Nieuwsbrief nr. 2                      december 2021

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

In deze tweede nieuwsbrief willen we u weer informeren over het reilen en zeilen van het Inloophuis Tiel, de Franciscushof en de Tielse Maatjes.

U kunt lezen wat de coronamaatregelen betekenen voor de activiteiten in het Inloophuis; maar ook dat daar nog heel veel wel kan.

De Tielse Maatjes krijgen een steeds jongere doelgroep.

De stadsmoestuin is bijna klaar voor de winterrust, maar laat nog enkele sfeervolle herfstbeelden zien.

 

We wensen u veel leesplezier.

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt medio februari. Als u ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief wilt aanleveren, doet u dit dan uiterlijk 30 januari. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan (waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust).

 

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

 

Stuur uw bijdrage aan

nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

Ook als u wilt reageren op deze nieuwsbrief kunt u dit e-mailadres gebruiken.

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Coronamaatregelen

Het blijft telkens spannend hoe de nieuwe coronamaatregelen eruit zullen zien.

We hebben al dingen aangepast om het aantal gasten in de huiskamer te 

beperken en de veiligheid te vergroten, maar de onzekerheid over bijvoorbeeld wel of (weer!) geen kerstdiner is zo akelig.

De  maandag- en woensdagmaaltijden gaan vooralsnog gewoon door met een maximum van 15 deelnemers.

 

De actuele coronamaatregelen vindt u op onze facebookpagina. Klik hier.

 

Terug naar inhoudsopgave

Herdenken

Twee jaar geleden hebben we eind november een “gedenk-bijeenkomst” gehouden om stil te staan bij de verdrietige en ook de mooie momenten van het voorbijgegane jaar. Het was een indrukwekkend en waardevol moment om emoties te delen en daarmee elkaar te ondersteunen. Vorig jaar kon het niet doorgaan en ook nu werd het geen bijeenkomst, maar gasten konden  

wel kaarsjes aansteken bij een

gedenkkaartje. Op die manier konden lief en leed van het afgelopen jaar toch een beetje gedeeld worden.

 

Terug naar inhoudsopgave

Eet-je-mee-diner

De donderdagavondmaaltijden “Eet-je-mee-diner” die eind oktober begonnen (elke veertien dagen) waren succesvol, De koks hebben duidelijk hun best gedaan en genoten net als de gasten van het resultaat. Maar vanwege de coronamaatregelen zijn we er alweer mee gestopt.

Zodra het weer kan en mag, zullen we dat direct laten weten. 

 

Terug naar inhoudsopgave

Samenwerking Creatief Platform

De ‘Creatieve Middagen’ die we om de week op vrijdagmiddag samen met het Creatief Platform Tiel organiseren zijn een succes. Tafels vol materiaal, enthousiaste deelnemers, een prima sfeer en vanaf het begin al prachtige resultaten. Op zo’n middag is ook ons kaartclubje er altijd en daarnaast zijn er natuurlijk de gewone gasten die zich gezellig rond de ‘stamtafel’ scharen. 

Ik vind het altijd fijn om dan een dienst te doen als gastheer. Het zijn levendige middagen waar iedereen zichtbaar van geniet.

Terug naar inhoudsopgave

    Han van Peer

    coördinator Inloophuis

Vrijwilligers en stagiaires

Leuk om te kunnen vertellen dat we bij het Inloophuis weer een nieuwe vrijwilligster hebben en dat er twee kandidaten zijn. En ook leuk dat er weer twee leerlingen van het Lingecollege zijn die hun Maatschappelijke Stage bij ons komen lopen. Ik vind het altijd heerlijk als er een paar jongelui bij ons rondlopen en de gasten genieten er ook van. Voor de jongeren is het een goede ervaring om eens ouderen te ontmoeten die niet hun opa en oma zijn en van hen verhalen te horen en indrukken op te doen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Inloophuis in het nieuws

Onlangs stond in huis-aan-huisblad Het Kontakt een artikel over het Inloophuis. Heeft u het gemist? Klik hier.

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

Jongere Tielse Maatjes

Het zat eraan te komen: we wisten al na een paar maanden nadat het Covidvirus over ons landje raasde dat naast de ouderen ook de jongeren er veel last van hadden en eenzamer werden.

Inmiddels hebben zich ook enkele jongere aanvragers gemeld bij de Tielse Maatjes.

Jongeren van eind 20 en begin 30, een leeftijdsgroep die niet altijd aan 55-plussers gekoppeld wil worden.

Dit vraagt dan ook om jongere vrijwilligers. Ken je een jonger iemand die wellicht wat voor de Tielse Maatjes kan betekenen, laat hem of haar contact opnemen met de Tielse Maatjes (tielsemaatjes@gmail.com).

Zo hopen we bij de aanvragers wat leegte te kunnen vullen; en ook bij de

midden: Inez Koot

 

vrijwilligers zijn er de momenten van ontmoeting en voldoening.

 

Terug naar inhoudsopgave

In gesprek met een Maatje

Laatst had ik een evaluatiegesprek met een koppel, ze hadden elkaar een keer of vier gezien. Ik vroeg hoe het ze beviel. De één zei dat het wel voldoende was zo, dit was de laatste ontmoeting. Het viel even stil......ik keek haar wat ongelovig aan, daarna keek ik de ander aan en toen weer degene die het gezegd had.

