Nieuwsbrief nr. 5                    juni 2022

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

Zo vlak voor de zomervakantie verschijnt de vijfde nieuwsbrief van het Diaconaal Centrum Tiel. We nemen afscheid van onze penningmeester, Jur van den Akker.

De gemeente Tiel informeert u over het convenant Samen Dementievriendelijk Tiel.

Han van Peer schrijft over de betekenis van het Inloophuis voor vaste bezoekers, maar ook voor Oekraïense gasten. De Tielse Maatjes zijn op bezoek geweest in de Franciscushof en Aad van Dijk vertelt dan weer wat er in de Franciscushof groeit en bloeit.

 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

De soms onnavolgbare Hans Peerboom schrijft over "scharren en kwarren". Nou ja, leest u dat zelf maar.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 36. Uw bijdrage kunt u vóór 5 september sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

Afscheid van de penningmeester

Jur van den Akker is aan het eind van zijn tweede en laatste termijn als penningmeester van het DCT. Hij heeft een compleet systeem van financieel beheer, begroten en verantwoorden opgezet. Verder heeft hij alle financiële zaken m.b.t. de nieuwe huisvesting van het Inloophuis geregeld, zoals afspraken over huur en verzekeringen. 

Het bestuur heeft onder voorbehoud van goedkeuring van de Raad van Toezicht en op basis van de accountant verklaring de jaarrekening over 2021 kunnen vaststellen. Dat betekent Jurs opvolger – die we nog niet hebben! – de zekerheid heeft dat er een verantwoord financieel beleid is gevoerd. Het is allemaal werk dat gewoonlijk nauwelijks zichtbaar is, maar dat onmisbaar is voor een organisatie als de onze. 

Daarnaast heeft Jur (als fondsenwerver) ervoor gezorgd dat het geld dat we nodig hebben voor het werk van de secties  bij allerlei financiers bijeen is gesprokkeld. Toen het DCT begon, was er bijvoorbeeld geen enkele zekerheid dat de gemeente een deel van de kosten voor zijn rekening zou willen nemen.

Jur heeft bewerkstelligd dat we niet alleen door de gemeente worden gewaardeerd, maar ook dat dat wordt vertaald in een structurele bijdrage. Geen kapitalen, maar samen met de andere fondsen elk jaar genoeg om af te kunnen sluiten zonder schulden. Tijdens de laatste bestuursvergadering heeft Jur aangekondigd dat hij bereid is dat deel van het de financiën voorlopig te blijven doen als vrijwilliger ter ondersteuning van de nieuwe penningmeester. Geweldig, Jur. Bedankt voor wat je al hebt gedaan, al die jaren, en wat een geruststelling dat je je wilt blijven inzetten voor het DCT.

 

Frans van Oostveen (voorzitter)

 

Terug naar inhoudsopgave

Dementievriendelijk Tiel

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in Tiel in 2040 naar verwachting tot 1200. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente dagelijks te maken krijgen met dementie.

 

Aantal mensen met dementie gemeente Tiel

jaar             2020             2025             2030             2040             2050

aantallen       580               680               850               1200              1500

 

In 2020 heeft Tiel het convenant Samen Dementievriendelijk Tiel ondertekend. Vervolgens is er een werkgroep aan de slag gegaan om de samenwerkingsafspraken die zijn opgenomen in het convenant uit te voeren. Samen willen we voor 2024 van Tiel een dementievriendelijke gemeente maken. Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. En daar kan ook jij aan bijdragen. 

Alzheimer NL heeft 12 gratis online trainingen voor allerlei beroepsgroepen ontwikkeld, één daarvan is speciaal voor mensen die werkzaam zijn op het gemeentehuis. 

De 'GOED omgaan met dementie'- en de 'In je buurt' training, zijn trainingen die iedereen kan volgen. Hier leer je hoe je dementie herkent en lastige situaties goed oplost. 

