Nieuwsbrief De Tuinen van Zandweerd, Deventer.
Afbeelding

Nieuwsbrief De Tuinen van Zandweerd

Afbeelding
CPO Sjalot: binnen- en buitenruimte delen

Met dit nieuwsartikel schetsen wij een beeld van de voortgang van de bouwplannen die CPO Sjalot ontwikkelt op de speciale CPO-tegel in het oostelijk deel van de Tuinen van Zandweerd. 
Afbeelding
Nog enkele huizen vrij

CPO Sjalot bestaat op dit moment uit 5 huishoudens en 4 aspirantleden uit alle windstreken van het land. Ze bouwen samen aan een groene, veerkrachtige en positieve leefomgeving voor tien huishoudens. Er zijn nog huizen vrij en de groep zoekt nog kopers. De groep is nu relatief jong; tussen de 30 en 40 jaar met veel jonge kinderen. Gezien de diversiteit zoeken ze op dit moment vooral huishoudens in een iets latere levensfase met bijvoorbeeld oudere kinderen, hoewel ze zich ook realiseren dat diversiteit uit meer bestaat dan leeftijd alleen. 
Actief Proces

De CPO-groep realiseert 10 grondgebonden woningen, verdeeld over drie gelijkwaardige bouwvolumes die een erf omarmen. Al met al kost dat toch gauw twee jaar tijd. Om te leren hoe je zo’n collectief bouwproces aanstuurt heeft de groep o.a. een CPO-project in Amersfoort bezocht. 
Afbeelding
Hoe leuk is het om actief met je toekomstige buren te bouwen en investeren in je toekomstige ‘wijk’?! Alle leden maken deel uit van één of meerdere werkgroepen waar ze zich actief inzetten. Het grote voordeel is van deze werkwijze is dat je je buren goed leert kennen én dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je toekomstige woonomgeving.

De groep wordt begeleid door een proces- en projectbegeleider Katja van der Valk van Buildingcommunity. Architectenbureaus Werkstatt en Atelier to the Bone (ATTB/Werkstatt) zijn via een architectenselectie uit de bus gekomen als ontwerpcombinatie die het beste aansluit bij de ideeën van de groep.
Leven en laten leven

De bewoners willen graag een grote gemeenschappelijke tuin waar ze samen zorg voor dragen. Ook ideeën over andere gemeenschappelijke ruimtes zoals berging, schuur, logeerstudio en/of multifunctionele gemeenschappelijke werkruimte worden meegenomen in het ontwerpproces.
Dat past goed bij hun visie om in vrijheid te leven in een woonomgeving waar plek is voor ontmoeting, maar waar samen geen verplichting moet zijn. Waar je deelt en waar het motto ‘leven en laten leven’ de boventoon voert. 

Een aantal van de toekomstige bewoners heeft al in communities gewoond en daarvan ook de meerwaarde gezien en ervaren. De groep organiseert regelmatig uitjes en excursies om elkaar (en geïnteresseerden en aspirantleden) beter te leren kennen. Zij hebben veel zin om in de rust maar toch ook reuring van Deventer te wonen. Groen, duurzaam en met een eensgezind collectief op een mooie plek langs de IJssel.

Het ontwikkelen van het bouwplan wordt in 2022 afgerond. Naar verwachting worden de woningen in 2023 opgeleverd. Wil je meer weten over dit project, de visie van CPO Sjalot of heb je interesse in een woning? Ga dan naar de website van CPO Sjalot.

"We vinden het prettig om onze buren te kennen, een binnen én buitenruimte te delen".
Afbeelding
Bijzondere samenwerking tussen Cohousing Groeneweerd en woningcorporatie Rentree: weer een stapje dichterbij de nieuwbouw 

Vorig jaar zetten Rentree en de cohousing groep een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Om met elkaar te zorgen voor de ontwikkeling en bouw van 8 sociale huur Tiny Houses en een gemeenschappelijke ruimte in de Tuinen van Zandweerd. 



Afgelopen jaar is er veel tijd gestopt in de ontwikkeling. “Samen een ontwerp kiezen, onderzoeken wat wel en niet kan. En samen een bouwpartner kiezen” somt projectleider Maaike Wittenhorst op. “Dat kost de nodige tijd natuurlijk, maar is nu afgerond. Het ontwerp is er, de aannemer die ze gaat bouwen is geselecteerd en alle afspraken over de huisjes zelf en de gemeenschappelijke ruimte staan op papier.” Deze week werden de afspraken en samenwerking ondertekend.

Samenwerken aan een ‘thuis in Deventer’

“Deventer is ons thuis en thuis zijn in Deventer gunnen we anderen ook,” vertelt Carin Hemeltjen (manager Vastgoed bij Rentree). Meestal is een sociale huurwoning een eengezinswoning of een appartement. Maar waarom zou dat geen Tiny House kunnen zijn? De Tiny Houses passen mooi in de natuurlijke omgeving en dragen bij aan onze duurzaamheidsambitie. Daarnaast is het écht bijzonder dat we samen met de toekomstige bewoners het hele traject, van een eerste schets tot bouwplan hebben doorlopen.”

Een aansprekend ontwerp

Het ontwerp van architectenbureau Woonpioniers sprak Rentree en Cohousing Groeneweerd het meeste aan. Architect en oprichter Daniël Veneman is blij met deze opdracht. “Ons doel is betaalbare woningen, die passen in de groene omgeving en voor verbinding zorgen. Aannemer HuneBouw heeft – net als wij – duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan en vindt het fantastisch om deze Tiny Houses te bouwen.”

 

Geduld wordt beloond

Voor de toekomstige bewoners is het ook een bijzondere samenwerking. Zij hebben de nodige tijd gestoken in de ontwikkeling maar hun tijd en geduld wordt beloond. Deze zomer start de bouw van de Tiny Houses en als het een beetje meezit, dan zijn ze eind dit jaar klaar. "Het is een intensief traject, maar ook zo bijzonder om je ideale woonsituatie vanaf het begin met elkaar vorm te geven! We kijken er heel erg naar uit om alles - wat nu nog alleen in ons hoofd en op papier bestaat - in het echt te zien. We zien ons al helemaal genieten van de groene gezamenlijke tuin," aldus de leden van de cohousing groep.

Bron: persbericht Rentree
Afbeelding
Op je stek is vrijheid: je voelt je op je plek in je huis, in je tuin, in de buurt, in de stad Deventer. Je voelt je thuis in je nieuwe woonomgeving.

Ga naar www.opjestek.nl voor meer informatie.
Afbeelding