Nieuwsbrief nr. 15             maart 2024

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

In deze nieuwbrief nemen we u mee naar de onderwerpen die ons bestuur, beroepskrachten en vele vrijwilligers bezighouden.

Vanuit het bestuur een oproep om u als vrijwilliger bij één van de drie secties aan te sluiten. De vraag is uitermate divers, dus er zit vast wel iets tussen waarbij in zich thuis voelt.

Han van Peer schetst de thema's die het Inloophuis bezighouden: veiligheid (zowel sociaal als fysiek), de zorgen die mensen kennen, de dankbare taak van de vrijwilligers en de aanloop naar Pasen.

Vanuit de Tielse Maatjes dit keer geen bijdrage, maar in de Franciscushof staat de lente voor de deur en dat leidt tot veel activiteiten.

Han van Bockel - hoofdredacteur

Er wordt druk gezaaid. En tijdens NLdoet (16 maart) worden er de grote klussen uitgevoerd.

Columnist Hans Peerboom neemt ons nog eenmaal mee in de "soap" rond de bonen(soep).

We wensen u veel leesplezier en zien eventuele reacties met belangstelling tegemoet.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 19. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 29 april sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Wervingscampagne       

In de nieuwsbrief van november kondigde voorzitter Frans van Oostveen al aan dat er in deze nieuwsbrief wat meer nieuws zou zijn over de 'wervingscampagne' voor nieuwe medewerkers voor onze organisatie.

In diezelfde nieuwsbrief deed de coördinator van het Inloophuis ook al een oproep voor nieuwe medewerkers. 

U begrijpt: de nood is hoog. 

Wij willen als organisatie op een verantwoorde wijze onze gasten ontvangen in het Inloophuis, mensen die een maatje zoeken kunnen helpen bij de Tielse Maatjes én de Franciscushof ook het komend seizoen weer laten groeien en bloeien. We willen ook voorkomen dat onze huidige medewerkers overbelast raken. Er zijn dus veel handen nodig.

Op korte termijn is de nood het hoogst in het Inloophuis.

Om dit extra onder de aandacht te brengen van een breder publiek dan u, lezer van deze nieuwsbrief, proberen wij via verschillende kanalen te werven. 

We hebben de regionale televisie ingeschakeld (SRC-TV).

Cilia Henkens - bestuurslid DCT

Wilt u horen wat onze coördinator en een van onze vrijwilligers over het Inloophuis te vertellen hebben? Klik dan hier.

Onlangs hebben we posters opgehangen in de plaatselijke supermarkten en op enkele andere plaatsen in Tiel. Ook in de kerken van Tiel vragen we om aandacht voor dit onderwerp. Daarnaast zullen we ons in de toekomst ook gaan richten op werving via sociale media en hopen wij ons binnenkort te presenteren in “het Kontakt”. 

Hebt u wel wat tijd over, bv eens per twee weken een paar uur, denk dan toch eens serieus na over een rol voor u als gastvrouw, gastheer, koker, tuinier of maatje in onze organisatie. 

U bent nodig en tegelijkertijd zult u veel voldoening ervaren!

 

                          Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Veilig en vertrouwd

Als Inloophuis willen wij een veilige en vertrouwde plek zijn voor zowel onze gasten als voor onze vrijwilligers. Dat is makkelijk gezegd, maar is niet altijd even eenvoudig. Wereldwijd zien we elke dag op het nieuws hoe de veiligheid van mensen vertrapt wordt en hoe zij hun vertrouwde plekken moeten ontvluchten voor oorlogen en geweld. Soms zit ik er met tranen in mijn ogen naar te kijken: wat doen we elkaar toch aan! We zitten nu in de lijdenstijd, de 40 dagen voor Pasen, maar nog nooit heb ik dit zo bewust als ‘lijdenstijd’ beleefd als dit jaar.

Han van Peer - coördinator

En áls er dan iemand opstaat tegen het geweld en de onderdrukking, loopt het slecht met hem af. Moet je dan echt eerst sterven voor je op kunt staan…?

