Nieuwsbrief 4 - maart 2022

Nieuwsbrief 4

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil- Terneuzen

Beste inwoner van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen,

 

Voor u ligt de vierde online nieuwsbrief van het onderzoeksproject Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil Terneuzen. In deze nieuwsbrief kijken we terug op de informatieavond van 29 september 2021 en informeren we u over het verloop van het project.

Door onvoorziene omstandigheden verschijnt deze nieuwsbrief helaas later dan gepland. Onze excuses hiervoor.

Terugblik op de informatiebijeenkomst

Op 29 september vond de informatieavond plaats over het onderzoek naar de beleving van de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen. We organiseerden deze informatieavond voor inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen. Daar ervaren inwoners regelmatig hinder door de industriële activiteiten in de Kanaalzone en het drukbevaren kanaal. Het doel van de avond was om samen te zoeken naar mogelijke oplossingen.

 

De bijeenkomst werd goed bezocht. Circa 60 omwonenden waren aanwezig. In het eerste gedeelte informeerden we hen over relevante thema’s van het onderzoek. RUD Zeeland beet de spits af met een presentatie over hoe u als inwoner hinder meldt, en wat de milieudiensten vervolgens doen met uw melding. Aansluitend gaf de DCMR Milieudienst Rijnmond een presentatie over de meetresultaten van het luchtmeetpunt in Sluiskil. De GGD lichtte het milieubelevingsonderzoek toe en deed een oproep voor deelname aan de Leefplekmeter. 

 

Ook brachten een paar bedrijven de aanwezigen op de hoogte van wat zij doen aan de omgevingskwaliteit. Yara, Verbrugge en Heros presenteerden wie ze zijn, hun plan van aanpak en hun toekomstbeeld. Na iedere presentatie was er ruimte voor het stellen van een aantal vragen.

Tijdens de informatiemarkt gingen inwoners, vakspecialisten, bedrijven en overheid in gesprek met elkaar. De informatiemarkt bestond uit verschillende tafels voor de projectpartners en de aanwezige bedrijven Beelen, Heros, Innovarec, Verbrugge en Yara.

 

Opnamen

Tijdens de bijeenkomst hebben we  opnamen gemaakt. Deze opnamen  kunt u terugkijken op de website van de RUD Zeeland.

Vragen & antwoorden

Alle aanwezigen konden tijdens de informatieavond vragen, ideeën en opmerkingen noteren op een reactieformulier. Ongeveer de helft van de aanwezigen heeft dit gedaan. We hebben een overzicht gemaakt van vragen die voor en tijdens de informatieavond zijn gesteld, mondeling of op het formulier. De vragen hebben we gebundeld en voorgelegd aan de vakspecialisten. Het resultaat is een Overzicht van vragen en antwoorden. Dit overzicht vindt u op de website van de RUD Zeeland, onder Overzicht vragen en antwoorden.

 

Een aantal aanwezigen heeft ideeën opgeschreven voor mogelijke oplossingen. Deze zullen we uiteraard opnemen in het eindrapport.

Belevingsonderzoek GGD Zeeland

GGD Zeeland doet op verschillende manieren onderzoek naar hoe inwoners hun leefomgeving ervaren. Dit gebeurt via de vierjaarlijkse landelijke Gezondheidsmonitor (een vragenlijst die per gemeente aan willekeurig gekozen inwoners wordt toegezonden). Maar ook met de Leefplekmeter, een praktische aanvulling op de uitkomsten van de Gezondheidsmonitor. Deze onderzoeksmethode brengt de beleving van een gebied breder in kaart.

In november gingen medewerkers van de GGD voor de Leefplekmeter een groepsgesprek aan met inwoners van Sluiskil en de wijk Oude Vaart. De resultaten hiervan zijn onderdeel van het eindrapport van het onderzoeksproject.

Afbeelding: Pharos. Voorbeeld Leefplekmeter

Walstroom

Het doel van deelproject 2f, Walstroom van het onderzoeksproject Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone is het aanleggen van een walstroomvoorziening. Op donderdag 13 januari 2022 is Rijkswaterstaat gestart met de aanleg van walstroom in Sluiskil. Schepen die nu op deze locatie aanleggen, gebruiken regelmatig een dieselgenerator als stroomvoorziening. Dit geeft geluids- en stankoverlast in het dorp. 

 

Met de realisatie van vier walstroomkasten, verdeeld over de aanlegplaatsen, hoeven schepen hun generatoren niet meer te gebruiken. Ze kunnen dan gewoon een stekker gebruiken, net als op andere plekken binnen het havengebied van North Sea Port. Minder overlast en beter voor het milieu dus!

Rijkswaterstaat verwacht dat de scheepvaart vanaf mei gebruik kan maken van de walstroomkasten. Op de foto hieronder ziet u hoe de kasten er ongeveer uit gaan zien.

 

Vragen?

Heeft u vragen over dit project? Stel ze dan aan Rijkswaterstaat, tel. 0800 8002, of via het contactformulier.

Foto: North Sea Port

Meetpunt Sluiskil

Op verzoek van de gemeenteraad en provinciale staten hebben we binnen dit onderzoeksproject aandacht gevraagd voor meer meetpunten. In opdracht van de Provincie Zeeland heeft DCMR half december 2020 in Sluiskil (aan de Stroodorpsestraat) een extra meetpunt geplaatst en in gebruik genomen. De aanvullende metingen (bovenop de twee meetstations van het RIVM (Zierikzee en Philippine) geven inzicht in de actuele luchtkwaliteit op deze locatie en kunnen ondersteunend zijn bij bronopsporing en behandeling van klachten. Het meetpunt levert ook input voor het bredere onderzoeksproject naar de beleving van de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

 

Het meetpunt in Sluiskil meet fijnstof, grof stof en NOx. De meetgegevens zijn te volgen via de website www.luchtmeetnet.nl.  In nieuwsbrief 2 hebben we u bericht over de eerste rapportage 'Monitoring luchtkwaliteit Sluiskil'. De rapportages van het tweede en derde kwartaal van 2021 vindt u  nu ook op de website van de RUD Zeeland. De resultaten zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die in het eerste kwartaal. Het rapport meldt dat op bepaalde uren van de dag verhoogde concentraties fijnstof zijn gemeten in met name noordoostelijke richting. Dit lijkt een lokale bron te zijn. Een specifieke verklaring hiervoor is nog niet gevonden. 

 

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 levert DCMR het eerste jaarrapport op. Dan is het mogelijk om de meetresultaten te toetsen aan de geldende normen voor luchtkwaliteit. Deze normen zijn namelijk geformuleerd als jaargemiddelden.

Eindrapport

In het onderzoeksproject onderzochten wij hoe u als inwoner van Sluiskil en de wijk Oude Vaart in Terneuzen de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen beleeft, en welke zaken hierbij een rol spelen. We zochten naar eventuele oplossingen om hinder te beperken waar dit mogelijk en nodig is. Het onderzoeksproject is eind december 2021 afgerond.

 

Het resultaat is een adviesrapport met een overzicht van factoren die een rol spelen bij de overlast die inwoners ervaren, en mogelijke oplossingen om hinder te beperken. De projectgroep biedt het rapport naar verwachting in het eerste kwartaal 2022 aan, aan de opdrachtgevers: Provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen. Dit rapport is openbaar, zodra het op de agenda’s van de gemeenteraad en van Provinciale Staten komt.

Meer informatie?

Heeft u vragen of opmerkingen over het onderzoek of de bijeenkomst? Of heeft u een inhoudelijke vraag die u de onderzoekers wilt voorleggen op de informatieavond? Stuur dan een e-mail naar post@rud-zeeland.nl. Vermeld in het onderwerp het nummer 00264964. Is het voor u niet mogelijk om een e-mail te sturen, of om u aan te melden via de website? Bel dan naar 0115 – 745 100. 

Over het project

Naast de uitgestrekte polders heeft de Kanaalzone veel industriële activiteiten en een drukbevaren kanaal. Deze activiteiten hebben invloed op de woonomgeving en zorgen soms voor hinder. Dat leidt tot meldingen bij de milieumeldpunten over stof, geur en geluid. Wij (zeven partijen) onderzochten hoe u als inwoner de omgevingskwaliteit in de Kanaalzone Sluiskil – Terneuzen beleeft en welke zaken hierbij een rol spelen. Samen met inwoners en bedrijven zochten we eventuele oplossingen om hinder als het kan en nodig is te beperken.

 

 

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de projectpartners van het onderzoeksproject

Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil - Terneuzen:

DCMR, gemeente Terneuzen, GGD Zeeland, North Sea Port, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland.

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven dat u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het project Verbetering omgevingskwaliteit Kanaalzone Sluiskil-Terneuzen.

De nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie.

 

Titelfoto: Sky Pictures Luchtfotografie.

 

Meer informatie vindt u op www.RUDzeeland.nl.

 

Wilt u geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.