met NLdoet wordt weer een flinke stap gezet in de richting van het groei- en bloeiseizoen.

 

We wensen u veel leesplezier.

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

Terug naar inhoudsopgave

De volgende nieuwsbrief verschijnt medio april. Uw bijdrage kunt u vóór 31 maart sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

DCT zoekt penningmeester

Per 1 juli 2022 zal onze penningmeester, Jur van den Akker, zijn taken neerleggen. Hij is dan twee termijnen als bestuurslid actief geweest en niet herkiesbaar. We zoeken dus een nieuw bestuurslid dat de taken van penningmeester op zich wil nemen. Zonder penningmeester kunnen Inloophuis, Tielse Maatjes en Franciscushof niet functioneren. Bent u iemand of kent u iemand die deze functie zou willen vervullen, neem dan contact op met Jur van den Akker (0344-617193) of Han van Bockel (06-36394036).

Daarnaast zoeken we nog enkele andere vrijwilligers. 

Voor het Inloophuis zoeken we een handige vrijwilliger, die af en toe een technisch klusje kan uitvoeren. Een schilderijtje ophangen, een deurkruk vastzetten, dat soort kleine klusjes. 

En als het niet zelf is op te lossen, is het toch wel fijn als iemand goed heeft uitgezocht wat er misgaat, zodat we de juiste professionals kunnen inschakelen. 

Voorheen hadden we een vrijwilliger die dat jaren heeft gedaan en nu probeert de coördinator het wel zelf op te lossen, maar dan gaat het ten koste van andere taken.

 

We missen ook nog iemand voor het onderhouden van de websites van het DCT en het Inloophuis. Dat betekent berichten plaatsen en verwijderen, documenten uploaden enz. Ook de opmaak van deze digitale nieuwsbrief zou een taak kunnen zijn. Het is geen werk voor een digibeet, maar je hoeft er ook geen gecertificeerde ICT'er voor te zijn.

Belangstellenden voor dit vrijwilligerswerk kunnen contact opnemen met Han van Bockel.

06-36394036 secretaris@diaconaalcentrumtiel.nl

 

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Kerstpakketten

Het was heel erg fijn dat de Lions Club besloten had om de traditie van de kerstpakketten ook dit jaar niet te onderbreken. Zo konden we vijftig (!) van onze vaste gasten toch weer blij maken met een prachtige tas vol nuttige en vooral ook heerlijke etenswaren. De Lions pakten ze zelf in onze huiskamer in. Een leuk extraatje dit jaar was het kerstster-plantje, een kleinigheidje om het thuis toch ook wat gezelliger te maken.

Een aantal pakketten werd door gasten opgehaald. Dat bood ook de gelegenheid om even een praatje te maken.

         Han van Peer

 

 

 

De meeste tassen zijn we net als vorig jaar met een clubje vrijwilligers aan huis gaan brengen. Ook dan vaak even een gesprekje op de mat over hoe het gaat. Maar vooral een glimlach op de gezichten en veel dank-je-wel’s voor de goed gevulde tas en dat er weer aan ze gedacht wordt. Een grote pluim voor de Lions Club: bedankt dat jullie dit ook nu weer hebben gedaan!

 

Terug naar inhoudsopgave

Creatief op vrijdag

De creatieve middagen op vrijdag met het Creatief Platform Tiel zijn een succes. Er wordt intensief gewerkt en er ontstaan mooie kunstwerkjes. Op de foto boven ziet u één van de resultaten van het ‘steen en drijfhout’ thema.

Op 11 en 25 februari gaan we ‘droedelen’. Ik had er ook nooit van gehoord maar het staat voor het gedachteloos tekenen dat mensen soms doen tijdens bijeenkomsten of vergaderingen. 

 

In maart, ook op 11 en 25, worden er sieraden gemaakt: een ketting voor de dames en voor deelnemende heren een armband."

           Droedelen

 

 

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Wat betekent het Inloophuis voor u?

Op verzoek van het bestuur heeft Peter Minnema (foto), voormalig predikant van de kerk in de Schaepmanstraat, gesprekken gevoerd met 15 vaste bezoekers en enkele vrijwilligers om te achterhalen wat het Inloophuis voor hen betekent. Wat opviel was dat de betrokkenen blij waren dat ze een keer uitgebreid hun verhaal konden doen. Met behulp van afbeeldingen werden de gespreksthema’s gekozen.

