Na vele gesprekken is dan eindelijk het bestuursakkoord gepresenteerd tussen de coalitie-partijen Sociaal Links, Gemeentebelangen en ChristenUnie. Een bestuursakkoord waar we best wel een beetje trots op zijn. Heel veel speerpunten uit het Sociaal Links programma hebben we hierin kunnen verwezenlijken. De zondags-opening van de winkels in Dantumadiel was ons "wisselgeld". Graag hadden we dit aan de eigen burgers en middenstand over gelaten. Maar onze coalitie-partner ChristenUnie stond erop eea op te nemen in het bestuursakkoord. Bovendien leverde dit ons "gedoogsteun" van de SGP op. En met een krappe meerderheid van de coalitie (9 van de 17 raadsleden) is extra steun geen overbodige luxe. De presentatie van het bestuursakkoord ging niet zonder slag of stoot. Het CDA (nog steeds verdrietig dat ze buiten het college staan) betwistte de naam "bestuursakkkoord"
Formeel hebben ze daar wel een punt natuurlijk.
Een bestuursakkoord is:
een overeenkomst waarin intenties (= voornemens), afspraken en procedures over de onderlinge samenwerking tussen centrale overheid en lagere overheden worden vastgelegd.Het CDA wilde een motie indienen om de naam te veranderen in "coalitie-akkoord". Kees Wielstra (namens Gemeentebelang) had de tegenwoordigheid van geest, meteen op te merken dat op een "presentatie" geen motie kan worden ingediend.
OK, bestuursakkoord dus (u kunt het
HIER downloaden) omdat het is opgesteld met medewerking en inbreng van alle partijen.
Daarnaast betwistte het CDA de formatie-uitbreiding van de wethouders van 2,4 naar 2,9 FTE. Een uitbreiding die (gezien de ruimere taken) zelf door (CDA !) informateur Aalberts was voorgesteld.
Een uitbreiding ook die in de raad zelfs door onze burgemeester werd verdedigd.
Inmiddels (september 2018) is het Bestuursakkoord de basis van de nieuwe programma's, die de basis zijn van het beleid voor de komende 4 jaren.Een beleid dus, dat wij als SociaalLinks volledig onderschrijven. De programma's zullen wij -via www.sociaallinks.nu- publiceren. Hou de site dus in de gaten.