Seaports EDC bouwt groot bedrijfsverzamelgebouw in Eemshaven In de Eemshaven verrijst volgend jaar een groot bedrijfsverzamelgebouw. Eemshaven Distribution Center heeft hiervoor een kavel van ruim 12 hectare (ca. 24 voetbalvelden) vlakbij de Emmahaven afgenomen. Onlangs hebben Groningen Seaports N.V. en Eemshaven Distribution Center B.V. de transactie van dit perceel, dat direct in het havengebied is gelegen, afgerond.
Eemshaven Distribution Center B.V. (=EDC) is een
dochtermaatschappij van “Necron Group AG” dat gevestigd is in Zug, Zwitserland. Necron Group is een vastgoed ontwikkelings- en beleggingsmaatschappij. Het Zwitserse bedrijf focust zich op de ontwikkeling en implementatie van industriële en logistieke vastgoedprojecten in o.a. Nederland, Duitsland en Zwitserland. Necron verzekert zich van investeringswaardige huurders en kijkt met name naar locaties met een strategisch belang voor de bouw van industriële gebouwen. De keuze voor een verzamelgebouw in de Eemshaven past dan ook uitstekend bij die filosofie.
Sterke ontwikkeling CEO Gerard van Liempt van EDC is enthousiast over deze acquisitie: “We zijn verheugd een bijdrage te mogen gaan leveren aan de sterke ontwikkeling van de Eemshaven. De Eemshaven heeft een unieke positie in de verbindingen met Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en natuurlijk Nederland. Zeker nu de Eemshaven zich als ‘energy hub’ verder ontwikkelt op het gebied van hernieuwbare en duurzame energie ziet EDC hier goede mogelijkheden voor opslag en kleine kantoren voor de lokale dienstverleners en havenbedrijven.”
Met de komst van EDC naar de Eemshaven gaat voor Groningen Seaports een lang gekoesterde wens in vervulling. CEO Cas König: “Een hele mooie aanwinst voor onze haven. Natuurlijk wilden we altijd al graag een groot logistiek bedrijfsverzamelgebouw in de Eemshaven. Maar dat valt of staat met voldoende handel. Dat EDC om strategische redenen voor de Eemshaven kiest, bewijst dat die handel in combinatie met de vraag naar grootschalige bedrijfsruimte er nu is. Dat is een mooie constatering.”
Gebouw van 60.000 m² EDC is van plan om op het perceel in de Eemshaven een duurzaam logistiek bedrijfsverzamelgebouw van circa 60.000 m² te bouwen. Het gebouw kan daarbij opgedeeld worden in units van verschillende groottes. Inmiddels hebben de eerste huurders met reeds vergaande interesse zich gemeld en EDC verwacht dat het bedrijfsverzamelgebouw een significante bijdrage zal gaan leveren aan de werkgelegenheid in de regio. De bouw zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 starten en EDC houdt rekening met een bouwtijd van ongeveer 18 maanden.
Avantium neemt positieve investeringsbeslissing over bouw fabriek in Delfzijl Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf in duurzame chemie, maakt bekend dat het een positieve Definitieve Investeringsbeslissing (FID) heeft genomen over de bouw van haar FDCA Flagship fabriek in Delfzijl. De positieve FID werd genomen nu het bedrijf heeft voldaan aan de drie belangrijke voorwaarden die zij had gedefinieerd, waaronder het veiligstellen van voldoende financiering, het afronden van de engineering en het opzetten van de toeleveringsketen, en het tekenen van voldoende afnamecontracten voor de FDCA fabriek. Met de recente ondertekening van een term sheet van €90 miljoen voor schuldfinanciering, is nu voldaan aan de laatste uitstaande financieringsvoorwaarde.
Het bereiken van deze mijlpaal is een beslissend moment in de evolutie van Avantium en zal de commercialisering van PEF (polyethyleen furanoaat) versnellen. De FDCA Flagship fabriek van Avantium wordt 's werelds eerste fabriek waar FDCA (furaandicarbonzuur) op commerciële schaal wordt geproduceerd, met een capaciteit van 5 kiloton per jaar. FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF, die ook functionele voordelen heeft ten opzichte van kunststoffen die gemaakt zijn van aardolie. Avantium gelooft dat de commerciële FDCA fabriek, naast het genereren van inkomsten en winsten op basis van de verkoop van producten van de fabriek, de mogelijkheden van grootschalige productie en gebruik van PEF zal aantonen aan consumenten, klanten en partners. Dit zou de weg moeten vrijmaken voor een enorme uitbreiding van de toepassingen van PEF, met een potentiële totale eindmarkt van $200 miljard per jaar, waartoe Avantium toegang wil krijgen door het verkopen van technologielicenties aan industriële bedrijven wereldwijd.