Het was mooi om een aantal keren te horen dat het Inloophuis in de loop der jaren een echte thuisplek is geworden voor iemand.

Het woord groei viel hierbij een paar keer: “ In de loop der jaren is dat ‘minder eenzaam’ hier gegroeid.” “ Ik voel me vrijer dan vroeger onder de mensen” “Ik heb geen eigen familie meer…(kijkt om zich heen): dit is mijn familie!” 

Wat opviel is dat hier ook vriendschappen ontstaan die zich buiten het Inloophuis voortzetten.Iemand komt helemaal uit Nijmegen een aantal keren per week. Iedereen was uitermate positief over het Inloophuis, dat mag duidelijk zijn en dat is een groot compliment voor de staf, de vrijwilligers en het bestuur.

Er was slechts één ‘kritische’ opmerking: “er worden weinig spelletjes georganiseerd. Het lijkt me geweldig om bijvoorbeeld een keer te kunnen sjoelen!”

 

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

         Inez Koot

In gesprek met een maatje

Tot nu toe hadden we aanvragers en vrijwilligers van boven de 40 jaar. Daar is verandering in gekomen en dat zegt natuurlijk ook iets over de behoefte van de jongere mens. Corona en alle gevolgen van de maatregelen speelt daar zeker een rol in.

 

Laatst had ik al een koppelgesprek tussen twee 30’ers. Het leek nog wat te pril voor (een van) beiden, dus helaas geen match voor nu.

Twee weken geleden had ik een koppelgesprek met twee jongeren van onder de 20 jaar. Dit bleek wel een match, dus ze gaan starten.

Een mooie manier om het ijs wat te breken, bleek gebruik te maken van de theezakvragen. U kent ze wel, die labeltjes met vragen van een bekend theemerk. Het gesprek dat ontstond, geeft interessante informatie over elkaar.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Stilliggende activiteiten?

Dit is geen tegenspraak, want op de immer actieve Franciscushof heerst nu winterrust. De tuin ligt er goed bij. Er wordt door enkelen nog gewerkt aan de vijverkuil, totdat binnenkort het teeltseizoen weer begint.  

In het afgelopen voorjaar konden we dankzij donaties een vogelbosje beplanten met twee bomen en vijfendertig grote en kleine struiken, van appelbes tot vaccinium ofwel blauwe bes.

          Hans Peerboom

Helaas heeft onze rode meidoorn, die was geleverd als een kluitloze boom van vier meter, geen levensteken gegeven, maar dat is de enige tegenslag. De opzet van de composthopen is sterk verbeterd. We kregen nieuwe vrijwilligers, met kennis van zaken!

 

De teeltplannen voor het volgende seizoen zijn begin december besproken. Coördinator Aad van Dijk heeft de zaden al besteld. Dat zaad komt van ecologische leveranciers, daar zijn we principieel in.

In dit seizoen proberen we wat snijbloemen te kweken, een feestelijke gezicht voor iedereen!

 

Komt eens kijken op de J.D. van Leeuwenstraat... Maar pas in maart, als het hek 's ochtends weer geopend is.

Terug naar inhoudsopgave

Franciscushof,

de tuin waar mensen aarden

...en slapen in de winterperiode. Maar echt slapen doen we toch niet.

Een foto om dat te illustreren: de Amsterdamse bak, platte ramen om de warmte van de zon bij de grond te laten komen en vast te houden zodat we iets eerder al producten kunnen laten groeien. De eerste ramen liggen er al op en verder ligt de grond klaar met de compost die verstrooid kan worden.

De laatste tuinproducten

De laatste producten van de tuin worden geoogst. Nog een mooie bak vol winterwortelen.   We hebben verder alleen nog maar boerenkool – veel – en voor de verkoop ook nog verschillende jams.         

Terugkijkend hebben we een prachtig Franciscushofjaar gehad en we geloven dat het komende jaar nog mooier gaat worden. Wat zou een buitenmens nog meer kunnen wensen? 

Terug naar inhoudsopgave

NLdoet

komt er ook weer aan. We hopen dat het dit jaar wel doorgaat op de afgesproken tijd. De datum is vrijdag 11 maart 2022 en we werken van half tien tot half drie. Met koffiepauze en lunch. Je kunt je nu al opgeven bij NLdoet: klik hier!  

Weet dat u/jij welkom bent in de J.D. van Leeuwenstraat (naast de begraafplaats).

 

 

Terug naar inhoudsopgave

          Aad van Dijk

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.