Hebreeuws Studiehuis Reshiet is sinds 2013 gevestigd in Israel. ‘Vanuit Shomron’ is een onafhankelijke nieuwsbrief, wordt gratis aangeboden en verschijnt vrijwel wekelijks. Het schrijven van de nieuwsbrieven begon tijdens de Gazaoorlog van 2014. Destijds bleek dat de NL-media zeer éénzijdige informatie verschaften over die zomeroorlog. Nog steeds is er naar onze mening sprake van éénzijdige berichtgeving als het over Israel gaat. Wij beseffen wel degelijk dat ook wij een ietwat ‘gekleurde en beperkte bril’ op hebben omdat wij o.a. naast het werk als Hebreeuwse leraren niet alle gelegenheid hebben om uitgebreid op alle onderwerpen in te gaan. Iedere week is er enig ‘geestelijk manna’ te proeven door de toelichting op de wekelijkse Torahlezingen en aanvullingen vanuit het NT. Voel u vrij deze brieven door te sturen.
Hartelijke groet, Yair en Karen Strijker, Na’ale Israel
|
|
Shalom beste lezers!
Het is het weekend vóór Purim. Dikwijls is het dan prachtig weer, maar het gezegde: ‘maart roert zijn staart' geldt nu ook voor Israel. Het is koud, winderig en regenachtig. Koud is het ook op het wereldtoneel met zoveel menselijk leed op vele aardse plekken en nu ook in het oosten van Europa. Israel leeft intens mee met wat er gebeurt en is tegelijk super alert op wat Iran aan het voorbereiden is. Iran wil, net zoals haman destijds, het Joodse volk vernietigen. Dat Mashiach Yehoshua snel moge verschijnen, want hoelang moet de zorg en ellende op deze aardbol nog voortduren voordat Hij komt om de aarde te richten?
Onderaan deze nieuwsbrief wederom de Parasha van de week, bezien vanuit Tenach en NT!
|
|
Purim deel 2
|
|
Antisemitisme, zo oud als de mensheid
Antisemitisme is volgens het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal ‘racisme gericht tegen de Joden’ en is synoniem met ‘jodenhaat.’ Een antisemiet is ‘iemand met antisemitische denkbeelden’ oftewel een ‘jodenhater.’ Was haman een antisemiet? Haman haatte niet alleen de Jood Mordechai om persoonlijke redenen – Mordechai wilde geen knieval voor hem maken - maar hij koesterde haat tegen het hele Joodse volk. Haman bedacht een plan om alle Joden radicaal uit te roeien uit heel het Perzische Rijk ,dat het Midden Oosten omvatte tot diep in Egypte. Haman was een echte antisemiet, hij wordt een Agagiet genoemd, een afstammeling van Amalek.
Haman wilde niet alleen wat hitler later wilde: het hele Joodse volk vernietigen, maar hij wilde in feite ook wat de volken rondom Israël al eeuwen tevoren wilden doen: ‘Komt, laten wij hen als volk verdelgen, zodat aan de naam van Israël niet meer wordt gedacht!’ (Psalm 83:5). Tot deze naburige volken behoorden behalve de Ismaëlieten en de Edomieten ook de Amalekieten. De Ismaëlieten stamden af van Ismaël, Abrahams oudste zoon, dus de oom van Ezau én van Jacob, die de stamvader is van het Joodse volk. De Edomieten waren afstammelingen van Ezau. De Amalekieten of Agagieten, waarvan Haman er een was, waren zowel verwant met de Ismaëlieten als aan de Edomieten.
De Amalekieten waren het eerste volk, de eerstelingen van de volken, die een serieuze poging deden om Israël radicaal van de kaart te vegen. Ze probeerden het al toen Israël nog maar net uit Egypte was bevrijd, toen het nog niet een echt volk was, nog niet op de kaart stond, alleen op de kaart van God. Kennelijk had de Amalekietische ‘geheime dienst’ een vermoeden of een occult signaal gekregen van de grote tegenstander over wat Israëls God met Zijn volk van plan was: Israël zou binnenkort als de jongste der volken officieel worden aangesteld als de eersteling, als de leider der volken. Zoals inderdaad gebeurd is bij de Berg Sinai, waar God Zijn volk apart gezet, geheiligd heeft tot Zijn bijzonder instrument, tot een koninkrijk van priesters, van leraren en voorzangers (Ex. 19:6). Vlak voor die unieke gebeurtenis viel Amalek Israël aan in een valse poging tot een vernietigingsoorlog (Exodus 17:8-15).
