Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief mei 2021

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Adviestabel examencorrectie
  • Meet-ups examens 2e tijdvak
  • Studiedag 2021: Diversiteit
  • VU-stat met lesmateriaal naar NVvW
  • Oorkonde voor excellente leerling
  • Math@Distance
  • Mathematical Summer in Paris
  • Van de vakbondstafel: scholen open
  • Tot slot

Van de voorzitter

Ondanks de bijzonder drukke tijd is er toch een nieuwsbrief. Ik hoop dat jullie, ondanks geregel vanwege coronamaatregelen, en ondanks examens en tweede correctie, tijd vinden om al dit moois te lezen. 
Afgelopen weken heeft de NVvW voor het eerst in twee jaar weer centrale examenbesprekingen georganiseerd. Online deze keer. Die centrale examenbesprekingen zijn een formele activiteit van de vereniging en de verslagen helpen de wiskundeleraren in het land op die momenten dat het correctievoorschrift net even geen antwoord geeft. 

Op onze Facebookgroep Leraar Wiskunde en op het examenforum lazen we na de vwo- en vmbo-besprekingen dat een aantal mensen graag een uitgebreider verslag had gezien. Daarom zijn de verslagen voor het havo wiskunde A en havo wiskunde B examen uitgebreider. We horen graag van jullie wat de voorkeur heeft en of de verslagen van de besprekingen van de havo-examens beter aan de verwachtingen voldoen. 

Voor het tweede tijdvak organiseren we iets nieuws: meet-ups voor alle wiskundedocenten. In plaats van de centrale examenbesprekingen willen we voor het tweede tijdvak meer informele besprekingen houden, waarbij alle docenten welkom zijn. Je kunt hier met je collega’s overleggen over de antwoorden van je leerlingen en hoe deze bij het correctievoorschrift passen. 

En dan mogen vanaf vandaag de scholen weer helemaal open. De ene leraar is er heel blij mee, de andere is nog wat aarzelend. De berichten die wij ontvangen gaan voor een deel over onzekerheid. Hoeveel gevaar lopen de collega’s die nog niet zijn ingeënt en hoeveel gevaar lopen huisgenoten. De vakbonden hebben hun best gedaan om de opening van de scholen niet verplicht te maken, maar om de MR-en samen met de schoolleiding de ruimte te geven om besluiten te nemen die bij de situatie van de school passen. De politiek heeft echter anders besloten en daarom komen de bonden met hulp aan de individuele leraren die de situatie in hun school te onveilig vinden. Lees daarover verderop in deze nieuwsbrief meer. 
Ik wens jullie allemaal veel sterkte met de laatste loodjes van dit jaar.

Ebrina Smallegange
Voorzitter NVvW

Adviestabel examencorrectie

Een belangrijk aandachtspunt in de examenperiode is te zorgen dat het na te kijken examenwerk tijdig bij de tweede en weer terug bij de eerste corrector is. Net als voor het eerste tijdvak is er dit jaar ook een adviestabel voor het opsturen van leerlingen werk voor het tweede tijdvak. De periode voor de correctie van examenwerk in het tweede tijdvak is erg kort, vooral voor de havo-examens. Overleg met je schoolleiding hoe dit ingepland kan worden. 

Bekijk hier de tabel. 

Meet-ups voor examens 2e tijdvak



Voor de wiskunde-examens voor het tweede tijdvak organiseert de NVvW meet-ups voor de examendocenten. Tijdens deze meet-ups kunnen de examendocenten op informele manier met elkaar in overleg over de correctie.
Er worden geen verslagen van deze bijeenkomsten gemaakt. 

Meldt je hier aan voor een meet-up.
 

Studiedag 2021: Diversiteit



We leven in een heel diverse samenleving en dat beïnvloedt ook ons wiskundeonderwijs. Docenten en leerlingen verschillen in vaardigheden, interesses en achtergrond. Bovendien heeft elke wiskundedocent zijn/haar eigen visie op leren en onderwijzen. En de onderwerpen binnen de wiskunde zijn ook heel divers met hun eigen didactische benaderingen.

Deze studiedag is een mooie kans om ervaringen uit te wisselen rond het omgaan met en benutten van die diversiteit. Wij kunnen veel van elkaar leren, net als leerlingen met diverse achtergronden en interesses voor wiskunde veel van elkaar kunnen leren. De kracht ligt dan juist in het samenwerken en het voorkomen van individuele trajecten. Samenwerken door leerlingen, maar ook door ons, met elkaar en met docenten van andere vakken en opleidingen, om de diverse toepassingen van wiskunde in beeld te houden.

Het thema van de studiedag 2021 is daarom DIVERSITEIT

We nodigen wiskundedocenten uit die, samen of alleen, hun ervaringen willen delen met andere wiskundedocenten. Je kunt daarbij denken aan zelf ontworpen lessen in de diverse geledingen vmbo, havo en vwo op het gebied van wiskunde A, B, C en D, diverse mogelijkheden voor (digitaal) toetsen, maar ook aan het uitdragen van expertise op het gebied van de wiskunde en het wiskundeonderwijs zelf.
En ook, niet te vergeten, over het gebruik maken van de expertise uit diverse andere vakken, schoolculturen of andere landen. We kunnen nog zoveel van elkaar leren! Dus deel jouw wiskundekennis of ervaring door een workshop te geven op deze heel diverse studiedag.
Meld je hier aan om een workshop te verzorgen. 
 

Statistiek lesmateriaal naar de NVvW



Al jaren zijn Piet van Blokland en Douwe Wielenga bezig met statisiekonderwijs. En binnenkort kan iedereen die dat wil gebruik maken van de mooie dingen die Piet en Douwe samen gemaakt hebben.