Goede paasdagen gewenst en een hartelijke groet uit het Inloophuis

 

Terug naar inhoudsopgave

Wilt u de website van het Inloophuis bezoeken? Klik hier.

U kunt ook rechtsreeks naar de facebookpagina. Klik hier.

Actualiteit

In de huiskamer van het Inloophuis gaat het regelmatig over zorgen om de politieke ontwikkelingen in de wereld, al zijn die nog redelijk ver van ons bed. Dichterbij gaat het over milieu, winkelprijzen en gezondheid. Een gevoel van kwetsbaarheid komt al gauw om de hoek kijken en daar reageert een ieder op zijn of haar eigen wijze op. Kwetsbaarheid: de één kruipt ervoor weg, de ander schreeuwt het uit en een derde verzet zich ertegen door zich groot te maken. Drie heel verschillende reacties die elkaar soms ook bijten en ten koste kunnen gaan van de vertrouwde sfeer die wij zo hoog in het vaandel willen dragen. Als ik het aanbod van cursussen zie in welzijnsland, speelt dat trouwens niet alleen bij ons. Voor onze vrijwilligers hebben wij nu ruimte gemaakt op de agenda van de vergaderingen om hier aandacht aan te besteden en te leren beter om te gaan met lastige situaties. 

We doen dit onder de deskundige begeleiding van Ixta Noa, een organisatie waarmee we een samenwerking zijn aangegaan.

Zij werken met ervaringsdeskundigen die een psychisch ontwrichtende periode in hun leven hebben doorgemaakt. Hun ervaring met het herstel hiervan zetten zij in om anderen te helpen.

Ontruimingsplan en inwerkmap

Veiligheid is niet alleen een gevoel maar ook een heel praktisch gegeven. Bijvoorbeeld: wat moet je doen en waar moet je heen als er brand uitbreekt? Ook daar hebben we de afgelopen tijd aandacht aan besteed. Er is nu een ‘ontruimingsplan’ en er zijn instructiekaarten op de plekken waar de brandblussers en de AED hangen. 

 

 

En er is een overzichtelijke ‘inwerkmap’ samengesteld waarin alle benodigde formulieren en documenten zijn opgenomen. Met de vrijwilligers zijn we ze langs gelopen en is er bijvoorbeeld ook gewezen op de hoofdschakelaars van elektriciteit en gas voor het geval daar iets mis mee gaat. Het zijn grote klussen geweest waar vooral door het bestuur veel tijd in is gestoken. Heel veel dank daarvoor!

Vrijwilligers

Zo bouwen we verder aan ons huis. We beseffen hoe waardevol deze ‘haven’ is voor onze gasten en horen dat ook vaak terug van ze. We beseffen hoe waardevol onze vrijwilligers zijn en hoe belangrijk het is dat ze zich veilig en vertrouwd voelen. We zijn blij dat Joke en Wilma zich als nieuwe gastvrouwen bij ons

hebben aangesloten, dat Denise weer terug is gekomen en dat zich nog steeds nieuwe kandidaten melden. Wel vertellen we ze dat vrijwilliger zijn bij het Inloophuis meer is dan alleen koffie en thee schenken. Een warm hart en een brede schouder horen er bij! En soms moet je ook stevig in je schoenen staan.

Pasen

Op naar Pasen, in déze lijdenstijd. Ik kom weer uit bij die mooie woorden van Franciscus van Assisi: “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”.

 

 

SAMEN STA JE STERKER

Vanuit de Tielse Maatjes dit keer niet zo veel te melden.

We hopen u in de volgende nieuwsbrief weer helemaal bij te praten over de recente ontwikkelingen en activiteiten.

           Esther Valkenet - coördinator

Wilt u de facebookpagina van de Tielse Maatjes bezoeken? Klik hier.

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Een nieuwe lente

“Er is nu toch niets te doen op de tuin” zeggen mensen soms tegen mij. En mijn standaardantwoord is dan: er is altijd werk te doen als je een tuin hebt. Dat gaat zeker op in de voorjaarsperiode in een tuin. Zo worden er nu al volop zaken voorgezaaid, zoals de foto laat zien. In twee grote schalen is zomerprei ingezaaid in het kasje. En de aanduiding is: weinig sproeien, ik doe het zelf wel! 

