Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 88, maart 2021

Inhoud

Bijeenkomsten

9 mrtGebruikersbijeenkomst B3net
11 mrtNetwerk IBP
19 mrtGebruikersbijeenkomst DPO/PowerBI 
12 aprGebruikersdag saMBO-ICT
13 aprSymposium Leermiddelenbeleid en Schoolkosten
15 aprNetwerk Onderwijslogistiek
20 meiNetwerk Informatiemanagement
20 meiGebruikersbijeenkomst PortalPlus


Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

We kunnen terugkijken op een geweldige saMBO-ICT conferentie in januari met een overweldigende opkomst en erg goede waardering van deelnemers. We hebben hier als team echt van genoten en willen Vista College nogmaals hartelijk danken voor de ondersteuning en gastvrijheid. Het online kunnen bijwonen voldoet aan de wens van velen en bij de volgende conferentie willen we deze mogelijkheid ook zeker weer bieden, waarbij we natuurlijk hopen elkaar ook weer fysiek te kunnen ontmoeten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de conferentie maar ook voor de andere bijeenkomsten die we (mede) organiseren.  

Helaas hebben we de afgelopen weken ook weer moeten ondervinden dat cybercrime het onderwijs steeds vaker treft. Het belang om hier veel aandacht aan te besteden binnen onze sector en hard aan te blijven werken is dan ook cruciaal. In dat licht zijn de uitkomsten van IBP-benchmark en peer-review van ongekend belang en is het fijn om te zien dat onze mbo scholen daar ook echt veel aandacht aan geven. Helaas zijn we er nog niet en zeker monitoring en detectie moet continue aandacht krijgen. Ook hier blijft samenwerking belangrijk. 

Centraal aanmelden is nu klaar om scholen aan te sluiten. Het doel is dat eind 2021 80% van de scholen ook daadwerkelijk gebruik maken van CAMBO. Dit is ambitieus maar zeker niet onhaalbaar. Wij danken de pilotscholen en iedereen die hieraan tot nu toe heeft meegewerkt. 

Het programma Doorpakken op digitalisering gaat gestaag door en er worden veel doelstellingen bereikt. Tijdens de bestuurs2daagse in januari waren de bestuurders terecht onder de indruk. Neem vooral regelmatig een kijkje op de website want daar kun je naast de voortgang ook veel aanvullende informatie vinden. 

saMBO-ICT Conferentie terugblik en nieuwe conferentie

De programmacommissie kijkt, toch ook een beetje met trots, terug op de laatste conferentie. De evaluatie laat, naast een enkel aandachtspunt, al met al een heel erg positief beeld zien! Het aantal deelnemers is nog nooit zo hoog geweest! Hieruit blijkt maar weer dat het online deelnemen aan een conferentie weliswaar veel minder leuk, maar voor sommigen echt een uitkomst is. Dus, wat er ook gebeurt, de komende conferentie zal in elk geval óók online te bezoeken zijn. Helaas weten we op dit moment de definitieve datum nog niet. Houd voor de zekerheid zowel 23 en 24 september als 30 september en 1 oktober vrij! ROC van Amsterdam is op zoek naar een passende locatie en datum… wordt vervolgd! 

saMBO-ICT gebruikersdag

Gezien het aantal mensen dat digitaal aanwezig was op de gebruikersdag van 8 februari, kan haast niemand het gemist hebben, maar is dat toch het geval dan vind je hier de presentaties over onder andere Centraal aanmelden en STAP. 

Inmiddels hebben we voor de gebruikersdagen in het komende studiejaar reserveringen geplaatst. Misschien ook voor jou handig om in de agenda te reserveren. De volgende gebruikersdagen staan gepland op 12 april 2021, 7 juni 2021, 11 oktober 2021, 29 november 2021, 7 februari 2022, 11 april 2022 en 20 juni 2022. 

Kennisdeling O365

Na twee succesvolle digitale bijeenkomsten in mei en december 2020 organiseren saMBO-ICT en SURF, in samenwerking met Microsoft, op 28 mei a.s. een nieuwe editie van de kennisdelingsbijeenkomst Office 365 voor het MBO en hoger onderwijs. De bijeenkomst vindt plaats in MS Teams. Het doel? Samen met collega’s van andere instellingen alles uit Office 365 halen. We pakken de kennisdelingsbijeenkomst TOF (Technisch, Onderwijskundig en Functioneel) aan. De sessies zijn zo interessant voor een brede doelgroep. De bijeenkomst bestaat uit rondes met inhoudelijke presentaties en workshops. Het biedt vooral praktische voorbeelden en ervaringsverhalen van collega’s uit het mbo en hbo. Ook streven we naar diverse werkvormen met een hoog interactief karakter. 

