Nieuwsbrief 1 -  Mei 2021

Nieuwsbrief 1

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil- Terneuzen

Beste inwoner van Sluiskil en wijk Oude Vaart in Terneuzen,

 

Voor u ligt de eerste online nieuwsbrief Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil Terneuzen.

Naast de uitgestrekte polders heeft de Kanaalzone veel industriële activiteiten en een drukbevaren kanaal. Deze activiteiten hebben invloed op de woonomgeving en zorgen soms voor hinder. Dat leidt tot meldingen bij de milieumeldpunten over stof, geur en geluid. Wij (zeven partijen) onderzoeken hoe u als inwoner de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen beleeft en welke zaken hierbij een rol spelen. Samen met inwoners en bedrijven zoeken we eventuele oplossingen om hinder als het kan en nodig is te beperken. In deze nieuwsbrief informeren we u over twee deelprojecten binnen het onderzoek: handhavingsacties en luchtkwaliteit.

Handhavingsacties


Tijdens het onderzoeksproject voeren inspecteurs van de DCMR Milieudienst Rijnmond en de RUD Zeeland controles uit. Dit doen ze in het gebied en bij een aantal bedrijven. 

 

Gebiedscontroles

De milieudiensten zijn de ‘oren en ogen’ in het gebied als het gaat om lucht, geur, geluid, stof, veiligheid en gezondheid. Tijdens de gebiedscontroles verkennen inspecteurs van de milieudiensten het gebied om de bronnen van deze milieuthema’s te lokaliseren. Dit doen zij onaangekondigd. 

 

De DCMR en de RUD Zeeland voeren acht gebiedscontroles uit voor het onderzoeksproject. Eén van de gebiedscontroles vond plaats op 10 februari 2021, in de omgeving van Terneuzen, Westdorpe en Sluiskil. Aanleiding hiervoor was een melding van geurhinder. Tijdens deze controle stelden de inspecteurs een aantal situaties vast van stof- en geurhinder. Dit gebeurde voor een deel bij bedrijven die niet binnen het onderzoeksproject vallen. De milieudienst heeft deze bedrijven toegevoegd aan de ‘lijst van verdachte bedrijven’ om zo de situatie doelgericht te handhaven.

 

Aspectcontroles

Per bedrijf voeren we twee ‘aspectcontroles’ uit. Deze gaan dan over het onderwerp van de meldingen, dus bijvoorbeeld geluid of stof. Als een bedrijf voldoet aan de milieueisen, is het niet wettelijk verplicht maatregelen te nemen. RUD Zeeland en DCMR maken een overzicht van maatregelen die genomen zijn om geluid-, stof- en geurhinder te verminderen. We gaan met bedrijven in gesprek hoe we de hinder verder kunnen beperken. Dit overzicht kan hierbij helpen. 

Milieumelding

De RUD Zeeland en de DCMR zijn toezichthouder en handhaver van milieuregels in Zeeland. Meer weten hierover? Kijk op https://www.zeeland.nl/milieu. Ervaart u hinder, van bijvoorbeeld geluid of geur? Bij het milieumeldpunt van de RUD kunt u een melding doen. Het milieumeldpunt is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar op tel. 0118 412 323.

Wat gebeurt er met uw milieumelding?

Een inspecteur onderzoekt of de hinder die u heeft gemeld, is toe te wijzen aan een bron, zoals een bedrijf of gebeurtenis.

Als de inspecteur een overtreding vaststelt, schakelt hij/zij de bevoegd handhaver (gemeente of provincie) in. Deze neemt contact op met het bedrijf om de hinder te stoppen.

Luchtkwaliteit

 

Luchtkwaliteit is een belangrijk onderdeel van ons onderzoeksproject. In Zeeland staan twee meetpunten van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu): in Zierikzee en Philippine. Ook zijn er twee meetstations vlakbij, in Ossendrecht en Huijbergen. Wettelijk is dat genoeg, maar de Provincie Zeeland wil meer weten.

 

Luchtmeetpunt

Daarom besloot de Provincie in 2020 een extra luchtmeetpunt neer te zetten in Sluiskil. Dit meetpunt meet de luchtkwaliteit in Sluiskil. Half december is het meetpunt geplaatst en in bedrijf genomen. De meetresultaten kunnen we gebruiken in dit onderzoeksproject. Zo kunnen we ze bijvoorbeeld vergelijken met de meldingen van stofhinder. U kunt de meetresultaten volgen op de website www.luchtmeetnet.nl, locatie Sluiskil-Stroodorpestraat. Het meetpunt blijft een aantal jaar staan. 

Het meetpunt meet vier componenten: totaalstof, fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofoxiden. Dit zijn stoffen die altijd in de lucht zitten. De hoeveelheid varieert door activiteiten in de directe omgeving, zoals auto- of scheepvaartverkeer, houtkachels, op- en overslag van (stuifgevoelige) stoffen en industriële activiteiten. Daarnaast zijn ook de klimatologische omstandigheden van invloed. Bij warm en windstil weer zijn de concentraties meestal hoger. Soms wordt verontreiniging over lange afstanden getransporteerd. Denk bijvoorbeeld aan Saharastof. 

Hoe verder?


Het onderzoek ging van start in september 2020. In het eerste kwartaal hebben we een tussenrapport gemaakt over de werkzaamheden in de periode september – 31 december 2020. Dit rapport publiceren we deze week, u ontvangt hierover ook een nieuwsbrief. 

 

Binnenkort organiseren wij een informatiebijeenkomst voor inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen. Door de coronasituatie is dit waarschijnlijk een online bijeenkomst. De deelonderzoeken lopen in de tussentijd door. De voortgang hiervan is ook afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. Hierover informeren we u graag weer.

Meer informatie?

 

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van RUD Zeeland. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar post@rud-zeeland.nl.

Vermeld in het onderwerp het nummer 00264964.

 

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de projectpartners van het onderzoeksproject

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil - Terneuzen:

DCMR, gemeente Terneuzen, GGD Zeeland, North Sea Port, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland.

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven dat u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het project Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

De nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie.

 

Titelfoto: Sky Pictures Luchtfotografie.

 

Meer informatie vindt u op www.RUDzeeland.nl.