Afbeelding

Hebreeuws Studiehuis Reshiet is sinds 2013 gevestigd in Israel. ‘Vanuit Shomron’ is een onafhankelijke nieuwsbrief, wordt gratis aangeboden en verschijnt vrijwel wekelijks. Het schrijven van de nieuwsbrieven begon tijdens de Gazaoorlog van 2014. Destijds bleek dat de NL-media zeer éénzijdige informatie verschaften over die zomeroorlog. Nog steeds is er naar onze mening sprake van éénzijdige berichtgeving als het over Israel gaat. Wij beseffen wel degelijk dat ook wij een ietwat ‘gekleurde en beperkte bril’ op hebben omdat wij o.a. naast het werk als Hebreeuwse leraren niet alle gelegenheid hebben om uitgebreid op alle onderwerpen in te gaan. Iedere week is er enig ‘geestelijk manna’ te proeven door de toelichting op de wekelijkse Torahlezingen en aanvullingen vanuit het NT. Voel u vrij deze brieven door te sturen.

Hartelijke groet, Yair en Karen Strijker, Na’ale Israel

 

Shalom

Afbeelding
Na een weekje zeer verkouden te zijn en ik, Yair, nog steeds amper iets kan ruiken zijn we gelukkig wel weer ‘boven Jan.’ Ondertussen ging het geven van webinars gewoon door, schor en wel. We mogen niet klagen en zijn blij dat corona niet ernstig uitpakte bij ons. We hebben nu allemaal een tav yarok, een groene pas met QR code, die tot eind augustus geldig is. Juist deze week schafte Israel alle beperkingen af en we waren blij verast te lezen dat ook ongevaccineerde toeristen Israel mogen bezoeken. Men moet wel vooraf een pcr-test ondergaan en ook één bij aankomst. Verder moet men de eerste 24 uur in quarantaine om de uitslag af te wachten. Het is allemaal te overzien en rond Pesach (derde week van april)  zal het zeker weer druk zijn in Israel. Welkom ook weer in ons bescheiden Gastenhuis!
 

Goed nieuws

Ik, Yair, kom naar Nederland en zal spreken in de gemeente Katwijk op zaterdag 26 maart om 10:30. Adres Baljuwplein 10 te Katwijk.

Israel en Oekraine

Afbeelding
Israel houdt zich wat gedeisd als het gaat om het conflict Rusland en Oekraïne; ze wil niet van twee walletjes eten, maar ook niet twee walletjes tegelijk stukmaken. Vooral de VS is een goede bondgenoot van Israel en dit land verwacht dat de Europese landen meedoen aan sancties tegen Rusland nu de oorlog is begonnen. Van Israel wordt dan ook loyaliteit verwacht, maar zij wil de broze relatie met Rusland niet verbreken. Rusland speelt inmiddels een grote rol in het Midden-Oosten en vooral in Syrië. Rusland laat oogluikend toe dat Israel van tijd tot tijd Iraanse doelstellingen in Syrië bombardeert. Dit gebeurde deze week tot tweemaal toe, net over de grens bij de Golan en iets ten zuiden van Damascus. Rusland weet meestal van tevoren waar Israel gaat aanvallen; om botsingen tussen Russische en Israelische vliegtuigen te voorkomen. Er zitten nog enkele duizenden Israëliërs vast in Oekraïne en Israel probeerde van de week de Joden daar te overreden om op aliyah te komen. Mondjesmaat werd daar gehoor aan gegeven; nog minder dan vijfenzeventig Joden zijn gekomen.
 

Dag van woede

Afbeelding
Op dinsdag 1 maart organiseren Palestijnen wereldwijd weer eens een ‘Dag van de woede.’  Zij willen aandacht vragen voor Arabieren in Israelische gevangenissen. Er worden stakingen aangekondigd en een oproep om met name in de betwiste gebieden tegen 12:00u. het verkeer plat te leggen voor een aantal minuten. Om 18:00 u. moet uit alle moskeeën de oproep tot gebed klinken.
Geen gevangenis in Israel zal een sterrenhotel zijn, maar zelfs terroristen mogen een studie volgen, krijgen voldoende te eten, hebben toegang tot de media en hebben behoorlijk wat vrijheden. We kunnen dit niet zo goed vergelijken met andere landen, maar of de gevangenissen in China of sommige Afrikaanse landen of in Zuid Amerika zo geweldig zijn?? Alleen gaat daar niemand de straat op voor gevangenen. De anti-Israellobby houdt vele mensen gevangen in een leugenweb!

 

Vast...

Afbeelding
Sammi al-Obara (40), een Israelische Bedoeïn uit Rahat, ging van de week als pelgrim naar Mekka, maar moest vanwege zijn diabetes naar een apotheek aldaar. Hij vond dat hij slecht werd geholpen en zei luid dat in Israel zoiets niet zou voorkomen; dat Israel het beste land ter wereld is! De apotheker belde de politie en nu zit de Bedoeïn vast. Volgens zijn familie kan Sammi weleens zijn geduld verliezen vanwege zijn gezondheid. We hopen dat hij snel vrijkomt, maar er is geen uitleveringsverdrag tussen Saudi Arabië en Israel. Een lastige situatie, maar we vinden het bewonderenswaardig dat Sammi zo vol lof over Israel sprak!
 