Binnenkort volgt er meer informatie over het exacte programma en aanvangstijden. We starten om 10.00 uur en verwachten rond 14.00 uur af te sluiten. 

We zien je graag op 28 mei a.s.! Schrijf je snel in, want de vorige bijeenkomsten waren snel volgeboekt! 

Ambassadeurs

Het Ambassadeursnetwerk was 12 februari online bijeen voor een themabijeenkomst over onderzoek in het mbo. Via korte pitches werden vijf recente onderzoeken gepresenteerd: over docentprofessionalisering in coronacrisis, microcredentialing en edubadges, gebruik (open) digitaal leermateriaal, professionaliseringsaanbod onderwijs & ict en het onderzoek Bruggen Bouwen. Dat gaf een mooi overzicht van de ontwikkelingen op dit gebied. 

De volgende bijeenkomst van dit netwerk staat gepland op 23 april, waarbij SVO vakopleiding Food optreedt als virtueel gastcollege. We zullen daarbij zien en ervaren welke rol informatietechnologie speelt bij de foodopleidingen, van video, VR tot AI. Interesse om deel te nemen aan het Ambassadeursnetwerk? Stuur een bericht naar Martijn Bijleveld.

Doorpakken op digitalisering

Team LLO en Route 21 
Vanuit team LLO kijken we terug op een mooie conferentie waar we de resultaten van het afgelopen half jaar opleverde, onze plannen voor het komende half jaar presenteerde en tijdens de workshop met de deelnemers in gesprek gingen over onderliggende waarden en uitgangspunten. Hiermee wilde we aansluiten bij het debat over publieke waarden en ophalen hoe de deelnemers denken over inclusiviteit/toegankelijkheid, integriteit/transparantie en democratische controle en zelfbeschikking/keuzevrijheid. Het lukte ons niet om ze allemaal te behandelen maar er ontstond een mooi gesprek over inclusiviteit ‘LLO: voor iedereen eerlijke kansen’ die we met elkaar onderbouwde met argumenten én de consequenties die dit vervolgens met zich mee brengt. Dit nemen we weer mee naar het team en werken we de komende tijd uit. Daarnaast werken we verder aan de persona’s met specifieke leervragen uit de techniek en zorg. Deze willen we beantwoorden met modules uit de betreffende kwalificaties waarbij we een maatvoering hanteren die aansluit bij de opbouw van de kwalificatiestructuur en herkenbaar, herbruikbaar en betrouwbaar is. Daarnaast kijken we naar de processen binnen de instellingen en wat het betekent om post-initieel LLO onderwijs passend aan te bieden. Een aparte projectgroep zal zich buigen over vraagstukken rondom centraal in- en uitschrijven. Route 21 werkt aan versie 2.0 en wil voor de zomer zoveel mogelijk scholen aanhaken. 

Regie op leermiddelen 

Deze week vindt de Open Education Week plaats. Dit is een wereldwijd evenement dat tot doel heeft om het bewustzijn van de voordelen van het (her)gebruik van open leermiddelen te vergroten. Open leermiddelen, internationaal Open Educational Resources genaamd, zijn onderwijsmaterialen die gratis gebruikt, bewerkt en gedeeld mogen worden. Vanuit het versnellingsprogramma Doorpakken op digitalisering is er veel aandacht voor het stimuleren van het maken en delen van open leermiddelen in het mbo. Daarom publiceert het team ‘Regie op leermiddelen’ van het programma Doorpakken in de week van 1 tot en met 5 maart 2021 elke dag op 9:00 uur in de ochtend een nieuw item over open leermiddelen het mbo! 

Klik hier voor het overzicht van alle items, volg alle bijdragen en laat je inspireren! 

Route21

Route21 heeft eind januari versie 1.0 van de MORA opgeleverd. We gaan nu door! We hebben drie werkgroepen ingericht; Een werkgroep die zich richt op het verder uitwerken van de MORA en het verwerken van alle input en reacties vanuit de scholen. Versie 2.0 gaan we bestuurlijk vaststellen, waarbij het samen met de HORA en FORA invulling geeft aan de ROSA en zo de onderwijssector bestrijkt. De tweede werkgroep gaat zich bezighouden met de vraag hoe scholen gebruik kunnen maken van de MORA. Naast een goede werkwijze gaan we de scholen hierin ook ondersteunen. De derde werkgroep gaat aan de slag met de opdracht die het thema Leven Lang Ontwikkelen heeft gekregen; kom met een plan van aanpak voor het doorpakken op Centraal Aanmelden met Centraal Inschrijven in het licht van LLO. Hierbij sluiten we aan bij de reeds lopende initiatieven op dit vlak. 

Centraal Aanmelden (CA)

Afgelopen 1 maart is CAMBO, centraal aanmelden MBO, officieel in productie genomen. Al meer dan 4700 aanmeldingen zijn in de pilotfase verwerkt. De koppeling met Eduarte is op het strikje na gereed en de andere SIS leveranciers geven aan nog steeds op planning te liggen om de koppeling met CAMBO voor de zomervakantie te realiseren.  

Handleidingen en stappenplan voor aansluiten en implementatie zijn gereed en hoe je kunt aansluiten is ook geregeld. Wil je instelling starten dan kan dat door een mail te sturen naar info@mbovoorzieningen.nl. Vergeet niet twee contactpersonen, BRIN nummer, het SIS waar je op wil aansluiten en de datum dat je wil aansluiten erbij te vermelden. Op naar CAMBO!  

Bruggen Bouwen

Afgelopen periode heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar het programma Bruggen Bouwen. Is de inzet van i-coaches wel effectief, klopt het model van de succesfactoren die het programma hanteert wel, worden de leergangen goed gewaardeerd, waar kan het programma nog verbeterd worden? Allemaal vragen die aan de orde komen in het rapport dat Berenschot recent heeft opgeleverd. Heel in het kort kan geconcludeerd worden dat het programma het goed doet, zeker voor instellingen die met een i-coach programma gaan starten. Voor meer gevorderde gebruikers is er behoefte aan een programma Bruggen Bouwen 2.0. Daar gaan we mee aan de slag. Een artikel over het onderzoek en het onderliggende rapport komt begin volgende week beschikbaar op de sites van Kennisnet en saMBO-ICT. Meer informatie kunt u opvragen bij Martijn Bijleveld en Leo Bakker. 

Gebruikersgroep B3net

Begin 2020 nam een groep scholen het initiatief om met een B3net gebruikersgroep te starten onder de vlag van saMBO-ICT. Vanwege corona ging de eerste bijeenkomst op het laatste moment niet door. Nu corona lang duurt, willen men toch niet meer wachten met starten tot het in een live bijeenkomst kan. Daarom vindt op 9 maart 2021 de eerste Gebruikersbijeenkomst B3net via Teams plaats. Gebruikt jouw school ook B3net en heb je belangstelling om mee te doen, meld je dan aan door een mail te sturen naar info@sambo-ict.nl

Netwerk IBP - Peer Review

Tijdens de netwerkbijeenkomst van 11 maart worden de resultaten van de peer review uitvoeriger besproken en evalueren we ook het proces van de benchmark en de peer review. Verder natuurlijk veel actuele IBP-ontwikkelingen en we gaan bespreken waar we in dit netwerk de komende periode op willen focussen. 

Peer review 

In januari en februari is de peer review uitgevoerd bij 39 van de 57 deelnemers aan de Benchmark IBP-E 2020. De peer review is bedoeld om de betrouwbaarheid van de Benchmark aan te tonen. Van de 39 deelnemers aan de peer review hebben er 23 deelgenomen aan de peer-carrousel (instelling A reviewt B, B reviewt C enz.) en hebben 16 instellingen gekozen voor een review door een externe auditor. Van de 10 statements uit de steekproef konden er gemiddeld 9 worden vastgesteld; opnieuw een hele mooie score die laat zien dat de Benchmark IBP-E een betrouwbaar instrument is om de volwassenheid van de instellingen op IBP-gebied te meten. 

