Afbeelding

Shalom beste lezers!

Afbeelding

Rosh Chodesh sameach, het is vandaag weer nieuwe maan! Dat het een goede nieuwe maand mag worden, zonder zorg of verdriet en dat Jehoshua’s komst spoedig mag zijn. In deze negende Bijbelse maand valt weer het Chanukahfeest. We herdenken dat dan circa 2200 jaar geleden de Tempel opnieuw werd ingewijd. Nog even en we kunnen de olielampen  van de Chanukiah buiten weer aansteken.
 

De weerprofeten hadden het weer eens mis

Afbeelding

Na afloop van de vorige virtuele les ‘Hebreeuws in Zes Dagen’ op Texel, vroeg men of het nodig was om te bidden voor regen in Israel. Sommigen van der Texelaren (Texelonicenzen)  hadden vernomen dat het bij ons zo’n droge periode is omdat de regen maar uitblijft. Ik meende dat ze graag iets van het Nederlands regenwater onze kant op wilden sturen ?. Een paar druppels waren er afgelopen maand weliswaar gevallen, maar meer ook niet en de aarde is nog steeds kurkdroog. De zgn weerprofeten voorspelden voor deze week alleen maar zonnige, warme dagen.

Op Texel is men gaan bidden ? voor regen en geheel tegen de voorspellingen in werden we deze week twee dagen lang op af en toe een regenbui getrakteerd.  Dat ging gepaard met flinke rukwinden, maar de temperaturen bleven hoog, zo rond de 29 graden. Dit soort regenbuitjes zorgt ervoor dat alles vies wordt buiten.

De auto, de tuinstoelen en tafels zitten dan onder de zanddruppels. Maar dat nemen we voor lief! We hopen dat er de komende maanden veel regen mag vallen  (liefst alleen in de nachten…) zodat het onlangs gezaaide graan rijp mag zijn tegen Pesach. Maar de huidige weerprofeten voorspellen voorlopig alleen maar warme zonnige dagen. We blijven bidden!

 

Mooie reacties!

Afbeelding

We kregen van vele lezers zeer bemoedigende reacties op het nieuwe jasje van ‘Vanuit Shomron’. Omdat de afzender uit de mailbox van Radio Israel kwam, had niet iedereen meteen door dat het van Studiehuis Reshiet kwam, maar al snel konden we mensen geruststellen.

We zijn Cees van der Vlist enorm dankbaar voor de hulp die hij ons nu biedt bij de opmaak en de verzending van de nieuwsbrief en we hopen nog lang door te mogen gaan met schrijven. Wie schrijft die blijft, Be Ezrat haShem, met Zijn Hulp. Het staat u vrij de nieuwsbrief door te sturen naar vrienden en bekenden. Of: maak mensen uit uw gemeente erop attent?

 

Toeristen toeren weer rond in Israel

Afbeelding

Mondjesmaat arriveren er weer toeristen in Israel. Het zijn nu nog voornamelijk familieleden van Israëliërs die op bezoek komen. Maar ook hoorden we van individuele Nederlanders die deze maand zouden arriveren. Echter, zo gemakkelijk gaat dat toch nog niet. Het blijkt dat Nederland nog als een ‘rood’ land te boek staat en dat bemoeilijkt het reizen. Kennissen mochten op de valreep niet naar Israel vliegen omdat de PCR test positief uitviel, ondanks de 2e vaccinatie. Erg vervelend wanneer je dan op het laatste moment niet kunt reizen! De prijzen voor de PCR testen op Ben Gurion zijn helaas voor de toeristen deze week met meer dan 100% gestegen. Kostte een test tot 1 november 40 shekel (iets meer dan €10), nu moet men 89 shekel betalen. Na 14 uur heeft men dan zeker de uitslag. Een sneltest kost rond de 70 shekel meer en dan heeft men binnen vier uur de uitslag.

Maar waar moet de toerist dan heen wanneer de uitslag nog op zich laat wachten? Hotels weigeren toeristen wanneer er geen negatieve PCR uitslag overhandigd kan worden, ook al hebben ze bij een bepaald hotel geboekt. Het blijkt nu, en dat is voor de meeste toeristen alles behalve duidelijk, dat de meeste toeristen, net zoals Israëliërs die geen eigen isolatieplek hebben, eerst verplicht in het ‘corona Dan hotel’ in Jeruzalem moeten verblijven. Daar wachten zij de uitslag af. Wil men in deze periode naar Israel reizen, dan is het goed op internet bij het ministerie van Toerisme van Israel te lezen wat de verplichtingen zijn.

 

Prijzen stijgen

Afbeelding

Israel is al geen goedkoop land maar per 1 november zijn opnieuw vele prijzen gestegen. Vooral zijn nu de wegwerpbekers, plastic borden en schalen en bestek enorm in prijs gestegen, meer dan één keer zo duur. In Israel maakt men nog altijd flink gebruik van plastic en kartonnen wegwerpartikelen. Dat heeft ook o.a. te maken met de kasroetregels (de koshere keuken en gebruiksartikelen). Op religieuze partijtjes zoals een briet mila (besnijdenis), bar- of bat mitswah  (wanneer een meisje 12 of jongen 13 wordt) of gewoon een verjaardag, gebruikt men doorgaans wegwerpartikelen omdat niet iedereen elkaars koshere keuken kent of ‘vertrouwt’. Men scheidt bovendien vlees van melkproducten.

Steeds dure nieuwe aarden borden aanschaffen en nieuw bestek kopen is geen optie voor de meesten en plastic is wel zo gemakkelijk: geen afwas, maar een grote plastic afvalzak. Wegwerpartikelen zijn er in alle soorten van luxe. Denk vooral niet alleen aan de doorsnee witte plastic borden, maar ook aan mooie creatief bewerkte plastic artikelen met gouden randjes ed. Zonde om ze weg te gooien… Met Pesach zijn er dan speciale plastic Pesachartikelen zoals bordjes en kopjes met matseopdruk en b.v. met Onafhankelijkheidsdag plastic bekertjes met de vlag erop en alles in een uitgebreid assortiment. Ieder winkelcentrum heeft wel een uitgebreide ‘wegwerpartikelenzaak’. Dat het allemaal niet goed voor het milieu is moge duidelijk zijn, maar of het intensieve gebruik in Israel van die artikelen snel zal afnemen is ook nog maar de vraag. Mogelijk betaalt men liever een paar shekels meer en dan maar een falafelballetje minder per bord serveren. Het gemak/nut van de wegwerpartikelen voor o.a. kashroet  zal niet zo snel opgegeven worden, menen wij, vooral niet door de orthodoxen.

 

Corona...

Afbeelding

We kregen woensdag weer eens een appje van de school dat er in de schoolbus vanuit Na’aleh naar Modieen, waarin ook onze kinderen zitten, iemand met corona zat. Dit jaar kregen we tot twee keer toe zo’n bericht. Meteen moeten alle kinderen uit Na’aleh die geen twee vaccinaties hebben in quarantaine voor 2 weken. Gelukkig hebben onze kinderen nu een vrijbrief omdat zij door hun corona van afgelopen zomer een coronapas hebben tot circa half december, ondanks dat zij niet gevaccineerd zijn. Hopelijk wordt degene die positief getest is, net zoals onze kinderen, amper ziek.
 

En verder...

Bizarre eis van $10 miljoen van de ‘laatste Afghaanse Jood ‘Zabulon Simantov, die vanuit Kabul naar Israel zou komen. De man is inmiddels een bekendheid is geworden in binnen- en buitenland. Hij verzorgde in Kabul al jaren de synagoge en de Joodse begraafplaats. Eigenlijk wilde hij niet vertrekken, maar liep gevaar nu de Taliban het daar  weer voor het zeggen hebben. De man is sinds eind vorige eeuw gescheiden van zijn vrouw die wel naar Israel is geïmmigreerd met hun twee dochters. Zabulon is via een rescue operation vanuit Kabul naar een niet nader genoemd land gevlogen, maar verblijft nu in een hotel in Istanbul. De man wil nu naar de VS in plaats van naar het Land der Vaderen. Hij breidde zijn eis nog verder uit door een winterjas te eisen…Vandaag lazen we dat er nog een potentiële ‘laatste Afghaanse Jood’  is, namelijk een vrouw van 83 die op haar 17e met een moslim trouwde en door de Afghaanse Joodse gemeenschap, die ooit uit minimaal 50.000 zielen bestond, min of meer genegeerd werd.