Piet heeft VUStat opnieuw gebouwd, als apps die online werken. Hij heeft daar de mogelijkheid voor simulatie aan toegevoegd, en juist van deze simulatie-mogelijkheden maakt Douwe gebruik  in het door hem in de afgelopen vijf jaar ontwikkelde lespakket “Toeval in de greep”.

Simuleren blijkt heel goed te werken voor begripsvorming bij de leerlingen rond kans en toeval. Bij veel onderwerpen waar begrip vroeger in de klas maar moeizaam ontstond, gaat dat nu een stuk beter. Bewegend beeld en actie vanuit de leerling zelf werkt nu eenmaal beter dan teksten en formules. De moderne aanpak van schatten en toetsen door middel van simulatie (o.a. met de Bootstrap) functioneert volgens Douwe 'als een hamer die het basisbegrip bij elke volgende toepassing verder in de hersens van leerlingen slaat'. 

Binnenkort is het lesmateriaal via de NVvW-website beschikbaar;  lees hier meer over Toeval in de greep

Oorkonde voor excellente leerling



Ook dit jaar kunnen wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs een oorkonde aanvragen voor hun leerling(en) met een 10 op het eindexamen. 
Heb je een excellente leerling met een 10 op de eindlijst? Dan kun je deze leerling aanmelden voor een oorkonde van Platform Wiskunde Nederland. Je kunt deze oorkonde bij de diploma-uitreiking overhandigen. Helaas kan door de omstandigheden alleen een digitale versie worden opgestuurd, die je zelf kunt printen. 

Leerlingen met een foutloos gemaakt centraal eindexamen (vmbo, havo of vwo), maken daarnaast kans op een leuke prijs.

De oorkonde kan worden aangevraagd tussen 10 juni en 18 juli 
Lees meer op de site van Platform Wiskunde Nederland

Math@Distance



Vorig jaar hebben we een onderzoek gedaan naar wiskundeonderwijs op afstand. Daarmee kregen we een goed beeld van het wiskundeonderwijs tijdens de eerste maanden van de pandemie. Dit onderzoek hebben we tegelijkertijd in Duitsland, Vlaanderen en Nederland uitgevoerd. De eerste resultaten zijn hier te lezen

Nu het deeltijds afstandsonderwijs op zijn einde loopt en de terugkeer naar het gewone onderwijs heel dichtbij is, willen we graag opnieuw de ervaringen in het wiskundeonderwijs vastleggen, om zo te kijken naar de verschillen met een jaar geleden, de verschillen tussen de drie landen en de ontwikkelingen in het online onderwijs. 

We stellen je medewerking zeer op prijs en we hopen dan ook dat je 10 minuten wilt investeren in het invullen van deze vragenlijst.

Het onderzoek wil een grondig zicht krijgen op de Nederlandse situatie, in vergelijking met Duitsland en Vlaanderen. Dit project is een uniek samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, de NVvW,  Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars, de Universiteit van Duisburg - Essen en de Duitse vereniging van wiskundeleraren. 

Heel veel dank voor jouw medewerking! Graag sturen we je na afloop van het onderzoek onze bevindingen, je kunt aangeven of je daar prijs op stelt. 

Met vriendelijke groeten,
Heleen van der Ree, NVvW
Michiel Doorman, Freudenthal Instituut en NVvW
Paul Drijvers, Freudenthal Instituut

Mathematical summer in Paris



Voor alle leerlingen die gek zijn van wiskunde: Van 5 tot 9 juli 2021 vindt de Mathematical Summer in Paris plaats. Dit is speciaal voor jongeren van 16 - 20 jaar die tijdens dit event een aantal van de mooie facetten van de wiskunde kunnen ontdekken. 

Er zijn lezingen van bekende wiskundigen over bv combinatoriek, cryptografie, data-analyse, dynamische systemen, meetkunde en nog veel meer. 
Alle voordrachten zullen in het Engels en online gegeven worden. 

Kijk voor meer informatie en aanmeldmogelijkheden voor je leerlingen op de website van Mathematical Summer in Paris
 

Van de vakbondstafel: scholen open




De grote onderwijsbonden, waaronder de FvOv waar de NVvW lid van is, hebben geprobeerd de verplichte volledige opening van de scholen in het voortgezet onderwijs tegen te gaan. Dat is helaas niet gelukt.
  
Personeelsleden die zich zorgen maken en zien dat er een onvoldoende veilige werkomgeving kan worden geboden, kunnen wel een beroep doen op de Arbowet. Veiligheid gaat immers boven alles.
  
Bij de meeste veiligheidsmaatregelen die de scholen kunnen nemen, hebben de medezeggenschapsraden overigens instemmingsrecht. De bonden hebben een handreiking voor deze raden uitgebracht.
   
Jilles Veenstra, voorzitter FvOv: "Ons advies aan de medezeggenschapsraden is om samen met het onderwijspersoneel na te gaan in welke mate de school verder open kan. Welke aanvullende maatregelen zijn nodig en mogelijk? Bespreek dit ook met de schoolleiding."
  
Wanneer een gesprek met de werkgever niet leidt tot een aanvaardbare situatie, kan de werknemer een brief sturen om kenbaar te maken dat hij/zij haar werkzaamheden op de schoollocatie staakt voor de duur van de onveilige situatie. De bonden hebben samen een standaardbrief en een stappenplan opgesteld om dit makkelijker te maken.
  
Lees op de FvOv-site het volledige bericht.
Tot slot
Heb je zelf een mededeling die je graag opgenomen wilt hebben in onze nieuwsbrief, mail ons dan. 
 
 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.
Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.