* In de Hebreeuwse naam Amalek: -עמלק- schuilt het woord -מלק- málaq stukknijpen, de nek omdraaien. Málaq heeft letterverband en klankverwantschap met -מלך- málakh, koning/voortrekker zijn. De letter Ajin (ע) aan het begin van de Hebreeuwse naam -עמלק- vertegenwoordigt het getal 70, en kan verwijzen naar de ‘70’ volken. De letter Ajin, die letterlijk ‘oog’ betekent, het oog van de ziener, van de visionair, kan ook duiden op de Amalekietische politieke ‘visie.’ Amalek voelde zich als kleinzoon van Ezau en als afstammeling van de door God zozeer gezegende stamvader Abraham kennelijk geroepen en gemachtigd om als vertegenwoordiger van het Abrahamitische leidersvolk, vlak voor het Sinaigebeuren namens alle 70 volken op te treden tegen Israël. Dit zelfbeeld werd later nog bevestigd door Bileam: ‘Eersteling, voortrekker der volken is Amalek’ (Num.24:20).
In de Joodse traditie gaat het verhaal dat de volken eerst geprobeerd hebben om de God van Israël Zelf uit de weg te ruimen. Op alle mogelijke manieren dreven zij de spot met Hem en maakten ze Zijn Woord, Zijn Torah belachelijk. Toen dat niet lukte, hoezeer ze ook hun best deden Israëls God opzij te zetten, het (ere)dienen van Hem, de Ene, radicaal te doen beëindigen; Zijn Torah en Zijn profetisch Woord te ondermijnen, besloten de volken om Zijn vólk uit de weg te ruimen. Er zit een diepe waarheid in deze traditie. De verborgen oorzaak van de Jodenhaat is de haat, de emotionele en rationele weerzin tegen de God der Hebreeën, de God van de Bijbel. Anders gezegd: antisemitisme is ten diepste geen Jodenhaat, maar weerzin en haat tegen de God van de Joden. Maar baruch haShem, prijs de Heer, Am Yisrael Chai, het volk Israel leeft. Gut Purim!
Wilt u het (gratis) webinar over Purim aanstaande maandag via Zoom volgen? Stuur ons dan een mail. We beginnen om 19.30 (NL tijd) en de studie a.d.h.v. een PowerPoint presentatie duurt circa een uur.
|
|
|
|
Terrorisme, alweer..
|
|
Deze week waren er twee aanslagen door Arabische terroristen die met messen probeerden in te steken op Israelische soldaten in en rondom de Oude Stad van Jeruzalem. De soldaten werden wel gewond maar niet levensbedreigend. De daders zijn in het gevecht wel omgekomen. Israel voert van tijd tot tijd beschietingen uit op Iraanse doelen in Syrie. Soms geven ze dat toe. Maandag was er ook een doelgerichte aanslag vlakbij Damascus waarbij twee Iraanse officieren van de Revolutionary Guard werden gedood. De mannen waren betrokken bij aanslagen op Israel. Iran heeft de aanslag toegegeven. De laatste keer dat zij een aanslag toegaven waarbij officieren tijdens een Israelische aanval omkwamen was in 2018. Een maand later werd Israel als vergelding beschoten met vele Iraanse raketten.
|
|
|
|
Oekraïne-Israel
|
|
Het is zeer uitzonderlijk dat premier Bennett afgelopen shabat naar Rusland vloog om een poging tot bemiddelen te ondernemen tussen Oekraïne en Rusland. Israel staat ook (nog) niet in het lijstje van landen waarmee Russen momenteel geen banden mee mogen hebben. Alle Europese landen staan daar wel op, maar vrijwel geen Arabische of Afrikaanse landen. Bennet draagt een keppel en zou normaliter de shabatregels niet overtreden. Vliegen, autorijden of bijvoorbeeld een vuur aansteken is ‘not done’ in de religieuze gemeenschap. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer er een leven op het spel staat gelden al die beperkingen niet. Dat heet pikuach nefesh, het redden van een leven, een ziel. In Oekraine wonen een paarhonderdduizend Joden en Israel doet er veel aan om ook hen te proberen te beschermen. Veel is er niet bekend gemaakt over de besprekingen, die daarna ook met Zelensky en Scholtz (Duitsland) zijn gevoerd. Israel verwacht binnenkort vele Oekraïners op te vangen waaronder ook niet-Joodse. In verhouding met andere landen is Israel het land wat de meeste vluchtelingen zal integreren.