Wil jij ook bijdragen aan een dementievriendelijke gemeente? Volg dan de online trainingen én informeer andere mensen ook over het bestaan van deze trainingen. Het gratis online trainingsaanbod is te vinden op: https://www.samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod 

 

Voor meer informatie of vragen kun je je wenden tot Annette Groenveld via AGroenveld@Tiel.nl 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Van betekenis zijn

De drukte houdt aan. Inmiddels komen er bijna elke dag wel meer dan 20 gasten binnen. Dat doet goed: wij zijn van betekenis voor deze mensen, en zij ervaren dat het Inloophuis een plek is waar zíj van betekenis zijn. Misschien is dat wel de kern van ons werk: ‘betekenis geven’. Laten zien en laten merken en voelen dat onze gasten echt wat voor ons betekenen. Dat niet alleen wij er voor hen zijn, maar zij ook voor ons. In de gesprekken die ik had met de mensen van het ‘Sociale Domein’ van de gemeente en in het kader van de campagne ‘Eén Tegen Eenzaamheid’ 

 

            Han van Peer

merk ik dat daar ook mijn focus op ligt. Het gevoel dat je niet (meer) van betekenis bent, is wellicht het ergste wat je kan overkomen. Het isoleert je en dan valt de eenzaamheid als een deken over je heen

Terug naar inhoudsopgave

Luisteren

Op 9 juni was er weer een bijeenkomst georganiseerd door het Netwerk Dak voor Inloophuizen uit onze regio, dit keer in het Inloophuis in Westervoort. Wij togen er uit Tiel met z’n vijven naartoe en kregen een workshop over ‘luisteren’. Hoe luister je als gastvrouw of gastheer naar wat bezoekers je vertellen? Maar ik denk dat gasten er ook behoefte aan hebben om zelf luisteraar te zijn en jou te horen vertellen.

 

Daarmee geef je hen de erkenning dat zij ook wat voor jou betekenen.

 

Jaarlijks worden een of twee van deze bijeenkomsten georganiseerd en ik ga er altijd graag naar toe. Het is niet alleen (meer of minder) leerzaam maar ook een mooie gelegenheid om bij andere Inloophuizen ‘in de keuken te kijken’ en te zien hoe zij dingen hebben opgezet en aanpakken. Ook het Inloophuis in Westervoort zit in een pand van de kerk dat verkocht moest worden: herkenbaar! Daar koopt een projectontwikkelaar het pand, maakt er gedeeltelijk appartementen in, maar biedt hen de ruimte om te blijven. Weer een andere constructie.

 

Terug naar inhoudsopgave

Pannenkoeken op 2e pinksterdag

Op tweede pinksterdag wordt er normaliter niet gekookt in het Inloophuis. Maar dit jaar konden de kokers het niet over hun hart verkrijgen om niks op tafel te zetten. Er werden pannenkoeken gebakken, zo’n 150 stuks. En ze gingen schoon op!

Terug naar inhoudsopgave

Bezoekers uit Oekraïne

Soms komen er mensen uit Oekraïne binnen die in Tiel onderdak hebben gevonden. Uiteraard is de taal wel een dingetje, maar met handen en voeten en Engelse taalvariaties lukt het toch aardig te communiceren. Mooi om te horen hoe blij ze zijn met de opvang hier, afschuwelijk om te horen wat ze hebben meegemaakt, hoe de gezinnen uiteen zijn gerukt en wat voor letterlijke betekenis het woord ‘thuisfront’ voor ze heeft.

Terug naar inhoudsopgave

 

SAMEN STA JE STERKER

            Inez Koot

Maatjesbijeenkomst op de Franciscushof

Het is een feestelijke bijeenkomst geworden. Het weer werkte voortreffelijk mee. Er kwamen 9 maatjes op af, sommigen als koppel, anderen individueel. We begonnen met een feestelijk kopje koffie met een heerlijke verrassing in gifvrije aardbeien uit onze eigen Franciscushof. Op de foto Inge die de verassing heeft vormgegeven. Aad vertelde een deel van de geschiedenis van de hof; we zitten al weer in het negende werkjaar. Als je bedenkt dat het een kale vlakte was, met nog veel steentroep over het terrein verspreid, en je loopt nu rond dan zie je een werkelijke metamorfose; het is een lusthof geworden.

 

Frans van Oostveen, voorzitter van de stichting waar zowel de maatjes als de tuin onder vallen, greep de gelegenheid aan om wat pluimen uit te delen aan de mensen die er zoveel aan gegeven hebben. Daarna kregen we een rondleiding in groepjes en konden we kennis maken met de veelzijdigheid van de tuin, waar zes verschillende percelen zijn; de producten wisselen per jaar, zodat er nooit twee jaar achtereen hetzelfde gekweekt wordt op dezelfde grond: teeltwisseling heet dat. 