----------

 
Hoe verzin je het? Deze week werd er, ondanks protest, in een prive veilinghuis een verkoop gehouden van een tattoo setje waarmee in vernietigingskamp Auschwitz de gevangenen genummerd werden. Het setje zou via Amerika in Israel zijn aangekomen en de verkoper meende dat de hoogste aanbieder de set zou doneren aan een museum. Allemaal niet geloofwaardig, vond ook Yad waShem. Zulke artikelen waarmee mensen als minder dan dieren werden bestempeld behoren niet geveild te worden. Het gerechtshof heeft de veiling weten te stoppen. We hopen dat de wrede naalden, die ooit doordrenkt met inkt, een centimeter diep in de huid van de linkerarm werden geprikt in het Holocaust herinneringsmuseum Yad waShem mogen belanden.

------------

 
De Turkse autoriteiten hebben vier Joodse boeken en een Torahrol weten te onderscheppen die door Syrische rebellen gestolen zouden zijn. De boeken zijn rond de 1000 jaar oud en deels in goud gehuld. Oorspronkelijk zouden de boeken van de Eliyahu Hanavi synagoge uit Damascus komen.
​De synagoge is zo goed als verwoest door de jarenlange burgeroorlog. Volgens de o
verlevering zou Elia op die plaats geschuild hebben voor koning Achab, nadat Elia jarenlange droogte had voorspeld. Ook zou Elisa op die plek door Elia gezalfd zijn als opvolger. De kostbare boeken lagen in een smoezelig plastic zakje verpakt in een auto.

------------

Twee november
Deze week op 2 november herinnerden velen de moord op Yitchak Rabin, inmiddels 26 jaar geleden. Velen vinden dat Rabin mede verantwoordelijk is voor de vele zelfmoordaanslagen op Israëliërs omdat hij Arafat de hand had geschud op Camp David. Arafat was niet uit op vrede en heeft ook altijd de Holocaust ontkend. Bovendien geloofde hij ook niet dat de Tempel van Salomo en Herodus bestaan hebben. Zijn opvolger Abbas denkt er niet anders over.

Ook op 2 november herinneren we de beroemde Balfourdeclaratie uit 1917. Engeland had nog maar net de Turken verslagen en verdreven uit het voormalige Palestina. Aan het Joodse volk werd een klein, maar heus Joods nationaal tehuis toegezegd, midden in een zee van Arabische landen. En het lukte met vallen en opstaan. Na 104 jaar mogen we vanuit dat ‘tehuis’ jullie een shabat shalom wensen ?.

----------


Hackers hebben flink toegeslagen deze week.
Een hackergroep onder de naam Black Shadow drong door in  het bedrijf CyberService. Dat bedrijf runt vele servers  en websites voor grote en kleine Israelische bedrijven. Black Shadow zou Iraans van oorsprong zijn en sloeg vorig jaar ook al toe. Ook een gaywebsite met  naar blijkt honderdduizenden mailadressen ligt eruit en namen en gegevens van meerderen uit die groep zijn openbaar gemaakt. Men dreigt nog meer openbaar te maken indien 1 miljoen aan bitcoins niet onmiddellijk wordt betaald.  Behalve Black Shadow liet ook de hackergroep Moses Staff van zich horen en werden meerdere belangrijke bedrijven gehackt. Zij eisen geen geld, maar wel het openbaar maken van zeer gevoelige documenten op velerlei defensie gebied en over onrecht en corruptie binnen de politiek. Ze noemen zich naar de groep die Mozes ondersteunden destijds bij de opstand van Korach….

Parasha Toledoth (Generaties)

Afbeelding
We lezen Genesis 25:19-28:9. Uit de Haftara lezen we Mal’achi 1:1-2:7 en we lezen Romeinen 9:1-13.

Jitschaq bidt voor zijn vrouw Rivkah omdat zij onvruchtbaar blijkt te zijn. God heeft beloften gedaan aan Abraham, onder meer dat zijn zaad zo talrijk zal zijn als het zand aan de zee en als de sterren aan de hemel. Zo’n belofte komt niet zomaar even tot vervulling; zowel Sarah als Rivkah kampen met onvruchtbaarheid.

We zien dan ook dat Jitschaq smeekt om de vervulling van zijn wens: kinderen! God verhoort zijn gebed en geeft de belofte van nakomelingen, maar ze moeten er twintig jaar op wachten; Jitschaq is veertig jaar wanneer hij bidt om kinderen en hij is zestig jaar wanneer de tweeling geboren wordt. Geen jonge vader dus. Ja’aqobh en Esav worden geboren met veel gebonk en geduw want ze vertegenwoordigen twee volken. De oudste zal de jongste dienen (vs.23), heeft God gezegd. Ja’aqobh is dan ook degene die oprecht is, wonende in tenten, wat cryptisch is voor iemand die studeert, terwijl Esav jager wordt.

Het woordverband tussen Ja’akobh -עַקֹב- en eqebh - עֶקֶב- hiel is natuurlijk welbekend, de woordspeling tussen Ja’aqobh en aqabh -עָקַב- beetnemen ook. Ja’aqobh grijpt bij de geboorte de hiel van Esav beet. Esav עֵשָׂו krijgt zijn naam omdat hij rossig is als een harige mantel. Hij ziet er daardoor eruit alsof hij lichamelijk al ver ontwikkeld is: zijn naam is dan ook afgeleid van het werkwoord asah עָשָׂה, gedaan, gemaakt.

De rossige Esav slurpt van de rode linzensoep van Ja’aqobh, maar niet voordat deze hem laat zweren om zijn eerstgeboorterecht aan hem over te dragen. Het kan Esav niets schelen en na verzadigd te zijn staat hij op en gaat zijns weegs zonder God te danken voor de soep (25:34). Goddeloos gedrag is dat...

Rood is in het Hebreeuws adom אָדֹם en de rossige Esav wordt dan ook Edom genoemd, mede als verwijzing naar ‘dat rode daar’ in Genesis 25:30. Hij gaat later wonen in de buurt in Jordanie/Saudi Arabie, tegenover het huidige Eilat, in de rode bergen van Seïr (vgl. ook Ez. 35:1) en dit gebied staat dan ook bekend als Edom.

Jitschaq verhuist met zijn gezin naar het land Gerar vanwege de hongersnood. Daar doet hij, net als zijn vader, alsof zijn vrouw Rivkah zijn zus is. Het zit in de familie. Verder zegent God hem bovenmate en hij krijgt zeer veel vee, zoveel dat de Filistijnen uit het land Gerar zijn waterputten dichtgooien en hem vertellen dat hij met zijn have moet vertrekken. Over de nieuwe putten die hij graaft wordt nog geruzied, behalve over de derde put en daarom noemt hij deze rechobhoth רְחֹבוֹת, dit betekent ruimte.

Wanneer Jitschaq verder trekt naar Beershebha, belooft God hem Zijn zegen en vermenigvuldiging, waarop Jitschaq een altaar voor Hem bouwt.

Ja’aqobh doet zijn naam beetnemer eer aan in de geschiedenis van de eerste zegen, waar zijn moeder hem bekonkelt om zich voor te doen als Esav. Hij liegt overigens net niet met zijn woorden tegen zijn vader wanneer deze hem vraagt: ‘Wie zijt gij, mijn zoon?’ Hij antwoordt heel slim: ‘Ik ben het; Esav is uw eerstgeborene,’ alsof hij zegt: ‘Ik ben het, maar Esav is uw eerstgeborene.’ Zijn woorden zijn nog net op het randje, maar zijn handelingen natuurlijk niet! Toch is dit in Gods plan en de vervulling van de profetie: De oudste zal de jongste dienen. Gods wegen zijn werkelijk ondoorgrondelijk. [Afbeelding met kaart Automatisch gegenereerde beschrijving]

In Mal’achi spreekt God: ‘Ja’aqobh heb Ik liefgehad en Esav heb Ik gehaat.’ God haat Esav om de keuzes die hij heeft gemaakt; hij is een wildebras die zich niets aantrekt van God, noch  gebod. Zijn gebied noemt God: ‘Landpale der goddeloosheid’ en opnieuw verwijzen we hier naar Ezechiël 35 om te lezen wat God hiermee doet. Het is niet mis. Maar de priesters van Levi komen er ook slecht vanaf door hun gecorrumpeerde altaardienst.

