Nieuwsbrief no. 16 / oktober-november 2023

(Het werk hierboven is van Xiaoyu Wen - winnaar van de Keep an Eye Textile & Fashion Award 2023 van de KABK.
‘Cacophony Orchestra’ is een op textielinstrumenten gebaseerde installatie die gaat over geluid en textiel.)

CIRCOLO

 

Van 13 t/m 22 oktober 2023 staat Tilburg in het teken van Festival Circolo. Festival Circolo wil meer dan ooit een plek zijn waar mensen tot elkaar komen. Hier zie je grensverleggers, doorbijters en artistieke topsporters die onze verschillen vieren in performances waar iedereen zich in mag herkennen. 

In 2019 breidde de Keep an Eye Foundation zich uit met een nieuwe discipline; CIRCUS! De mooie samenwerking met de Fontys School of Fine and Performing Arts heeft geleid tot de Keep an Eye Circus and Performance Awards waarbij 3 (groepen) studenten een speciaal begeleidingstraject met residentie winnen. 

 

Zij krijgen zo de kans om hun eindexamen-project met behulp van experts te ontwikkelen tot een professionele productie, met als kers op de taart een exclusief optreden op Festival Circolo 2023!

Lees hier meer!

Tom Begeault (winnaar 2022)
Foto: Jona Harnischmacher

DUTCH DESIGN WEEK

 

Van 21 t/m 29 oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste design-evenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

Het thema van de Dutch Design Week dit jaar is 'Picture This'!

Onder dit motto doet de organisatie van de DDW een ‘dringende oproep’ om het beeld van de wereld over twintig, vijftig of honderd jaar onder ogen te komen als we blijven doorleven zoals we nu doen. En uiteraard om het tij te keren, waarbij de inzet van ontwerpers ‘onontbeerlijk’ is.

 

Onderdeel van de Dutch Design Week is de Keep an Eye Young Designers Grant. Deze stimuleringsprijs is bedoeld voor jong talent dat maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio. Keep an Eye Foundation en Dutch Design Foundation geloven dat financiële ondersteuning het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. 

De winnaars van dit jaar zijn Marcos Kueh, Gabriel Fontana en Dae Uk Kim. Hun werk is te bewonderen op de overzichtstentoonstelling van de Dutch Design Awards tijdens de

Dutch Design Week!

Lees hier meer!

De spotlight op....

In deze nieuwsbrief is het de beurt aan oud-Records winnaar Alessandro Fongaro. In 2014 won hij met zijn quintet de allereerste editie van The Records (en datzelfde jaar overigens óók de Erasmus Jazz Prijs). Als veelgevraagd bassist is hij inmiddels vaker voorbijgekomen bij onze verschillende jazzprojecten en is hij hard aan de weg aan het timmeren. Hij geeft les aan Codarts, is bandleider van CLOD! en speelt onder andere met Sun-Mi Hong en Kika Sprangers.

Volg Alessandro hier

This Is Not A Circus

 

Naast onze samenwerking met Circolo werken we samen met nóg een partij rondom de discipline Circus. Of... in dit geval juist níet circus..?

Van 30 november tot en met 3 december vindt de nieuwe editie van This Is Not A Circus plaats. Het festival brengt nieuwe circusvormen uit Nederland naar een Amsterdams publiek. In deze derde editie schijnt er een extra licht op de discipline met de wow-factor: acrobatiek. De beeldende zeggingskracht van deze discipline maakt het mogelijk verhalen te vertellen die verder gaan dan virtuositeit alleen. 

Met lef en humor en met een beetje gevaar brengt een nieuwe generatie makers onmiskenbaar circus. Een selectie hiervan is samengebracht tijdens This Is Not A Circus. 

Wij zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit mooie initiatief van TENT.

TENT is het huis voor hedendaags circus van Nederlandse bodem met grenzeloze ambities, vóór en dóór circusmakers met hart voor het vak. Sinds de oprichting in 2010 ondersteunt TENT makers in verschillende stadia van hun artistieke ontwikkeling en maakproces door diverse trajecten aan te bieden. Variërend van een act op een open podium tot een vierjarig traject als huismaker. Hiermee investeert TENT in een kwalitatief hoogwaardig en divers circusaanbod in Nederland. In dit huis beantwoordt TENT vragen en bevragen ze antwoorden, en worden de grenzen tussen circus en andere kunstdisciplines onderzocht en verlegd.