Cybercrisisoefening OZON: 18 maart 

Op 18 maart vindt cybercrisisoefening OZON plaats, waarmee de instellingen in een levensecht scenario kunnen testen in hoeverre zij voorbereid zijn op een cybercrisis. Aan deze landelijke oefening, georganiseerd door SURF, doen zo’n 50 onderwijs- en onderzoeksinstellingen mee, waaronder 12 mbo’s. Ook de MBO Raad speelt mee. Vanuit saMBO-ICT draaien we mee in de voorbereidingen en we zullen in de volgende nieuwsbrief terugkoppelen over de bevindingen. 

Onderwijslogistiek en microcredentials

In het programma Doorpakken op digitalisering is het aspect rond microcredentials volop aan de orde. Digitale certificaten voor kleinere onderwijseenheden, trainingen of cursussen. Maar hoe definieer je dat nu precies, welke maatvoering is handig, welke afspraken moet je daar als sector over maken  en vooral ook wat is de civiele waarde van dergelijke microcredentials. Allemaal vragen waar we een antwoord op moeten vinden voor we er echt mee aan de slag kunnen. Momenteel lopen er vanuit het programma DOD een viertal pilots met credentials of badges, mede om deze vragen te beantwoorden. Het team Onderwijslogistiek heeft die onder haar hoede genomen en is ook van mening dat dit fenomeen cruciaal is om flexibilisering en personalisering van het onderwijs, zeker ook in het kader van een leven lang ontwikkelen, mogelijk te maken. Meer informatie bij Leo Bakker

Coöperatie MBO Voorzieningen

1 maart is de kick-off geweest voor de aansluiting van CAMBO op de SIS systemen van onze leden. De instellingen die Eduarte gebruiken als SIS kunnen zich vanaf heden opgeven om aangesloten te worden. Instellingen die een ander SIS gebruiken moeten helaas nog even wachten totdat hun SIS leverancier de koppeling gereed heeft. De verwachting is dat dit net voor of net na de zomervakantie het geval is. We merken dat veel instellingen dit jaar de overstap willen gaan maken en dat is mooi nieuws. Tevens kunnen we melden dat de documentatie gereed is. We danken een ieder die meegeholpen heeft het governance document van de Coöperatie vorm te geven. Hierin staan onderwerpen beschreven als, wie bel je als het niet werkt of hoe gaan we om met de doorontwikkeling van CAMBO. We zijn er heel trots op, hoe dit samen tot stand is gekomen. Wil je meer weten over deze afspraken, de migratie of wil jouw instelling misschien zelf aansluiten, stuur dan een mailtje naar info@mbovoorzieningen.nl.

SURF - Leergang Starten met edubadges

Edubadges, het platform voor digitale certificaten, is sinds een half jaar live. Inmiddels gaan vier mbo-instellingen deze dienst gebruiken. Tevens biedt saMBO-ICT een stimuleringsregeling aan vanuit het programma Doorpakken op digitalisering door de abonnementskosten voor een half jaar te verlagen. Er is nog ruimte voor twee mbo-instellingen om hiervan gebruik te maken.

SURF biedt een online leergang voor mbo-, hbo- of wo-instellingen die graag willen starten met het uitreiken van edubadges aan studenten. Als je wilt starten met de toepassing van edubadges, moet je voorbereidingen treffen in de eigen organisatie. Er moeten allerlei beslissingen worden genomen: in welke onderwijscontext wil je edubadges inzetten? Bouw je een bepaald leerpad op? Welke afbeelding gebruik je op de edubadge? Wie beheert de edubadges binnen de instelling en wie geeft ze uit? Hoe communiceer je hierover met de studenten?
Het stappenplan "Starten met edubadges"  bevat informatie over deze vraagstukken en neemt je mee langs de voorbereidingen die nodig zijn om edubadges uit te reiken aan studenten.

De keuzes die in het stappenplan beschreven zijn, spiegel je tijdens de leergang aan de situatie in je eigen instelling en aan je eigen visie op hoe je edubadges wilt inzetten. Tijdens de leergang werk je dus aan je eigen actieplan.

Deze leergang is bedoeld voor onderwijsadviseurs, ICT&O-adviseurs, innovatiemanagers en docenten uit het mbo, hbo en wo, die concreet aan de slag willen gaan met de inzet van edubadges in de eigen onderwijsinstelling of faculteit.

Er is ruimte voor maximaal 18 deelnemers. Bij minder dan 8 deelnemers gaat de leergang niet door. De leergang start 7 april.

Voor meer informatie zie de website van SURF of stel een vraag aan remco.rutten@surf.nl.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 15 april 2021.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.