Zoals al eerder gezegd laat Israel zich anderzijds ook niet geheel en al afleiden door wat zich in oost Europa afspeelt. Rusland en China bouwen een steeds sterkere band met elkaar op en zijn ook partners met Iran. Met name Iran zal erop blijven hameren dat Israel van de kaart geveegd moet worden. Alle drie die landen zitten overigens niet in het ‘pact’ van Klaus Schwab (World Economic Forum) en vooral ook daarom heeft de VS al jaren een vorm van sanctie-oorlog met die drie landen. Het kleine Israel is wel WEF gelinkt, maar zit niet te wachten op een gespannen relatie met het grote Rusland of het machtige China. Rusland is sterk aanwezig in Syrië en het land heeft daar ook een behoorlijk wapenarsenaal opgebouwd, inclusief nucleaire wapens. Voor Israel is dit iets om ongerust over te worden, naast o.a. de 150.000 raketten die Hezbollah vanuit Zuid Libanon op ons gericht heeft. Ook een slechte relatie met China zou slecht uitpakken voor Israel. Met name rond de tijd van Purim is Israel extra alert….
|
|
|
|
de zes miljoen...
|
|
Or leMishpachot, Licht voor families is een organisatie die hulp biedt aan de ouders en grootouders van gevallen Israelische soldaten. Op hun iniatief is er nu een eerste lezing in de Knesset aangenomen waarin ouders van gevallen soldaten binnen 72 uur na het overlijden van hun zoon zijn sperma mogen laten invriezen om toch nog in de toekomst voor nageslacht te zorgen en de ouders eventueel nog grootouders kunnen worden. Bovendien leeft nog altijd in Israel de gedachte bij velen dat het ‘terugbrengen’ van de zes miljoen vermoorde joden na 77 jaar nog steeds niet is bereikt. In vele landen vriest men sperma in maar in Israel was dit tot nog toe ongebruikelijk. We begrijpen de wensen van de ouders heel goed maar ergens vraag je je af... tja.
|
|
|
|
De Pesach sedervertelling ligt al bij de drukker
|
|
De nieuwe Pesach sedervertelling is een toegankelijk en verrijkend boekwerkje om te gebruiken op de Pesachavond. Ook bedoeld voor mensen die weinig tot geen idee hebben waar de Bijbelse Pesachavond om draait. We hebben geprobeerd vanuit de Hebreeuwse grondtekst en Bijbelwoordstudies meer licht te geven op de handelingen die men verricht tijdens de Pesachmaaltijd. Jehoshua/Jezus vierde ieder jaar Pesach met zijn familie, lezen we in Lukas 2:42. Zijn Laatste Maaltijd krijgt meer diepgang wanneer we stapsgewijs het grote gebeuren van de Uittocht uit Egypte naast de Uittocht van Jehoshua leggen. De Sederavond is voor jong en oud. Begin volgende week gaat deze zeer unieke Hagadah/Pesachvertelling, naar de drukker! De Hagadah is prachtig geïllustreerd met tekeningen in de stijl zoals Ruben ook ons cursusboek 'Hebreeuws in Zes Dagen' heeft geïllustreerd. Een goed cadeau voor uzelf en om door te geven aan anderen! Bestellen kan binnenkort via de website www.studiehuisreshiet.nl
|
|
|
|
Spreekbeurt Katwijk
|
|
Zoals ik vorige week ook al aankondigde ben ik, Yair, even voor familiebezoek in Nederland. Ook spreek ik op 26 maart in Succath Jeshua in Katwijk. De Shabatsdienst begint om 10.30. Welkom! Het adres is Baljuwplein 10 te Katwijk. Helaas komt Karen dit keer niet mee; zij blijft bij de kinderen!
|
|
|
|
Parasha Wajiqra
|
|
Parasha Wajiqra; en Hij riep. We lezen Leviticus 1 t/m 6:7; uit de Haftara lezen we Jesaja 43:21- 44:23 en we lezen Hebreeën 10:1-18.