Drie voorwaarden De positieve Definitieve Investeringsbeslissing (FID) sluit een intensieve fase af waarin Avantium hard heeft gewerkt aan het voldoen aan de drie voorwaarden die zij had gedefinieerd als noodzakelijk om te kunnen starten met de bouw van haar FDCA fabriek: het verzekeren van voldoende financiering; het afronden van de engineering en het opzetten van de toeleveringsketen en het tekenen van voldoende afnamecontracten voor de Flagship fabriek. Aan deze drie voorwaarden is nu voldaan. Om tot dit punt te komen heeft Avantium actief gezocht naar en gebouwd aan samenwerkingen in de waardeketen - klanten, leveranciers, overheden en financiële partners.
Financiering Het totale financieringspakket voor de bouw van de FDCA-fabriek bestaat uit subsidies, aandeleninvestering van derden, eigen vermogen van Avantium en bankleningen. De financiering is onderworpen aan gebruikelijke voorwaarden, waaronder Financial Close. Worley en het Groningen Consortium (bestaande uit Groningen Seaports en regionale investeringsfondsen NOM, FondsNieuweDoen, Investeringsfonds Groningen en Groeifonds) zullen samen een belang van 22,6% verwerven in Avantium Renewable Polymers.
Cas König, CEO van Groningen Seaports, is verheugd samen te werken met Avantium om de FDCA fabriek te realiseren: "We zijn blij dat Avantium deze belangrijke mijlpaal heeft bereikt voor haar FDCA Flagship fabriek. De commerciële faciliteit van Avantium zal een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzaam en circulair industrieel cluster in de noordelijke regio van Nederland, dat niet langer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Dit past perfect binnen ons Chemport
Europe ecosysteem waarin we samenwerken aan een gedeelde ambitie: changing the nature of chemistry.”
Operationeel in 2024 Avantium Renewable Polymers heeft een erfpachtovereenkomst gesloten met Groningen Seaports voor grond ten behoeve van de bouw en exploitatie van haar fabriek in Delfzijl. Op 1 december 2021 heeft de Omgevingsdienst Groningen (ODG) de ontwerp-omgevingsvergunning voor Avantium's FDCA Flagship fabriek gepubliceerd. Het ontwerp van de fabriek werd in 2021 afgerond. Voor de constructiefase hebben Avantium en Worley een engineering-, inkoop- en constructiecontract getekend met een gecontracteerde opleverdatum van Q4 2023. Avantium verwacht dat de Flagship Plant in 2024 operationeel zal zijn.
Nieuwbouw Bedrijfsunits Farmsum Namens een lokale ontwikkelaar mogen wij een nieuw te bouw bedrijvenverzamelgebouw te koop aanbieden. In het nieuw te bouwen complex staan achttien individuele units gepland in twee verschillende maatvoeringen, waarbij variatie in unitoppervlakte bespreekbaar is. Het complex zal aan de Steenweg in Farmsum worden gerealiseerd, gesitueerd op Bedrijventerrein Farmsumerpoort.
Voor het complex wordt een omgevingsvergunning aangevraagd op basis van het geldende bestemmingsplan Farmsumerpoort – Farmsumerhaven, vastgesteld d.d. 20 juli 2017. Op basis hiervan heeft de locatie bestemming Bedrijventerrein 1D, waarbij een lijst van bestemmingen kan worden aangeleverd dan wel ingezien. De betreffende vergunning zal worden aangevraagd bij voldoende geïnteresseerden.
De units krijgen eigen aansluitingen ten behoeve van electra en water en kunnen op verzoek worden voorzien van een verdiepingsvloer. Ten behoeve van het gemeenschappelijk onderhoud aan het gebouw en buitenterrein wordt een VvE opgericht, waarvoor de maandelijkse vergoeding nader zal worden vastgesteld tijdens de eerste Algemene Ledenvergadering.
De volgende zaken zijn bij de koopsom inbegrepen zijn:
- Grondkosten
- Notariskosten overdracht
- Kadastrale inschrijvings en inmeetkosten
- Honorarium architect
- Honorarium constructeur
- Sonderingskosten
- Bouwkosten unit
- CAR verzekering tot de oplevering
De volgende kosten zijn niet meegenomen in de koopsom:
- Aansluitkosten elektra en water
- Kosten hypotheekakte, taxatiekosten en hypotheekrente tijdens de bouw
- Binnenschilderwerk
- BTW
- Eventueel meer en minderwerk
Verkoopprijzen vanaf € 45.000,-- v.o.n.
Lees meer op de website van Brandsma & de Jong.
Naar boven