i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 136

AGENDA

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar secretaris@ieni.org
let op: doorgang van de onderdelen moet u zelf controleren via de website van betreffende organisatie

9-24 okt 2021
nov 2021
CODEWEEK
 
i&i
 
informatie
 

online

 

13 oktober Inspiratiedag
Digitale geletterdheid en informatica
Instruct
 
informatie
 
Inn Style in
Maarssen
14 oktober Mini-symposium:
laat je inspireren door de coderclass
Bètapartners
 
informatie
 
Amsterdam
 
11 nov 2021 i&i conferentie i&i aanmelden Utrecht
25 jan 2022 Docentennetwerk informatica 2 U-Talent informatie 16.00-19.30 u

31 jan 2022

 

Planet Robot (laatste dag aanmelding)

 

div organisaties

informatie

 

hele dag

 

2-3 febr 2022 IPON IPON informatie 10.00-17.00 u
30 mrt 2022 Planet Robot (finale dag) div org informatie finale dag
31 mrt 2022 Docentennetwerk informatica 2 U-Talent informatie 16.00-19.30 u
juni 2022 Informatica Olympiade girls only EGOI2022 informatie  

Docententekort in beeld – Help 2 minuten mee!

De Bètalerarenkamer is in het leven geroepen om te proberen het tekort aan bètadocenten terug te brengen.

Middels de Bètalerarenmonitor wil de kamer de situatie van bètaleraren in de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica in beeld brengen. Uw hulp hierbij is zeer welkom. De monitor gaat laten zien hoe het docentencorps is opgebouwd en hoeveel nieuwe aanwas er is, maar zal bijvoorbeeld ook lerarensalarissen tonen. Gebleken is dat lang niet alle cijfers waar de kamer naar op zoek is, ook daadwerkelijk bekend zijn. Daarom vragen we u als leraar om een korte anonieme enquête van maximaal 10 vragen in te vullen. Met uw antwoorden kunt u een steentje bijdragen aan de Bètalerarenmonitor, die we breed in willen zetten om aandacht te vragen voor oplossingen voor het tekort en om nieuwe enthousiaste leraren te werven. Het invullen van de vragen duurt ongeveer 2 minuten, doet u mee voor 18 oktober? Bij voorbaat heel veel dank.

Naar de enquete

PYTHON LEREN

Deze conferentie zullen we veel aandacht besteden aan Python, de programmeertaal die uiterst geschikt is voor school. Het eerste concept voor Python ontstond aan het einde van de jaren 80 toen de Nederlandse programmeur Guido van Rossum aan een aantal projecten werkte in een in onbruik geraakte programmeertaal. Deze van Rossum maakte ene verbeterde versie van de taal waarin hij werkte (dat was ABC).
Hij wilde en leesbare code en effectieve syntax anders dan in Java of C++. Van Rossum was fan 'Monty Python’s Flying Circus', noemde zijn taal Python.
De eerste versie van de Python ontstond in 1989. Versie 1.0 kwam in 1994, versie 2.0 in 2000. Al snel werd Python een van de populairste programmeertalen voor allerlei soorten applicaties.

Python wordt vandaag de dag over de hele wereld gebruikt voor een breed scala aan projecten.

NASA heeft codering in Python gebruikt om problemen te isoleren en lanceringen te plannen.

Python draait op YouTube servers en levert wereldwijd petabytes aan data (vooral video's). Populair is het op minicomputers zoals de Rasberry Pi.
Met Python kun je zaken als het automatiseren van taken, game development, webapplicaties, machinelearning en big data programmeren. Python is te gebruiken voor verschillende besturingssystemen zoals Windows, Linux en macOS.
De programmeertaal kan gerust een van 's werelds grootste successen op het gebied van open-source programmeertalen worden genoemd.
Tijdens de komende i&i conferentie zullen we zeer veel aandacht aan Python voor alle niveau’s besteden. Wij denken zowel aan beginners als gevorderden.

WEBSITE i&i
INSCHRIJVEN

Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games. 
Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. 

Welk team mag zich de eerste Planet Robot kampioen noemen?

 

De opdracht luidt als volgt: ontwerp, programmeer en bouw in teamverband één of meerdere robots en ga de strijd aan met andere scholen op Planet Robot. Op 30 maart 2022 zullen teams uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Er zijn meerdere prijzen te verdelen op Planet Robot. Niet alleen de teams met de sterkste bots worden bekroond tot Planet Robot kampioen, maar er is ook een juryprijs en een publieksprijs te winnen in meerdere categorieën.

 

Er zijn twee divisies waar teams met de zelfontworpen bots aan kunnen deelnemen;
de First Division met bots tot 13 kilogram en
de Second Division met bots tot 5 kilogram. De First Division is geschikt voor de gevorderde bouwer. 

 

Het evenement op woensdag 30 maart 2022 voegt daar een spannend competitie-element aan toe. 

Het is de eerste keer dat Planet Robot plaatsvindt, met als doel om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. 

Planet Robot

BEVERWEDSTRIJD

De Beverwedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd die is bedoeld om spelenderwijs te ontdekken of leerlingen interesse en/of talent hebben voor informatica en computational thinking.

Meedoen is gratis en de vragen kunnen zonder leren of voorbereiden gemaakt worden.


Leerlingen van groep 3 tot de 6de klas van het VWO maken tijdens de Beverweek een set opgaven die in het teken staan van verschillende onderwerpen binnen de informatica en computational thinking. 

Zij krijgen hier 45 minuten de tijd voor, en de de leerlingen kunnen op een willekeurig moment in de periode 10 t/m 19 november deelnemen.

Voor de deelnemende scholen is het na afloop mogelijk om eigen toetsen te maken op basis van materialen van voorgaande jaren.

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden