i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 157

AGENDA

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

13 mei 2022 Informatica-Actief gebruikersdag Informatica-Actief informatie Roosendaal
22 mei 2022 Uitreiking Python Coding Contest prijs T3 NL-Vl informatie website
7 juni 2022 Scrum conferentie Scrum at School informatie Nieuwegein
juni 2022 Informatica Olympiade girls only EGOI2022 informatie  
8-23 okt 2022 Codeweek codeweek.eu informatie  

Even voorstellen: Sia van Keijsteren - landelijk projectleider Co-Teach Informatica.
In de glorietijd van de thuiscomputers in de jaren ’80, heb ik tijdens mijn studie enig moment zelf iets met Pascal geprogrammeerd. Na mijn TUE-opleiding Techniek en Maatschappij met technische specialisatie Informatica waren mijn werkzaamheden gerelateerd aan ‘digitale innovatie’ en “mens-computerinteractie”. 

 
Samen met mijn collega’s geeft ik vorm aan het betekenisvol projectinitiatief Co-Teach Informatica waarmee een school zonder informaticaleraar toch aan de leerlingen (havo/vwo) in de bovenbouw het vak informatica kan aanbieden.  We doen dit door een combinatie van een lesprogramma via onze online leerlijn én door projectonderwijs door IT-professionals uit het bedrijfsleven.

 

We zijn dit initiatief gestart omdat er grote tekorten zijn aan informatica docenten. Het vak wordt daardoor steeds minder aangeboden op scholen terwijl steeds meer leerlingen informatica willen volgen. Wij stellen scholen in staat om (weer of nog steeds) informatica aan te bieden als er geen bevoegde informatica leraar beschikbaar is. En terwijl we landelijk doorwerken aan meer bevoegde informatica leraren – kunnen we hiermee toch leerlingen het keuzevak informatica aanbieden.

 

Heb je als school (nog) geen informaticaleraar in dienst en wil je meer weten over Co-Teach Informatica? Lees meer op www.co-teach.nl  of mail  naar  co-teach@uu.nl  

Co-teach

Scrum geeft leerlingen zin in leren, brengt ontspanning in het werk van docenten en maakt de organisatie wendbaar. Juist nu is dat hard nodig. Scrum werkt zowel fysiek als online.

 

Hoezo Scrum op school?

Scrum is een succesvolle, wereldwijd veel gebruikte Agile (wendbare) projectmanagement methode.

Ontwikkeld in de IT maar inmiddels ook volop in gebruik in andere sectoren.

Scrum@school is een didactische bewerking van Scrum. In korte cycli werken leerlingen en studenten stap voor stap aan steeds betere producten en beheersing van leerdoelen. Plannen, opleveren, feedback, reflectie en verbeteren komen in elke cyclus terug. Dit zet steigers om het leerproces, zodat samenwerken makkelijker wordt, eigenaarschap en verantwoordelijkheid groeien en de resultaten verbeteren. Vervolgopleidingen en bedrijfsleven vinden het een pré als jongeren kunnen scrummen. Scrum maakt IT onderwijs krachtig en ‘real life’.

Scrum@school for professionals helpt onderwijsteams om hun eigen niet-lesgebonden werk sneller en effectiever aan te pakken, met minder vergaderen en meer resultaat en plezier.

 

Ervaar het zelf - Conferentie 7 juni 2022 

Voel zelf de kracht van Scrum en geef je op voor de 5e landelijke conferentie over Scrum in het onderwijs op 7 juni (Fort de Batterijen, Nieuwegein, 13.00 – 17.00 uur). Parallelle programmalijnen over Scrum in de klas en Scrum in het team. Direct inschrijven

 

Simpel maar niet eenvoudig

Scrum is simpel te begrijpen, maar niet eenvoudig uit te voeren. Bereid je voor met een praktische training.   

Scrum at School

3.1 en 95

De eerste serieuze grafische windows versie was Windows 3.1. Die verscheen op 6 april 1992. Samen met collega's installeerde ik menig pc met met 7 floppys. Wij hadden nieuwe en die konden met hun grafische kaart deze versie aan. 
Helaas was het geheugen toen duur dus een lokaal inrichten viel niet mee.
Ellendig was wel dat er regelmatig opnieuw geïnstalleerd moest worden'. Pas met Windows 95 ging het beter, uiteindelijk kon je na veel gerommel in de netwerkinstellingen daarmee ook op internet komen.
Ellendige momenten beleefde menigeen met de BSOD (blue screen of death) typewerk van uren gingen, als je tussendoor niets opgeslagen had verloren. 
Nog even genieten van Windows 3.1, klik op onderstaande button en geniet nog even van Windows 3.1 (ook Windows 95 en andere versies zijn daar te vinden)

naar oude window versies

Click me!
Click me!

Lesmateriaal

Met de HUMAN Nieuwsbrief kun je op de hoogte van programma’s, evenementen en acties van Human. Voor het onderwijs ook kijk-, lees- en luistertips. HUMAN wil mens en wereld vooruithelpen door autonomie en verantwoordelijkheid te bevorderen.
Als maatschappelijk georiënteerde mediaorganisatie onderzoekt Human, geworteld in het humanisme, persoonlijke levensvragen en maatschappelijke vraagstukken. Zij agenderen actuele thema’s en laten hierbij verschillende perspectieven zien. Hun doel is bijdragen aan meningsvorming, zelfontplooiing en positieve veranderingen die leiden tot een betere samenleving.
Als onderwijsprofessional kun je je laten inspireren door programma's, zoals Medialogica, Klassen, De Vloer Op Jr., Wat zou jij doen?.
In samenwerking met Schooltv, IDFA, Movies That Matter en docenten heeft HUMAN verscheidende programma’s uitgebreid met lesmateriaal en speciaal bewerkt voor in de klas.

Naar HUMAN.NL

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden