Afbeelding

In het Leerhuis vanavond 21:00 uur: Parashat ָּרָשָׁה , parasja; כי תשא Ki Tisa

Afbeelding

Luister je mee vanavond 21:00 uur: Parashatָּ רָשָׁה , parasja;   כי    תשא    Ki Tisa  "als je opneemt/opheft of als je een telling houdt"  met Arnold Visscher

We lezen:
Thora Exodus 30:11- 34 (:35)
Haftara 1 Kon. 18:1-39
Brit Chadashah / Tweede Testament 2 Korinthiërs 3 (1-18)

Introductietekst:  Exodus 30:11 ev

“ 11De HEER zei tegen Mozes: 12 ‘Als je onder de Israëlieten een telling houdt, moeten allen die geregistreerd worden de HEER losgeld betalen voor hun leven, om te voorkomen dat de telling hun noodlottig wordt. 13 Ieder die meegeteld wordt moet een halve sikkel/sjekel betalen, volgens het ijkgewicht van het heiligdom, twintig gera per sjekel; de heffing voor de HEER bedraagt de helft daarvan. 14 Ieder die meegeteld wordt, iedereen van twintig jaar of ouder, moet deze heffing voor de HEER betalen. 15 Rijken dragen als losprijs voor hun leven niet meer af dan een halve sjekel, armen niet minder. 16 Het losgeld dat je van de Israëlieten in ontvangst neemt, moet gebruikt worden voor de dienst in de ontmoetingstent. De losprijs die de Israëlieten voor hun leven betalen, zal ervoor zorgen dat de HEER hen niet vergeet. ”

In deze parasja staan we stil bij tellen. Mozes krijgt van de Ene de taak om het volk te tellen, en daarna moet een ieder vanaf 20 jaar, arm en rijk, een halve sjekel betalen als heffing voor de Ene. Iedereen wordt vertegenwoordigd door een zelfde gewicht. In de gemeenschap die God dient is de één niet meer dan de ander. Zowel de rijke als de arme zal nooit meer gewicht in de schaal leggen dan een halve sjekel. Voor God zijn allen gelijkwaardig! Tegelijk is ieders bijdrage  compleet met die halve sjekel. Maar juist het feit dat het een halve sjekel is, benadrukt volgens de joodse traditie dat je ook beseft dat je zelf een deel bent van een geheel. Op die wijze mogen we steeds zo onze dagen tellen, en dan zal wijsheid ons hart vervullen, lezen we in de Psalm (90) van Mozes. En die liefdevolle wijsheid mogen wij zoeken aan het begin van de dag, van nu aan tot in eeuwigheid.


מתפלל לשלום ישראל Shalom,
Presentatie: Arnold Visscher

Samenkomst op Shabat met Wim ten Voorde

Afbeelding

Samenkomst op Shabat met Wim ten Voorde 

De dienst begint om 11.00 uur, vanaf 10.45 zal de uitzending actief zijn. De livestreaming is te vinden op de website van gemeente Shamar via deze link. De dienst begint om 11.00 uur, vanaf 10.45 zal de uitzending actief zijn.

De livestreaming is ook te volgen via Youtube

De geschiedenis van de Messiaanse Joden in Israël, deel 5: De eerste permanente protestantse inwoner van Jeruzalem

Afbeelding
In de vorige artikelen hebben we gezien hoe de missionarissen niet permanent in Jeruzalem konden blijven, en constant een paar weken of maanden moesten blijven, en dan moesten vertrekken. In dit artikel zullen we zien hoe en waarom dit veranderde, toen John Nicolayson de eerste permanente protestantse inwoner van Jeruzalem werd. Zoals zoveel anderen die we tot nu toe hebben behandeld, werkte hij samen met de LJS, de London Joden Society, opgericht in 1809.

 
Lees meer...

Waarom scheiden Joden melk en vlees? Kan het God echt iets schelen?

Afbeelding

Waarom scheiden Joden melk en vlees? Kan het God echt iets schelen?

Wat heeft het scheiden van melk en vlees met God te maken? Wat is er na al die duizenden jaren toch met dit vreemde Joodse ritueel, waarvan Joden volhouden dat het absoluut noodzakelijk is om de unieke relatie die Joden met de God van Israël hebben te beschermen?

Ik geef toe dat het altijd een mysterie is geweest, maar de hardnekkige volharding van mijn familie, mijn gemeenschap en mijn regering dat de koosjere wetten nooit mogen worden losgelaten, dwong mij om dieper te kijken, en wat ik vond is inderdaad diepgaand.

 

Lees meer...

Schandalig WOB-verzoek ingediend

Afbeelding

Schandalig WOB-verzoek ingediend

CIDI is in de afgelopen weken benaderd door meerdere medewerkers van Nederlandse universiteiten, die zich ernstige zorgen maken over een specifiek WOB-verzoek. De medewerkers krijgen zeer ongemakkelijke vragen voorgeschoteld en schrikken van de heftige ondertoon. De vragen verhullen een duidelijke afkeer van de staat Israel niet en zijn daarmee zeer politiek gekleurd. Bovendien worden suggestieve vragen gesteld die kwade opzet suggereren over Joodse organisaties, zowel in Nederland als daarbuiten. De bron van het verzoek werd in de meeste gevallen geanonimiseerd, wat de onrust bij deze universiteitsmedewerkers nog verder vergrootte. 
 

Lees meer...

