Update oorlog Israel tegen hamas en hezbollah

Shalom beste lezers,                                   zondag 9 juni,

We zijn intens dankbaar voor de redding van Almog Meir Jan, Andrey Kozlov,  Shlomi Ziv  . en Noa Argamani, gisterochtend. Misschien sprak Chinees-israelische Noa wel het meest tot de verbeelding omdat er duidelijke beelden zijn van hoe zij op 7 oktober weggevoerd werd op een brommer waarbij zij roepend: 'schiet me niet dood' hulpeloos haar armen uitstak naar haar vriend, die ook onder schot werd meegevoerd. Deze beelden zijn hier in het gemeenschappelijk geheugen gegrift. De angst op haar gezicht en op het gezicht van haar vriend, die, zelf vastgehouden, niets voor haar kon betekenen... Het was hartverscheurend. En haar moeder had toen al een hersentumor, fase vier. Dat maakte het allemaal nog erger. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben ongetwijfeld voor deze situatie gebeden. Haar moeder leeft nog en is gisteren weer met haar dochter herenigd in het ziekenhuis waar ze al een poos verblijft. Tranen van dankbaarheid bij veel mensen die hart voor hun situatie hebben. 

Maar Almog was minder gelukkig; het bleek dat zijn vader een paar uur voor zijn redding plotseling is overleden, hoe bizar en verdrietig. 

Arnon Zamora, de commandant, die als eerste het gebouw betrad waar de drie gegijzelde mannen gevangen zaten, werd neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. Hij had op 7 oktober als een held gevochten voor de dorpen die onder vuur lagen en nu heeft hij zijn team geleid in deze reddingsactie, helaas kan hij het niet meer navertellen. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De reddingsactie, die onder de naam 'Summer seeds' is uitgevoerd, zal nu de geschiedenis ingaan als 'Operatie Arnon' als eerbetoon aan deze held die zoveel levens redde in zijn militaire loopbaan.

De vier gegijzelden werden door Gazaanse burgers(!) vastgehouden met extra bewaking van hamasterorristen. De burgers kregen betaald door hamas om hen vast te houden. Noa zat apart van de drie gegijzelde mannen, in een gebouw ongeveer op tweehonderd meter van hen vandaan. De reddingsactie in de twee gebouwen ging op de seconde gelijk totdat Arnon werd neergeschoten, in de tijd van zijn verzorging kwamen er steeds meer schietende terroristen bij en het is een wonder dat de soldaten met de gegijzelden en de toen nog zwaargewonde Arnon uiteindelijk per helikopter weg konden komen. Een actiefilm uit Hollywood had niet spannender kunnen zijn.

De linkse media volgen, zoals te verwachten, weer de mond van hamas, die meldt dat er weer zovele vrouwen en kinderen bij de reddingsactie zijn omgekomen, het is om moedeloos van te worden. Bewijzen hebben ze natuurlijk niet, wij hebben via de bodycams van onze soldaten het bewijs dat terroristen zijn neergehaald en echt geen vrouwen en kinderen. Iemand schreef hierover: Gaza heeft de grootste transgendergemeenschap in het midden oosten met zeker 15.000 mannen die zich identificeren als vrouwen en kinderen. En zo gaat het elke keer: een hoop geschreeuw van een stel terroristen die in de slachtofferrol zitten. Alles wat ze zelf hebben gedaan op 7 oktober en daarna, daar hebben ze juist Israël van beschuldigd. Zo ook weer dat er een Gazaanse baby zou zijn onthoofd bij het instorten van een hamasgebouw door een Israëlisch bombardement. Zelf hebben ze op 7 oktober onder meer Israëlische babies onthoofd en de hoofdjes tussen de plantjes op de vensterbank gezet. Dit was een verbijsterende ontdekking voor de hulpdiensten die later ter plaatse kwamen.

Overigens meldde de Amerikaanse linkse nieuwsdienst CNN dat de vier gegijzelden waren 'vrijgelaten,' niet gered. Hoe moeilijk is het om te erkennen dat hamas de slechte rol speelt in de hele situatie?

Het demonische geschreeuw op de bekende universiteiten gaat maar door. Een professor in de universiteit van Colombia stond letterlijk te krijsen tegen haar publiek, maar toen een criticus haar een heel eenvoudige vraag stelde over de situatie, kon ze die niet beantwoorden en riep ze de hulp in van haar volgers, het kwam zo dom over. Maar het is griezelig hoe de zgn 'elite' zo haatvol kan denken. Ik zag een foto van een westers meisje, gehuld in een 'palestijnse' sjaal, die een bord omhoog hield met daarop de hatelijke tekst: 'jullie gegijzelden komen niet meer thuis!' Hoe schokkend, hoe kun je zo gehersenspoeld zijn dat je als jonge westerlinge zulke afschuwelijke dingen verkondigt, wat als haar moeder of zus het was die werd gegijzeld? Het is werkelijk onbegrijpelijk... 

Maar goed, de redding van de gegijzelden is een fel lichtpunt in een verder zo verdrietige tijd. In het noorden blijft het raketten regenen en blijft het branden want het is erg heet en kurkdroog. Er gaat zoveel prachtige natuur verloren en de mensen en dieren zijn in zulk gevaar. Overigens vielen gisteravond ook uit Gaza weer raketten op onze steden. Het is nog lang niet klaar met het lamleggen van het geweld daar...

Onze Ruth was thuis en Sam was op zee. We hebben last van de hitte, het loopt op tot tegen de veertig graden in het zuiden. Echt wel even wennen... 

Wij wensen u allemaal een goede zondag!

Karen Strijker, Hartelijke groeten ook van Yair

 
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.