Besmettingen

Afbeelding
Corona is nog niet voorbij in Israel. Dagelijks worden nog steeds ongeveer 12.000 besmettingen geteld. Desondanks is alles open en mag iedereen Israel in. Een dik jaar geleden ging het hele land nog op slot bij een aantal van 300 besmettingen en mochten we ons amper een paar meter buiten de deur begeven. Meer dan de helft van de bevolking (4.5 miljoen) is tot drie maal geprikt en bijna een kwart daarvan vier maal. Dit alles verminderde niet het aantal besmettingen bij die groepen, wel naar men meent het aantal ziekenhuisopnames bij mensen met onderliggend lijden.
 

Parasha wajaqhel

Afbeelding
De parasha deze week is ‘wajaqhel’ ויקהל en Hij vergaderde. We lezen Exodus 35:1-38:20, uit de Haftara lezen we 1 Koningen 7:13-26 en 40-50 en we lezen Hebreeën 9:1-11.

Deze Shabat heet Shabat Shkalim שבת שקלים, de Shabat van de sikkels/shekels. Opnieuw wordt Exodus 30:11-16 gelezen over het hefoffer, wat elke man moest betalen om aan het onderhoud van de tabernakel te kunnen bijdragen. Elke eerste shabat van de maand Adar, de 12e maand wordt de shabat zo genoemd.

Deze Parasha begint met het Shabatsgebod, waarbij Moshe waarschuwt dat wie zich er niet aan houdt ter dood gebracht wordt. Daarbij moet men denken aan uitsluiting van het volk, wat in de woestijn een wisse dood betekende. Shabat שבת  betekent staken, stoppen en zoals God Zijn werk staakte op de zevende scheppingsdag, zo is dit ook bedoeld voor de mens, die toch naar Zijn Beeld geschapen is. Shabat houden is het verbond met God vieren. Opnieuw volgt dan een hefoffer, met de nadruk op de vrijwilligheid hiervan, anders dan bij het hefoffer uit Exodus 30, wat een opgelegd offer was. Het volk brengt zoveel zilver, goud, koper, kleuren en wol dat het teveel is. Het is mooi om dit te lezen: men brengt het graag!

De aanstelling van Bezaleël en Aholiabh wordt een feit en er volgt een gedetailleerde beschrijving van de bouw van de Tabernakel: men begint met de buitenkant, werkt dan naar binnen, naar het heilige der heiligen met alle gouden stukken en het allerbelangrijkste: de Ark. Daarna begint de bouw van het koperen wasvat en toebehoren.

Op Jom Kipur zien we dit gegeven terug als Aharon ook eerst begint met het heiligen van de binnenkant en daarna naar buiten toe werkt, naar het volk toe. In de Haftara wordt de bouw van de Tempel beschreven met het noemen van de twee koperen pilaren: Jachin (Hij vestigt) en Boaz (in Hem is kracht). Dit moeten twee fantastisch mooie bouwwerken zijn geweest als we de gedetailleerde bouw zo lezen.

De Hebreeënschrijver vestigt de aandacht op de Hogepriester, Die gekomen is door een veel betere en hogere tabernakel, niet met handen gemaakt. Hier breekt het abrupt af, maar volgende week wordt dit hoofdstuk verder behandeld in de Parashalezing.. Wordt vervolgd!

 

Activiteiten en meer...

Alle webinars zijn gratis! Maar een gift is altijd welkom.

Maandag 28 februari webinar ‘Herhaling reis zuiden.’

Dinsdag 1 maart les 2 van de Alephcursus via Zoom, deze les is niet gratis, maar maakt onderdeel uit van zes lessen voor 79,50.

Donderdag 10 maart Psalm 8, Duits.

Maandag 14 maart webinar Purim.


Woensdag 13 april  webinar Pesach.

Donderdag 27 april, Tour D’Israel, de virtuele reis (nr.6) naar Noordwest Israel en deels Samaria.

Al deze webinars worden gegeven via Zoom, beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur (behalve de Alephcursus, deze duurt twee uur inclusief een korte pauze).


- - - - - 

Aankomende cursussen in Nederland:

Houten – Gimelcursus voorjaar 2022, vijf lessen
Data: op 5 donderdagavonden: 12 en 19 Mei, 9, 23 en 30 Juni.
Locatie: in Houten
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: het cursusgeld bedraagt 75,- euro en het lesboek 18,50 euro.
Deze reader is alleen verkrijgbaar bij de docente of via www.studiehuisreshiet.nl
Info en opgave bij de docente: Ads van Oudheusden: alephhouten@gmail.com of 06-30676974


- - - - - - - - - -

Dank U heel hartelijk voor uw goede gaven indien u de werkzaamheden van Studiehuis Reshiet steunt. Dat bemoedigt ons enorm!
NL03 INGB 000 87 25 116 of via de ANBI stichting Ammeech Ammi (uw volk is mijn volk),
NL86 INGB 000 43 58 913 t.b.v. Studiehuis Reshiet Yair en Karen Strijker

- - - - - - - - - -

‘Hebreeuws in Zes Dagen’ is een toegankelijke cursus Bijbels denken vanuit de Bijbeltaal.

In zes lessen, verwijzend naar de zes scheppingsdagen, leert u de grondbeginselen van Gods Taal en u leert Bijbelwoorden op te zoeken in een concordantie. Gods Taal is verrijkend en toegankelijk voor iedereen. Het cursusboek kost € 29.50. Ons cursusboek is te bestellen via onze webwinkel op www.studiehuisreshiet.nl.
















- - - - - - - - - -

Beluister ons ook op Radio Israel in het programma Frontline Israel met Cees van der Vlist. Elke vrijdagmiddag om 15:00 uur en het wordt verschillende malen herhaald.
Studiehuis Reshiet, Israel
Yair en Karen Strijker
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.