In de kas zullen de komende weken ook andere producten weer worden voorgezaaid; tuinbonen bijvoorbeeld. 

Aad van Dijk - coördinator

Die kunnen al in de volle grond, maar dan kunnen ze ook een prooi (voedsel) voor de vogels worden.

Dus zaaien we ze liever voor in aparte bakken en als ze dan 10 centimeter boven de grond komen, dan poten we ze uit op het bed in het veld van de bonen. Dat zijn de eersten die naar buiten kunnen. Dan volgen de peulen, kapucijners en doperwten ook al snel.

We hebben het nieuwe zaad nu binnen en dat betekent dat de verantwoordelijken voor de verschillende velden actief gaan plannen.

Amsterdamse bak

We hebben ook platte ramen: de zogenaamde Amsterdamse bak. Voor de veiligheid van de werkers hebben we daar vorige winter het glas van vervangen door plastic. Onder inspiratie van Gerard wordt dat dit jaar zeer geprogrammeerd gebruikt. Hier zie je twee werkers langs rechte lijntjes rode bietenzaad de grond in werken. Die zijn er niet om later uitgepoot te worden, maar om ze vroeger volgroeid te hebben om zo eerder de jonge verse bieten aan het Inloophuis te kunnen presenteren. Twee andere ramen zullen met vroege wortelen worden ingezaaid. En ook voor de andere ramen is al een bestemming gevonden. 

Als het kasje te vol wordt met voorgezaaide producten kunnen we ook uitwijken naar de platte ramen;

wel niet zo warm als in de kas maar toch beschermd tegen de ergste kou die nog steeds kan komen.

 

Zaterdag 16 maart: NLdoet

Hopelijk een dag met mooi weer, zodat we het niet hoeven te verzetten. Vorig jaar was het echt onmogelijk om het door te laten gaan. Dat blijft in maart steeds mogelijk. Wij zouden het liever in mei of juni hebben, maar het ligt landelijk vast en wij hebben er dus niets over te zeggen.

In de bonen (slot)

Hoofdbonenteler Paul van de Franciscushof was in 2023 niet te remmen en hij werd aangevuurd door Gerard. We hadden veel bonen in allerlei soorten en maten, van haricots verts tot tuinbonen. Ook in oktober groeiden er nog bonen, waaronder de gele boterboon. Wat is dat? Dat is een gele struiksperzieboon die echt lekker is. In de winkel ligt ie niet, want de klandizie vertrouwt de kleur niet. Maar bij ons was ie verkrijgbaar. Maar wat gebeurde er? De voorlaatste inzaai vertoonde zwarte zaden (boontjes) in de gele hulzen, terwijl Paul bij hoog en bij laag zweert witte boontjes gezaaid te hebben. En Paul staat bekend om zijn eerlijkheid. Een raadsel dus der natuur! Gerard, onze deskundige, werd ter verantwoording geroepen: Hoe kan dit? Wij eisen een verklaring! Hij is de vakman, hooggeschoold in theorie en praktijk, en legt het uit. “Bonen zijn heterozygoten. Bij kruisbestuiving zetten dominante genen zich door; een geval van verbastering. Het is allemaal de schuld van de allang overleden heer Mendel.” 

Hans Peerboom - columnist

Ik ga u dat Mendel-gedoe hier niet uitleggen, want dat kan ik niet; zoek het maar op in Wikipedia. De veroorzaakster van deze genetische ramp was met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Mieke. Vóór haar pensionering was zij dominee en een verstandige dame. Zij had een zakje zwarte bonen afgeleverd bij Paul, omdat deze zo lekker zijn. Dat werden roodbloeiende pronkbonen op stokken. En die hebben tegelijk gebloeid met de bewuste lichting boterbonen. Nou beweert Mieke, dat de tussenafstand van honderd meter veel te groot is voor dit genetische verkeersongeluk. Ze is gepensioneerd, dus mag ze best een keertje jokken. Die afstand was hoogstens dertig meter, HP gaat het nameten!

 

VERBREDEN EN VERBINDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het kan

voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen. 

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.