Lees hier meer over het circus dat geen circus is

Talent Award Klassiek

Op 26 september was het weer tijd voor de Koninklijk Conservatorium Awards-avond met een verrassend en veelzijdig programma van verschillende prijswinnaars met liveoptredens en korte previews van de bijzondere onderzoeksprojecten. Tijdens deze avond mochten we onder andere luisteren naar Jernej Mišič (harp) - de winnaar van de Keep an Eye Talent Award Klassiek ter waarde van € 10.000 van vorig jaar - én werd de winnaar van dit jaar bekend gemaakt!

 

Keep an Eye Talent Award Klassiek winnaar 2023: Idil Yunkus
Idil Yunkus (viool) heeft met haar “10 met onderscheiding voor de uitvoering van de Caprica van Hrisotoskov” op haar bachelorexamen laten zien wat een enorm muzikaal talent ze herbergt. Ze combineert in haar spel raffinement met een uitmuntend technisch niveau en een overweldigende podiumprésence. Tijdens haar eindpresentatie nam ze het publiek mee, zowel in haar uitvoering, als in de mondelinge toelichting die ze gaf op de werken.

 

Met haar masterstudie wil Idil zich gaan verdiepen in de samenwerking tussen Diaghilev en Stravinsky tijdens het ontstaansproces van de Sacre du Printemps. Idil heeft dit werk goed leren kennen als concertmeester van de NJO Winter Tour 2023 en wil die praktische ervaring nu doorontwikkelen in haar master traject.

De overige prijzen en beurzen worden mogelijk gemaakt door Stichting Instrumentenfonds KC, het Fund for Excellence (de Fonds 1999 Excellentiebeurs) en de Konrad Boehmer Foundation.

Lees hier meer!

Jong Metropole

 

Het Jong Metropole speelde afgelopen zomer een prachtig programma volledig in het teken van crooners. Het najaar staat voor dit bijzondere gezelschap in het teken van Bill Laurance. De toetsenist, componist en arrangeur is een van de drijvende krachten achter Snarky Puppy. Daarnaast heeft hij een indrukwekkende carrière als componist en solist en is hij artist in residence bij Morley College London. 

 

Op het programma staan werken uit Laurance's complete catalogus, waaronder een wereldpremière van een nieuw werk dat speciaal voor dit concert opnieuw is gearrangeerd. Veel van het materiaal wordt voor het eerst live gerealiseerd zoals oorspronkelijk de bedoeling was; met een 50-koppig symfonieorkest.

Het orkest staat dit keer onder leiding van arrangeur, trompettist en bandleider Simon Dobson - een van de vaste partners van Metropole Orkest.

Bekijk hier de speeldata

Op de valreep...

1 oktober 
|| Singer Laren

concert door Anna Sollewijn Gelpke Quartet

 

13 oktober

|| Rosa Spier Huis

concert door Squea Klarinet Kwartet

 

13 t/m 22 oktober

|| Tilburgse Spoorpark

Festival Circolo

 

19 oktober

|| Theater Bellevue
Try-out podium BIES

 

21 t/m 29 oktober
|| Eindhoven
Dutch Design Week

 

26 oktober

|| Studio 150 Sessios

(livestream) concert door Luuk Ransijn

 

3 november

|| Schouwburg Concertzaal Tilburg

concert door Jong Metropole

4 november

|| TivoliVredenburg, Utrecht
concert door Jong Metropole

 

5 november

|| Latarenvenster, Rotterdam

concert door Jong Metropole

 

5 november

|| Singer Laren
concert door CHOCOS

 

9 november

|| Theater Bellevue
Try-out podium BIES

 

10 november

|| Rosa Spier Huis

concert door Sara Corbey en Matthijs Jongen

 

30 november

|| Studio 150 Sessions

(livestream) concert door NOHMI Quintet

 

30 november t/m 3 december

|| Theater Bellevue

festival This is Not A Circus

Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Wil je deze mail niet meer ontvangen? Klik hier.