Na de rondleiding nog een woord van dank door Inez Koot, de coördinator van de maatjes en een groepsfoto, werden er nog producten gekocht. De handel blijft nodig.

Het was een zeer geslaagde ontmoeting.

                                    Aad van Dijk

 

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Over scharren en kwarren

De jongste bediende van de tuin, tevens hoofdredacteur van “De Jobstijding” – het Tuinvakblad voor de Ingewijden, pakte van Mieke een mooie Camelia aan, die op haar betonnen balkon stond te scharren, zo begreep hij. 

De snotneus kent het verschil niet tussen scharren en kwarren! KWARREN, had ze gezegd... Want scharren, dat is een schrapend geluid maken: wat het paard van de schillenboer doet met zijn hoef als het staat te wachten. Lezertjes beneden de 70 jaar weten helaas niet wat ik bedoel. 

En kwarren, dat is: het slecht doen, verpieteren - maar dan in Zuid-Holland, waar Mieke B. en Aad van Dijk vandaan komen. 

Hans Peerboom

"Leg niet zo te kwarren”, werd tegen de jonge Aad gezegd als hij weer eens lastig was. Wij, die met hem als coördinator moeten omgaan, kennen de wanhoop van Vader en Moeder van Dijk. Onze bijna-Vlaming Gerard kende het woord ook. Verder niemand.

 

Deze zuiderlingen zijn dus een beetje vreemd, al valt dat niet direct op. Uit principe is op de tuin iedereen welkom, ook met dit taalrugzakje (“handicap” voor de discriminerenden). Een wonder dat bij deze spraakverwarring ook maar één radijsje geproduceerd wordt!

Houdt u van volle grond en vuile nagels? Kom dan eens kijken op de Franciscushof. Elke ochtend open behalve op zondag.

 

Terug naar inhoudsopgave

Aad van Dijk

Onder glas

Behalve in het kasje dat wel op een kraamkamer lijkt met alle tuinbonen, kapucijners  en doperwten die op buiten wachten zoals koeien op de eerste lentewei, hebben we ook gezaaid onder de platte ramen. En ook enkele plantjes gekocht bij de boerenbond in Zoelen. Dat geeft een snellere oogst dan alles zelf opkweken. Maar van de tien andijvieplantjes heeft geen enkele het overleefd, na anderhalve week. Opgegeten, maar door wie of wat? Ik kreeg de suggestie om nieuwe plantjes te kopen en er dan een beschermend potje omheen te zetten; misschien dat dit een oplossing is. En zowaar, na een week leven ze nog allemaal, dus ook op de Franciscushof geldt: wie waagt die wint.

Wit goud

Asperges worden wel het witte goud genoemd. We hebben een mooi product ondertussen. We eten er zelf van als werkers in de tuin (dat mag echt wel, want ook evangelisch is vastgesteld: de arbeider is zijn loon waard!) 

en soms gaat er ook een hoeveelheid naar het Inloophuis, waar ze hun maaltijden ermee opvrolijken. We hebben maar een klein stukje grond voor de asperges, dus een grote aspergemaaltijd zit er niet snel in, maar een voorgerecht of een soepje kan er gauw van gemaakt worden.

Radijs

Een makkelijk product zijn de radijsjes; onder glas geteeld zijn ze ook al snel te oogsten. Dit jaar doen ze het heel goed en de smaak is voortreffelijk. Het ziet er ook zo mooi uit. Een kropje sla hebben we er ook al bij. De grote bulk daarvan komt later.

 

Zomerkoninkjes

En dan wordt er hard gewerkt om de aardbeien te oogsten. Het onkruid en de uitlopers moesten verwijderd worden en we hebben stro aangebracht om de aardbeitjes te beschermen tegen het opspattend water als er regen komt. Ze worden er zo vuil van! Als u dit leest kunt u beslist onze mooie aardbeien op de tuin komen kopen. Biologisch en op moeder aarde gekweekt, dat is de garantie voor een zeer smakelijk product.

Terug naar inhoudsopgave

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld.

Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/ illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust.

Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

 

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

 

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.