November was tot nu toe een hele hectische maand voor het bestuur.
Het begon met een zeer geslaagde jaarvergadering/studiedag op 2 november. Als bestuur kijken we terug op een mooie dag, waar we veel leden gesproken hebben, over een goed bezette markt hebben gestruind, naar mooie lezingen hebben geluisterd en genoten hebben van hele diverse workshops. Al veel leden hebben het evaluatieformulier ingevuld, mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat nog tot eind volgende week.
Toen we dachten op een rustige zondag na te kunnen genieten van deze mooie dag, werd het echt hectisch. Want om 1 uur ‘s middags bereikte ons het bericht dat de voorzitter van de AOb, Liesbeth Verheggen was afgetreden, dat de AOb zich terug had getrokken uit het vrijdag 1 november getekende convenant en dat de AOb alsnog wilde oproepen tot staking op woensdag 6 november.
Vanaf dat moment is er heel intensief contact geweest tussen de bestuursleden van de NVvW onderling, met de besturen van andere vakverenigingen en met het bestuur van de FvOv. De FvOv, de bond waarbij de NVvW is aangesloten, had vrijdag namelijk ook het convenant getekend en moest nu opnieuw positie bepalen. Al voor het tekenen van het convenant was binnen de FvOv afgesproken om als bonden zoveel mogelijk samen op te trekken en niet alleen het convenant te tekenen of alleen op te roepen tot een staking. Daarnaast moest er uiteraard wel sprake zijn van een substantieel bedrag dat de minister beschikbaar zou stellen voor het onderwijs.
Vragen waar het bestuur van de NVvW die zondag antwoord op moest geven waren:
• zijn de zaken nu wezenlijk anders dan vrijdag?
• was het tekenen van het convenant een inschattingsfout?
• gaat de NVvW de FvOv adviseren om ook weer tot staking op te roepen?
• gaat de NVvW de FvOv adviseren om zich, net als de AOb terug te trekken uit het convenant?
Ingewikkelde vragen, waar je niet zomaar antwoord op kunt geven. Gelukkig waren veel van onze bestuursleden beschikbaar en is er de tijd genomen om te overleggen, verschillende opties te overdenken en te overleggen met de andere vakverenigingen.
Uiteindelijk is in FvOv-verband besloten om met spoed een ledenpeiling onder de leden van de verenigingen uit te zetten. Dit is gebeurd en er is ook massaal gestemd. Alle verenigingen kregen maandagavond de uitslag van de peiling onder hun leden en konden op basis van deze uitslag de FvOv adviseren.
Zoals gepubliceerd op
onze website heeft de NVvW, op basis van de resultaten van de peiling, aan de FvOv geadviseerd om de handtekening onder het convenant te laten staan, maar wel op te roepen tot staken op 6 november.
De peiling gaf bij de andere verenigingen een soortgelijke uitslag, daarom heeft de FvOv ervoor gekozen om de handtekening onder het convenant te laten staan en alsnog, hernieuwd, op te roepen als staking.
Als FvOv-verenigingen hebben we in ieder geval geleerd, ondanks de soms hoge externe druk, in soortgelijke gevallen het onderhandelingsresultaat eerst voor te leggen aan de verenigingen, alvorens al dan niet te tekenen. De verenigingen kunnen besluiten om een ledenraadpleging te houden. Deze lijn wordt ondersteund door het FvOv-bestuur.
De afgelopen NVvW-bestuursvergadering is uitgebreid stilgestaan bij al deze zaken. Voor nu is besloten om de leden via de website, uitgebreider dan nu het geval is, te informeren over alle zaken die te maken hebben met de FvOv in relatie tot de NVvW.
Verder is besloten om een
Commissie Vakbondszaken in te stellen. In deze commissie worden leden uitgenodigd om mee te praten over vakbondszaken en op deze manier de vertegenwoordigers van de NVvW binnen de FvOv nog beter te informeren over zaken die op de scholen spelen. Als lid van de commissie vakbondszaken hoor je als een van de eerste wanneer over een staking of acties wordt nagedacht en je kunt je advies laten horen aan het NVvW-bestuur en aan de FvOv. Wil je deel uitmaken van deze commissie, stuur dan een mail naar
Hoofdbureau@nvvw.nl. Waar en hoe vaak de commissie bij elkaar zal komen, is afhankelijk van de leden van de commissie en moet nog nader uitgewerkt worden. Stuur je reactie uiterlijk 20 december, dan komen we voor de eerste keer in januari bij elkaar.
Curriculum.nuOok het project curriculum.nu vroeg weer veel aandacht in de laatste bestuursvergadering. Het project is op een splitsing aangekomen. In de politiek moet besloten worden of en hoe dit project een vervolg krijgt. Voor het primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs heeft Curriculum.nu voor alle leergebieden
bouwstenen opgeleverd. Deze bouwstenen moeten vervolgens verwerkt worden tot nieuwe kerndoelen.
Voor de bovenbouw vmbo, havo en vwo zijn summiere adviezen gegeven. De vraag die de NVvW zich stelt is of deze adviezen nu ook via een vergelijkbaar proces als curriculum.nu tot bouwstenen verwerkt moeten gaan worden, of dat dat proces anders ingericht moet worden.
Binnen FvOv-verband hebben alle verenigingen zich uitgesproken dat ze graag een aanpassing van het curriculum willen. De meeste verenigingen zijn ook positief over het proces en het eindresultaat. De NVvW staat hier veel kritischer in. Gedurende het proces hebben we regelmatig kritiek op het proces geuit en op de producten die tot stand kwamen. De politiek moet nu beslissen of er een vervolg komt en op welke manier dit wordt ingericht. Voor de NVvW is dit een kans om nogmaals haar geluid te laten horen. Het liefste doen we dat samen met onze leden, het curriculum van wiskunde wordt immers door onze leden, de leraren, uitgevoerd in de klassen.
Samen met de commissie Onderwijs van PWN willen op twee manieren input van onze leden verzamelen.
In de eerste plaats organiseren we op
maandag 9 december in Utrecht van 18:00 – 21:00 een avond waarin we in groepjes gedetailleerd naar de door Curriculum.nu opgeleverde bouwstenen voor de onderbouw gaan kijken.
Je gaat met een klein groepje aan de slag om te bekijken welke implicaties deze bouwstenen mogelijk kunnen hebben voor een nieuw curriculum. Zijn de bouwstenen voldoende duidelijk beschreven, worden alle belangrijke onderwerpen beschreven of wordt het aanbod voor de leerlingen te breed.
Heel concreet en heel belangrijk!
Voor wie is deze avond:Deze avond is voor alle leden die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs.
Tijd: 18:00 – 21:00 uur (voor een maaltijd zorgen wij)
Plaats: Utrecht, op loopafstand van het station
Aanmelden: via een mail naar
hoofdbureau@nvvw.nlIn de tweede plaats willen we de leden de mogelijkheid geven om per mail te reageren. Het bestuur wil vóór de politieke besluitvorming zoveel mogelijk meningen van leden gehoord hebben, om deze over te dragen aan Curriculum.nu en de politiek.
Mail je input naar
hoofdbureau@nvvw.nlKees Garst,
Secretaris