Pas toen zag ik een grijns op haar gezicht en zei ze: nee hoor, ik wil mijn maatje niet meer kwijt!

                      Inez Koot - coördinator Tielse Maatjes

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Winterrust op de Franciscushof

Het seizoen loopt ten einde, een enkeling slaaft er nog voort. De jaarlijkse Zwepen zijn toegekend.

De Gouden Zweep ging naar Murat Okuyuci, die trouw elke woensdag gras maaide. Bovendien ging hij in Augustus naar Turkije en maaide daar het hele platteland! 

    Hans Peerboom

    

De Zilveren Zweep ging naar Aad en Cilia en de Mannen van LingeErf, die de achterkant van de hof opschoonden en alle brandnetels weghaalden.

De Koperen Zweep was voor Liesbet en Gerard vanwege het opnieuw opzetten en bijhouden van de composthopen. De Zinken Zweep was elke voor elke andere Slaaf die het hele seizoen druk was op de Franciscushof.

Als aanmoedigingsprijs werd een Houten Zweep verleend aan Aad van Dijk vanwege zijn niet aflatende verkoopijver. Dit jaar eindelijk succes! Hij slaagde er in om een nog niet bestaande groente te slijten (voor geld) aan een argeloze passante. In een aanval van radeloosheid noemde hij het spul: Japrak.

Wilt u eens zien wat er gebeurt op de Franciscushof? Te laat! U kunt er nu alleen kijken als het hek openstaat.

 

Terug naar inhoudsopgave

Paddenstoelenmix

Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Probeer er oog voor te hebben. Dan zie je veel meer. Nu bijvoorbeeld de herfst. Ook midden in de stad is er van alles te genieten, en zeker op de Franciscushof.

Zo maar op een ochtend zie je een prachtig paddenstoelenmix op het middenpad: het plooirokje. Ik kan me er alles bij voorstellen. Zeker de kwetsbaarheid, want een half uur later zie ik dat het al voorbij is: sic transit gloria mundi (zo vergaat de roem in deze wereld!). 

 

Waarom sta je dan ook op een pad; je had een veiliger plek kunnen vinden.Maar een dag later op een andere plek weer zo’n mooi stelletje plooirokjes. Het zit in de natuur van de herfst.

Terug naar inhoudsopgave

 

Boerenkool

Een andere foto laat zien wat we nog een mooie boerenkool hebben. Dat is bijna het enige dat nog te oogsten is,

 

maar daar hebben we dan ook veel van. Dit jaar hebben we ze zonder luis weten te kweken en dat is meer geluk dan wijsheid. We beschermen de kolen de hele zomer met fijnmazige netten om te voorkomen dat de koolwitjes hun eieren op het blad leggen. Die groeien dan snel uit tot rupsjes. En de rups kennen we van ‘nooitgenoeg’! 

 

Terug naar inhoudsopgave

Vorstverlet

Voor al die lezers die vast van plan zijn om nu echt te komen werken: van half december tot half januari hebben we vorstverlet, ook al vriest het niet. En na het vorstverlet kijken we of het ‘werkweer’ is of ‘thuisweer’. 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

 

 

 

 

 

 

Aad van Dijk

coördinator Franciscushof

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Waar doen we het ook weer voor?

Wat verandert er in de wereld?

Waar halen we ons geld vandaan?

Hoe weten anderen wat we doen?

Wie zijn de mensen die komen in het Inloophuis, op de Franciscushof of bij de Tielse Maatjes en hoe zorgen we ervoor dat ze kunnen blijven komen?

 

Dat zijn de vragen waar de opstellers van het nieuwe beleidsplan een antwoord op proberen te geven. Het oude beleidsplan liep vanaf de oprichting van het DCT tot het eind van 2021.

    Frans van Oostveen - voorzitter

Een plan schrijven helpt niet om het echte werk te doen. Een beleidsplan zorgt niet dat de doorweekte vloer in het Inloophuis weer droog wordt en zonder bobbels. Het zorgt niet dat de vrijwilligers met kwaliteit en plezier groenten verbouwen, eten koken, of aan mensen een warme ontvangst bieden.

 

En toch hebben we het gedaan. Want als we geen antwoord weten op de vijf vragen bovenaan, dan stokt het werk in het Inloophuis, de Franciscushof en de Tielse Maatjes. Het grootste deel van dat antwoord wordt trouwens gegeven door de bezoekers, de betaalde en vrijwillige medewerkers zelf. Maar dan moet dat nog een beetje logisch worden opgeschreven en dat is het beleidsplan. Klik hier.

Beleidsplan in een oogopslag: Klik hier.

 

Terug naar inhoudsopgave

Als u mensen kent, waarvan u vermoedt dat zij ook graag deze nieuwsbrief zouden ontvangen, kunt u de nieuwsbrief aan hen doorsturen. Zij kunnen zich ook abonneren door een e-mail te sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

We nemen hen dan op in onze verzendlijst. Als iemand de nieuwsbrief niet (meer) wil ontvangen, kan dat door onderaan deze nieuwsbrief "unsunscribe" aan te klikken of een e-mail te sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. 

Dit maakt u bij de notaris.

U kunt Stichting DCT begunstigen met een erfstelling of een legaat.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.

Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.