Israël zal lijden als Rusland Oekraïne binnenvalt

Afbeelding

Israël zal lijden als Rusland Oekraïne binnenvalt

Volgens wijdverspreide berichten in de media zal Rusland Oekraïne deze week binnenvallen. Israël heeft zijn burgers reeds gezegd het Oost-Europese land te ontvluchten. Oekraïense functionarissen zeggen echter dat er veel meer op het spel staat voor de Joodse staat.

“Halveer uw broodvoorraad om te begrijpen hoe Israël zal worden getroffen als Rusland binnenvalt.”

Volgens wijdverspreide berichten in de media zal Rusland Oekraïne deze week binnenvallen. Israël heeft zijn burgers reeds gezegd het Oost-Europese land te ontvluchten. Maar Oekraïense functionarissen zeggen dat er veel meer op het spel staat voor de Joodse staat.
 

Lees meer

Rusland zet gevechtsvliegtuigen in - inclusief bommenwerpers met nucleaire capaciteit - voor grote militaire oefeningen in Syrië

Afbeelding

Rusland zet gevechtsvliegtuigen in - inclusief bommenwerpers met nucleaire capaciteit - voor grote militaire oefeningen in Syrië

Eerder deze week stuurde het Russische leger gevechtsvliegtuigen, waaronder nucleair uitgeruste Tu-22M3-bommenwerpers en MiG-31 straaljagers, bewapend met geavanceerde hypersonische raketten naar Syrië voor de grootste Russische marine-oefening in de Middellandse Zee sinds de Koude Oorlog. 

Het doel van de grootschalige Russische militaire oefening is om de militaire capaciteiten van Moskou te laten zien in vergelijking met de door Amerika geleide troepen in de regio. De Russische Kinzhal hypersonische kruisraket is potentieel een baanbrekend wapen dat naar verluidt 10 keer de snelheid van het geluid beweegt en een bereik van 2.000 kilometer heeft. 

 

Lees meer

Groene Pas vervalt per 1 maart in Israël

Afbeelding

Groene Pas vervalt per 1 maart in Israël

Tijdens een vergadering over de toekomst van de Covid-19 beperkingen in Israël, heeft premier Bennet aangekondigd dat de Groene Pas per 1 maart komt te vervallen. Dit betekent automatisch dat iedereen overal toegang heeft. Wel zijn er een paar uitzonderingen.

Premier Bennett zei an het begin van de discussie: "We zien een daling van het aantal ernstig zieken. Deze vijfde virusgolf is aan het breken. Onze strategie, van een open economie naast een strijd en vele acties tegen het coronavirus, heeft ertoe geleid dat de staat Israël de eerste is in groei onder de ontwikkelde landen en tot een niveau van economische groei dat we in 21 jaar niet hebben gezien."

 

Lees meer

Heerlijke Peper Steak

Afbeelding

Heerlijke Peper Steak

Veel mensen maken de fout om hun vlees te gaar te maken, wat resulteert in taai, taai rundvlees. Volg de onderstaande aanwijzingen en zorg ervoor dat het rundvlees gaar is. Serveer onmiddellijk en geniet van een perfect diner, op Pesach of het hele jaar door.
 

Lees meer voor de bereiding

Leven wij in de dagen van Noach? – Ds. Dick Langhenkel

Afbeelding

Wij leven letterlijk in een adembenemende tijd. Dynamisch, maar ook verwarrend.

Na een bezoek aan de replica van de ark van Noach vraagt Dick Langhenkel zich af of dit immense bouwwerk alleen een toeristische attractie is, een mooie herinnering aan oude Bijbelse tijden, of dat het misschien een vingerwijzing van God is met een diepere bedoeling. Die vraag vormt het startsein voor een persoonlijke zoektocht.

Jezus zei duidelijk dat de dagen van Noach zich zullen herhalen tegen de tijd dat Hij terugkomt (Mattheüs 24:37-39). Zou het kunnen dat we inderdaad in die dagen van Noach leven? Wat houdt dat dan in? Wat zeggen de Bijbelse profetieën over het einde der tijden en wat zien we daarvan plaatsvinden in onze tijd? Het boek is vragenderwijs geschreven in de hoop dat de lezer zich in die vragen herkent en geprikkeld wordt om samen met de auteur naar antwoorden te zoeken.

Uitgeverij: Scholtenuitgeverij.nl

€14,95

 

Bestel hier

Als u ons werk wilt steunen... Heel graag!

Afbeelding

Radio Israel.nl is geheel afhankelijk is van giften, donaties en legaten. Wil je ons ook steunen? Uw donatie is onmisbaar.

Spreken onze doelstellingen je aan en wil je graag mee helpen bouwen? Ervaar je zegen door ons aanbod en wil je Radio Israel.nl ook zegenen? Overweeg dan om ons ook financieel te ondersteunen. Klik daarvoor hier.

Zelf overmaken kan natuurlijk ook:

IBAN: NL89 INGB 0009 3110 97
ten name van Pillar of Fire o.v.v. ‘gift Radio Israel’.

Uw giften aan Radio Israel.nl zijn van de belasting aftrekbaar.

Alvast erg bedankt!
 

Meer Radio Israel

Afbeelding

Meer Radio Israel

Nieuws - Meer nieuwsberichten vind je op onze Nieuwspagina.
Facebook - Dagelijks plaatsen we meerdere berichten. Volg en like onze pagina.
Vacatures - We zoeken helpers die Radio Israel mee helpen bouwen. Bouw je mee?
Webwinkel - Op zoek naar een boek of een wijntje? Bezoek onze winkel.
Nieuwsdienst - Abonneer je hier op onze gratis Nieuwsdienst

Radio Israel, Kerketuinenweg 10-C, 2544 CW  Den Haag
Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Klik dan hier.