Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief april 2022

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Examenbesprekingen
  • Meet-ups examens nakijken
  • KNAW-avond Statistiek in het VO
  • Discussie: Teksten in wiskunde A examens
  • Onderwijs meets Onderzoek
  • Meld een collega aan
  • Vakantiecursus
  • Symposium ter nagedachtenis van Aïda Paalman - de Miranda
  • Van de vakbondstafel: Peiling coronamaatregelen
  • Tot slot

Van de voorzitter


Beste collega’s, 

Op het randje van april nog een nieuwsbrief. Met veel informatie over de examens, met besprekingen en meet-ups. Dat heeft corona ons wel gebracht; het is veel makkelijker geworden om online bijeenkomsten te organiseren. Maar toch is mijn ervaring dat fysieke bijeenkomsten ook veel voordelen hebben. De NVvW-bestuursvergaderingen doen we nu om-en-om, fysiek en online en de diepgang waarmee we onderwerpen bespreken is bij online vergaderen toch minder. 

Een van de onderwerpen die we onlangs uitgebreid besproken hebben is ons standpunt rond basisvaardigheden. Naar aanleiding van een vraag van de Onderwijsraad hebben we gediscussieerd over de basisvaardigheid rekenen/wiskunde en welke mogelijkheden en bezwaren we zien in de huidige praktijk. Onze zienswijze hebben we opgestuurd naar de Onderwijsraad en deze is hier te lezen. Mocht je aanvullingen hebben of een andere mening zijn toegedaan, dan horen we dat uiteraard graag. 

En dan is er nog een nieuwtje over basisvaardigheden! Afgelopen woensdag stuurde minister Wiersma een brief naar de Tweede Kamer waarin hij meldde dat hij met spoed wil werken aan kerndoelen basisvaardigheden. 
De minister wil nog voor de zomer starten met de actualisatie van de kerndoelen voor taal en rekenen-wiskunde. Dit is een versnelling ten opzichte van de eerdere plannen. In dezelfde brief geeft de minister ook aan dat snel een start gemaakt wordt met het aanpakken van de kerndoelen voor burgerschap en digitale geletterdheid. 
Dit betekent dat er voor de zomer niet alleen gestart wordt met het invullen van de nieuwe wiskundevakken in de bovenbouw havo en vwo, maar ook met de actualisatie van de kerndoelen voor de onderbouw. De NVvW zal nauw betrokken worden bij beide projecten en we kunnen daarbij de inbreng van jullie, onze leden goed gebruiken. Hou de nieuwsbrief en het nieuws op de website in de gaten. Op dit moment kun je solliciteren naar een plek in de vernieuwingscommissie voor havo-vwo-bovenbouw (reageren kan tot 6 mei). Daarnaast verwacht ik dat binnenkort ook de werving voor een commissie voor de kerndoelen in de onderbouw van start gaat. 

Maar voor de korte termijn ligt de focus van veel van ons op de eindexamens en ik wens jullie daar veel succes mee!

Ebrina Smallegange
Voorzitter NVvW
voorzitter@nvvw.nl

Examenbesprekingen



Ieder jaar organiseert de NVvW centrale examenbesprekingen. Van deze besprekingen wordt een verslag gemaakt dat iedere wiskundedocent tijdens het nakijken kan inzien.

Het doel van deze bespreking en het verslag is om zoveel mogelijk overeenstemming te krijgen in het nakijken. Het correctievoorschrift is natuurlijk altijd leidend, maar in sommige gevallen voorziet het correctievoorschrift niet en dan proberen we afspraken te maken over het nakijken in deze situaties. 
De deelnemers aan de examenbesprekingen zijn ervaren docenten die in overleg tot voorstellen komen. De planning voor de examenbesprekingen (deze vinden allemaal plaats in Utrecht, op loopafstand van het station): 


Wil je deelnemen aan een examenbespreking, laat het dan via dit formulier weten. 
 

Meet-ups examen nakijken




De dag na de examenbespreking is er een online meet-up voor alle wiskundeleraren die graag even willen overleggen over een bepaalde opgave of ergens tegenaan lopen. 

Deze meet-ups zijn gepland op de volgende tijdstippen:


Wil je je opgeven voor een meet-up, ga dan naar dit formulier. 
 

KNAW-avond: Statistiek in het VO



De wiskunde heeft zich ontwikkeld van de taal van de natuur tot de taal van de maatschappij. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam bespreken experts wat hiervan de gevolgen zijn voor de wiskunde die wij onderwijzen, met speciale aandacht voor kansrekening en statistiek.

Toeval en onzekerheid zijn relatief nieuwe paradigma's in het onderwijs. De combinatie van harde wiskunde en menselijke intuïtie is lastig. En niet alleen leraren worstelen ermee. Wat zouden kinderen op de middelbare school moeten leren?

Datum: 24 mei 2022 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie: KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29
Prijs: gratis (wel aanmelden)

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op deze pagina

Discussie: Teksten in wiskunde A examens



Regelmatig wordt na een centraal examen wiskunde gediscussieerd over de lengte van contexten en de rol van taal in de examens. Toch lijken de reacties dit jaar heftiger dan in andere jaren. Er was een mooie analyse van Gerard Koolstra in wiskunde e-brief 890 en Kees Hoogland ging samen met anderen aan de slag met een herontwerp van de wiskunde A examens. 