Leviticus, het middelste Bijbelboek is het kortste van de vijf Boeken van de Torah. Het beschrijft maar acht dagen van de geschiedenis van Israel, terwijl het volk zich ophoudt bij de berg. Wajiqra betekent: En Hij riep/noemde: qara -קָרָא- is het werkwoord en heeft woordverband met bara -בָּרָא- wat scheppen betekent. Al roepende heeft God Zijn Schepping geschapen. Wat zo mooi is, is dat dit in het Hebreeuws in de voltooide tijd staat; het ís gedaan, onomkeerbaar en dit zegt zoveel over God: Zijn beloften en Zijn gaven zijn onberouwelijk en zo is dit ook met Zijn schepping.
Leviticus/Wajiqra is niet toevallig het middelste boek: in Leviticus is Gods plan verpakt van de verzoening door het bloed van het Lam, wat ook de kern is van Zijn gehele plan met de mens.
De Parasha handelt over het brengen van de verschillende offers, zoals bijvoorbeeld het vredeoffer, shelem -שֶׁלֶם. Dit komt van het werkwoord shálám -שָׁלָם: heel maken waarvan ook het overbekende woord shalom -שָׁלוֹם: vrede, heelheid. Ook wordt het qorban -קָרְבָּן- genoemd als offer, wat woordverband heeft met het woord voor naderen, karabh -קָרָב. Zonder offer kunnen we Hem niet naderen, of het nu een echt dier is of een dankzeggingsoffer na de tempeltijd, Hij doet het ermee!
Het brandoffer is het olah -עֹלָה, wat ook betekent opgaan en inderdaad gaat een brandoffer omhoog, in rook op wanneer men het verbrandt. Een vuuroffer is een ishah -אִשׁה, van het woord: vuur, esh -אֶשׁ. Een gedenkoffer is een azkáráh -אַזְכָּרָה, van het werkwoord zakhar -זָכַר, gedenken. Een spijsoffer is een mincha -מִנְחָה. Een spijsoffer is ook een cadeau, een geschenk zoals in Genesis 32:14 waar Ja’aqobh aan Esav vee als cadeau geeft. Een zondoffer is een chatá’áh -חַטָאָה. Van het werkwoord voor zondigen: chátá -חָטָא. Opvallend dat bij dit laatste offer in Leviticus 5:6 specifiek een vrouwelijk dier wordt geofferd én het woord Chatá’áh is een vrouwelijk woord. Vrouwelijk is in het Hebreeuws neqabhah -נְקַבָה, van het werkwoord náqabh -נָקַב wat onder meer betekent: vloeken, in vers 1 van dit hoofdstuk staat dan ook dat dit offer gebracht moet worden als men iemand hardop hoort vloeken en dit niet aanbrengt.
Jesaja en de Hebreeënschrijver sluiten hier naadloos op aan. God vertelt het volk wie Hij is voor hen en dat Hij zonder hun offers ook wel kan (vs. 23). Opvallend is dat Hij in Jesaja drie keer herhaalt dat iemand een stuk hout neemt, daar vuur van maakt om zich te warmen en om brood op te bakken en de rest van het hout gebruikt om zich een afgod te maken. Als we iets heel erg raar vinden dan zeggen we dat ook weleens twee of drie keer en het lijkt erop dat God dat hier ook doet: ‘Hoe belachelijk: brood, warmte en een afgod, nou ja!’
God Zelf heeft in Zijn Zoon het antwoord gegeven; in het Lam dat voor eens en voor altijd is geslacht voor de zonden der wereld en in Jesaja zien we dit cryptisch aangekondigd in de woorden: ‘Ik ben de Eerste en de Laatste,’ oftewel de Aleph -א- en de Taw -ת. (44:6; Openbaring 1:17 en 22:13). Aleph betekent Eersteling, Voortrekker, Koploper en Taw betekent teken, kruisteken. God zou hier eigenlijk cryptisch kunnen zeggen: ‘Ik, de Eersteling, geef Mijzelf over aan het kruis voor jullie!’ Hoe ontroerend is dit en Hij heeft het nog werkelijk gedaan ook, ruim duizend jaar na deze profetie van Jesaja komt Hij echt in het vlees en laat Hij zich werkelijk kruisigen, onnavolgbaar is Hij in Zijn kwetsbaarheid! God is boos over de zonden van de mensen en wat doet Hij: Hij komt in het vlees en laat Zich door de mensen ombrengen! Had het niet andersom moeten zijn? Maar juist die kwetsbaarheid: naakt aan een kruis hangen, te kijk voor iedereen die maar wil, onze schuld op Zich nemen en als overmaat van ramp scheurt nog eens het voorhangsel voor het Heilige der Heiligen bij Zijn sterven. De Zoon hangt er te kijk, de Vader komt te kijk door het scheuren van dat doek. Niemand mocht daarvoor ooit het Heilige der Heiligen betreden, noch er binnen kijken, behalve de hogepriester en dan alleen op Jom Kipur (Grote Verzoendag). Had Hij niet de mens te kijk moeten zetten door hun zonden? Wie kan Hem navolgen? En juist die kwetsbaarheid maakt dat Ik Hem wil gehoorzamen, dat is het wat mij het meest ontroert; waardoor ik voor Hem wil knielen. Wie is zoals Hij?