Een heel belangrijk gegeven is hier de keuze die Esav maakt om te huwen met Mahalath, een dochter van Ishmael en haar zelfs tot hoofdvrouw te maken. Hij heeft meer vrouwen en hij maakt de keuze om deze vrouw te trouwen blijkbaar omdat zijn ouders het ook al niet eens waren met de dochters van de Hethiet, die hij al eerder trouwde. Hij denkt blijkbaar dat hij er goed aan doet door nu een dochter uit zijn eigen familie te trouwen… tot in deze dagen is deze beslissing voelbaar in de wereld: Edom en Ishmael zijn één en dezelfde… 

In Ezechiël 35 is God heel specifiek over wie Edom eigenlijk is: ‘Omdat gij zegt: die twee volken en die twee landen (Judea en Samaria) zullen van mij zijn en wij zullen ze erven.’ Edom is tegenwoordig diegene die claimt dat het land van God van hen is. Wie zijn dat? Overwegend Arabieren die claimen dat ze nakomelingen van Ishmael zijn. Het cirkeltje is rond.

Zij zijn overigens niet de enigen die claimen dat Gods Land van hen is, ook het christendom doet een flinke duit in het zakje en daarvan zullen wij ons (als we ons daaraan ook bezondigen) moeten bekeren; het Land Israël is van God en Hij heeft het aan Zijn volk Israël gegeven om er samen met Hem te wonen. Als wij ons netjes gedragen en Zijn volk erkennen als de rechtmatige erven, dan mogen we ook deel uitmaken van deze erfenis (Zie Galaten 3:16), maar dan wel op die voorwaarde dat wij niet arrogant met het Joodse volk, Gods oogappel, omgaan.  

God heeft Esav gehaat.. Paulus gaat er in Romeinen verder op in: niet iedereen die uit het zaad van Abraham is, is een kind van het geloof, alhoewel elke Israëliet zaad van Abraham is. Paulus claimt dat het gaat om het zaad van Jitschaq en stelt daarbij dat God Ja’aqobh liefhad en Esav, ook een nakomeling van Abraham, haatte. Niet gemakkelijk, hoor…. Het blijft een zaak van keuzes maken. De goddeloosheid van Esav is een ernstige krenking aan God. Goddeloosheid is niet iets van mensen die God niet kennen, maar is iets van mensen die God juist wel kennen en toch maling hebben aan Zijn geboden, zoals Esav. Laat het ons allemaal een les zijn...

 

Activiteiten en meer...

Voor in de agenda:

24 november (19.30-20.30)
Introductieles Hebreeuws in Zes Dagen

28 november (19.30-20.30)
Webinar Chanukah

9 december (19.30-20.30)
Herhaling Jeruzalemtour 

23 december (19.30-20.30)
Virtuele tour d’Israel naar het zuiden

Reizen en webinars met uitzondering van de taalcursussen zijn gratis.

Aanmelden voor deze aktiviteiten? Stuur een e-mailtje naar info@studiehuisreshiet.nl of klik hier.

- - - - - - - - - -

Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm! NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk), NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker.

- - - - - - - - - -

Ons magazine TijdStip
Al elf jaar ons magazine over Bijbelse levensstijl, informatie over historische plaatsen en boeiende, verrijkende Bijbels Hebreeuwse woordstudies en/of Psalmen verklaard en uitgediept vanuit de Hebreeuwse grondtekst. € 28.95 voor 5 edities in de brievenbus per jaar, alleen digitaal kan ook, voor € 19,75 per jaar. Neem ook een abonnement en/of geef het cadeau! Wilt u een digitaal proefexemplaar ontvangen? Mail ons dan even naar info@studiehuisreshiet.nl.

- - - - - - - - - -

De Alephcursus is ook op DVD verkrijgbaar! Drie cd’s vol filmmateriaal, muziek en studie. De opnames zijn destijds gemaakt in het Zoeklicht te Doorn. De kosten bedragen € 95,00.

- - - - - - - - - -

Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 16:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.

 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.