De werkgroep havo/vwo mengt zich via twee blogs op de NVvW-site in de discussie over het vwo wiskunde A examen van 2021.
Ze proberen daarbij dicht aan te sluiten bij de huidige praktijk en gaan er daarbij vanuit dat wiskunde A opgaven altijd gekoppeld zijn aan contexten.

Het eerste blog van de werkgroep vind je hier. Met aan het einde een link naar het tweede blog.

De werkgroep stelt een reactie (onderaan het blog) zeer op prijs. 

Onderwijs meets Onderzoek




Zet alvast in je agenda:
Onderwijs meets Onderzoek op 10 juni 2022

Tijdens deze conferentie kijken we wat je morgen in de klas kunt gebruiken van al die mooie dingen die de afgelopen tijd op het gebied van wiskundeonderwijs onderzocht zijn. 

Tijdens Onderwijs meets Onderzoek gaan wiskundeleraren en onderzoekers van wiskundeonderwijs met elkaar in gesprek over de vraag wat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek voor elkaar kunnen betekenen.

Het thema van 10 juni: De toekomst van het statistiekonderwijs. 

Het programma
14:30 – 15:00 Inloop
15:00 – 15:45 plenaire lezing van Casper Albers
16:00 – 16:45 postersessie
17:00 – 17:45 parallele workshops
18:00 – 19:00 afsluitende maaltijd

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Meld een collega aan




Het lidmaatschap van de NVvW levert veel voordelen op:
– de behartiging van je belangen als wiskundeleraar
– bijwonen van meet-ups en korting op conferenties
– veel achtergrond en inspiratie voor je lessen
– een website met veel informatie
– rechtsbijstand in geval van conflict met je werkgever
Lees op deze pagina meer over het lidmaatschap van de NVvW.

Deze voordelen gun je natuurlijk ook je collega!

Als je een collega aanmeldt voor een lidmaatschap van de NVvW, dan krijgen jullie beide een cadeau. Ga naar deze pagina om je collega aan te melden.

Vakantiecursus



De vakantiecursus voor wiskundeleraren staat dit jaar in het teken van
   Willekeur en structuur in netwerken

Hoofddocente is Nelly Litvak (Universiteit Twente). Daarnaast zullen Clara Stegehuis (UT) en  Pim  van der Hoorn (TU/e) een voordracht houden.

De vakantiecursus vindt zoals altijd plaats in Amsterdam en in Eindhoven. 

Amsterdam: 26 en 27 augustus
Eindhoven: 2 en 3 september

Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 
 

Symposium ter nagedachtenis van Aïda Paalman - de Miranda

Op 18 juni 2022 organiseert de Universiteit van Amsterdam (UvA) een eendaags symposium in de Aula ter nagedachtenis van prof. dr. Aïda Paalman-de Miranda. U bent van harte uitgenodigd om dit bijzondere eerbetoon bij te wonen.



Gedurende haar carrière was prof. dr. Aïda Paalman - de Miranda een inspirerende wetenschapper met een hart voor onderwijs en een grote betrokkenheid bij de begeleiding van haar studenten. Zij overleed in 2020 op 84-jarige leeftijd. Tijdens het symposium zal onder andere aandacht zijn voor haar opmerkelijke verhaal, waarin zij de wiskundige en Surinaamse gemeenschap met elkaar wist te verbinden.

Datum: Zaterdag 18 juni 2022
Inloop: 13:00 - 14:00 uur
Programma: 14:00  - 17:15 uur
Borrel: 17:15  - 18:00 uur
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411

Er is een uitgebreid programma met veel sprekers. Kijk voor het hele programma en registratie op de website van de UvA.

Van de vakbondstafel: Peiling coronamaatregelen



 
De afgelopen twee jaar is er veel van de onderwijssector gevraagd. Iedereen heeft steeds alles op alles gezet om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Een enorme prestatie die veel waardering verdient, want de omstandigheden waren, met vrijwel continu op- en afschalen van beperkende maatregelen, onzeker en zwaar.
 
Om zoveel mogelijk te voorkomen dat we nogmaals in deze situatie belanden, wordt er door OCW, in samenwerking met de bonden en werkgevers, gewerkt aan plannen rondom preventie en scenario’s. Zo kunnen we zorgen voor meer voorspelbaarheid wanneer het virus onverhoopt weer oploopt. Het ministerie van OCW wil via een peiling onderwijspersoneel, bestuurders, leerlingen en ouders vragen om ervaringen te delen over de coronamaatregelen in de afgelopen twee jaar.

Met uw antwoorden krijgen we meer zicht om deze plannen goed vorm te krijgen. Klik hier voor de peiling
 
Tot slot
Voor in de agenda:
Op 1 oktober organiseert de werkgroep Geschiedenis het XXVIIIe symposium, met als thema Machtige verhalen. Binnenkort lees je meer over dit symposium, dat gehouden zal worden in Museum Boerhave in Leiden.   

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.
Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.