Alle offers wijzen naar dit geweldige Offer van en door Hemzelf. Alle eer aan Hem, Die Zijn woede over onze zonden in Zichzelf verwerkt heeft, door Zelf Offerlam te worden! Dit is wat de Hebreeënschrijver ook echt benadrukt. Hij is maar één keer geofferd en dat ene offer is genoeg; omvat al die offers die daarvóór zijn geofferd. Wat opvalt aan vers 12 is dat Hij naar de rechterhand van God is gegaan en daar nu wacht totdat al Zijn vijanden tot een voetbank voor Zijn voeten dienen. Hij wacht dus! Daar zou men zomaar overheen lezen. Het Griekse woord hiervoor is ekdéchomai, εκδεχομαι: wachten, verwachten. Terugvertaald naar het Hebreeuws is dit 1. Arabh -עָרַב, borg zijn (Genesis 43:9, 44:32); 2. Qabhats -קָבַץ, verzamelen (Micha 2:12); 3. Qatsar -קָצַר, maaien, oogsten, verkorten. In Hebreeën 7:22 staat dat onze Messias borg is geworden van een beter Verbond. In Zacharia 14:1-2 staat dat Hij Zijn vijanden verzamelt en verslaat. In Openbaringen 14:15 geschreven over de oogst der aarde, die rijpt en dat de tijd om te maaien is gekomen in het laatste der dagen. Daar wacht Hij op, shabat shalom.
|
|
|
|
Activiteiten en meer...
Alle webinars zijn gratis! Maar een gift is altijd welkom.
Maandag 14 maart webinar Purim.
Dinsdag 15 maart les 3 van de Alephcursus 'Hebreeuws in Zes Dagen.'Woensdag 13 april webinar Pesach.
Donderdag 27 april, Tour D’Israel, de virtuele reis (nr.6) naar Noordwest Israel en Samaria.
Maandag 9 mei les 1 van de Alephcursus 'Hebreeuws in Zes Dagen.' Deze les mag u vrijblijvend meedoen, verder deelnemen aan de cursus van zes lessen kost 79,50, de lessen worden om de week gegeven via Zoom.
Maandag 30 mei webinar Psalm 2
Donderdag 2 juni webinar Shavuoth
Dinsdag 14 juni webinar Psalm 23
Al deze webinars worden gegeven via Zoom, beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur (behalve de Alephcursus, deze duurt twee uur inclusief een korte pauze).
- - - - -
Aankomende cursussen in Nederland:
Houten – Gimelcursus voorjaar 2022, vijf lessen Data: op 5 donderdagavonden: 12 en 19 Mei, 9, 23 en 30 Juni. Tijd: 20.00 – 22.00 uur Kosten: het cursusgeld bedraagt 75,- euro en het lesboek 18,50 euro. Deze reader is alleen verkrijgbaar bij de docente of via www.studiehuisreshiet.nl Info en opgave bij de docente: Ads van Oudheusden: alephhouten@gmail.com of 06-30676974
- - - - - - - - - -
Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm! NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk), NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker
- - - - - - - - - -
‘Hebreeuws in Zes Dagen’ is een toegankelijke cursus Bijbels denken vanuit de Bijbeltaal.
In zes lessen, verwijzend naar de zes scheppingsdagen, leert u de grondbeginselen van Gods Taal en u leert Bijbelwoorden op te zoeken in een concordantie. Gods Taal is verrijkend en toegankelijk voor iedereen. Het cursusboek kost € 29.50. Ons cursusboek is te bestellen via onze webwinkel op www.studiehuisreshiet.nl.
- - - - - - - - - -
Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 15:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.
|
|
Studiehuis Reshiet, Israel Yair en Karen Strijker Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.
|
|
|
|