
Deze nieuwsbrief gaat over knoflook. Wat doe je met de bloemstengels, wanneer oogst je knoflook en hoe bewaar je de oogst het best. Ook aandacht voor het nieuwe pootseizoen want er valt weer veel te kiezen.
bloemstengelsEen aantal soorten knoflook vormt een bloemstengel. Deze stengels zijn vaak prachtig van vorm en ook de bloeiwijze kan erg mooi zijn. Toch is het beter de stengel er uit te knippen want dan groeit de bol wat verder door. Gooi deze stengels niet weg, je kunt ze prima gebruiken in de keuken. Je kunt ze bijvoorbeeld in stukjes hakken en gebruiken in een roerbakgerecht of je maakt er knoflooktapenade van. Stop de stengels in de blender en voeg wat olijfolie toe. Erg lekker!
OogstHet moment van de waarheid, de oogst van de knoflookbollen. Zodra het blad van de plant voor driekwart is vergeeld, is het tijd om te oogsten. Rooi de planten met loof en al en doe het vooral voorzichtig! Beschadigde bollen zijn niet geschikt om te bewaren. Maak eerst de grond los door een riek naast/onder de bol te steken en trek de plant voorzichtig uit de grond. Schud de grond eraf en bundel een stuk of vijf loken tot een bos.
BewarenHang de bossen knoflook te drogen onder een afdak (droog en luchtig). Knoflook is erg gevoelig voor schimmel, zorg dus dat de planten snel kunnen drogen. Zodra het bolomwindsel droog en vliezig aanvoelt zijn ze droog genoeg om naar binnen te halen. Knip de stengels en de wortels eraf zonder de bol te beschadigen en sla ze droog op. Kies een plek met lage luchtvochtigheid dan blijven de bollen langer goed. Het nieuwe pootseizoenJe kunt nu vast pootgoed reserveren, de uitlevering start in het najaar. De keuze is groot, er staan weer
meer dan 30 rassen in de webshop.
Hoe kies je de ideale knoflook? De rassen uit de subgroepen Silverskin en Artichoke zijn het makkelijkst te kweken maar de rassen uit de andere subgroepen vormen vaak grotere knoflooktenen, zijn beter van smaak én kunnen beter tegen een koude winter. Wil je een zeer pittige knoflook, kies dan bijvoorbeeld
Georgian fire, wil je een ras wat je lang kunt bewaren, kies dan
Purple glazer of een andere (marbled) Purple stripe.
Om je te helpen kiezen vind je hieronder een beschrijving van de verschillende subgroepen, ik hoop dat je daar iets aan hebt. Mocht dat niet voldoende zijn, mail of app me gerust.
OlifantknoflookWe beginnen met de grootste knoflook in het assortiment, de Aglione of Olifantknoflook. De geleverde bollen zijn vermeerderd in Nederland en zeer geschikt voor ons klimaat.
Subgroep ArtichokeDe rassen in deze groep vormen meestal geen bloemstengel en de bollen zijn mild van smaak. De tenen zijn aan de kleine kant en liggen als het blad van de Artisjok over elkaar heen. Het vel zit strak om de tenen heen, lastig te pellen, maar de bewaartijd is hierdoor wel vrij lang.
Subgroep RocamboleDeze rassen bloeien wel en vaak is de smaak beter dan de vorige subgroep. De tenen zijn groot en makkelijk te pellen. Dit heeft ook een nadeel, je kunt ze minder goed bewaren. Opeten dus!
Subgroep PorcelainDeze rassen vormen 4 - 6 vrij grote tenen met een superieure smaak. Bovendien zijn ze goed te bewaren.
Subgroep Purple Stripe
Deze subgroep vormt prachtige en lekkere knofloken met 8 - 12 tenen. Je kunt ze goed bewaren. Let bij deze soorten ook op de bloemstengel, deze zijn fraai van vorm.
Subgroep Marbled Purple Stripe
De Marbled staat tussen de Purple stripe en Rocambole in. De bollen hebben tussen de 4 en 7 tenen die makkelijk te pellen zijn. Je kunt ze redelijk lang bewaren zonder verlies van smaak.
Bestel je liever per mail of telefonisch, dat kan natuurlijk. Mail je bestelling naar antonie@levenvanhetland.nl of app/bel 06-40173302.